Član
- Učlanjen(a)
- 20.12.2010
- Poruka
- 892
Pa, sad, koliko je meni poznato i nauka se još spori oko toga. I ja sam nedavno gledao jednu emisju na NG baš na tu temu. Uzeli su pacijente iz neke psihijatarske bolnice i podijeli ih u dvije grupe. Jednoj grupi su dali redovnu terapiju u medikamentima, a drugoj teške čekiće da razbijaju nekakve automobile! Eksperiment je pokazao, kako se tamo tvrdi, da je grupa koja je razbijala automobile, mnogo mirnije spavala te noći, nego oni pacijenti koji su uzeli "samo" redovnu terapiju. Treba napomenuti da oni koji su "radili" sa čekićima, nisu za taj dan uzimali redovne lijekove.
Sad, može biti da su se oni jadnici što su mlatili sa čekićima toliko premorili, da su od umora pospali kao bebe, (ja sam sklon takvom mišljenju) međutim, stručnjaci kažu da tu ima još nešto...
Ako je ekseperiment bio takav kako si ga opisao, ne dokazuje ništa. Ali to je do eksperimenta. :dtyste:
Odgovor na ovo pitanje bi se mogao tražiti u našem vaspitanju, odnosno našoj percepciji svijeta. Najjednostavnije rečeno, ako svijet poimamo kao Božiju tvorevinu, a sva dešavanja i događaje kao Božija davanja, onda je Bog potenecijalni "krivac" što je čekić, umjesto u ekser, udario u naš prst, pa otuda i naša "osveta" izražena kroz psovku.
:lol:
Mislim da nam sadržaj govori više o socijalnom kontekstu u kojem smo odgajani, tj. podneblju i kulturi. Čak se ni u različitim regijama iste zemlje ne psuje isto.
Nuala je pogrešno razumjela da mi u psovci tražimo lijek
A ne? Onda sam ja one seminare krivo protumačila. :lol: