Razne vrste rolata

Učlanjen(a)
24.07.2010
Poruka
6.013
Rolat sa dzemom i borovnicama

Rolatsademomiborovnicama-c42fa3d48aabcc069b9152da57e0f080-signwriter.gif

Rolat.jpg

Potrebno je
- 6 jaja
- 110g ovsenog brašna
- 90g zaslađivača DIAMEL
- 200g džema od šipka
(Foodland, Schnekoppe, Vitalia...)
- 200g smrznutih borovnica


Priprema
Penasto umutiti žumanca i DIAMEL pa dodati (ako je potrebno) tečnog zaslađivača, prema ukusu. Dodati brašno i čvrsto ulupan sneg od belanaca. Sve pažljivo izmešati.
U veliki pleh za rernu staviti papir za pečenje i po njemu ravnomerno rasporediti testo. Testo treba da bude relativno gusto, da se ne razliva, već da mora da se rasporedi kašikom. Peći u rerni zagrejanoj na 1800C, oko 15 minuta.
Testo za rolat izvaditi na vlažnu platnenu salvetu, sačekati da se malo prohladi, a zatim ga zajedno sa salvetom saviti u rolnu. Kada se potpuno ohladi razmotati ga, premazati džemom i posuti oceđenim borovnicama pa ga ponovo saviti i uviti u platnenu salvetu. Staviti u frižider da se ohladi i stegne. Odmotati i iseći na parčiće debline do 1 cm.


Tabela-rolat.jpg
 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Rolat od oraha

Rolat od oraha

Potrebno je: 300 g oraha, 200 g šećera u prahu, 3 štangle strugane čokolade, 125 g maslaca ili margarina, jedno belance i jedna ili dve kašike ruma.

Orahe na brzinu ispeći u rerni i samleti, dodati belance, čokoladu i 100 g šećera. Kuvati na umerenoj temperaturi uz stalno mešanje da se masa izjednači. Još toplu masu razviti na dasci koju ste prethodno posuti šećerom. Razviti tanku koru i filovati je nadevom od umućenog maslaca, šećera i ruma. Uviti rolat i čuvati u frižideru da se stegne.









 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Vestionline


Ljubavni rolat


Pred Dan zaljubljenih sve oko nas počinje da se crveni, izlozi su puni crvenih i ružičastih, pomalo kič, proizvoda koji bi trebalo da simbolizuju našu ljubav, a sada su se i kuvari uključili u praznik i ponudili nam rolat za Dan zaljubljenih.

129691_ljubavni-rolat_f.jpg

Sastojci za testo:
* 120 grama bele čokolade
* 6 belanaca
* 150 grama šećera

* 100 grama brašna
* ružičasta boje za kolače

Sastojci za krem:
* 5 dl mleka
* 3 kašike brašna
* 200 grama maslaca
* 200 grama šećera u prahu
* sok 1 limuna

Priprema:
Belu čokoladu otopite na pari. Ulupajte sneg od belanaca pa u njih postepeno dodajte šećer dok ne dobijete čvrstu. U to pažljivo umešajte otopljenu čokoladu i prosejano brašno. Dodajte kap po kap jestive boje dok ne dobijete željeni intenzitet.

Dobijenu smesu sipajte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite 10 do 12 minuta na 180 stepeni. Ispečeni patišpanj izvrnite na platnenu krpu posutu šećerom i zarolajte.

Za beli krem skuvajte mleko sa brašnom i ohladite. Maslac i šećer u prahu umutite penasto i dodajte u skuvano mleko zajedno sa sokom od limuna.

Ohlađeni rolat odvijte, filujte kremom, ponovo urolajte i pospite šećerom u prahu.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Rolat sa džemom u vinskom šatou

14084_biskvitna-rolada-s-dzemom_if.jpg
ROLAT SA DŽEMOM U VINSKOM ŠATOU

POTREBNO JE
100 g belog brašna, 5 jaja, 30 g ulja, 100 g šećera, 100g džema, papir za pečenje

PRIPREMA

Umutite žumanca sa 50 g šećera dok ne postanu penasta. Belanca umutite posebno, polako dodajući preostalih 50 g šećera. Pomešajte belanca i žumanca, polako i pažljivo dodajući ulje i brašno. Smesu pecite na papiru za pečenje 30 minuta na 150 stepeni. Pečeno testo premažite džemom i urolajte. Isecite na tanje komade i poslužite s vinskim šatoom.

