Religija i zdravlje

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.249
Medjutima, samo jedno ti zamerim, zbog cega nisi navo CELO HRISTOVO TUMACENJE?

Ja nisam hteo da citiram jer vi to napamet znate. Evo ti si citirao..

Prevario si se Mire. Isus to nije ucio. On ne govori o nijednoj hrani, nego naveo je sta pogani coveka i jasno je zakljucio da jesti hleb neopranim rukama TO NE POGANI COVEKA

Marko, nije on govorio o nekoj hrani posebno, ali je govorio o "higijeni"! Kad jedes hleb neopranim rukama, ti mozes da se razbolis!

To su i fariseji dobro znali, i zato su prali ruke:

"Skupe se oko njega farizeji i neki od pismoznanaca koji dođoše iz Jeruzalema. I opaze da neki njegovi učenici jedu kruh nečistih, to jest neopranih ruku. .... Zato farizeji i pismoznanci upitaju Isusa: Zašto tvoji učenici ne postupaju po predaji starih, nego nečistih ruku blaguju?"

A on im odgovara:

" Ne shvaćate li da čovjeka ne može onečistiti što u nj ulazi jer mu ne ulazi u srce, nego u utrobu te izlazi u zahod? Tako on očisti sva jela."

---> Dakle, Isus nas ovde uci da ne budemo optereceni ocuvanjem zdravlja kao fariseji, jer Bog je stvorio mehanizme u telu koji se brinu za ciscenje od stetnih materija (zato i imamo jetru). Mi paznju treba da posvetimo ocuvanju duhovnog zdravlja!

Ovo se odnosi i na svaku drugu hranu koju jedemo, bilo da jedemo neopranim rukama, bilo da je ta sama hrana tj. meso vec necisto, to ne utice na nas organizam u tolikoj meri da bi trebalo da se zabrinemo. A pogotovo ne da budemo fanaticno optereceni time da li smo slucajno pojeli nesto sa bakterijama ili je vec i samo meso necisto zbog onoga cime se ta zivotinja hrani..

Poruka je ova - "nije hrana ono sto spasava coveka, vec ga duhovnost spasava"!

A vasa opterecenost hranom, je slicna farisejskoj!

Ja ne kazem da je pogresno brinuti se o zdravlju, ali vi to napraviste evandjeljem i necim sto je "obavezno"! Hristos je bas to zamerao!

Tako Hristos sigurno nije ucio vernike da u svoj organizam stavljaju otrove.

Nije on ucio da jedemo otrove, nego je govorio da ne budemo optereceni time sta smo jeli, tj. preteranom brigom o telu, i brigom za zemaljsko! Jer postoje mehanizmi u organizmu koji ciste jela (imamo jetru ona oslobadja od toksina, ALT skace u organizmu kad pojedemo meso, jer jetra radi svoj posao).. Cemu onda jetra ako je ne koristis?

Vi ste preko svake mere optereceni da li ste pojeli nesto necisto ili ne, cak branite sirce caj i kafu, a generalno sva hrana, pa i ona koju vi zovete "cistom" je necista i zatrovana! Cak je dokazano, da su biljne masti gore za organizam i za srce, nego sto su to zivotinjske masti. A da ne govorim o tome, da zakon o 'cistoj i necistoj hrani' ne obuhvata uopste biljne vrste, kao sto su to gljive, paprika, bobice i sl.. koje su toksicne za coveka, cak i u malim kolicinama!

Zapitaj se - zasto Bozji 'zakon o zdravlju' ne obuhvata i biljne vrste? Nisu sve biljke zdrave, neke su totalno stetne za covekov organizam u zavisnosti od kolicine i nacina konzumacije. Ljudi su konzumirali neke biljke zbog zdravlja i naudili sebi!

Ti se na ovo uopste nisi osvrnuo!

Razlog zasto se u tom zakonu ne pominju i biljke, je taj sto je u pitanju "ritualni zakon"!

Meso je predstavljalo Hristovu zrtvu, jevreji su svaki obrok smatrali zrtvom (Euharistijom) i zato nisu smeli jesti nista sa "manom" jer Hristos je bez mane! Zato se i zakon prvenstveno bavio "fizickim karakteristikama zivotinja" a ne necim drugim!

Da je to tacno, vec sam naveo dokaz. Jevreji su iz cisto verskih razloga izbegavali odredjeno meso, a ne iz zdravstvenih:

"Zato sinovi Izraelovi ne jedu stegna na zglavku do danasnjeg dana jer se Jakovu iscasi stegno na zglavku" (1. Moj. 32:32)

---> Dakle, verski razlog!

