Redovna ili civilna vojska

Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
3.279
Ja ne mogu da verujem da i dalje postoje ljudi koji misle da ova naša vojska može nešto da sačuva.Pa koliko god ratova da je vodila, svuda je poražena , šta god je ona čuvala to je izgubila od Slovenije do Kosova. Kako su samo pobegli sa Kosova , a sve junak do junaka ili možda neko misli da nije tako?Možda smo dobili rat na Kosovu?
Sreća naša da je istorija srpske države i srpske vojske mnogo duža od 20 godina koje ti pominješ, pa stotine hiljada onih što su poginuli braneći ovu državu samo u prošlom veku nisu umrli uzalud... Pominješ našu vojsku (misliš na JNA???), korumpiranu, izdanu, pokradenu... Ne shvataš politiku i scenario koji nam je spremljen, bili smo samo sporedni glumci koje niko ništa nije pitao! Zašto si ciničan po pitanju Kosova? Kolika bi cena i žrtva za tebe bili dovoljni da shvatiš da se protiv udruženog šljama ne može ratovati? Ali, ničija nije do zore gorela, ima dana za megdana...

Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
Sreća naša da je istorija srpske države i srpske vojske mnogo duža od 20 godina koje ti pominješ, pa stotine hiljada onih što su poginuli braneći ovu državu samo u prošlom veku nisu umrli uzalud... Pominješ našu vojsku (misliš na JNA???), korumpiranu, izdanu, pokradenu... Ne shvataš politiku i scenario koji nam je spremljen, bili smo samo sporedni glumci koje niko ništa nije pitao! Zašto si ciničan po pitanju Kosova? Kolika bi cena i žrtva za tebe bili dovoljni da shvatiš da se protiv udruženog šljama ne može ratovati? Ali, ničija nije do zore gorela, ima dana za megdana...
To je osnovni razlog našeg neslaganja, tih stotine hiljada (možda i par miliona kako neki kažu ) koje ti pominješ, nije trebalo da pogine. Podsetiću to nisu babe i dede(mada i njih ima) već ljudi u mlađem životnom dobu. Koliko je tu bilo budućih lekara, advokata ,inžinjera, seljaka itd.Znači da su ostali živi, danas bi Srbija, bila i veća i snažnija(ekonomski). Militaristička ideologja ih je odvela u ratove (kasapnicu ) iz koje se nisu vratili. A ovaj cinizam oko Kosova je opet usmeren protiv militarističkog rešavanja stvari, protiv ideologije junaštva. Ne može se glavom kroz zid , svaki vojni način rešavanja odveo bi nas ravno u katastrofu . Ovo oko Kosova možemo rešiti u našu korist samo pameću, ekonomskim jačanjem i još jednim organom (a trebaće nam strpljenje) .Nikakvo junačenje ne može pomoći. Drugo, ne bih se složio s tobom da smo bili samo pijuni ali to jedna druga i duga priča, koja izlaz iz okvira ove teme.

Učlanjen(a)
30.12.2009
Poruka
354
bukvalista... :)

@rollmilan

Kako si kontradiktoran samom sebi i bez dovoljne doze smisla za humor koja ti je (s'obzirom odakle smo) - potrebna da bi mogao dovoljno normalno da funkcionišeš...

Postoji nešto u narodu znano kao ironija, a ako se do sada nisi sa njom sreo evo je opet ide:

a čak i pre toga - ko nije služio vojni rok značilo je da je škart roba te da nije preporučivo da se shodno prirodnoj selekciji - razmnožava kako ne bi pravilo druge škartove...

Naravno, u ovo vreme razumem samo one sa užasno jakim zdravstvenim razlozima ili nekim sociološkim (tipa - oboleo roditelj i sl. a ne to što je nekom frka dal' će riba da ga vara dok je tamo jer je to u stvari SUPER - jer kome treba riba koja će da ga ostavi dok im on čuva i brani otadžbinu - ja takvu ribu nikad ne bi udostojila ičega a ponajmanje patriote)
E sad, ako ti romale romali ne razumeš šta je pisac time hteo reći - onda se to tako kaže a ne ....

Naravno da onaj deo o škartovima zvuči fašistički - zato u nastavku i stoji Naravno pa dalje - danas...

To je predstavljalo istorijski osvrt na ovo pitanje a ne moj lični stav koji sam potom iznela.

Mada, što se mog iskustva sa muškim rodom tj. maminim sinovima tiče - kad zagusti - oni su se uvek krili iza mojih širokih leđa i bili natovareni na moja ''ženska'' pleća, i očekivali da ih ja i ''ranim i branim'' - a da su pri tom šatro važili za dase, baje ili kako je već to popularno zvati...

Uostalom, ja sam 1979. godište i moji vršnjavi su 'nako zeleni ostavljali svoje koske po Prokletiji... da im ih nikad niko ne nađe i ne sakupi i za to im i večna slava i hvala...

Da je bilo uzalud - delom sigurno jeste...

Ali - našoj vojsci - koja je ''očistila'' Kosovo i zašla par km i do u Albaniju je izdata komanda povlačenje - i da - ona je se povukla dok su im trogodišnja deca albanska prstom pokazivala dok bi u koloni prolazili pored njih - prstić preko vrata.

Tu, prijatelju - mudrosti i pameti nema - tu je mesto gde nepominjani spava a on je taj koji uvek odnese šalu...

I da, ja znam šta znači guliti krompir al' razmažene mamine sinove majka to obično ne nauči - meni je to u opisu posla - žene...

Premda imam dovoljno novaca da idem i odem na ovoj planeti gdi mi volja - ne idem iz principa odanosti... nigde van moje Srbijice... pa čak ni na letovanje - ma kako da sam željna mora...

Ljubav ide ovako:
Bog, Otadžbina, majka

To ne znači da za iste treba ubijati - daleko bilo...

To znači da za to vredi život svoj sa mirom položiti i dati svojim telom braneći ga...

Možeš ti da misliš šta hoćeš al' ja sam u miru svoj život ulagala da bih slabijeg zaštitila više nego mnogi u ratu...

To je suština - odbraniti slabijeg svojim telom a ne politika ratovanja...

I ti ćeš da mi kažeš da je moj narod glup - to može samo neinformisan i ograničen čovek...

Taj narod koji tako lako blatiš pa nije ni čudo što si protiv njegove odbrane i zaštite (čak i kada je apsurdna) je tek sada zatucan u zdravu pamet... i ispran mu je i mozak i duša jer su mu oduzeli ono najosnovnije - nacionalni - a samim tim i - lični identitet...

Jednom su strani (bugarski) vojnici uzvikivali:

''BEŽITE ŽIVI - EVO MRTVIH !...''