PRIPREMA VINSKOG ŠATOA

Sipajte 2 dl belog vina u posudu, dodajte jedan vanilin šećer i 80 g šećera i zagrejte. Izmešajte dobro jedno jaje i tri žumanceta da se sos ne bi zgrušao. Posudu sa pripremljenim sastojcima stavite u veći sud sa ključalom vodom i kuvajte na pari u neprestano mešanje, sve dok smesa ne postane gusta i glatka. Skinite s vatre.

Iz knjige Ane Drulović „Titov kuvar“



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Rolat od meda

ROLAT OD MEDA

1.jpg

POTREBNO JE
60 g putera, 2 šolje meda, 1,5 šolja brašna, kesica praška za pecivo, 2 kašičice cimeta, kašičica mlevenog karanfilića, kašičica oraščića, 2 jajeta, kašičica sode bikarbone, četvrtina šolje ključale vode, 0,5 šolje kokosovog brašna
ZA KREM
125 g putera, kašičica arome vanile, 0,25 šolje šećera

PRIPREMA

Podmažite pleh dimenzija 25x30 cm i obložite ga podmazanim papirom za pečenje. Umutite puter i polako mu dodajite med, uz neprekidno mešanje. Dodajte brašno, prašak za pecivo i začine, a zatim jaja. Dodajte sodu bikarbonu razmućenu u vodi i sipajte u pleh. Rernu zagrejte na 170 stepeni i pecite testo oko 18 minuta. Ostavite nekoliko minuta da se testo prohladi. Papir za pečenje pospite kokosovim brašnom i stavite koru na njega. Uvijte zajedno sa papirom, ostavite nekoliko minuta, a zatim ponovo razmotajte. Ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi. Umutite puter, šećer i vanilu, a zatim prelijte hladnom vodom da ogrezne. Sve dobro umutite mikserom. Mutite dok masa ne bude bela i dok se šećer ne rastopi. Premažite koru, uvijte u rolnu i ostavite je dobro uvijenu na hladnom pre služenja.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Rolat sa šlagom

ROLAT SA ŠLAGOM

2.jpg

POTREBNO JE
4 jajeta, 0,5 šolje šećera + 2 kašike, 2 kašike vrele vode, 60 g rendane čokolade za kuvanje, 0,5 šolje brašna, puna kašičica praška za pecivo, šolja slatke pavlake za šlag, 2 kašičice šećera u prahu, kašičica arome vanile

PRIPREMA

Podmažite pleh dimenzija 25x30 cm i obložite ga podmazanim papirom za pečenje. Umutite žumanca i pola šolje šećera, pa dodajte vrelu vodu i čokoladu, a zatim brašno sa praškom za pecivo. Umutite šam od belanaca i polako ga sjedinite s čokoladnom masom. Sipajte u pleh i pecite u rerni na 180 stepeni, oko 12 minuta. Stavite na papir posut šećerom, izravnajte nožem krajeve i uvijte koru zajedno s papirom. Ostavite dva minuta, razmotajte i ostavite da se ohladi. Umutite šlag od slatke pavlake sa šećerom u prahu i aromom vanile, premažite koru i uvijte u rolat. Ukrasite umućenom slatkom pavlakom ili šlagom i rendanom čokoladom.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Rolat sa lešnikom

ROLAT SA LEŠNIKOM

3.jpg

POTREBNO JE
4 jajeta, 0,75 šolje šećera + 2 kašike, 0,25 šolje brašna sa pola kašičice praška za pecivo, puna kašika brašna, trećina šolje mlevenih lešnika, 2 kašike vrele vode, soda bikarbona (navrh noža), 30 g rastopljene čokolade za kuvanje, 2 kašičice neskafe, kašičica vode, 3 dl slatke pavlake za šlag
kašika likera od kafe.


PRIPREMA

Podmažite pleh dimenzija 25x30 cm i obložite ga podmazanim papirom za pečenje. Mutite jaja i šećer 10 minuta, dodajte brašno sa praškom za pecivo i kašiku običnog brašna, lešnik i čokoladu pomešanu sa vodom i sodom bikarbonom. Sipajte u pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 12 minuta. Stavite na papir posut šećerom, uvijte i ostavite dva minuta. Umutite neskafu s vodom i likerom, pa polako dodajte u umućen šlag od pavlake. Nafilujte rolat, uvijte i premažite preostalim kremom.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Italijanski rolat sa smokvama

Italijanski rolat sa smokvama

17-italijanski-kolac-sa-smo.jpg

Za testo:1 kg brašna, 250 g butera, 4 jaja, 150 g šećera, kašičica praška za pecivo i kašičica soli.
Za fil: 200 g svežih smokava, 1/2 šolje suvog grožđa, 2 šake seckanih badema, 3 kašike džema od kajsije, 1/2 kašičice espreso kafe, 1/2 kašičice cimeta u prahu i 100 g crne čokolade. Za glazuru jedno jaje.