Naravno rekao sam, ovaj "zakon o mesu" (to cu naglasiti, jer on samo to i jeste - 'zakon o mesu'), utice dobro na zdravlje, jer su te zivotinje sa manjim manama nego ostale.

Ali svejedno i one su stetne!!!

_______________________________________
*BTW. jeste li primetili da google nece da prikaze biblijske citate, dok "duckduckgo.com" hoce? Sta se desava???
_______________________________________
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
*BTW. jeste li primetili da google nece da prikaze biblijske citate, dok "duckduckgo.com" hoce? Sta se desava???

Ništa posebno, samo google malo "progresiviše". Uzgred, i kada to ne radi, od adventističkih sajtova koji iskaču na prvom mestu se ne može doći do onoga što se traži.

Poruka je ova - "nije hrana ono sto spasava coveka, vec ga duhovnost spasava"!

A vasa opterecenost hranom, je slicna farisejskoj!

Ja ne kazem da je pogresno brinuti se o zdravlju, ali vi to napraviste evandjeljem i necim sto je "obavezno"! Hristos je bas to zamerao!

Nažalost, nije slična nego je identična, ako ne i gora.

Da, Hrist je upravo to zamerao, ali oni njega i ne slede, nego "duha proroštva" koja je i izvor njihovog "new age" "evanđelja" i "zdravstvenog zakona".
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Skupe se oko njega farizeji i neki od pismoznanaca koji dođoše iz Jeruzalema. I opaze da neki njegovi učenici jedu kruh nečistih, to jest neopranih ruku. .... Zato farizeji i pismoznanci upitaju Isusa: Zašto tvoji učenici ne postupaju po predaji starih, nego nečistih ruku blaguju?"

A on im odgovara:

" Ne shvaćate li da čovjeka ne može onečistiti što u nj ulazi jer mu ne ulazi u srce, nego u utrobu te izlazi u zahod? Tako on očisti sva jela."

Ovi tekstovi govore o Jevrejskom starozavetnom obicaju ritualnog pranja, i nemaju veze sa principima o ishrani koje je Bog dao ljudima.

Naime, Jevreji su verovali da ako ne operu ruke pre jela, da ce ih to duhovno uprljati.

Ovde vidimo da su Fariseji osudjivali Isusove ucenike da pre jela ne praktikuju ovaj obicaj.

Hristos na to odgovara "da ne moze coveka duhovno uprljati nepranje ruku pre jela"

To ne znaci da je Hristos ovde savetovao da ne treba prati ruke radi higijene i zastite od klica koje se mogu jedenjem prljavim rukama uneti u telo i doneti bolesti, vec on ovde opovrgava tvrdnju Jevreja da ljude moze DUHOVNO uprljati jedenje prljavim rukama.

Sto se tice zdrave ishrane, Bog je u pocetku stvorio i kasnije odvojio zivotinje cije meso jeste pogodno za ljudsku ishranu, od onoga koje to nije, i koje sadrzi otrove, stetne masti, i koje donosi bolesti i preranu smrt.

Medicimna je mnogo toga otkrila u vezi bolesti koje donose stetne namirnice, posebno mesa.

Poznato je da kada je covek bolestan, to se odrazava kako na njegovo telo, tako i na dusevno, mentalno, i emotivno stanje, i sa bolescu moze se reci da pati celo covekovo telo.

Bog zeli da covek bude zdrav u svakom pogledu, i zato je coveku dao lanac ishrane, u kome je uvrstio ono sto ce coveku doneti zdravlje u celini.

Meso nije hrana, i nije stvoreno za ljudsku ishranu, vec je ono pridodato tek nakon covekovog pada u greh, kada je on usled greha izopacio svoj ukus i trazio sve jacu hranu, pa i hranu od zivotinjskih proizvoda, i meso.

Pripremajuci se za nebeski zivot, Bog zeli da covek vec ovde izgradi i svoj ukus, i koristi zemaljske proizvode koji ce se koristiti i na novoj zemlji, gde nece biti ubijajanja zivotinja radi ljudske ishrane, i gde ce se sve ono sto je coveku potrebno za ishranu naci u prirodi.
 
