Prvi Greh ?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Dragi moj Jure
U mojoj Bibliji DK pise u 1.moj 1:27
27 I stvori Bog čoveka po obličju svom, po obličju Božjem stvori ga; muško i žensko stvori ih....Nema nigde lika,samo OBLICJE!!!
Nadalje kazi mi gde pise u Bibliji da su Adam i Eva imali ruzne misli,sklonost ka zlu?Odakle ti to?gde si to procitao u Bibliji,od koga si to cuo?
Ja sam, RIS, bio spreman da sa tobom rapravljam o nekim religijskim nedoumicama, da upotrijebim eufemizam, ali sada ću odustati. Ti nisi sagovornik koga sam očekivao. Odviše si okovan dogmom, čak toliko, da kad ne znaš odgovor na neko pitanje, eskiviraš i pričaš desete stvari, a hoćeš da ti se to prihvati kao suvisli odgovor. Na ovakav način možeš raspravljati sa djecom. Na primjer, postavljaš mi pitanje gdje piše u Bibliji da su Adam i Eva imali ružne misli..., pa čovječe znaš li ti bilo šta progovoriti što ne piše u Bibliji. Ja imam razum i logiku koristim ih. Oni mi kažu: ako RIS, Biblija, ili bilo ko, tvrdi da su Adam i Eva otkazali poslušnost bogu, da su posegli za grijehom, onda su imali ružne misli, jer da ih nisu imali ne bi to ni uradili. Mora li doslovce tako pisati u Bibliji, da bi zaključak bio validan? Nije moguće da i ti isto ne zaključuješ? Dakle, pitaš me neke notorne i očigledne stvari, koje, tobože, tebi nisu jasne, jer, zaboga, tako ne piše u Bibliji.
E ,kad kazes da uvaljujem Boga u nevolju "da je Bozja tvorevina nesavrsena"prebacujes svoje reci na mene,jer ja o tome cak i na pomisljam,a kamoli da tvrdim.To tvrdi Sotona ,otac lazi.,ali to je vec pitanje za drugu temu .Ovo je tema o prvom grehu.
E sad,ako se ti ne slazes da je prvi greh bio to sto su adam i Eva uzeli nesto sto im je zabranjeno,to jeste za ovu temu.
Koji je za tebe bio prvi greh adama i Eve?
Ne prebacujem ja svoje riječi na tebe. Ja sam samo sabrao dva i dva iz onoga što si ti rekao. A rekao si: "1.Bog je Adama i Evu stvorio SAVRSENE,bez greha i bez ikakve Ruzne pomisli i sklonosti ka grehu." Malo kasnije u istom postu si rekao: "Nazalost za sve nas ,oni su odbacili savet svog Stvoritelja i izabrali sotonu za svog prijatelja,jer su njemu vise verovali nego Bogu." Znači, niti su bili savršeni niti su bili bez ružnih misli, jer da jesu, ne bi uradili to što su uradili. To nadalje znači, da Božiji naum nije uspio, i da Bog nije svemoćan.
Ne mislim ja ništa o prvom grijehu niti o Adamu i Evi. Ja sam samo htio sa tobom da raspravljam o nekim smiješnim nelogičnostima koja stoje u Bibliji i religijskoj doktrini uopšte, ali vidim ti nisi za takav razgovor.

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Ma vodicemo mi razgovor o tome sto ti zelis ,ali na drugoj temi ,naprimer neka se zove Zasto su Adam i Eva otisli od Boga,ili Bog je nesposoban da stvara dobre stvari,ili dokazi da Bog ne postoji,ili Zasto Bog dopusta zle stvari,ili slicno.(daj joj ti ime,sve jedno)
Ne bi hteo da se rasplinjavamo o tome na ovoj temi,ali ako mislis da mozemo i ovde nemam nista protiv.
1.kao prvo i osnovno naveo sam ti biblijske stihove,ali da ne bude da se samo fatam Biblije,dao sam ti i neka logicna zapazanja.
naveo sam primer roditelja i dece,ali ti ga ne prihvatas,a ja nemam nameru da ikoga pa i ni tebe ubedjujem u bilo sta.
Ti smatras da pravila ponasanja nisu bitna i gotovo.
A sta mislis ako ja napravim neki program koji je super i dam ti ga da ga koristis,i ti sa njim oboris sistem ko je kriv?
Jesam li ja kriv ,ili si kriv ti koji si prouzrokovao svojim delovanjem da taj program srusi sitem???
Jesam li ja kriv???
Vidis li ti kao covek od logike,ikakvu logiku u ovome sto ja pisem????
Jesi li nekada kupio neki uredjaj,a da na njemu ne pise Uputstvo za koriscenje???
Paralela uputstva za koriscenje jeste Pravilo ponasanja.
Cak i kuca kad se pravi,kaze se,naprimer,moze da izdrzi zemljotres od 9 stepeni .
Nesto slicno je Bog rekao Adamu i Evi kad ih je stvorio,i sta je tu lose????
Ali kasno je i odoh da spavam.
laku noc

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Kad uđemo u srž ovog problema logično je postaviti pitanje pa čija smo onda mi deca ? Kao što vidimo i satana je Otac.