Da bi to razumeo moraćeš da razumeš ovu alegorični odlomak iz knjige Aleksandra Solženjicina ''U interesu stvari'' - ''Vatra i mravi'':
'' ...Bacih crvotočnu cepanicu u vatru. Nisam bio primetio da je iznutra bila gusto naseljena mravima. Kada je cepanica počela da pucketa na plamenu, mravi navališe na površ drveta i počeše očajnički da jure uzduž i popreko.
Trčkarali su besomučno po cepanici i krivili se kada bi ih plamen liznuo. Oprezno dohvatih cepanicu i sklonih je u stranu.
Sada su mnogi mravi mogli da se spasu. Oni pojuriše po pesku i preko borovih iglica.
Ali začudo: nisu se sklanjali od vatre!
Pošto su se malo oporavili od pretrpljenog užasa, oni počeše da se vraćaju. Nekakva čudna sila ih je primoravala da se vrate napuštenoj domaji. Mnoštvo mrava ponovo dojuri na plamteću cepanicu. Teturali su tamo-amo i - izgoreše... ''

U konkretno ovom slučaju - neophodno je odgledati sledeći odlomak i to pogotovu na njegovom delu na 6. minutu i 44 sekunde:
HTML:
http://www.youtube.com/watch?v=fLs5acNfx_M
ali zajedno sa kraćim nastavkom ovog istog linka i to pogotovu na 0.om minutu i 20 sekundi:

HTML:
http://www.youtube.com/watch?v=Up8XiUVE2VI
Kad shvatiš nakon toga - da toga nije bilo ne bi bilo ni tebe ni mene - ti se prijatelju - javi...

A Srbin nikad nije vodio osvajački rat već isključivo oslobodilački tj. samoodbrambeni...

Tokom devedesetih je bio bratoubilački rat sa pokatoličenim i islamiziranim Srbima u koji su nas uvukle velike svetse sile radi njihovih prljavih interesa, što nama nakon 50 godina bez Boga - nije bilo teško nametnuti putem najdegenerisanije medijske propagande...

Nemati smisao za humor, pogotovu crni, a nešto nazvati glupošću... je u najmanju ruku - neprimereno...

Ne kapirati da neko potencira zlatnu sredinu - ja ne razumem kako...?

Žurim sad pa za sad - toliko...

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
Ovde ima toliko gluposti i mitomanije da ne znam odakle početi. Ajd da krenem s kraja, nekako mi je lakše.
Prvo nazivati Hrvate Srbima katolicima a Bošnjake Muslimane , Srbima muslimanima danas je više nego idiotizam (posebno posle ovih ratova).Ja ne znam da li je i ovo nije neka ironija. Da ne bih ulazio u istorijske rasprave koliko je to glupo, ajd neka bude da je to istorijski tačno.Ali kako danas objasniti Hrvatima i Bošnjacima da su oni zapravo Srbi, kako izvesti taj alhemiski poduhvat, možda silom ili osvešćivanjem ili nekim vrađbinama . Pa oni ljudi ne žele da čuju o tome, oni su potpuno nacionalno osvešćeni i ta priča može izazvati samo novu mržnju i sukob.
Zatim još jedna ironija – Srbi nikada nisu vodili osvajački rat (a ni genocid), Ha ha ha pa ovo je neverovatno, malo poznavanje istorije ne bi bilo na odmet. Svakako uspela ironija.
Onda sam pogledo ove patetične klipove za dokone penzionere o našoj junačkoj istoriji a onda pročitah - „Kad shvatiš nakon toga - da toga nije bilo nebi bilo ni tebe ni mene - ti se prijatelju – javi...“ znači da nismo učestvovali u ratu ili kojim slučajem da se rat izbegao ,nas ne bi bilo . Ovo odudara od bilo kakvog logičkog rasuđivanja a možda je i ovo neka ironija.
E onda kreće tirada o ljubavi , kako je bog prvi pa domovina pa majka – kao da smo na času veronauke.
Tu saznasmo kako treba život položiti za ovo sveto trojstvo ,takođe saznadosmo da je ona, da citiram „al' ja sam u miru svoj život ulagala da bih slabijeg zaštitila više nego mnogi u ratu“ - bravo svaka čast na tome. Nemam ništa protiv da ti ulažeš život za bilo šta ali nemoj da nagovaraš druge da to rade, pogotovo da to rade za neke maglovite ciljeve.
Zatim reče „I ti ćeš da mi kažeš da je moj narod glup - to može samo neinformisan i ograničen čovek...“
Zapaziti „moj narod“ ona već postade mesija ili u najmanju ruku predsednik. Ja se doduše ne sećam da sam direktno rekao da je ovaj narod glup ali da je ispadao mnogo puta glup kroz istoriju pa to je činjenica. Podsetiću da je ovaj narod pet puta glasao za Miloševića iako vidi da direktno vodi u propast , narod koga su kraljevi muzli i vodili u besmislene ratove, pa narod kome je Tito (za koga ni danas ne znamo ko je) bio omiljen predsednik. Ako je za utehu i drugi narodi su pravili gluposti , nismo mi ništa gluplji od drugi ali ni pametniji.
Onda me optuži kako ja blatim narod , njenu odbranu i zaštitu. A radi se o grešci, ja blatim suludi militarištički duh, mitomanštinu , jednu nepotrebnu kuknjavu i guslanje kako smo mi jedine žrtve, svi su protiv nas , pokvareni Latini, kurva Evropa . Nama su svi ratovi nametnuti, nikada nismo vodili napadački rat.
Zapravo ja kritikujem jednu iskrivljenu, paranoičnu sliku sveta koja nas vodi samo u nove sukobe i mržnju. Naravno zbog toga sam optužen da nemam ni nacionalnu svest a samim tim ni lični identitet – gospode bože kao da to ima ikakve veze jedno s drugim , možda se misli na integritet.
Preskočiću Solženjicinov odlomak u kome treba svi da se spržimo kao mravi, ali je bitno da smo u svojm deblu ,u svojoj hiži ,domovini nam miloj . Ovo verovatno spada u crnohumorni asortiman nadahnute spisateljice a ako nije to onda je to jedna glupava alegorija nedostojna komentara.
Uostalom, ja sam 1979. godište i moji vršnjavi su 'nako zeleni ostavljali svoje koske po Prokletiji... da im ih nikad niko ne nađe i ne sakupi i za to im i večna slava i hvala...
Da je bilo uzalud - delom sigurno jeste...
Ovo je neverovatno – ona konstatuje da su oni delimično uzaludno poginuli,ponavljam delimično uzaludno poginuli- ne sme da prizna ,sama sebi ,da su poginuli potpuno nepotrebno.
Ja sam dobio poziv da idem u rezervu te 1999 godine . Pošto sam doživeo ono što sam doživeo , drugi put me nisu mogli prevariti i nije mi palo na pamet da se javim . Ovo pričam zato što sam znao šta će se desiti, zapravo znao sam da će se naši kurčiti a zatim se povući - pobeći. To se već jednom desilo . Svako pametan je to znao,naravno tako je i bilo . Naši su utekli posle tri ili četiri meseca. Ako je to bilo za očekivati . (jer neprijatelj je bio jak, bombardovanje teško , zemlja izolovana , municije sve manje ,istrošili se, izdržali bi oni još neko vreme , a onda se sve počelo raspadati) pa onda smo rat morali izbeći, po svaku cenu. Ovako žrtvovali smo nekoliko hiljada ljudi, zemlju nam malo porušili, i na kraju kad pogledamo dobro smo i prošli, jer eto moglo je i gore – primer Iraka,Vijetnama.
U celini gledano teško je raspravjati sa jednom anahronom, primitivnom svesti, koja se oslanja na gusle i deseterac, na junaštvo i romantičarske predstave o naciji i ratu koje su dominirale 19 vekom.Najgore je to megalomanstvo , ta nacionalna egomanija, umišljenost veličine .Tada se ne uviđaju racionalne relacije u okruženju, tada se Hrvati i muslimani proglašavaju Srbima ,drugi su nas uvukli u ratove, izmišljaju se izdajnici , sve postaje crnohumorno.