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Marko, nije on govorio o nekoj hrani posebno, ali je govorio o "higijeni"! Kad jedes hleb neopranim rukama, ti mozes da se razbolis!
To su i fariseji dobro znali, i zato su prali ruke:

Mire nisi primetio koje je bio Hristov razlog da spominje hranu. "Tada pristupise k Isusu knjizevnici i fariseji govoreci: ZASTO UCENICI TVOJI PRESTUPAJU OBICAJE STARIH? jER NE UMIVAJU RUKE SVOJE KAD HLJEB JEDU." Matej 15,1.2.

Predmet nije jelo, nego OBICAJI STARUH.

---> Dakle, Isus nas ovde uci da ne budemo optereceni ocuvanjem zdravlja kao fariseji, jer Bog je stvorio mehanizme u telu koji se brinu za ciscenje od stetnih materija (zato i imamo jetru). Mi paznju treba da posvetimo ocuvanju duhovnog zdravlja![/QUOTE]

Mire, to zaista Hristos nas ne uci tome. On svakako ne uci da ne treba prati ruke, nego da nisu vazni obicaji starih.
Obrati paznju na Hristovu izjavu:
ZASTO VI PRESTUPATE ZAPOVESTI BOZJE ZA OBICAJE SVOJE." St.3.

Ta tvoja teorija o ciscenju otrovne hrane ne vredi ni pola lule duvana.

Molim te obrati dobro paznju na ovo sto su ti preneti.

Jedan covek, ciji su roditelji iz Hercegovine, koji su se doselili u Kanadu, a njihov sin preselio se u Ammeriku, njegovo prezime je Herceg. Upoznao se sa mojim sinom, jer je direktor fabrike koja proizvodi kiselinu za babterije, i od sina je trazio pravne savet. Postali su kao braca. Sada za Bozij Erceg sa porodicom bio je gosti moga sina.

Pre dve godine Erceg se javio mo sinu i obavestio ga da je u bolnici. Sin je upitao za razlog zasto je u bolnici. Erceg je rekao:
"JEO SAM RAKOVE I PREKO NJIH DOBIO SAM SMRTONOSNU BAKTERIJU KOJA JE BLOKIRALA DESNU RUKU." Ja to nikako ne mogu da rzumem, kako da ta bakterija nije blokirali nijedan unutraznji organ, nego desnui ruku?
Konzilium lekara je saopstio, da mora da izgubi ruku, ako zeli da spase zivot. Ako ne odstrani zarazenu ruku, uskoro izgubice i ruku i zivot."
Shvatio je da mora da pristane da mu odseku ruku. Otsekli su mu desnu ruku i tako dobar cove sada je bez ruke.
Mire, mozes li mi objasniti, otkuda da taj mehanizam za koji ti rece da odbacije otrove, nije i u ovom slucaju unistio smrtonosnu bakteriju, nego je morao mlad covek da izgubi desnu ruku. To ti je dokaz da taj mehanizam koji si naveo nije namenjen tome. Prestup zakona zdravljua neminovno je doneo kobne posledice.

Jedan drugi primer. Pre nekoliko gocina u New Yorku ziveo je veoma poznati pevac Majkl Djekston, ali na nesrecu postao je rob narkotika.
Njegov lekar mu je propisivao neku drugo koja se mogla koristiti samo pod kontrolim lekara. Medjutim, mladic ji imao neopisane tegome, nazvao je lekara koji je bio u drugoj drzavi, i insitirao da mu propiste taj narkotik, jer vise ne moze da izdrzi tegobe. Lekar mu je porpiso narkotik i poslao faksom, i mladic je otisao u apoteku kupio narkotik i sam u kuci uzeo ga i na mestu je ostao mrtav.
Mire, sta je sa time mehanizmom, kako da nije ni u ovom momentu delovao? Roditelji su podneli tuzbu proteiv lekara koji je propisao taj otkrov.

Jedan drug primer. Roditelji iz Beograda zive u SDA-u Imali su sina od 24 godine, koji je bio lep i zdrav mladic, ali bio je rob narkotika. Uzeo je narkotik i posle nekoliko minuta umro.

Zato Mire, neko te je pogresno uputio. Nam je od Boga poveren nas organizam i mi smo duzni da vodimo brigu o njemu, jer on je crkva Bozja u kome treba da prebiva Sveti Duh, a ne smece i otrovi.

Jetr vrsi svoju ulogu, ali ona nije namenjena da ispravlja nase prestupe zakona o zravlju.