JOVAN 8.44. Vaš je Otac Đavo i želite da postupate po željama svog oca. On je bio ubica ljudi od početka i nije ostao postojan u istini. Kad govori laž svoje govori jer je lažov i otac laži.

JOVAN 8.47. Ko je od Boga sluša šta Bog govori. Zato vi ne slušate jer niste od Boga.

Po Mateju 7.11. svi imamo zla u sebi pa čak i ako smatramo da nismo zli sa božije tačke gledišta svi smo zli.

Matej 7.11. Dakle ako vi iako ste zli znate da dajete svojoj deci dobre darove koliko će više Otac vaškoji je na nebesima dati dobra onima koji ga mole.

Kako onda možemo da budemo Božija deca ako nemamo čistu krv kakvu je imao Adam ? Odkupljeni smo čistom božanskom krvi Isusa jer na njega nije prenet ni jedan gen koji je imala Marija. Da bi Isus imao čistu božansku krv u Mariju je sveti duh uneo već oplođenu ćeliju jedino tako je mogao imati čistu božansku krv. Tako je Marija bila samo surogat majka.

Marko 3.32. Napolju su tvoja majka i tvoja braća traže te. 33 .Na to im reče : Ko su moja majka i moja braća.

Jovan 19 26. Kada je Isus video svoju majku i pored nje učenika koga je naročito voleo rekao je majci: Ženo ,evo ti sina !

Obratimo pažnju da je nije oslovio sa : majko evo ti sina.

Pošto po prirodi nismo čista božija deca to možemo da budemo jedino ako nas Bog usvoji kao svoju decu.

EFEŠANIMA 1.5. Jer je unapred odredio da nas preko Isusa Hrista USVOJI kao sinove što mu je ugodno i po volji.

Član
Učlanjen(a)
31.05.2011
Poruka
481
Rodio se prorok, kažu Branhamovci.
Znam koji kažu rodila se proročica pa i više njih u oba pola.
Pismo najavljuje da će izaći MNOGI proroci bez Božijeg autoriteta i kredibiliteta koji će zavesti mnoge SVOJOM naukom.
Među njima je i V. M. Branham koji u svojoj knjizi o pečatima govori svašta.
On govori da je Eva imala odnos prvo sa zmijom a potom sa Adamom i otuda prvo Kain pa Avelj.
Za života je bio pitan od strane slušalaca ali nije se proslavio u odgovorima.
Taj zaključak u kojem se govori da je spoznaja ploda sa drveta zapravo odnos sa zmijom je doveo do prvog u nizu pitanja na koje je ispričao svašta a pitanje je bilo (parafraziram) ,,Ako je Evin odnos sa satanom bio kušanje ploda kako je onda Adam kušao plod koji je Eva dala Adamu,,?
Pitanja su se nizala a ,prorok, nije baš bio vešt u odgovorima.
Pismo govori da jedino Bog ima život i da ga jedino On može dati tako dolazimo do saznanja da je svako učenje kakosatana može dati život neistinito. On je mogao opštiti sa ženama i rađala bi se deca ali život je dat od Boga a seme može biti bilo čije.
Dakle ovde želim reći da spoznaja kroz plod nije odnos već hrana sa drveta a da li je imala odnos sa zmijom to ne piše u Pismu bar ja nisam našao.

Ko se povodi za čudom neka pričeka dok se pojavi glavni majstor za predstavu i udiviće mu se jer i on ima svog igrača u ljudskom obličju.

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
U vezi predhodnog posta zadržao bih se samo na jednom segmentu da samo Bog daje život. To je tačno ali oblikovanje tog života je prepustio drugima koji to treba da rade ali u skladu sa njegovom voljom. A da naše okruženje nije u skladu sa njegovom voljom vidljivo je na prvi pogled. Ako je sve u skladu i savršeno stvoreno kako su onda neke životinje čiste a druge nečiste.
Šta mislite da li je Isus imao nešta protiv dela stvaranja ? Navešću vam primer koji govori da jeste.

LUKA 10.19. Evo dao sam vam vlast da gazite po zmijama i škorpijama i da nadvladavate svu neprijateljsku silu i ništa vam neće nauditi.