Učlanjen(a)
30.12.2009
Poruka
354
Hm...

Ti kao da ne razlikuješ kako kod mene tako i kod drugih osnovno pravljenje razlike između :

Voditi glup rat i ratovati od ići u vojsku i služiti vojni rok...

Naravno - ako imaš PTS tj. ako si još pri tom nagrabusio služeći tokom ratova - ne može čovek a da te ne razume...

Ljude ne delim po nacionalnosti već po tome da li su dobri ili loši...

Gde si ti u mom postu našao da ja tvrdim ono što si ti u sledećem stavio u zagrade:

Srbi nikada nisu vodili osvajački rat (a ni genocid), Ha ha ha pa ovo je neverovatno, malo poznavanje istorije ne bi bilo na odmet. Svakako uspela ironija.

???

Samim tim - nisi me lepo ni shvatio a to nije moj problem...

Nijednog sekunda ne negiram genocid.

Znaš, nad onim snimcima ubijanja muslimana civila sam prolila onoliko suza koliko bih i za rodom najrođenijim - tako da s'tom tvojom izjavom možeš samo da se zagrcneš...

Genocid je izvršen nad osnovnim pojmom - biti čovek a genocid su izvršili ljudi koji su dozvolili da budu izmanipulisani i oni koji su već i pre rata bili loši ili oboleli...

To što su Muslimani i Katolici ubijali Pravoslavce ne treba da bude razlog da ih iko mrzi, jer su i Pravoslavci ubijali njih...

S'tim što tu niko od njih nije bio dosledan svojoj veri...

A na sve tri strane bilo je i ateista - šta ćemo sa njima???

Nego, nemoj ni da pomisliš da se ovim tebi pravdam...

Može da naleti neko čeljade i još da poveruje u tvoj onakav post... pa ne bih da mi iko stavlja u usta reči koje nisam izgovorila niti misli i stavove koje ne mislim i koje ne podržavam...

Tvoj je problem ako ti samom sebi ne dozvoljavaš da nešto shvatiš/uvidiš a možda jednostavno za to nisi ni sposoban...

Bila bi moja krivica kada bih ti to uzela za grešku... Ipak... nisi ti kriv...

znači da nismo učestvovali u ratu ili kojim slučajem da se rat izbegao ,nas ne bi bilo . Ovo odudara od bilo kakvog logičkog logičkog rasuđivanja a možda je i ovo neka ironija.

Svašta s'tobom...

Pa valjda se zna da bi Prvi Svetski rat izbio i bez Gavrila Principa... I da je to bilo van naše moći da ga izbegnemo...

Ima jedna pesma u kojoj pevač peva - Ja sam građanin sveta... (a ima i - Ja sam dete planete... )

moj narod“ ona već postade mesija ili u najmanju ruku predsednik.

Ograničenost se vidi u tome da neko tu moju izjavu tumači kao isključivo izjavu koju mogu davati predsednici i mesije (nemoj da ne ukapiraš...!)

Kad kažem - moj narod - prvenstveno mislim na Srbe ali moj narod su i svi ljudi dobre duše ma koje boje koža im bila i ma koje veroispovesti...

Gde sam ja rekla da nekome treba objašnjavati da je Srbin??? A da ne pominjem to što ni slučajno ne mislim da to nekom treba levkom sipati u glavu...

Što se mene tiče - možda su i svi Srbi Hrvati - možeš me zvati kako god hoćeš jer ja nisam ime...

To sam napomenula jer je upotrebljen naziv bratoubilački rat...

Meni lično dovoljan dokaz da je to tako - je taj što smo tak vražije kako istog mentalnog sklopa tako i fizičkog... Toliko smo slični da je to neverovatno...

A brat je mio ma koje vere bio...

Još samo kratka digresija na one silne kvazimodo uvrede meni upućene kojima si hteo da nešto postigneš ali... Ja znam da nisam zrno kukuruza a to dal' to kokoška zna - ne me interesira uopće ...

U mom gradiću je jedan mladić izbegao poziv za učešće u ratu tokom '90.-ih
zahvaljujući vezama koje je njegov otac potegao... Bio je jedinac.

Jedne noći, dok je vod u koji se nije odazvao - ginuo (sad uzaludo ili ne - svaki rat je glup i grozan, svako ubistvo - suvišno...) - on je ležao u svom krevetu... Te noći je ceo taj ''njegov'' vod pobijen, a sa zida iznad kreveta ovog mladića, koji nije bio tamo sa njima, se otkačila slika i na mestu ga u krevetu usmrtila...

Da, istina, zvuči kao urbana legenda, kao nešto mitološko - samo - akteri ove priče svi imaju svoje ime

Nego treba da se osvrnem na to šta sam ja konkretno podrazumevala i mislim a ne na to što ti patiš od nekog iskrivljenog ego tripa i kao već potvrđeni cinik imaš potrebu da unižavaš i ponižavaš sve što se kosi sa tvojim slepim ubeđenjem...

Hajd' de da mi kažeš da sam neobrazovana ili neinformisana ili neuka - ali nemaš pokriće za onu reč koju si toliko puta pokušao da iskoristiš opisujući moja stanovišta...

To što ti spadaš u skupinu kojoj hiljadu puta ponovljena laž postane istina - ne znači da ćemo se istom svi poviovati...

Ti dakako i dapače imaš pravo na svoje mišljenje ali - imam ga i ja...

ali nemoj da nagovaraš druge da to rade, pogotovo da to rade za neke maglovite ciljeve.

Kada mi konkretno ukažeš na magloviti cilj ka kom sam koga nagovarala - biće mi drago što sam progledala...

Našao si da nisam u toku sa vremenom te da je moj osvrt na Prvi Svetski rat patetičan - hm - citiram u potpunosti:
Onda sam pogledo ove patetične klipove za dokone penzionere o našoj junačkoj istoriji a onda pročitah - „Kad shvatiš nakon toga - da toga nije bilo ne bi bilo ni tebe ni mene - ti se prijatelju – javi...“ znači da nismo učestvovali u ratu ili kojim slučajem da se rat izbegao ,nas ne bi bilo . Ovo odudara od bilo kakvog logičkog rasuđivanja a možda je i ovo neka ironija.

Čoveče, ma kako tebi to patetično zvučalo jedan moj deda je bio 1885. a drugi 1897. godište... Da je prvi poginuo tokom probijanja Solunskog fronta ili uopšte - tokom tog 1. Svetskog - ne bi se oženio mojom babom kada je imao 44 godine niti bi dobio moju kevu u 54.oj, a drugi deda (rođen 1897.) mi je poginuo 3. oktobra 1945. - dakle po okončanju ratnih sukoba 2. Sv. rata - u kupušnjaku (gde su okopavali kupus) svojim telom braneći mog jedanaestogodišnjeg oca od rafala iz puškomitraljeza koji je držao takođe Srbin - samo - nisu se poklapali u stavovima...