Zajedno umutite brašno, šećer, prašak za pecivo, so i buter, pa dodajte cela jaja. Ovo testo sipajte na podlogu koju ste posuli brašnom, zatim ga rukama oblikujte u loptu i stavite u plastičnu foliju. Ostavite da odstoji u frižideru 60 minuta. Za to vreme smokve iseckajte na komadiće, potopite u kipuću vodu i kuvajte nekoliko minuta na umerenoj temperaturi, a zatim dodajte ostale sastojke iz fila i polako mešajte. Sklonite s ringle i sačekajte da se fil ohladi. Izvadite testo iz frižidera i podelite na četiri jednaka dela. Svaki razvijte oklagijom u pravougaonik, nanesite fil na ivicu testa uzduž i urolajte u tanji rolat. Kada potrošite sve testo i fil, rolate nožem isecite na komade željene veličine, stavite u pleh, premažite umućenim jajetom i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 20 minuta. Servirajte toplo ili hladno.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Rolat sa mlekom

Rolat sa mlekom

19b.jpg

Za 4 osobe:
3 jajeta, 120 g šećera, 60 g brašna, 60 g skrobnog bršna, kesica vanilin šećera, pola kesice suvog kvasca, prstohvat soli i 0,5 dl ulja. Za krem: 2 dl mleka, 250 g kondenzovanog mleka, 250 g slatke pavlake, 8 g listića želatina, nekoliko kapi ekstrakta vanile, čaša kisele pavlake, šoljica jake jafe i malo kakao praha.

Najmanje 10 minuta mutite jaja sa šećerom, pa ne prestajući sa mućenjem postepeno dodajte mešavinu brašna, skrobnog brašna, kvasca i vanilin šećera. Na kraju dodajte ulje, sve sjedinite i dobijenu masu sipajte u četvrtast pleh obložen papirom za pečenje. Pažljivo izravnajte spatulom i pecite 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Još toplu, ispečenu koru preručite na vlažnu kuhinjsku krpu po kojoj ste posuli malo šećera, urolajte i ostavite sa strane da se sasvim ohladi. U međuvremenu omekšajte listiće želatina u malo hladne vode, ocedite i pomešajte sa 0,5 dl toplog mleka. Sipajte ostatak mleka, kondenzovano mleko i nekoliko kapi ekstrakta vanile, promešajte i ostavite da se hladi u frižideru. U sasvim ohlađen i zgusnut krem dodajte umućen šlag od slatke pavlake i kiselu pavlaku i sve zajedno snažno umutite. Urolanu koru ispravite, poprskajte ranije pripremljenom kafom, filujte s dve trećine pripremljenog krema i ponovo urolajte. Ostatkom krema premažite površinu rolata, pospite kakaom i do serviranja čuvajte u frižideru.

Izvor: Večernje novosti




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Rolat sa musom od kafe

Rolat sa musom od kafe

1.jpg

Za 10 osoba - za koru: 90 g brašna, 4 cela jajeta, 4 žumanca, 110 g šećera i maslac. Za fil: 400 g krem sira, 3 žumanca, 125 g šećera, 3 kašike jake turske kafe, pola kašike praha za instant kafu, 50 g bele čokolade, 2 tanka hrskava keksa ili 3 slatka rolera.

Penasto umutite 8 žumanaca sa pola količine šećera. Posebno umutite čvrst sneg od belanaca sa preostalim šećerom i dve mase pažljivo sjedinite. Dodajte 80 g brašna i snažno umutite. Dobijenu smesu sipajte u podmazan i brašnom posut kalup i pecite 10 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Pečenu koru preručite na papir za pečenje i urolajte dok je vruća. Rolat čvrsto umotajte u krpu i ostavite da se hladi. Penasto umutite žumanca sa 75 g šećera, dodajte 2 kašike turske kafe i prethodno umućen krem sir. Energično promešajte i ostavite da se hladi. Zagrejte 2 kašike vode sa preostalim šećerom, skinite sa ringle, pa u to umešajte preostalu kafu i ovim prelivom premažite prethodno ispravljeni rolat. Odozgo sipajte dva prstohvata intant kafe u prahu, premažite sa tri četvrtine krema od sira i ponovo čvrsto urolajte. Umotajte u papir za pečenje, pa u aluminijumsku foliju i ostavite da odstoji u frižideru dva sata. Pre serviranja rolat premažite preostalim kremom od sira, ukrasite izmrvljenim keksom, tanko sečenom belom čokoladom i pospite preostalom instant kafom.

(Sale & Pepe)



 
Natrag
Top