Razne vrste pašteta i namaza

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Riblja pašteta

RIBLJA PAŠTETA



:info:


[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]

[/FONT]
Potrebno je:125 gr. putera,pola manje glavice crnog luka,3 manja kisela krastavca, 1 konzerva tunjevine, 1 sardina, sok od limuna,2 kašičice senfa, biber, so.
Umutiti puter sa senfom narendanim crnim lukom, pa dodati oceđenu tunjevinu i sardinu i sitno seckane kisele krastavce. Posoliti po ukusu ,dodati limunovog soka po ukusu, bibera
po ukusu i sve to zajedno još malo promešati. Dobije se fina penasta masa.
Oblikujete je po želji,ukrasite po želji i ohladite.
riblja-pasteta.jpg



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Seljačka pašteta

Seljačka pašteta

700 g svinjskog mesa - 500 g svinjske džigerice - 500 g suve slanine
- 200 g crnog luka - 2 veze peršuna - 2 dcl konjaka - 1/2 kašičice
cimeta - 2 lista lovora - 1/4 kašičice morlkog oraščića - kašika začina
od sušenog povrća - bober po ukusu - so po ukusu

Kroz mašinu za meso dva puta sameljite meso,džigericu, crni luk i
peršun.Slaninu isecite na listove.Samlevenu masu dobro izmešajte sa
cimetom, konjakom,oraščićem,solju,začinom od sušenog povrća i
biberom.Staviti masu u duboku zemljanu posudu. Odozgo obložite
listovima slanine i lovorovim listom.
Pecite u pećnici na 200 C 90 minuta.
Izvadite je iz pećnice, stavite na paštetu daščicu manju od
posude i odozgo teg od 2 kg da se masa sabije.
Sa tegom je ostavite u hladnjaku najmanje 36 sati.
Služite je hladnu uz kisele krastavce i toplu pogaču.

Vojislav-Voki Kostić - "Gastronomski dnevnik"


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pašteta od jaja

Pašteta od jaja



Potreban materijal:
6 jaja
250gr očišćenog spanaća
150gr šargarepe
1/2 vezice mladog crnog luka
150gr šunke
150gr dimljenog sira
2 kašike gustina
so, biber


Priprema:
Razdvojiti žumance od belanaca. Opran i očišćen spanać blanširati oko 2 minuta. Šaragrepu oprati, oljuštiti i iseći na kriške. Blanširati oko 3 minuta. Oprati luk, iseći na kriške i blanširati oko 2 minuta. Šunku sitno iseckati. Zagrejati rernu na 200C. Spanać staviti u pleh dimenzija 25×15 i rasporediti ravnomerno po dnu i stranicama. Dimljeni sir izrendati. Penasto umutiti žumanca. Sir, gustin, biber i so pomešati sa žumancetom. Dodati u to šargarepu, luk i šunku. Belanca umutiti u čvrst sneg i dodati predhodnoj masi. Promešati varjačom da se sve lepo sjedini. Smesu staviti u pleh preko spanaća. Pokriti aluminijumskom folijom i staviti u rernu da se peče, oko 50 minuta. Posle toga izvaditi i ostaviti još 30 minuta da miruje. Paštetu od jaja izvaditi iz pleha i po želji ukrasiti kuvanim jajima i majonezom.




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Namazi

Namaz od lososa

recepti-2.jpg


SASTOJCI (za 6 do 8 osoba)
Za namaz:
u 500 g svežeg lososa
u 2 kašičice začina
u 2 kašičice senfa
u 100 ml milerama
u 1-2 kašičice limunovog
soka, 3 kašike
maslinovog ulja
u so, biber
Za posluživanje:
u 2 tamna bageta
u 100 g čeri paradajza
u 1 svež krastavac

NAČIN PRIPREME
Losos očistite od kože, suvišne masnoće i kostiju, stavite na papir za pečenje i pospite mešavinom začina. Pleh za pečenje napunite vodom do dve trećine, pa stavite u rernu zagrejanu na oko 100-120 C (ako imate takvu mogućnost, uključite samo donji grejač). Iznad pleha za pečenje stavite rešetku na koju ste složili losos i pecite ga oko 15-20 minuta. Losos izvadite, ohladite, usitnite ga, a zatim dodajte senf pomešan s mileramom, limunovim sokom i uljem. Po potrebi posolite i pobiberite. Namaz dobro ohladite, a zatim ga rasporedite po parčićima crnog hleba. Ukrasite narezanim čeri paradajzom, svežim krastavcem i poslužite.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Namaz od pršute i sira

Namaz od pršute i sira

Sastojci:
70 g pršute,
300 g krem sira,
2 čena belog luka,
100 g kiselih krastavaca,
400 g crnog hleba,
4 paradajza,
luk vlašac.