Ovo se odnosi i na svaku drugu hranu koju jedemo, bilo da jedemo neopranim rukama, bilo da je ta sama hrana tj. meso vec necisto, to ne utice na nas organizam u tolikoj meri da bi trebalo da se zabrinemo. A pogotovo ne da budemo fanaticno optereceni time da li smo slucajno pojeli nesto sa bakterijama ili je vec i samo meso necisto zbog onoga cime se ta zivotinja hrani..[/QUOTE]

Primeri koje sam naveo nedvosmisleno svedoce da ta tvoja teorije ne vredi. Ne samo da je dobro da vodimo brigu sta stavljamo u svoj organizam, nego je veoma vazno da postojemo zakone o zdravlju koje nam je Bog dao u svojoj reci, jer vido si sta se deslilo sa Ercegom posto je jeo rakove, necistu hranu!

Drugo, Mire, mozes li objasniti sbog cega Adventisti zive udobnije i duze za deset godina od svojih suseda?


Nije zbog imena, negto upravo to je jos jedan od dokaza da upotreba hrene o kojoj Biblija govori daje blagoslove i produzava zivot.

"Paznja posvecena pravilnom postupanju sa zelucem bice nagradjena cistim mislima i snagom uma. Vasi probavni organi nece se istrositi pre vremna i svedociti protiv vas. Mi treba da pokazemo da cenim mudrost dobivenu od Boga, time sto cemo mudro jesti, uciti i raditi. Na nama pociva sveta duznost da sacuvamo telo u takov stanju da imamo ogradu, cist duh. Treba da cenimo svetlost koju nam je Bog dao o zdravoj ishrani i da recju i delima svedocimo drugima jasnom svetloscu o zdravlju." Saveti o zivotu i ishrani str. 76.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.249
Predmet nije jelo, nego OBICAJI STARUH.

Marko, radi se o obicaju, kao sto je i nama obicaj pranje ruku! A Hristos se bas na to osvrce i kaze da ne trebamo biti toliko optereceni zdravljem i higijenom! Nista on drugo i nije rekao, osim sto im je govorio o higijeni!

Sta drugo moze biti poenta?

Ti kazes "prestupanje zapovesti Bozjih da bi odrzali ljudske obicaje"? Pa koje su oni to zapovesti prestupali da bi odrzali svoje pranje ruku??? On je samo usput pomenuo i njihove druge obicaje, da bi pokazao koliki su licemeri i fanatici sto se tice obicaja, ali to nije bio predmet razgovora, vec je predmet razgovora bila 'higijena'!

Dakle, Marko ti gresis a ne ja!

Tamo mi navodis i neke rakove, dok sam ja lepo potvrdio da je - zakon o mesu itekako mogao da pospesi zdravlje, jer su te zivotinje bile zdravije od drugih, ali razlog za davanje tog zakona nije bilo zdravlje, vec je zakon ukazivao na Hrista i imao je pre svega ritualnu i duhovnu upotrebu. To sam ti potvrdio i biblijom. A ti svo vreme propustas to da primetis!

Hristos tamo govori o higijeni, sto se moze primeniti i na ovu situaciju oko ishrane, jer kako mi ne trebamo biti optereceni brigom o higijeni (pranje ruku), tako ne trebamo biti optereceni ni zakonom o mesu!

Dalje, rekao sam i naglasavam ponovo, taj zakon se odnosi "samo na meso", zato sto je "ritualan"! Kad bi bio "zdravstveni", sadrzao bi i odredbe o biljnoj hrani!

Postoje i opasne - stetne biljke, na primer vi branite konzumaciju kafe, a biblija cuti o tome! Time ste i sami sebi potvrdili manjkavost Bozjeg zakona o ishrani!

Shvatas li sad problem???

Ovi tekstovi govore o Jevrejskom starozavetnom obicaju ritualnog pranja, i nemaju veze sa principima o ishrani koje je Bog dao ljudima

Naime, Jevreji su verovali da ako ne operu ruke pre jela, da ce ih to duhovno uprljati.

Netacno! Kad bi ovde bilo reci o "duhovnom prljanju", ne bi Isus u odgovoru rekao da se ono sto jedemo "cisti u utrobi a potom izlazi napolje"! Dakle skroz si promasio poentu! Ovde se radi o "higijeni"!

Trbuh cisti sva jela, kaze Hristos:

"čovjeka ne može onečistiti što u nj ulazi jer mu ne ulazi u srce, nego u trbuh te izlazi u zahod? Tako on čisti sva jela."

