Ne bih se složio da je pskovka filter za relaksaciju. Jer ona je obično kao karies. Napreduje sporo ali kasnije je područje delovanja veliko. Počne se sa jednom ‚‚sočnom" psovkom (najčešće u sebi) ili ‚‚u bradu" a posle par upotreba završava se sa arsenalom kakav ni tvorac horor filmova nije u stanju da pretoči u film. I obično je lančana reakcija, jedna vuče drugu, i umesto da se problem reši i izbegne frustracija, ta ista psovka rasplamta i uveća problem jer sa psovkom mi pobedjujemo to nešto, pa što da ne, pobedimo ga sa još 1000... nečega, da ne psujem sada

.
Razumem da je dokazano od strane pshiloškog stanovišta da se stres i frustracija odpuštaju prilikom psovanja, ali da se razumemo, di to ide? U etar i to je to, problem rešen. Pa nije. Pogledajte jednu porodicu gde jedan član psuje, i još igra poker na facebooku, i još ga naravno deru noobovi i sve mu čipove pokupe. U samo 34 sec takav dijapazon psovki (čak se premašuje i sva moguća kombinatorika reči, a neke se bogami i dodaju). Ta ista istresana energija se prenosi kao zakon fluida i povezanih čestica. Onda drugi član porodice se iznervira pa sebi počne u bradu da psuje (jer je obično slabiji od onog glavnog, prvog

). Na to će treći član da se prikloni onom drugom. Četvrti još ne razume zašto drugi i treći nešto mrmljaju sebi u bradu dok prvi ima totalnu slobodu da se ‚‚ispuše".
Ili još bolji primer relaksacije od frustracije. Svi dobro znamo reč Biro. B I R O K R A T I J A (mora ovako, pošto sam postao rezistentan na biro i pošte i... pa u glavnom ne primećujem te ustanove). Evo recimo biro za ne zaposlene. Tu vam ne treba DNK kose, sve ostalo da. I gledajte sad. Dolazi čovek, ima fasciklu, po mojoj proceni, težu od njega samog. Oznojen je vidi se, jer je valjda morao ići na 163 strane da istu popuni papirima. Dolazi na redi i službenica mu kaže: ‚‚FT1P" (ala DrAguljub Mićko, fali ti 1 papir). Ostalo možete da zamislite kada već i obezbedjenje smiruje situaciju. Od tog momenta, ta ista službenica prenosi sve što joj je gospodin preneo, stim što to nije naredna stranka, već sve stranke u tom danu. Još ako se to dešava ujutru (a kao Marfi, jeste) odna svaka nareda stranka kada napusti tu plemenitu zgradu, prenosi ostalima.
Zato slobodno psujte da bi se oslobodili frustracije i slično. Ali ispred vatre ili sveće. Ili kaktusa. U stvari nemojte ispred kaktusa, i to je živo biće. Radije pokušajte da uvidite situaciju onakvom kakva jeste, dešava se trenutno i to je njen tok. Nemoj te je živeti i prenositi u budućnost ili je zadržavati u prošlosti i vršiti retrospektivu.
Moje mišljenje da psovanje nije izlaz za opuštanje ili otpuštanje problema. Naprotiv, pogoršava stvari kako na mikro tako i na makro nivou. Mada izuzetak su vicevi i šale. Tada ista reč ima drugačiju konotaciju, ali se svodi na ono što sam pređašnje rekao. Na moć namere, takva energija ne iščezava samo menja oblik