Da li je ovde Isus dela svog Oca okarakterisao kao neprijateljsku silu ? Naravno da ne . Jer to nisu dela njegovog Oca. Bog je dao klicu života ali drugi to oblikuju a kakav je onaj koji oblikuje vidi se po njegovim delima.

Član
Učlanjen(a)
31.05.2011
Poruka
481
,,Ako je sve u skladu i savršeno stvoreno kako su onda neke životinje čiste a druge nečiste.,,

Trebamo se setiti da je sve Bog stvorio i da je sve bilo DOBRO.
I čiste i nešiste životinja je Bog stvorio ali taj zapis nemamo u početku jer tad sve beše dobro i čisto.
Pre potopa je genetika bila izmenjena i Bog je već tad rekao da ima i čistih i ne čistih životinja mada to nije razlog da jedne budu proglašene nečiste jer piše da SVAKO STVORENJE pokvari put i tako ni jedno nebi bilo čisto.
Pavle lepo govori da je SVE ČISTO i jeste jer dok Bog nije rekao da je ne čisto bilo je čisto.
Gubavci su bili nečisti a kad ih isceli bili su čisti po telu a postoji i reč o Judi Iskariotskom koji je proglašen nečist ne po telu već po duhu koji je bio u njemu.

Da Bog nije rekao da je nešto nečisto ono nebi bilo nečisto.
Mislim (ovo je sad moje mišljenje koje nemora biti tačno) da se nečistoća određivala po duhu koji je u osobi (zivotinji, ptici) i samim tim se hranilo svačim.
Pozdrav.

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Očigledno je da svet nije prožet ljubavlju nego mržnjom i terorom zato je morao postojati jedan period kada bi posmatrač mogao da kaže : Svet se promenio i nije više isti. Kada je to moglo biti ? Kada pogledamo stih Postanak 1.31. Posle toga Bog je pogledao sve što je stvorio i bilo je veoma dobro. Ali kada se takav svet iskvario ? Odmah nakon prvog greha. Kada je Bog prokleo zmiju koja pre prokletstva nije bila zmija u stihu Postanak 3.14. Dolazi da transformacije te životinje ali ima još nešta što biblija ne naglašava. Upravo tada se svet promrenio i ne samo zmija nego i druge životinje prolaze kroz transformaciju i tako nastaju nečiste životinje. Osim toga i biljno svet prolazi kroz transformaciju što vidimo u stihu Postanak 3.18. To je period kada je počela vladavina tame na zemlji. Dakle Bog je sve dobro stvorio ali od tada je svet izgubio svoj prvobitan oblik.

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Ja sam, RIS, bio spreman da sa tobom rapravljam o nekim religijskim nedoumicama, da upotrijebim eufemizam, ali sada ću odustati. Ti nisi sagovornik koga sam očekivao. Odviše si okovan dogmom, čak toliko, da kad ne znaš odgovor na neko pitanje, eskiviraš i pričaš desete stvari, a hoćeš da ti se to prihvati kao suvisli odgovor. Na ovakav način možeš raspravljati sa djecom. Na primjer, postavljaš mi pitanje gdje piše u Bibliji da su Adam i Eva imali ružne misli..., pa čovječe znaš li ti bilo šta progovoriti što ne piše u Bibliji. Ja imam razum i logiku koristim ih. Oni mi kažu: ako RIS, Biblija, ili bilo ko, tvrdi da su Adam i Eva otkazali poslušnost bogu, da su posegli za grijehom, onda su imali ružne misli, jer da ih nisu imali ne bi to ni uradili. Mora li doslovce tako pisati u Bibliji, da bi zaključak bio validan? Nije moguće da i ti isto ne zaključuješ? Dakle, pitaš me neke notorne i očigledne stvari, koje, tobože, tebi nisu jasne, jer, zaboga, tako ne piše u Bibliji.

Ne prebacujem ja svoje riječi na tebe. Ja sam samo sabrao dva i dva iz onoga što si ti rekao. A rekao si: "1.Bog je Adama i Evu stvorio SAVRSENE,bez greha i bez ikakve Ruzne pomisli i sklonosti ka grehu." Malo kasnije u istom postu si rekao: "Nazalost za sve nas ,oni su odbacili savet svog Stvoritelja i izabrali sotonu za svog prijatelja,jer su njemu vise verovali nego Bogu." Znači, niti su bili savršeni niti su bili bez ružnih misli, jer da jesu, ne bi uradili to što su uradili. To nadalje znači, da Božiji naum nije uspio, i da Bog nije svemoćan.
Ne mislim ja ništa o prvom grijehu niti o Adamu i Evi. Ja sam samo htio sa tobom da raspravljam o nekim smiješnim nelogičnostima koja stoje u Bibliji i religijskoj doktrini uopšte, ali vidim ti nisi za takav razgovor.

