Konačno se složismo. Evo, pa neka ljudi čitaju i zaključuju:
Ellen White: "S braćom i sestrama, nakon što je prošlo vrijeme četrdeset i četvrte, ja sam vjerovala da se grešnici više ne mogu obratiti, ...... (Ellen White, Letter 24, 1874, cited in MR, vol. 8, p. 229.)
James White: "Mislim da ćemo jasno vidjeti kako ne postoji ni jedno drugo vrijeme za zatvaranje vrata, osim u jesen 1844. god. .... Kad smo došli do te točke vremena sve naše suosjećanje, odgovornost i molitve za grešnike su prestale, i naš jednodušni osjećaj i svjedočanstvo bilo je da je naš rad za svijet bio zauvijek završen. ..... Razlog da su žive grane osjećale da je njihov posao obavljen, bilo je to što je 2300 dana ispunjeno, te je došlo vrijeme da Isus zatvori vrata Svetinje i pređe u Svetinju nad svetinjama, primiti kraljevstvo i očistiti svetište. ... Isus je još uvijek milosrdan prema svojim svetima i uvijek će biti, i On je još uvijek njihov zagovornik i Veliki svećenik. Ali griješnik, kojemu je Isus ispružao ruke čitavo vrijeme, a koji je odbacio tu ponudu spasenja, ostao je bez zagovornika kad je Isus prešao iz Svetinje i zatvorio vrata 1844. god. Lažna crkva koja je odbacila istinu također je odbačena, kažnjena sljepoćom, i sada sa svojim ovcama i govedima idu tražiti Gospodina, kao da je još uvijek zagovornik griješnika. Ali, kaže prorok (Hs 5,6-7): 'Ali ga naći neće - povukao se od njih! Jahvu su iznevjerili: rodili su kopilad.' (Present Truth, 1850. god.)
Uriah Smith: "Spoznaja o Kristovoj službi i radu neophodna je za uživanje blagodati njegova posredovanja... Opće predodžba o njegovu radu tada (prije 1844.) bila je dovoljna da omogući ljudima pristup k Bogu po njemu... Ali kad je premjestio svoju službu (1844.) u Svetinju nad svetinjama... da spoznaja o njegovoj službi koju su do tada imali i koja je bila dovoljna, više nije dovoljna... Tko može pronaći spasenje sada? Oni koji idu Spasitelju tamo gdje on je, i gledaju ga vjerom u Svetinji nad svetinjama... Ta su vrata sada otvorena za spasenje. Ali nitko ne može razumijeti ovu promjenu bez konačne spoznaje po pitanju svetišta i odnosa lika i pralika. Sada mogu tražiti Spasitelja kao što su ga prije tražili, ali bez drugačije predodžbe o njegovu položaju i službi od one koju su imali dok je bio u Svetinji, to im neće pomoći. Neće ga pronaći tamo. Vrata su zatvorena.“ (Objections to the Visions Answered, 1868.)
Joseph Bates: "Mi razumijemo da je on (Krist) bio posrednik za sve na svijetu, služeći u Svetinji (Hebrejima 9,26), u Šatoru nazvanom Svetište, od dana Pedesetnice (31. godine) do određenog vremena, kraja 2300 dana, odnosno godina - jeseni 1844. godine. U tom vremenskom trenutku dakle, zatvorena su vrata za odbačenu Crkvu i pokvareni svijet." (The Review and Herald, 19. 1851. god.)