I ja doista bukvalno mislim - ma kako to patetično zvučalo - svaku moju reč po pitanju konkretno ovog... Mene ne bi bilo - moje babe bi verovatno oplođavao kakav Austrougar ili potom Nemac...

P.S.: onaj stariji deda mi je bio i fotograf - imam fotke iz perioda 1.Sv. rata, čak i iz austrougarskog logora - iz kog mi je deda pobegao :) i peške se do majčice Srbije potom vratio...

Dakle - moje stanovište je - i istog se držim jer ga smatram...:

Ne da ratovi treba da postoje niti da isti treba da se vode već -

Biti vojnik u armiji spasa - podrazumeva:

- komšinici - baki - izneti tešku torbu do njenog sprata kada lift ne radi...

- ustati trudnicama, bakama i ženama sa sitnom decom u prevozu, pogotovu međugradskom...

- razdvojiti cigančiće koji se krvnički tuku kada u prolazu naletiš na njih (čak i po cenu da te potom isti pljunu ili gađaju kamenom)

- podići pijanca koji leži na sred kolovoza makar do u kraj, na trotoar...

- pogurati kola zajedno sa onima koji to već čine bez da neko mora da te zamoli za isto...

- ponuditi poznaniku prevoz kad već naletiš na njega a ideš praznih kola u njegovom smeru...

- znati da ako se tim istim kolima još samo malo zavučeš u neki budžak da bi po nevremenu nekog dovezao do samih vrata - ne predstavlja ne znam kakav podvig i da ti je sve džaba ako baš to ne uradiš...

- posle jela ne bacati mrve u kantu za otpatke (ili gde već) već je omogućiti onim gladnicama kojima i ta mrva, pogotovu zimi - znači mnogo

- ne zgaziti ni nedužnog mrava a kamoli čoveka...

Dakle, da rezimiramo -

Biti patriota znači voditi računa čak i o vrapcu...

A to - da ne stavljaju svoju glavu u torbu - HM -
Šta bi ti? - Gledao kako ti siluju kevu, švecu, komšinicu - al' da se ti ne cimaš... zapalio bi preko, a? - to je super ljudi - zapalite preko - u tome je spas - nemajte svoj glas.

Ne braniti samog sebe od kakvog napada je u skladu sa pacifističkim stavovima ALI
Stajati po strani.
ne reagovati i ne učiniti išta
nemo gledajući kako neko strada -> ima samo jedno zvanje a to je = KUKAVIČLUK...

Svaki izgovor - ma kako intelektualno zgodno upakovan u fraze i parafraze karikiranje i paradoksiranje je - izlišan!

Vojska (a - za one koji ne čitaju kako piše - ne rat) predstavlja ''kratak'' ubrzan kurs za preživljavanje u vanrednim okolnostima...

Ono čemu te tamo nauče ne može se naučiti tako lako bilo gde drugde, a to je da:

da dok čovek ne pati, ne nauči da stavi svoj ego po strani, ne ogugla na bol, ne privikne se na to da mu je i smrdljivom u blatu jednostavno DOBRO samo zato jer je živ

- bez toga, muškarac zavijen u svilu i kadifu, i uljuljkan u lažan samodestruktivni hedonistički i nadasve egocentrični san - NE MOŽE da BUDE ČOVEK i .

Ljudsku jedinku čovekom ne čini njegiova telesna forma postojanja, ni njegov intelektualni potencijal, već njegova duša, njegova spremnost za požrtvovanjem zarad opšte dobrobiti naspram lične.

A to se postiže iskustvom.

Jedan od vidova takvih iskustava je i služenje vojnog roka...

Naglašavam - da mi je prihvatljivo i civilno služenje vojnog roka ali ne u vidu mlaćenja prazne slame (uglavnom) i potkradanja sirotinje (znam i za takve slučajeve) - već kao što sam u prvom postu i napisala - u vidu društveno korisnog angažovanja.

A to što u današnje vreme žena rad'je ide u vojnike je pokazatelj ko to danas (nearhaično i neanahrono niti hronično) ima veća kahunas, šire vidike i dublja stanovišta, čistiju dušu i mirniji san - jer ženu više nije ostao ko drugi da brani do ona samu sebe...

Ostali su većinom mamini sinovi, maze, šmizle, furundžije i td. sve to tako u tom smislu.

A ti takvi - kompleks zbog svog nedostatka muškosti leče tako što svoju mušku snagu neupotrebljenu i neiskorišćenu na pravom i potrebnom mestu do za daljinskim upravljačem - zloupotrebljavaju sprovodeći nasilje nad ženama kad se usude da im skrenu pažnju na to da su metamorfozirali u skladu sa kolotečinom industrijske revolucije u najobičnije moralne gnjide.

Tako da - pusti me molim te i mani me se sa tim šatro fol intelektualno savremenim obrazloženjima za ne odlazak na odsluženje vojnog roka...

Niko ovde ne priča o odlasku u rat već na odsluženje vojnog roka...

A sad - ko to ne uradi - mislim da ne bi bilo moralno sa njegove strane ni da jede orah koji mu je ova zemlja podarila a kamoli da prazni svoje fekalije po njoj - koja je zalivena krvlju predaka koji su je njome natopili braneći je...

A branili su je od onih što im ne pada na pamet da makar danas rasformiraju svoje armije i ne ratuju više...

Dakle - čisto da ne bi više truć'o - ti nalaziš da ne bi trebalo braniti svoju porodicu od napasnika koji ti banu u kuću i krenu da čine grozote, već da treba spustiti ruke i pustiti ih da se nad vama ižive kako god da im na pamet pa'ne - pa ako vas posle puste da nastavite da dišete - JU HU - dobro smo prošli - mogli smo i gore...

Šta ću kad ja ne mislim tako - bolje grob nego rob i bolje rat no sa crnim nečastivim pakt jer ko sa njim tikve sadi... (obrao je bostan)

A vi deco - služite taj vojni rok dal' civilno dal' drugačije - to nije sramota.

A da rata ne bude nit' ludila među ljudima (plaše nas raznim čudima (veliki ljudi al' samo na rečima...)) i pošto na vama svet ostaje - trudite se da ga stvarno nikad ne bude

Ne mrzite nikog tek tako - nit' ikako

Al' ne predajite se ikakvom neprijatelju (makar on samo i porok bio) - olako...

Prođe taj vojni rok polako al'
brzo nekako

PEACE

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
Ti kao da ne razlikuješ kako kod mene tako i kod drugih osnovno pravljenje razlike između :
Voditi glup rat i ratovati od ići u vojsku i služiti vojni rok...

Te stvari jesu povezane, jer u ratničko primitivnom društvu kakvo je naše, od teranja mladog čoveka da služi vojsku do teranja u rat (uglavnom besmislen) mala je razlika.Uostalom čemu služi vojska nego za ratovanje. Naravno vojska mora da postoji i onaj ko želi da ide u vojsku neka ide , ja protiv toga nemam ništa.