Ništa posebno, samo google malo "progresiviše". Uzgred, i kada to ne radi, od adventističkih sajtova koji iskaču na prvom mestu se ne može doći do onoga što se traži.

Uspeo sam da namestim, izgleda zavisi od jezika i lokacije. Kad promenim na hrvatski ili srpski izlaze biblijski citati.. ma poznato je da google filtrira sve, i stavlja ono sto mu odgovara, dok neke rezultate i sakrije, drze ljude u neznanju..
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Uspeo sam da namestim, izgleda zavisi od jezika i lokacije. Kad promenim na hrvatski ili srpski izlaze biblijski citati.. ma poznato je da google filtrira sve, i stavlja ono sto mu odgovara, dok neke rezultate i sakrije, drze ljude u neznanju..

Što se da i očekivati, s obzrom koju ideologiju podržavaju i propagiraju...
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Netacno! Kad bi ovde bilo reci o "duhovnom prljanju", ne bi Isus u odgovoru rekao da se ono sto jedemo "cisti u utrobi a potom izlazi napolje"! Dakle skroz si promasio poentu! Ovde se radi o "higijeni"!

Trbuh cisti sva jela, kaze Hristos:

"čovjeka ne može onečistiti što u nj ulazi jer mu ne ulazi u srce, nego u trbuh te izlazi u zahod? Tako on čisti sva jela."

Mire, koliko sam te puta savetovao da se biblija tumaci u kontekstu ili celini.

Upravo Hristove reci koje si postavio demantuju tvoje tvrdnje da se radi o higijeni.

Da vidimo ceo tekst:

  • A potom pitahu ga fariseji i književnici: zašto učenici tvoji ne žive kao što nam je ostalo od starijeh, nego jedu hljeb neumivenijem rukama?
  • A on odgovarajući reče im: dobro je prorokovao Isaija za vas licemjere, kao što je pisano: ovi ljudi usnama me poštuju, a srce njihovo daleko stoji od mene.
  • No zaludu me poštuju učeći naukama, zapovijestima ljudskijem.
  • Jer ostaviste zapovijesti Božije, a držite običaje ljudske, pranje žbanova i čaša; i druga mnoga takova činite.
  • I reče im: dobro ukidate zapovijest Božiju da svoj običaj sačuvate.
  • Jer Mojsije reče: poštuj oca svojega i mater svoju; i: koji opsuje oca ili mater smrću da umre.
  • A vi kažete: ako reče čovjek ocu ili materi: korvan, to jest: prilog je čim bih ti ja mogao pomoći.
  • I tako ne date mu ništa učiniti ocu svojemu ili materi svojoj,
  • Ukidajući riječ Božiju svojijem običajem koji ste postavili; i ovako mnogo koješta činite.
  • I dozvavši sav narod reče im: poslušajte mene svi, i razumijte.
  • Ništa nema što bi čovjeka moglo opoganiti da uđe spolja u njega, nego što izlazi iz njega ono je što pogani čovjeka.
  • Ako ko ima uši da čuje neka čuje.
  • I kad dođe od naroda u kuću pitahu ga učenici njegovi za priču.
  • I reče im: zar ste i vi tako nerazumni? Ne razumijete li da što god u čovjeka spolja ulazi ne može ga opoganiti?
  • Jer mu ne ulazi u srce nego u trbuh; i izlazi napolje čisteći sva jela.
  • Još reče: što izlazi iz čovjeka ono pogani čovjeka;
  • Jer iznutra iz srca ljudskoga izlaze misli zle, preljube, kurvarstva, ubistva,
  • Krađe, lakomstva, pakosti, zloće, lukavstvo, sramote, zlo oko, huljenje na Boga, ponos, bezumlje.
  • Sva ova zla iznutra izlaze, i pogane čovjeka" ( Marko 7. 5 - 23 )

Dakle, Isus ovde govori o duhovnom zivotu, i jevreji su verovali da jedenje necistim rukama moze coveka duhovno uprljati, uciniti ga gresnim, jer su taj obicaj ritualnog pranja uveli kao verski religijski propis.

Isus to demantuje i kaze da "što god u čovjeka spolja ulazi ne može ga DUHOVNO opoganiti, jer DUHOVNO moze coveka opoganiti samo ono sto dolazi iz srca.?"

