Razne vrste rolata

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Rolat

ROLAT

1.jpg

POTREBNO JE

ZA KORE 300 ml vode, 300 ml ulja, 250 g brašna, 12 jaja
ZA TAMNI FIL 400 ml mleka, kesica čokoladnog pudinga, 150 g „plazme mlevene“, 60 g šećera, 100 g čokolade, 50 ml jake crne kafe, 250 g maslaca
ZA BELI FIL 500 ml slatke pavlake, 4 kesice vanilin šećera, 3 kesice kremfiksa, 200 ml kiselog mleka, 2 limuna
ZA DEKORACIJU šlag, čokoladni preliv i kolutovi pomorandže

PRIPREMA

Stavite da proključa voda i ulje, sud skinite s vatre i lagano umešajte brašno stalno mešajući da se ne zgrudva. Smesu prohladite, pa u nju razbijajte jaja, jedno po jedno. Od ujednačene smese ispecite dve kore u plehu obloženim papirom za pečenje. Kore pecite oko pola sata na 200 stepeni da dobiju zlatnožutu boju. Pečene kore stavite na vlažnu kuhinjsku krpu i urolajte. Prašak za puding pomešajte sa dve-tri kašike šećera. Od hladnog mleka odvojte šest kašika i dobro ih promešajte sa smesom pudinga i šećera. Ostatak mleka skuvajte, skinite s vatre i dodajte mu razmućeni prašak za puding. Mešajući, kuvajte minut-dva. U topli puding umešajte otopljenu čokoladu, crnu kafu i mlevenu „plazmu“. Kad se krem ohladi, sastavite ga s penasto umućenim maslacem, rasporedite po ohlađenoj kori i urolajte. Za beli fil dobro umutite slatku pavlaku s vanilin šećerom i kremfiksom. Umešajte kiselo mleko, a na kraju limunov sok. Dobro izmešajte i rasporedite po kori. Rolat s tamnim kremom stavite na ivicu kore premazane belim filom i urolajte. Na kraju rolat ukrasite šlagom, čokoladnim prelivom i isečenim kolutovima pomorandže.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Brzi rolat sa eurokremom

Brzi rolat sa eurokremom

1.jpg

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 10 kasika secera
  • 4 kasike vode
  • 10 kasika brasna
  • pola peciva
  • 100 g eurokrema
Kad se kora ispece onako vrelu je saviti u rolat i sacekati da se ohladi, potom je premazati sa 100gr eurokrema i opet saviti u rolat.

Izvor: Torte i kolači
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Rolat sa urmama

Rolat sa urmama

1.jpg

Za 4 osobe - za testo: 450 g brašna, 225 g šećera, 225 g putera, 3 jajeta, 3 kašike vode, nekoliko kapi narandžaste boje za kolače i 150 g pečenog susama. Za fil: 300 g urmi i 2,5 dl slatke pavlake.

Pomešajte brašno i šećer, dodajte komadiće putera i mutite. Ne prestajući da mutite dodajte jedno po jedno jaje i malo-pomalo vode i nastavite da mutite da dobijete homogenu masu. Ovako dobijeno testo istanjite u pravougaonik na brašnom posutoj radnoj površini. Posebno izmiksajte očišćene urme i slatku pavlaku i dobijenu mešavinu nanesite preko cele površine testa. Pažljivo urolajte, sve uvaljajte u susam, prebacite u pleh obložen papirom za pečenje i pecite 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Ohladite, isecite na kolutiće i servirajte.

(Večernje novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Rolat sa belom čokoladom

Rolat sa belom čokoladom

1.jpg

Za 6 osoba:80 g brašna, po kašika praška za pecivo i vanilin šećera, 2 kašike kakao praha, 3 jaja, 140 g šećera, 250 g bele čokolade, 3 dl slatke pavlake, 2 kašike likera od pomorandže, 60 g putera, 100 g čokolade za kuvanje, 20 g šećera u prahu i prstohvat soli.

Belu čokoladu otopite na pari, pa je pomešajte sa 2 dl zagrejane slatke pavlake, likerom i puterom, isečenim na komadiće. Sve dobro promešajte i dobijeni krem ostavite da odstoji u frižideru 60 minuta. Penasto umutite žumanca sa šećerom, dodajte 2 kašike hladne vode, brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer i kakao i sve dobro promešajte.

Umutite čvrst sneg od belanaca sa prstohvatom soli i lagano pomešajte sa masom od žumanaca. Dobijenu smesu sipajte u pleh dimenzija 22 x 30 cm, obložen papirom za pečenje i pecite 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. U međuvremenu, izmiksajte ohlađeni krem od bele čokolade. Pečenu koru pažljivo izvadite iz pleha, položite je na vlažnu kuhinjsku krpu i urolajte.