Naravno - ako imaš PTS tj. ako si još pri tom nagrabusio služeći tokom ratova - ne može čovek a da te ne razume..
Ma kakav PTS . A i nisam toliko ni nagrabusio u ratu, nikakve strahote ja nisam video , samo razočaranje u naše junaštvo jer videh bežaniju i kukavičluk . E drugi put se nisam dao prevariti.
Gde si ti u mom postu našao da ja tvrdim ono što si ti u sledećem stavio u zagrade:
Citat:Srbi nikada nisu vodili osvajački rat (a ni genocid), Ha ha ha pa ovo je neverovatno, malo poznavanje istorije ne bi bilo na odmet. Svakako uspela ironija.
Sledi originalna rečenica iz tvog posta

A Srbin nikad nije vodio osvajački rat već isključivo oslobodilački tj. samoodbrambeni...
Ovo sa genocidom je moj cinični dodatak samo da te podseti da to baš i nije tačno da Srbin nikad nije vodio osvajački rat već isključivo oslobodilački . Moram da kažem da mi je drago ako ne misliš onako kao što si napisala ali onda to nisi trebala napisati.
Genocid je izvršen nad osnovnim pojmom - biti čovek a genocid su izvršili ljudi koji su dozvolili da budu izmanipulisani i oni koji su već i pre rata bili loši ili oboleli...

U ovom delu rečenice leži sva istina koju sve vreme pokušavam da kažem i ona je suština stvari.A sada ključno pitanje – šta i ko ih je izmanipulisao? Nad tim trba razmisliti.
Svašta s'tobom...
Pa valjda se zna da bi Prvi Svetski rat izbio i bez Gavrila Principa... I da je to bilo van naše moći da ga izbegnemo...

I ja sam morao u školi da ponavljam to kao pesmicu da se 1 Sv. rat nije mogao izbeći(kao i svaki naš rat) a da je atentat samo povod. Ali nije baš tako , postoje tomovi knjiga o tome , zatim diplomatske prepiske svih aktera tog perioda. Ima jedna kratka knjiga od Andreja Mitrovića „Prodor na Balkan I Srbija 1908-1916.“ Gde su lepo opisana zbivanja pred prvi svedski rat . I ono što se implicitno može zaključiti je da smo sami sebi iskopali grob. To jest da ono što je Apis uradio sa grupom atentatora(koje je obučavao u Topčideru a zatim preko svoje veze poslao u Sarajevo) utrlo je put u naše stradanje.To je i naša vlada i Kralj shvatio.Pod izgovorom za pokušaj vojnog puča i atentat, na Kralja kao i veleizdaju Apis je osuđen sa grupom oficira na smrt streljanjem(Solunski proces).Ali već je bilo kasno, ogroman broj ljudi je poginuo.
Naravno ja ovim ne tvrdim da do tog rata ne bi sigurno došlo ali taj rat nije bio naš rat , to je rat između imperijalističkih zemalja oko ponovne raspodele kolonija i nas se on nije ticao, mogli smo ga elegantno zaobići. Zapravo cela naša uloga u tom ratu bila je minorna, ceo taj južni ,tj balkanski front, bio je sporedan , glavni frontovi odvijali su se na Marni i Somi kao i na reci Po.Naravno mi preuveličavamo našu ulogu.To je normalno jer mali narodi se hvale sa onim što imaju ,mada bolje da to nismo imali ,bilo bi nas više.
Tokom devedesetih je bio bratoubilački rat sa pokatoličenim i islamiziranim Srbima u koji su nas uvukle velike svetse sile radi njihovih prljavih interesa, što nama nakon 50 godina bez Boga - nije bilo teško nametnuti putem najdegenerisanije medijske propagande...

Gde sam ja rekla da nekome treba objašnjavati da je Srbin??? A da ne pominjem to što ni slučajno ne mislim da to nekom treba levkom sipati u glavu...
Što se mene tiče - možda su i svi Srbi Hrvati - možeš me zvati kako god hoćeš jer ja nisam ime...
To sam napomenula jer je upotrebljen naziv bratoubilački rat...

A onda se tako i napiše , i stvarno je bio bratoubilački rat Srba ,Hrvata i Bošnjaka ,koji su sličnog ako ne istog porekla i jezika.Nema potrebe Hrvate i Bošnjake nazivati Srbima katolicima i muslimanima jer onda cela rečenica dobija drugo značenje.
U mom gradiću je jedan mladić izbegao poziv za učešće u ratu tokom '90.-ih zahvaljujući vezama koje je njegov otac potegao... Bio je jedinac.
Jedne noći, dok je vod u koji se nije odazvao - ginuo (sad uzaludo ili ne - svaki rat je glup i grozan, svako ubistvo - suvišno...) - on je ležao u svom krevetu... Te noći je ceo taj ''njegov'' vod pobijen, a sa zida iznad kreveta ovog mladića, koji nije bio tamo sa njima, se otkačila slika i na mestu ga u krevetu usmrtila...
Slika ubica hara gradićem, ubija regrute dezertere.Naravoučenije, bolje poginuti na ratištu nego slika da te dohvati. A ja ne mogu da verujem šta čitam, pa ova magijska svest je neuništiva.
Kada mi konkretno ukažeš na magloviti cilj ka kom sam koga nagovarala - biće mi drago što sam progledala...
Evo ukazujem

Ljubav ide ovako:
Bog, Otadžbina, majka
To ne znači da za iste treba ubijati - daleko bilo...
To znači da za to vredi život svoj sa mirom položiti i dati svojim telom braneći ga...
Ovde lepo piše da za Boga, Otađbinu i Majku treba položiti život.
Ima li šta maglovitije od Boga , i kog vraga neko treba da polaže zivot braneći ga ,pa vajda je on dovoljno moćan da se sam odbrani.
Čoveče, ma kako tebi to patetično zvučalo jedan moj deda je bio 1885. a drugi 1897. godište... Da je prvi poginuo tokom probijanja Solunskog fronta ili uopšte - tokom tog 1. Svetskog - ne bi se oženio mojom babom kada je imao 44 godine niti bi dobio moju kevu u 54.oj, a drugi deda (rođen 1897.) mi je poginuo 3. oktobra 1945. - dakle po okončanju ratnih sukoba 2. Sv. rata - u kupušnjaku (gde su okopavali kupus) svojim telom braneći mog jedanaestogodišnjeg oca od rafala iz puškomitraljeza koji je držao takođe Srbin - samo - nisu se poklapali u stavovima...
I ja doista bukvalno mislim - ma kako to patetično zvučalo - svaku moju reč po pitanju konkretno ovog... Mene ne bi bilo - moje babe bi verovatno oplođavao kakav Austrougar ili potom Nemac..
Ja sam pisao o drugoj stvari a ne o tvojoj porodičnoj biografiji.Ali kad smo tu kod biografije,pošto je tvoj deda dobio tvoju kevu u 54-oj jesi li ti sigurna da tu nije uleteo neki Ausrougar ili Nemac a možda neki poštar,znaš sa 54 godine čovek . . . – ništa ne tvrdim, samo pitam.
Biti vojnik u armiji spasa - podrazumeva:

- komšinici - baki - izneti tešku torbu do njenog sprata kada lift ne radi...

- ustati trudnicama, bakama i ženama sa sitnom decom u prevozu, pogotovu međugradskom...

- razdvojiti cigančiće koji se krvnički tuku kada u prolazu naletiš na njih (čak i po cenu da te potom isti pljunu ili gađaju kamenom)

- podići pijanca koji leži na sred kolovoza makar do u kraj, na trotoar...

- pogurati kola zajedno sa onima koji to već čine bez da neko mora da te zamoli za isto...

- ponuditi poznaniku prevoz kad već naletiš na njega a ideš praznih kola u njegovom smeru...

- znati da ako se tim istim kolima još samo malo zavučeš u neki budžak da bi po nevremenu nekog dovezao do samih vrata - ne predstavlja ne znam kakav podvig i da ti je sve džaba ako baš to ne uradiš...

- posle jela ne bacati mrve u kantu za otpatke (ili gde već) već je omogućiti onim gladnicama kojima i ta mrva, pogotovu zimi - znači mnogo

- ne zgaziti ni nedužnog mrava a kamoli čoveka...

Dakle, da rezimiramo -

Šta je ovo, jel ovo proglas neke sekte, ili čas lepog ponašanja, jel naplaćuješ ti ovo .Kakve ovo veze ima sa temom - VOJSKA SPASA C... c... c. Ali ovo zadnje je genijalno – Biti patriota znači voditi računa i o vrapcu, ali zato slati ljude u rat . . .
A to što u današnje vreme žena rad'je ide u vojnike je pokazatelj ko to danas (nearhaično i neanahrono niti hronično) ima veća kahunas, šire vidike i dublja stanovišta, čistiju dušu i mirniji san - jer ženu više nije ostao ko drugi da brani do ona samu sebe...
Na osnovu kojih istraživanja ti tvrdiš da žene radije idu u vojnike. Ko i kad je vršio ta istraživanja. Ovo spada u asortiman jeftinih trikova , eto da se povredi muška sujeta - dokle su muškarci došli kad žene radije idu u vojnike.No ja ne vidoh ni jednu ženu da je stvarno otišla u vojsku. Inače ovde je taj običaj, da su najveće patriote oni kojih to ništa ne košta.

Vojska (a - za one koji ne čitaju kako piše - ne rat) predstavlja ''kratak'' ubrzan kurs za preživljavanje u vanrednim okolnostima...
Znači ovo je najnovija definicija vojske, sve dosadašnje treba odbaciti.

Odvajkada vojska služi pre svega za oružanu borbu, znači rat. I to je prosta činjenica .Vojska je organizovana oružana sila koja izvršava zadatke, kakvo crno preživljavanje. Za preživljavanje može da se učlani i u izviđače.Vojska se oprema, obučava i organizuje za izvršavanje borbenih dejstava. Da pojasnim – to najčešće znači za ubijanje,eliminisanje neprijatelja , i tu nema milosti .

Dakle - čisto da ne bi više truć'o - ti nalaziš da ne bi trebalo braniti svoju porodicu od napasnika koji ti banu u kuću i krenu da čine grozote, već da treba spustiti ruke i pustiti ih da se nad vama ižive kako god da im na pamet pa'ne - pa ako vas posle puste da nastavite da dišete - JU HU - dobro smo prošli - mogli smo i gore...
Ovde se koriste najgore populstičke metode,kao argumenti. Pa naravno da će svako da brani svoju porodicu.Ali kada govorimo o vojsci i državnoj politici to je nešto drugo. Tu treba imati više pameti nego ičega.
Na kraju kad zagovaraš i nagovaraš , odbranu po svaku cenu ,pa zašto već jednom ne počneš da braniš – evo Kosovo su nam okupirali, zašto ne odeš na Kosovo u Bonstil , opašeš se eksplozvom i digneš se u vazduh. Kao prava Srpkinja rodoljub – to bi ti predstavljalo zadovoljstvo nad zadovoljstvima.
Ovim završavam ovo pisanije, nemam više živaca da se borim sa zatucanošću i svetonazorom iz 19,18 17 veka.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
30.12.2009
Poruka
354
Labav Drnda Pamet propaganda isprane savesti

Slušaj majstore - kom matiš nije jača strana pa si došao do zaključka da je Austrougar mogao da spravi mojoj babi moju kevu - već duže vreme se ja nosim sa kukavicama koji se peru politikom Čede Jovanovića koji za glavni argument imaju politiku koju je vodio Milan Obrenović...

I pusti ti to - ''znaš - Pera; Đoka i Miša su ništaci pa što onda ja da budem - čovek?''. Jer ako ti sam ne znaš odgovor na bold - ne može ti taj odgovor niko drugi dati!

Ti imaš slobodnu volju koja ti je data i njome radi po nahođenju svoje savesti i svesti (ukoliko ti ih je još preostalo) ali to što ti misliš da si ne znam kolko advansan u odnosu na npr. nekog sa stavom kao mojim - ne znači da je to istina i to samo zato što ti hoćeš da veruješ da je to tako.

Potvrđeni ciniče kom je najjači argument pokušaj udaranja na nečiji ego (pa makar to bila i žena), primitivnog vređanja sa pokušajem zataškavanja u par naučenih šatro intelektualnih fraza... - tvoje reči govore isključivo samo o tome ko si ti a ne o tome ko sam ja...

Kaži - cava sam pa šta - i završi stvar - a nemoj da glumiš tu kao nekog vajnog građanina intelektualca...

Čitam i ja svašta samo ne verujem u sve što pročitam i ne učim kao pesmicu i mantru - napamet - kao npr. ti i to samo zato što imaš podsvesnu potrebu da se opereš pred samim sobom od činjenice da si takav kakav si...

Nisi ni prvi ni poslednji takav kog srećem ali - svi ste pod kalup isti i iste pesme pevate...

Koliko si kod očiju slep govori to da ili nećeš ili nisi u stanju da moje reči tumačiš kako su napisane... kao da namerno biraš da to ne shvatiš, kao da si - daleko bilo - neinformisan ili nepismen stvor, ili još gore - budala

'Oće to kod cinika koji svet boje u boju svoje duše - crno...

Npr.:

Ovde lepo piše da za Boga, Otađbinu i Majku treba položiti život.
Ima li šta maglovitije od Boga , i kog vraga neko treba da polaže zivot braneći ga ,pa vajda je on dovoljno moćan da se sam odbrani.
Majstore bezbožnički - za mene si ti magla a ko u sebi makar li samo Boga i naslućuje zna da je sve drugo pena...

Bogu ne treba neko ko bi ga branio...

To bi (da ti prevedem) značilo - biraš li da ti se oduzme život ili da se odrekneš svog Boga...

E, to je prijatelju dovelo da islamizacije i pokatoličavanja i to znači - dati svoj život za Boga... - onda kada ga od takvih demona kao što si ti braniš u samome sebi ostajući mu dosledan i veran...

Ali naravno - doslednost a prvenstveno vernost - slabiću kao što jesi, su strani pojmovi...

A - to što ćeš pokušavati da te svoje komlekse izlečiš na kome god, pa i meni - zaboravi - ko ko da dal' šta zna - mene i ne zanima - tvoj problem...

Kakva ljudska prljavština ti je u duši i koliko ti je mozak ispran govori npr.:

Na kraju kad zagovaraš i nagovaraš , odbranu po svaku cenu ,pa zašto već jednom ne počneš da braniš – evo Kosovo su nam okupirali, zašto ne odeš na Kosovo u Bonstil , opašeš se eksplozvom i digneš se u vazduh. Kao prava Srpkinja rodoljub – to bi ti predstavljalo zadovoljstvo nad zadovoljstvima.
Ovo su sve isključivo tvoji zaključci i o meni i o mojim stavovima, dakle ne produkt mene već tvoje bolesne mašte i svega duhovno obolelog...