Priprema:
U krem sir dodati sitno isečen: luk vlašac, beli luk i kisele krastavce. Smesu dobro izmešati i dodati pršutu isečenu na trake.
Dobijenom smesom namazati kriške crnog hleba. Odozgo poređati kolutove paradajza i grančice peršuna.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pašteta od tune i čili papričica

Pašteta od tune i čili papričica

pasteta-od-tunjevine.jpg


Potrebno:
185gr tunjevine iz konzerve, sok od 1/2 limuna, kašika majoneza, 2 suve čili papričice, so i biber, kašika maslinovog ulja, 1/2 čena belog luka

Priprema:
Ocedite tunjevinu izlivanjem viška ulja ili vode (ako je u salamuri). Zgnječite je pa dodajte majonez, maslinovo ulje, sitno iseckan beli luk i smrvljene čili papričice. Posolite i pobiberite.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Petrogradska pašteta

Petrogradska pašteta

U toku XVII i XVIII veka vladala je nevidjena raskoš na dvorovima moskovskih državica, a na trpeze aristokratije i veleposednika stizale su neverovatne količine pravih gastronomskih čuda. Ostalo je zabeleženo da su neki svečaniji ručkovi i večere trajali i šest do osam časova, i da je na njima bilo posluženo i sto pedeset raznih vrsta jela, kao i četvrdesetak vrsta poslastica.
Medjutim, ovu neumerenost u trošenju hrane prekinuo je car Petar Prvi. Odmah po dolasku na presto Rusije, uklonivši regenta sestru Sofiju, ukinuo je mnoge štetne običaje iz srednjeg veka, trudivši se da zemlju ne samo ujedini i ojača već i da je osavremeni. Doveo je mnoge strane stručnjake, izmedju ostalog i tada čuvene kuvare iz Švedske, Holandije, Nemačke, Engleske, Francuske. Ovi kuvari su iz svojih nacionalnih kuhinja doneli neka nova, uglavnom skromnija jela. Umesto šnicli od divljeg vepra u specijalnom sosu, pečenja od labuda i sličnih ekstravagantnih djakonija, na trpezama cara i njegovih doglavnika počela su da se pojavljuju razna hladna predjela, dotad nepoznate vrste sireva, buter. Iako jednostavnija i skromnija, jela novih ukusa brzo su osvojila razmaženu vlastelu željnu noviteta, a zatim ih je postepeno prihvatio i narod.
Tako je jednom prilikom jedan od ovih novih kuvara pripremio za cara Petra Velikog paštetu koja se svima veoma dopala tako da je postala prava "senzacija dana". O toj pašteti se pričalo po celom gradu i svi su želeli da probaju ovaj novi specijalitet koji je brzo dobio naziv "petrogradska pašteta". Pošto jelo nije bilo ni skupo ni teško za pripremu, uskoro je postalo omiljeno i medju običnim stanovnicima Petrograda, pa i ostalih krajeva Rusije.

Originalni recept:
Propržiti 150 gr dimljene slanine, iseckane na štapiće, zajedno sa iseckanom glavicom crnog luka i po jednim struganim korenom šargarepe i peršuna. Posle nekoliko minuta dodati listić lovora i nekoliko zrna bibera. Kada zelen i luk omekšaju, dodati pola kilograma džigerice isečene na kockice, uz mešanje propržiti dva-tri minuta i skinuti s vatre. Izvaditi lovorov list, a sve ostalo samleti na mašini za meso dva do tri puta, tako da masa bude glatka. Zatim paštetu začiniti po ukusu mlevenim biberom, solju, struganim muškatnim oraščićem i razmekšalim buterom (100-150 gr), sve dobro umutiti i servirati u činiji ili na tacni. Pre služenja rashladiti u frižideru.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Namaz od oraha

Sastojci:
75gr oraha
5 crnih maslinki bez kostica
5 zelenih maslinki bez kostica
2 kasike mirodije
1 kasika senfa
sok od pola limuna
3 kasike maslinovog ulja.

