T-57
3D ANIMACIJA (Photoshop CS6)
Otvorite novi dokumenat bijele boje i veličine 800x800 px. Dodajte novi
Layer. Idite na meni traku:
3D > New Mesh from Layer > Mesh Preset > Sphere (slika 1).
Dobićete situaciju kao na slici 2. Sada u 3D radnoj kartici selektujte (klikom) opciju
Sphere_Material (slika 3), a potom otvorite (ukoliko nije otvorena) radnu karticu
Properties (slika 4). (Napomena: Radna kartica Properties je različita za razne opcije 3D redne kartice)
Kliknite na ikonicu
Opacity (strelica 2 na slici 4) i kada vam se pojavi dijaloški prozorčić, kliknite na
New Texture. Pojaviće vam se radni prozor novog dokumenta (slika 5) na kome bi tebalo da budu iste veličine kao i izvornog (800x800). Samo kliknite na OK.
Sada otvorite
Layers karticu (slika 6) i dvostruko kliknite na sloj
Sphere_Material..., pokazan strelicom na slici 6. Dobićete novi dokumenat bijele boje, iste veličine kao početni. Na slici 7 vidite šta trebate uraditi na tome dokumentu. Alatkom
Brtush Tool iscrtajte približne linije i tačke kao na slici, a potom otvorite
Type Tool i otkucajte neki tekst po želji, obavezno crnom bojom. Pomoću alatke
Move Tool, povećajte ga i postavite kao što je to urađeno na slici. Kada ste to završili, imaćete u
Layers kartici dva sloja. Potrebno je da ih slijepite. Selektujte oba sloja i pritisnite
Ctrl + E.
Sada otvorite
File (slika 8) i kliknite na
Save (ne na
Save As...). U radnoj meni traci ćete imati dva dokumenta (slika 9) Kliknite na prvi, označen strelicom.
U radnom prozoru će vam se pojaviti dokumenat kao na slici 10. Kliknite na alatku
Move Tool, da aktivirate 3D opciju. Selektujte sloj
Sphere_Material (slika 3), otvorite
Properties karicu (slika 4) i kliknite na polje
Diffuze označeno strelicom 1 na lici 4. Pojaviće vam se kolor paleta (
Picker) za izbor boja. Odaberite boju po želji i obojite kuglu. Kao što vidite, ja sam odabrao crvenu boju.
U 3D kartici selektujte opciju
Scene (slika 12)
Sada je potrebno da pripremite kuglu za animaciju. Na slici 13 vidite kako sam je ja postavio - da riječ "pozdrav" bude na prednjoj strani. Kako da pripremite kuglu? Na slici 14 vidite pet vrsta altki koje, počevši od broja 1, imaju sledeće funkcije:
1. Rotiranje i pomjeranje dokumenta ( kugle) u svim pravcima.
2. Rotiranje desno i lijevo.
3. Pravolinijsko pomicanje dokumenta u svim pravcima.
4. Povećavanje i samanjivanje veličine dokumenta uz istovremeno pomjeranje po hornizontali.
5. Pravolinijsko povećanje i smanjenje dokumenta.
Napomena: Alatke koristite tako što ih selektujete (jednu po jednu, naravno) postavite kursor na radnu površinu pored dokumenta i držeći pritisnut lijevi taster miša, povlačite kursor u raznim pravcima - zavisno od vrste alatke i namjere koju želite postići. Ja sam kuglu postavio u položaj sa slike 13, pomoću prve alatke.
Pored alatki iz slike 14, na dokumentu ćete uglavnom imati i
Scale Uniformly (slika 15). Ovu alatku ćete imati uvijek kada su vam u 3D kartici selektovane opcije
Scene i
Layer dokumenta na kome radite. Ova alatka ima iste funkcije kao i prethodno nabrojane, i još neke dodatne, a one se nalaze na njena tri kraka i na centralnom dijelu iz koga krakovi polaze. Koristite ih tako što kursorom miša dođete na pojedine dijelove kraka, kada će vam se pojaviti simbol radnje koju možete uraditi sa tom opcijom. Na slici 15 vidite da sam ja indentifikovao samo razne vrste rotacija, a takođe vidite u kojim dijelovima kraka se te opcije nalaze. U ostalim dijelovima se nalaze druge opcije - pomjeranje u stranu po hornizontali, pomjeranje po vertikali, povećenje i smanjenje dokumenta i td. Najbolje da to otkrijete sami.
Prije nego što počnete rad na samoj animaciji, položaj kugle možete obilježiti markirnim linijama, (ovo nije nužno) da bi je na kraju animacije postavili u približno isti položaj sa kojim smo počeli animaciju. Na slici 16 vidite kako je to ovdje urađeno.
Kada ste izvšili sve pripreme, otvorite radnu traku za animaciju:
Window > Timeline > Create Video Timeline (slika 17).
Na slici 17 strelicama je označen redosled radnji koji trebate uraditi. Prvo kliknite na trokutastu ikonicu označenu strelicom 1, da otvorite radnu paletu, a zatim kliknite na okruglu ikonicu označenu strelicom 2. Pomjerite pokazivač do podioka koji označava strelica 3 (slika 18) i nekim od alata za rotiranje, zarotirajte kuglu s desna na lijevo, otprilike za 72°. (U ovom slučaju smo traku za animaciju podijelili na 5 podioka - 360:5=72, što ne znači da je to pravilo. Možemo je dijeliti i na manji i na veći broj podioka) Vodite računa da vam je pri ovim radnjama selektovana opcija Scene u 3D kartici. Kada ste zarotirali kuglu otprilike za jednu petinu, pomjerite pokazivač na sledeći podiok i nastavite sa rotiranjem. Tako sve do kraja.Na zadnjem podioku (strelica 7 na slici 17) uradite sledeće: kada postavite pokazivač na zadnji podiok, kliknite desnim klikom na prvi romb u traci (slika 17) i u dijaloškom prozoru koji će se pojaviti, kliknite na Kopy. Ponovo kliknite desnim klikom na isti romb i sada u dijaloškom prozoru kliknite na Paste. Na taj način smo na kraju animacije dobili istu poziciju sa kojom smo animaciju počeli. Ako pogiješite ili vam se iz bilo kog razloga ne dopadne prvi pokušaj, možete slobodno sve poništiti klikom na okruglu ikonicu označenu strelicom 2 na slici 17 i početi sve iznova. Takođe možete poništavati pojedine podioke, tako što ćete kliknuti desnim klikom na male rombove u traci koji označavaju kraj dionice, a potom u dijaloškom okviru koji će se pojaviti, klikom na Delete.
Evo, na kraju, kako izgleda animacija: