Religija i zdravlje

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Sad sam i dementan i bolestan?
Bas lepo me pocastis kad kazem istinu, jer dokaza da oboris sto sam rekao nemas.

SVI koji su na forumu znaju da sam kritikovao Tripa, i da sam čak došao u sukob, i da mi je napisao oštre reči, i da će me blokirati.

A ti kažeš "ja lažem"

U čemu je problem sa tobom?

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
SVI koji su na forumu znaju da sam kritikovao Tripa, i da sam čak došao u sukob, i da mi je napisao oštre reči, i da će me blokirati.

A ti kažeš "ja lažem"

U čemu je problem sa tobom?

On hoće sukob, nisi me dovoljno napadao. E pa nema više sukoba, to nije ni bio sukob nego čarke.

Veoma cijenim tvoje tekstove Biblijske istine i tebe.

A oni se truju fizički, a hoće da nas dovedu u bolje duhovno stanje.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Postovanje, kolege, cini mi se da ste potpuno zalutali!
Zar ste zaboravili na kojoj ste temi? Tema je RELIGIJA I ZDRAVLJE, a vi niste u stanju da se krenete bilo gde da sa sobom ne nosite i smece.
Nostite to na temu RTA, Mire ne zeli nista drugo osim rarta, pa sami sudite da RAT, Religija i Zdravlje ne mogu ici zajedno u istom pravcu.

Da se napokon vratimo Temu:

“Ne dozvolite da neprilike i brige svakodnevnog zivota uznemire vas um i naboraju celo. Ako to cinite, uvek ce postojati nesto sto ce vas uznemiravati i uzrujavati. Zivot je onakav kakvog ga mi nacinimo, i sto trazimo to cemo i naci.

Ako trazimo tugu i jad, ako smo skloni da preuvelicavamo male teskoce, naci cemo ih dovoljno da zaokupe nase misli i razgovore. Medjutim, ako sve posmatramo sa svetlije strane, naci cemo dovoljno onoga sto ce nas uciniti vedrim i srecnim. Ako se osmehujemo, drugi ce nam uzvratiti osmeh; ako su nase reci prijatne i dobre, i drugi ce nam tako uzvratiti." (Temelji srecnog doma, str. 350)

Dr Larson sa grupom naucnika istrazivao je kako poverenje u Boga i odanost religiji uticu na psihicko zdravlje ljudi. I ova grupa naucnika utvrdila je da odanost Bogu, proucavenje Biblije i aktivno ucestvovanje u bogosluzenjima, smanjuje broj psihinjkih obolenja. Ovi naucnici izjavljuju: "Rezultati naseg istrazivanja pokzuju da je religija vazan deo strategije koja pomaze prilagodjvanju za vreme napetosti i krize u zivotu. Manji stepen ucesca u verskim aktivnostima pokazuje povecanje viseg stepena psihickih bolesti. Medjutim, sto se stepen verskih aktivnosti povecava, smanjuje se mogucnost stresa." (Social Science Medecine, 32 (11) p. 1257)

"Svako je duzan da gradi vedro raspolozenje, umesto da razmislja o tugi i jadu. Mnogi na taj nacin, ne samo sto upropascuju sami sebe; vec zrtvuju zdravlje i srecu bolesnoj masti. U njihovoj sredini ima neprijatnih zbivanja, njihovo stalno smrknuto lice vise nego recima izrazava nezadovoljstvo. Ova stanja potistenosti nanose veliku stetu zdravlju, jer zaustavljaju proces varenja hrane i ometaju ishranu.
Iako tuga i briga ne mogu otkloniti ni jeno jedino zlo, one mogu naneti veliku stetu; ali vedrina i nada, osim sto ulepsavaju put drugima, ’su zivot onima koji ih nalaze i zdravlje svemu telu njihovu’". (Temelji srecnog doma, str. 350.351)

Dva opsirna epidemioloska istrazivanja ispitivala su stepen zastupljenosti psihickih oboljenja medju gradjanima. Ova istrazivanja otkrila su da ljudi koji su odani religiji mnogo manje obolevaju od psihickih bolesti, nego oni koji nisu religiozni
(American Journal of Psychiatry, 147 (6) 758-760).