Za tvoju informaciju - za razliku od većine ljudi koji su na fax otišli u BG ja sam odabrala da ga upišem na Kosovu...

Ubiti nekoga - ne znači učiniti nešto dobro ! Braniti nekoga (pa i od zla u nama samima) - znači... nešto što ti kanda (kodža i nebojša) nisi u stanju da razumeš...

Možda grešim dušu - jer - možda ti mučenik to nisi ni u stanju !? To ne znam - i izvini ako je tako...

Ni ti ljudi tamo što su (u Bonstilu) nisu krivi toliko da bi trebali da za to plate glavom... Oni su poput tebe - indoktrinirani, dezinformisani, kodirani i sad su samo mašine što svemu gase sjaj...

Da ubijem nešto slabije od sebe - pa onda bi ja bila kukavica...

To čak i biti golom rukom je greota...

Uostalom, ti mudrice što izreče:
Onda sam pogledo ove patetične klipove za dokone penzionere o našoj junačkoj istoriji a onda pročitah - „Kad shvatiš nakon toga - da toga nije bilo ne bi bilo ni tebe ni mene - ti se prijatelju – javi...“ znači da nismo učestvovali u ratu ili kojim slučajem da se rat izbegao ,nas ne bi bilo . Ovo odudara od bilo kakvog logičkog rasuđivanja a možda je i ovo neka ironija.
Ne shvati ni deo poenti iz istih...

Jedna od poenti je da je 68000 iz mrtvih povampirenih Srba preokrenulo ishod Prvog Svetskog rata... a da na Kosovu i Metohiji trenutno živi 2000ljudi više od toga...

I kakav si ti to čovek dovoljno govore baš te takve tvoje reči iz gornjeg citata - i daješ sebi neku vrednost - cccc - i onda kažeš nekom drugom da nema vezu sa stvarnošću i realnošću...

Uostalom - za dlaku si izbegao da opljuneš po Solženjicinu više od onoga:
Preskočiću Solženjicinov odlomak u kome treba svi da se spržimo kao mravi, ali je bitno da smo u svojm deblu ,u svojoj hiži ,domovini nam miloj . Ovo verovatno spada u crnohumorni asortiman nadahnute spisateljice a ako nije to onda je to jedna glupava alegorija nedostojna komentara.
Mamina princezo - ko te je to dostojan kad Vaše Visokokotirano cenjeno Visočanstvo nadvisuje visine jednog sumanutog Solženjicina...???

Ah, kakvo ste Vi to sveuzvišeno blagodatstvo kad vam do kolena nije ni obraz jednog Milana Rakića - dvoreske lude - svakako dakako???

Čoveče, saberi se... i presaberise - ostade li u tebi ičeg ljudskog naposletku... Možda ti za dušu ipak nije kasno...

Ko ima nešto vredno i to zna - taj će znati da treba i umeti to da brani - ko je prazan, slep i nema - žao mi je - stvarno - šta će, nije kriv što nije znao da je suština nevidljiva golim okom već isključivo vidljiva srcem...

Ljubav je najjače oružje u svakom ratu (pogotovu u onom sa sobom i protiv sebe) a najjače oružje na svetu je - olovka...

Rupu ti na saksiji izmisliti nećeš!

I u ostalom, mnogo se prosipaš - ko to uvidi - uvideo je...
Ko nije - i ne mora, možete u isto kolo da se uhvatite pa da igrate - usput - vrzino je...

A kučka laje - vetar nosi:

Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
Dokle podmirivati Minotaura

:diablo:
Slušaj majstore - kom matiš nije jača strana pa si došao do zaključka da je Austrougar mogao da spravi mojoj babi moju kevu
Pa dobro, ne kažem da je Švabo to radio za vreme rata, moža je bio turista, a zar ne bi volela da imaš malo švapske krvi? Vidiš ja bih voleo (nije loše zbog krvne slike) ali šta mogu, moje babe i prababe behu zatucane, a nije ni čudo kad su rasle u senci vojske i crkve. :diablo:
- već duže vreme se ja nosim sa kukavicama koji se peru politikom Čede Jovanovića koji za glavni argument imaju politiku koju je vodio Milan Obrenović...
Znači ja se perem politikom Čede jovanovića. Navešću bitna neslaganja sa njegovom politikom. Prvo, ja se zalažem za reintegraciju Kosova u Srbiju a on ne. Drugo, on zastupa liberalni koncept privrede a ja socijaldemokratski , treće on je tipičan pobornik globalizacije i multinacionalnih korporacija a ja protivnik. I na kraju, on koristi kokain(tako kažu ,možda lažu) a ja ponekad drmnem domaću, šta ću kad sam patriota. Znači po svim bitnim pitajima mi smo na suprotnim stranama.
Kad već pomenu Milana Obrenovića , samo da te podsetim da je i on vodio jedan osvajački rat koji -da te citiram- „Srbin nikad nije vodio“ . To je rat protiv Bugarske 1885 , gde smo pukli ko zvečke.
I pusti ti to - ''znaš - Pera; Đoka i Miša su ništaci pa što onda ja da budem - čovek?''. Jer ako ti sam ne znaš odgovor na bold - ne može ti taj odgovor niko drugi dati!
Šta je pisac hteo da kaže? Da li želiš da kažeš da je čovek onaj koji je odslužio vojsku a onaj ko nije da je ništac. Ako je tako pitam se iz koje su tebe pećine izvukli,što mrziš ljude koji imaju preča posla nego da se zevzeče sa oružjem, pa oni su korisniji državi da uče ,rade i privrđuju nego da su u vojsci. A da tebe nisu izbacili iz nekog vremeplova?
Ti imaš slobodnu volju koja ti je data i njome radi po nahođenju svoje savesti i svesti (ukoliko ti ih je još preostalo) ali to što ti misliš da si ne znam kolko advansan u odnosu na npr. nekog sa stavom kao mojim - ne znači da je to istina i to samo zato što ti hoćeš da veruješ da je to tako.
O kakvoj ti to istini pričaš, i kako te nije sramota da kao veliki vernik umesto da pozivaš na ljubav ,mir,na razumevanje, slogu i dijalog sa drugima, ti nagovaraš ljude da idu u vojsku i pogane ruke, da uče da ubijaju druge –jer to se tamo uči. Opravdavaš to nekakvim učenjem za preživljavanjem. I što je najgore proklinješ , blatiš i vređaš druge koji to neće da rade. Pozivaš se na krv poginulih koji zapravo nisu trebali poginuti ali bili su izmanipulisani istom pričom o krvi poginulih, i sve se tako ponavlja. Zar se ne plašiš da ćeš završiti u paklu, kuvati se u kotlu dok će ti đavo bockati guzicu trozupcem.
0a6317c7aa.gif

Potvrđeni ciniče kom je najjači argument pokušaj udaranja na nečiji ego (pa makar to bila i žena), primitivnog vređanja sa pokušajem zataškavanja u par naučenih šatro intelektualnih fraza... - tvoje reči govore isključivo samo o tome ko si ti a ne o tome ko sam ja...
Zasejana si mržnjom, da nije nečastivi ušao u tebe? :diablo:
Kaži - cava sam pa šta - i završi stvar - a nemoj da glumiš tu kao nekog vajnog građanina intelektualca...
Kakva cava? Misliš kukavica? Pa ja sam svoj rok odavno odslužio, nemam ja čega da se plašim, ali neću da trpim i ćutim da budale upravljaju našim životima, zavađaju nas sa drugima i nameću neku svoju istinu od pre par vekova. :diablo:
Bogu ne treba neko ko bi ga branio...
To bi (da ti prevedem) značilo - biraš li da ti se oduzme život ili da se odrekneš svog Boga...
E, to je prijatelju dovelo da islamizacije i pokatoličavanja i to znači - dati svoj život za Boga... - onda kada ga od takvih demona kao što si ti braniš u samome sebi ostajući mu dosledan i veran...
Ali naravno - doslednost a prvenstveno vernost - slabiću kao što jesi, su strani pojmovi...
E ovo je moja prijateljice dovelo do sejanja mržnje i pravljenja genocida – upravo to što je napisano.
Ova pritajena mržnja prema Muslimanima i Katolicima koji su nedosledni , neverni – slabići jer nisu sebi oduzeli život već su se odrekli svog boga i postali ono što su sad. Ovim rečenicama si se potpuno razotkrila. Samo ne znam zašto maske ?, zašto glumatanje „Brat je mijo, ma koje vere bio“.
A ne znam , možda je došlo do rascepa ličnosti? :diablo:
Ubiti nekoga - ne znači učiniti nešto dobro ! Braniti nekoga (pa i od zla u nama samima) - znači... nešto što ti kanda (kodža i nebojša) nisi u stanju da razumeš...
Možda grešim dušu - jer - možda ti mučenik to nisi ni u stanju !? To ne znam - i izvini ako je tako...
Ja stvarno ne mogu da razumem, doduše to niko ne može da razume . Kada je zemlja napadnuta i kada je okupirana ,ili kada je njen deo okupiran (kao kod nas Kosovo) pod odbranom uz upotrebu vojske podrazumeva se i ubijanje . Pa nemaš pet godina da mora čovek sve da ti objašnjava. I ko kaže da ubiti znači dobro a naročito ako u tome možeš i sam da pogineš.
Zato se ja zalažem za drugu opciju,opciju dijaloga i otvorenosti, ekonomskog i svakog drugog razvoja, jer svako će uvažavati stavove ,moderne,stabilne i jake zemlje .A ako ostanemo nerazvijena i zatucana sredina u kojem vlada sujeverje,kuknjava i ratnički duh, gde se spas traži u vojsci i ratu odvešće nas ravno u katastrofu ili ćemo tavoriti u mraku još dugo dugo. No džabe sve što ja ovo pišem, jer što reče jedan, čini mi se kao da pevam u pustinji.
Ni ti ljudi tamo što su (u Bonstilu) nisu krivi toliko da bi trebali da za to plate glavom... Oni su poput tebe - indoktrinirani, dezinformisani, kodirani i sad su samo mašine što svemu gase sjaj...
Da ubijem nešto slabije od sebe - pa onda bi ja bila kukavica...
Koliko ću ovde gluposti pročitati. Pa oni nisu slabiji od nas, oni su nas pobedili u ratu ,pa nas okupirali, znači jači su, a sad ta preseravanja kako su duhovno slabiji , kako su moralni crvi, seme bluda i ostala frustrirajuća naklapanja poraženog naroda samo pokazuje koliki je stepen odlepljenosti od realnosti. Treba se ipak okrenuti realnosti .
Jedna od poenti je da je 68000 iz mrtvih povampirenih Srba preokrenulo ishod Prvog Svetskog rata.
Opet mitomanija i samoobmanjivanje, pa nema smisla da lažeš druge i sebe. Znači preokret u ratu nije odlučilo uključivanje oko pola milijona Amerikanaca u borbu, ni pojava tenkova , ni ekonomski kolaps Nemaca i Austrougara, usled dugotrajnog ratovanja već 7000 Srbčića duhova . A kako to nazvati nego patetičnim. Pa nemojmo davati sebi veću ulogu nego što smo imali , nemojmo lagati - mada je jasno zašto se to radi .
I kakav si ti to čovek dovoljno govore baš te takve tvoje reči iz gornjeg citata - i daješ sebi neku vrednost - cccc - i onda kažeš nekom drugom da nema vezu sa stvarnošću i realnošću...
I opet je nečastivi ušao u tebe. :diablo:

Uostalom - za dlaku si izbegao da opljuneš po Solženjicinu više od onoga:
Citat:preskočiću Solženjicinov odlomak u kome treba svi da se spržimo kao mravi, ali je bitno da smo u svojm deblu ,u svojoj hiži ,domovini nam miloj . Ovo verovatno spada u crnohumorni asortiman nadahnute spisateljice a ako nije to onda je to jedna glupava alegorija nedostojna komentara.
Mamina princezo - ko te je to dostojan kad Vaše Visokokotirano cenjeno Visočanstvo nadvisuje visine jednog sumanutog Solženjicina...???
Ah, kakvo ste Vi to sveuzvišeno blagodatstvo kad vam do kolena nije ni obraz jednog Milana Rakića - dvoreske lude - svakako dakako???
Koristiti Solženjicinov odlomak u ideološke svrhe, naravno izvađen iz konteksta a onda se pozivati na autoritet Solženjicina krajnje je podmuklo.
A ovo robovanje autoritetima je tragično. Nekritički pogled na svet stvara duhovnu pasivizaciju, reaktivni pristup i zadrtost. To što je neko genijalac ili dobar pisac ne mora da znači da nikada nije napisao neku glupost. Pa toliko ima primera pogreški i gluposti kod najvećih umova.
Svi, ama baš svi veliki filozofi(sem crkvenih) su sve do dvadesetog veka smatrali da je rat pozitivna stvar. Sad ne mogu da tražim citate Hegela gde on hvali rat i diže ga u nebesa, piše čovek kako je to dobro i za telo i za dušu a naročito za društvo ,jer čisti mulj i plesan. I sad takav tekst ne nazvati glupošću, iako je on Hegel. Ovakvih primera ima bezbroj.
Evo malo kiča za kraj – jesi li ovo iz spomenara prepisala?
Ko ima nešto vredno i to zna - taj će znati da treba i umeti to da brani - ko je prazan, slep i nema - žao mi je - stvarno - šta će, nije kriv što nije znao da je suština nevidljiva golim okom već isključivo vidljiva srcem...
Ljubav je najjače oružje u svakom ratu (pogotovu u onom sa sobom i protiv sebe) a najjače oružje na svetu je - olovka...
A sada bih se zahvalio za divne rečenice nadahnute mudrošću gde saznadosmo mnoge stvari koje nismo pojmili. . . Jooj kako možeš ovaj kič da pišeš, pa ovo je strašno. Što kaže jedan nema gore manitosti nego kad se glupost poveže sa slavoljubljem.

Poslednja izmena:
Master Of The Universe
Član
Učlanjen(a)
28.10.2009
Poruka
911
Ocigledno ne pratite naslov teme. Prepucavate se tu bezveze i smarate. Otvorite temu adekvatnu vasim postovima, pa se tamo svadjajte i sto puta citirajte.

Natrag