Srce je u bibliji centar duhovnosti i prave sluzbe, i covekova dela ili nedela dolaze iz srca, i cela rasprava Isusa sa Jevrejima ima akcenat na duhovnosti, i sta na nju utice.

U vezi srca rec Bozja na mnogo mesta govori o religiji srca:


Učini mi, Bože, čisto srce, i duh prav ponovi u meni.

"A on odgovarajući reče im: dobro je prorokovao Isaija za vas licemjere, kao što je pisano: ovi ljudi usnama me poštuju, a srce njihovo daleko stoji od mene"

Dakle
, radi se o duhovnom aspektu.

Sto se tice zdravstvenih principa, odgovor sam vec dao.

Bog je u pocetku stvorio i kasnije odvojio zivotinje cije meso jeste pogodno za ljudsku ishranu, od onoga koje to nije, i koje sadrzi otrove, stetne masti, i koje donosi bolesti i preranu smrt.

Medicimna je mnogo toga otkrila u vezi bolesti koje donose stetne namirnice, posebno mesa.

Poznato je da kada je covek bolestan, to se odrazava kako na njegovo telo, tako i na dusevno, mentalno, i emotivno stanje, i sa bolescu moze se reci da pati celo covekovo telo.

Bog zeli da covek bude zdrav u svakom pogledu, i zato je coveku dao lanac ishrane, u kome je uvrstio ono sto ce coveku doneti zdravlje u celini.

Meso nije hrana, i nije stvoreno za ljudsku ishranu, vec je ono pridodato tek nakon covekovog pada u greh, kada je on usled greha izopacio svoj ukus i trazio sve jacu hranu, pa i hranu od zivotinjskih proizvoda, i meso.

Pripremajuci se za nebeski zivot, Bog zeli da covek vec ovde izgradi i svoj ukus, i koristi zemaljske proizvode koji ce se koristiti i na novoj zemlji, gde nece biti ubijajanja zivotinja radi ljudske ishrane, i gde ce se sve ono sto je coveku potrebno za ishranu naci u prirodi.
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Šta će ti sva ova hrpetina teksta? Da sakriješ ono što je bitno? :) A bitno je slijedeće:

Mk 7,18-19: Ne shvaćate li da čovjeka ne može onečistiti što u nj ulazi jer mu ne ulazi u srce, nego u utrobu te izlazi u zahod?" Tako on očisti sva jela.

Dakle, što znači ovo - Tako on očisti sva jela?

Po tebi ZAHOD ili KLOZETSKA SOLJA ociscava sva jela.

Ne govori se ovde moj stvarnosla o nikakvom ociscenju jela.

Da vidimo drugi prevod:

Ivan Šarić / Rev. Đ. Martinjak (RIŠ):


"Tako ste zar i vi još nerazumni" Ne uviđate li, da sve, što izvana ulazi u čovjeka, ne može ga učiniti nečistim? 19 Jer mu to ne dolazi u srce, nego u želudac i ide svojim naravnim putem, koji izlučuje sve ostatke"

Dakle, kontekst je "DA JESTI HRANU NEOPRANIM RUKAMA NE MOZE DUHOVNO OPOGANITI COVEKA" jer ta hrana se izbacuje u nuznik ili klozertsku solju.

Predhodni odgovor sam dao Miretu, pa neka on odgovori.
Ne moras ti biti u svakoj corbi mirodjija.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.331
Da vidimo drugi prevod:

Ivan Šarić / Rev. Đ. Martinjak (RIŠ):


"Tako ste zar i vi još nerazumni" Ne uviđate li, da sve, što izvana ulazi u čovjeka, ne može ga učiniti nečistim? 19 Jer mu to ne dolazi u srce, nego u želudac i ide svojim naravnim putem, koji izlučuje sve ostatke"

Nije dobar prijevod. Ovo grčkog originala:

ὅτι οὐκ εἰσπορεύεται αὐτοῦ εἰς τὴν καρδίαν ἀλλ’ εἰς τὴν κοιλίαν, καὶ εἰς τὸν ἀφεδρῶνα ἐκπορεύεται, καθαρίζων πάντα τὰ βρώματα;

U grčkom originalu stoji glagol καθαρίζων - očistiti, i imenica βρώματα - jelo, hrana

Dakle, prijevod bi bio: Ne shvaćate li da čovjeka ne može onečistiti što u nj ulazi jer mu ne ulazi u srce, nego u utrobu te izlazi u zahod?" Tako on
očisti sva jela.
 
Natrag
Top