Dr Presman je otkrio da pacijenti, koji su dosli u bolnicu radi tezih obolenja, dubokog verskog ubedjenja i koji svoje konstruktivno verovanje sprovode u svakodnevni zivot, manje podlezu depresiji, brze se oporavljaju i pre su spremni da izadju iz bolnice. (Ibid, p. 758-760).

STA VI MISLITE O OVIM NAUCNIM OTKRICIMA?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Tema je "Religija i zdravlje", ali da ne bih otvarao novu temu, evo nešto o "Religiji i Životu".

Tema o Adventističkoj crkvi i abortusu pojavila se 2011. godine u Washington Post-u. Adventistička zdravstvena organizacija natjecala se s Katoličkom organizacijom za dobivanje dozvole za gradnju jedne nove bolnice u okrugu Montgomery. Adventisti su u dokumentaciji koju su priložili naveli da se ne treba dopustiti gradnja „katoličke bolnice“, jer se u katoličkoj bolnici ne bi obavljali abortusi, a to je onda problem. „Ne dozvolite da katolici podignu bolnicu, jer oni ne nude abortuse kao mi.“ Lydia Perris, glasnogovornica VAB-a, potvrdila je u izjavi za Montgomery Gazette News da adventističke bolnice obavljaju abortuse.Ta bolnica se nalazi na samo nekoliko kilometara od sjedišta Generakne konferencije Adventističke crkve. Abortusi se obavljaju doslovno „niz ulicu“ odatle.

Jedan drugi autor za Washington Post, Julia Duin, uočila je ovo i napisala članak u kojem ističe licemjerstvo. Piše: „Ta denominacija je poznata po isticanju zdravlja. Ali oni su možda jedina konzervativna protestantska grupacija koja dopušta abortuse po osobnom izboru. Mnogi vjernici crkve ASD nisu znali da njihove bolnice širom svijeta to rade, pa se na Facebook stranici „Adventisti za život“ povela široka rasprava. Mnogi koji su se javljali bili su šokirani kad su saznali za ovakav stav crkve. Kad je ova vijest došla do medija, iz Generalne konferencije su odmah pokrenuli proceduru protiv stranice za neovlašteno korištenja adventističkih zaštitnih znakova i primorali Facebook da ukloni stranicu „Adventisti za život“ („Adventists for Life“).

P.S. Adventisti uvode geslo: "Srušite katoličke bolnice, mi ćemo sagraditi nove i u njima ubijati djecu!"

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Lično smatram da svaka žena ima svoje lično pravo da donese odluku da li će obaviti abortus ili ne.
Niko joj to pravo ne može oduzeti, jer bi to onda bila prisila I oduzimanje slobode.

Takođe smatram da crkva ili crkvene bolnice ne bi trebala time da se bave, već crkva treba da propoveda čistotu braka, jer ako neka žena želi da obavi abortus, onda postoji neki problem, a crkva je tu da ga reši, a ne da se stavlja na jednu ili drugu stranu.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Vi to ne možete kada ne vodite računa o fizičkom zdravlju, duhovno i fizičko zdravlje ide zajedno.

Says who? Baba Jela? Biblija to ne pominje, a vaša tumačenja me ne interesuju.

bortus je ubojstvo. Tko si ti da bilo kome daješ pravo na ubijanje? I to ubijanje onih koji se ne mogu ni braniti.

Tačno tako. Abortus je ubistvo prvog stepena. Tačka.

Ujedno, toliko im svetli 4ta zapovest, a "ne ubij" zaboraviše. Baš su duhovni, sav sam se naježio....

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Says who? Baba Jela? Biblija to ne pominje, a vaša tumačenja me ne interesuju.

Neko ko isključi razum njemu džabe govoriti da nije ona pisala u Bibliji da se drži do i fizičkog zdravlja.

Tačno tako. Abortus je ubistvo prvog stepena. Tačka.

NIje isto abortus i ubistvo rođenog djeteta, suštinski jeste.

Ujedno, toliko im svetli 4ta zapovest, a "ne ubij" zaboraviše. Baš su duhovni, sav sam se naježio....

Kakav vam je rod vidimo po haosu.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
"Vera je jaca od smrti. Kada bi bolesnici bili pouceni da svoj pogled vere podignu prema Svemogucem Lekaru, videli bismo divne rezultate. To bi donelo zivot telu i dusi." (The Ministry of Healing, p. 62)

Natrag