Posle nekoliko minuta koru odmotajte, premažite kremom od bele čokolade, ponovo urolajte, uvijte u providnu foliju i ostavite da se hladi. Za to vreme na pari otopite čokoladu za kuvanje, dodajte preostalu slatku pavlaku i šećer u prahu, snažno promešajte i ostavite da se ohladi. Ovako dobijenim kremom premažite ohlađeni rolat, ukrasite ga seckanim kandiranim koricama pomorandže i do serviranja čuvajte u frižideru.

(Sale & Pepe)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Susam rolat

Susam rolat

Sastojci:

2 jaja
150 g prah šećera
2 kašike kakaoa
2 kašike meda
100 g maslaca
100 g mlevenog keksa
100 g mlevenih oraha ili badema
200 g susama

Priprema:

Najpre ispržiti, na suvoj tavi, susam do lepe žute boje. Ostaviti da se ohladi. Zatim umutiti jaja sa šećerom, pa ih skuvati na pari. Kad se ohladi, dodati kakao, med, maslac, keks, orahe/bademe i propržen susam. Sve promešati i oblikovati kao rolat. Ostaviti da se stegne i seći na parčiće.

Napomene: Ko želi, može masi dodati i malo ruma. Ostaviti rolat par sati do posluženja u frižider da se bolje stegne pa poslužiti.

Izvor: Tortekolaci.com

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Rolat sa mlečnom čokoladom

Rolat sa mlečnom čokoladom

1.jpg

Za 6 osobe: 0,5 l mleka, 250 g mlečne čokolade, 225 g šećera, 200 g slatke pavlake, 115 g brašna, 0,2 dl ruma, 5 žumanaca, 2 cela jajeta, štapić vanile, šećer u prahu, prstohvat soli i malo putera.

Čokoladu otopite na pari. Dve trećine otopljene čokolade sipajte na list papira za pečenje, pažljivo izravnajte, sačekajte da se delimično ohladi pa vratite u šerpu i pomešajte sa ostatkom još tople, otopljene čokolade. Ovako pripremljenu čokoladu ponovo raširite između dva lista aluminijumske folije, položena na poslužavnik, nožem pažljivo iscrtajte kvadratiće preko folije i ostavite da se hladi u frižideru. Zagrejte mleko u koje ste stavili štapić vanile. Žumanca penasto umutite sa 150 g šećera, prstohvatom soli i 40 g brašna. Dobijenu masu sipajte preko zagrejanog mleka i kuvajte uz stalno mešanje na umerenoj temperaturi da se krem zgusne. Skinite sa ringle, izvadite štapić vanile i celu površinu krema prekrijte šećerom, pa ostavite da se sasvim ohladi. Za to vreme penasto umutite dva jajeta sa 75 g šećera i prstohvatom soli. Dodajte 75 g brašna, promešajte i dobijenu smesu preručite u podmazan, brašnom posut, četvrtast pleh. Pecite 10 minuta u zagrejanoj rerni na 170 stepeni. Pečenu koru pažljivo preručite na list papira za pečenje koji ćete posuti šećerom u prahu, poklopite plehom u kojem se kora pekla i ostavite da se ohladi. Ohlađenu koru poprskajte rumom razređenim sa 0,2 dl vode i premažite pripremljenim kremom, ali deo krema sačuvajte za kasnije. Uz pomoć papira za pečenje koru urolajte, umotajte u papir i ostavite da se dva sata hladi u frižideru. Za to vreme umutite šlag od slatke pavlake, pomešajte sa ostatkom krema i ceo ohlađeni rolat premažite. Ranije pripremljenu tanku tablu čokolade izlomite na kvadratiće i njima dekorišite rolat. Do služenja ga čuvajte u frižideru.

(Večernje novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
ROLAT OD SUVOG VOĆA

1_zps7c6a171d.jpg


POTREBNO JE
400 g ražanog brašna, 200 g pšeničnog brašna, 350 ml mlake mineralne vode, 250 g suvih krušaka, 125 g suvih šljiva, 125 g suvih kajsija, 125 g suvih smokvi, 250 g badema i oraha, 30 g kvasca, 6 supenih kašika ruma, 5 kašika meda, kašika šećera, prstohvat cimeta, đumbira, muskatnog oraščića, soli, šećer u prahu za posipanje.
PRIPREMA
Kruške ostavite da prenoće u vodi, pa ih u toj istoj vodi sutradan kuvajte 30 minuta. Obe vrste brašna pomešajte, dodajte im šećer, kvasac i zalijte mineralnom vodom. Ostavite da odstoji 15 minuta. Umesite testo, dodajte mu med, prstohvat soli, tri kašike ruma, preostalu mineralnu vodu i premesite. Neka odstoji na toplom mestu sat vremena. Bademe, orahe i ostalo suvo voće isecite na kockice, pomešajte sa suvim grožđem, zalijte s preostale tri kašike ruma i dodajte testu. Na stolu posutom brašnom testo podelite na dva dela i napravite dva rolata. Stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite da odstoje još 30 minuta. Pecite ih u rerni zagrejanoj na 175 stepeni oko sat vremena. Pre serviranja ohladite i pospite šećerom u prahu.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Bûche de Noël (francuski praznični rolat)

1_zpsb5951278.jpg


Sastojci

ZA TESTO:
80 g brašna
140 g šećera u prahu
3 jajeta
1 kesica vanilin-šećera
1 kašičica praška za pecivo

ZA FIL:
300 g čokolade za kuvanje
240 ml slatke pavlake
50 g šećera u prahu


Priprema
Napravite testo za rolat: odvojite žumanca od belanaca, pa žumanca penasto umutite sa šećerom u prahu, 2 kašike hladne vode i vanilin šećerom. Potom, u njih umešajte brašno prosejano sa praškom za pecivo i belanca umućena u sneg. Izlijte masu u pleh dimenzija 34x24 cm, obložen papirom za pečenje. Pecite 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180˚C, izvrnite koru na vlažnu krpu i pažljivo je urolajte, počev od kraće strane. Potom, napavite ganaš za fil i oblaganje: izlomite čokoladu i rastopite je na pari sa pavlakom i šećerom, pa smesu prebacite u frižider da se ohladi. Nežno odmotajte pečenu koru, premažite je s 2/3 količine fila, ponovo urolajte i dobijeni rolat umotajte u streč foliju. Prebacite ga u frižider na 1 sat, pa uklonite foliju i s rolata i premažite ga prostalim ganašom. Poslužite hladno.


IZVOR: HRANAZADUSU.COM
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
TUTI FRUTI ROLAT

1_zpsc5daddc2.jpg


POTREBNO
ZA KORU: 7 belanaca, 200 g šećera, 100 g prženih mlevenih lešnika, kašika brašna.
ZA FIL: 0,5 l mleka, kesica i po pudinga od vanile, 3 kašike brašna, 100 g šećera, 10 žumanaca, 250 g maslaca, 300 g čokolade s mlevenim lešnicima, 300 g mešavine brusnica, pistaća, lešnika i suvog grožđa.
ZA PRELIV: 100 g čokolade, 2 kašike mleka, kašika šećera.

PRIPREMA
Za koru umutite belanca i šećer i u to umešajte lešnik i brašno. Sipajte u podmazan pleh i ispecite. Za fil kuvajte mleko sa šećerom, pa u njega lagano ulijte razmućen prah za puding, brašno i žumanca. Kada krem postane gust, ohladite ga i sastavite s maslacem i dodajte čokoladu s lešnicima. Koru premažite filom, pospite mešavinom suvog voća i uvijte u rolat. Kad se ohladi, prelijte glazurom.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Rolat sa bananama (posno)

rolat-sa-bananama-1_zpsddce780a.jpg


Sastojci - za kore: 200 g šećera, 250 gr mlevenih oraha, 200 g brašna, kašičica sode bikarbone i 300 ml belog vina. Za krem: 200 g margarina, 100 g prah šećera, puding od vanile, 5 kašika šećera, 4 banane, sok i kora od jednog limuna, 100 g posne čokolade za kuvanje i 200 g mlevenih oraha.

Dobro izmešajte šećer, mlevene orahe, vino i brašno pomešano sa sodom bikarbonom. Masu sipajte u pleh obložen kolačarskim papirom i pecite u rerni na 200 stepeni oko 30 minuta. Pečenu koru izvadite iz pleha, stavite je na kuhinjsku krpu, urolajte i ostavite da se ohladi. Puding pomešajte sa šećerom i skuvajte ga prema uputstvu na kesici. Margarin umutite sa prah šećerom i struganom limunovom korom, umešajte ga u ohlađen puding, promešajte i dodajte mlevene orahe i posnu čokoladu otopljenu na pari. Krem dobro izmešajte, pa jednom polovinom namažite ohlađen rolat. Banane oljuštite i poprskajte sokom od limuna. Po sredini rolata stavite po dve banane uzduž, ponovo urolajte, spolja premažite ostatkom krema i ukrasite rendanom čokoladom.

(Novosti)
 
Natrag
Top