Priprema:
Sve sastojke osim ulja samleti u secku, pa onda dodati ulje. Sve jos malo mutiti, pa poslužiti sa integralnim hlebom.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Vegetalna pašteta (paté)

200g sitno iseckanog crnog luka
200g bilo kojih pecuraka(moze i iz zamrzivaca)
150g margarina(ili neke druge biljne masti)
100g iseckanih maslinki(bolje crnih)
15 tankih parcica nekog starog "bio" hleba ili dvopeka
60g pivskog kvasca u ljuspicama
so,biber,persun...zacini po zelji...

Isprzite luk na margarinu dok ne postane staklast,(ne na mnogo jakoj vatri da vam ne bi pregoreo margarin)i neprestano mesajte.Onda dodajte seckane pecurke i nastavite da przite na laganoj vatri.Nemojte da poklapate sud u kome przite da bi tecnost isparila.
Za to vreme stavite stari hleb ili sta vec upotrebljavate,da se natopi u vodi ili sojinom mleku ili u ohladjenom bujonu od povrca-po vasoj volji.Kad je sav hleb dobro upio tecnost cistom rukom istiskajte sada visak iste i dodajte u serpu na luk i pecurke.Onda przite jos nekoliko minuta ali na jakoj vatri neprestano mesajuci da bi se mesavina sad "prosusila".Dodajte maslinke i zacine po izboru.
SKLONITE SA VATRE i dodajte pivski kvasac u ljuspicama(trbalo bi da moze da se kupi u "bio" prodavnicama).
Mesajte sve dok ne dobijete homogenu masu,ali nikako nemojte da miksirate jer izgubicete teksturu.
Ako vam je paté za "javno" sluzenje prosipajte ga u odgovarajucu kalup-posudu da bi ste kasnije mogli lepo da ga isecete.A ako je za "licne" potrebe mozete da ga drzite i u tegli sa dobrim poklopcem.Takodje mozete i da ga zamrznete i iznesete iz zmrzivaca kad vam banu gosti.
Koristi se kao i svaka pasteta.

receptomania.com

 
Član
Učlanjen(a)
19.02.2010
Poruka
18
pasteta

Pravio sam pastetu od ribe.Svi moji prijatelji ,koji su je probali rekli su da je dobra.Ribu sam sam ulovio i bila je svjeza.Uglavnom ide ovako.Tri kila ribe staviti u lonac sa vodom i prokuvati.Ocistiti od kostiju koliko se moze.U drugi lonac narezati vezicu persuna,3 do cetiri glavice crnog luka,3 do cetiri cesnja bijelog luka,dvije kocke za supu,moze i vegeta ,samo treba paziti da se ne pretjera.So i biber po ukusu.I to se sad kuva dok ne bude skuvano.I sad pomijesas ribu i povrce u neku drugu posudu i sve to propusti bar dva puta kroz masinu za mljevenje mesa.To se radi cisto zbog toga da se usitne one koscice koje su slucajno ostale u ribi,i naravno da se to sve dobro izmjesi.I kad to izmjesite u taj lonac uspite ulje,otprilike dva dc i obavezno bijelog vina.I to stavite na tihu vatru da se krcka.Mijesajte povremeno,zagorice.Kad vidite da je vino isparilo i sva ta smjesa se pocela odvajati od lonca,ato vidite kad budete mijesali drvenom kasikom skinite sa vatre.U toku kuvanja pastete morate je probati,da li je sla na ili joj jos nesto fali.Sve je stvar ukusa.Kad se to sve malo ohladi u tu smjesu stavite ,otprilike 300 grama margarina i sve to dobro mikserom izmjesajte da se sjedini.Kad to uradite stavite smjesu u frizider i sutra je probajte.Ova pasteta je odlicna.
 
Natrag
Top