Oprosti zbog quotanja na kratak post.

Htio sam reci: slazem se s tobom!

Ne smije vjera omalovazavati razum. Tamo gdje nema logike(istine), nema ni Boga.

Saznanje da neko postavlja kontradiktorne stvari kao validne sudove, kvari utisak o njemu i o vjeri koju ispovijeda, cesto ga dovodeci u neugodan polozaj neiskrenog.

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Prvobitno napisao Isabeleta: Nemam dokaza za ono sto se dogodilo u Edenskom vrtu. Nitko to od ljudi ne zna, ali svi vide i osjecaju posljedice tog Adamovog grijeha. Tvoj primjer odnosa muskarca i zene je jedna od posljedica u sveopcem neredu i grijehu koje prati covjecanstvo kroz citavu povijest. Obozavanje zene/muskarca /seksa ...nije nisto novo. Obozavanje stvorenja je odvracanje od Boga, ali to nije bio slucaj s Adamom i on se nije odrekao Boga.
Napisano je:

Zmija bijaše lukavija od sve zvjeradi što je stvori Jahve, Bog. Ona reče ženi: "Zar vam je Bog rekao da ne smijete jesti ni s jednog drveta u vrtu?" 2 Žena odgovori zmiji: "Plodove sa stabala u vrtu smijemo jesti. 3 Samo za plod stabla što je nasred vrta rekao je Bog: 'Da ga niste jeli! I ne dirajte u nj, da ne umrete!'" 4 Nato će zmija ženi: "Ne, nećete umrijeti! 5 Nego, zna Bog: onog dana kad budete s njega jeli, otvorit će vam se oči, i vi ćete biti kao bogovi koji razlučuju dobro i zlo." 6 Vidje žena da je stablo dobro za jelo, za oči zamamljivo, a za mudrost poželjno: ubere ploda njegova i pojede. Dade i svom mužu, koji bijaše s njom, pa je i on jeo. 7 Tada se obadvoma otvore oči i upoznaju da su goli. Spletu smokova lišća i naprave sebi pregače.
8 Uto čuju korak Jahve, Boga, koji je šetao vrtom za dnevnog povjetarca. I sakriju se - čovjek i njegova žena - pred Jahvom, Bogom, među stabla u vrtu. 9 Jahve, Bog, zovne čovjeka: "Gdje si?" - reče mu. 10 On odgovori: "Čuo sam tvoj korak po vrtu; pobojah se jer sam go, pa se sakrih." 11 Nato mu reče: "Tko ti kaza da si go? Ti si, dakle, jeo sa stabla s kojega sam ti zabranio jesti?" 12 Čovjek odgovori: "Žena koju si stavio uza me - ona mi je dala sa stabla pa sam jeo." 13 Jahve, Bog, reče ženi: "Što si to učinila?" "Zmija me prevarila pa sam jela", odgovori žena.

Jasno vidimo da Zmija laze i lukavo navodi na grijeh: Bog vam je zabranio da ne smijete jesti ni s jednog drveta...i jos vaznije: Bit cete kao bogovi...
Dakle, Adam i Eva su posumnjali u Boga i njegovu ljubav, kao da je On nesto tajio od njih, sto im je Zmija upravo "otkrila"i ne slusajuci Boga, nego Zmiju kusali su plod i iskusili razocarenje.Otvorile su im s eoci i spoznali da su goli/bijedni,
osramoceni i sakrili se
pred Bogom. Nije to bio sram pred Bogom zbog golotinje vec spoznaja da su izgubili Njegovu milost, ljubav i sinovstvo.
I od tada je covjek koji cini grijeh uvijek u raskoraku sa samim sobom, a skrivanju pred Licem Bozjim. Onaj koji radi pravo ičini istinu, dolazi k svjetlosti da bude bjelodano da su njegova djela u Bogu učinjena.

Bitno je imati tačno spoznanje istine zbog jače vere a zbog vere ćemo biti opravdani pred Bogom mnogo više nego delima. Zato je bitno imati tačno spoznanje istine.
Pre greha u Edenu zmija nije bila zmija nego nešta drugo. Šta tačno ne znam ali zmija je postala nakon greha tako da Evi nije govorila zmija nego nešta što je tek posle greha postalo zmija. Drugo to je pristupilo Evi kad nije bila sa Adamom već u njegovom odsustvu i sve reči koje se spomonju u ovim stihovima izgovorene su Evi. Adam ne bi naseo na tu podvalu kao žena što je nasela da će postati kao Bog ali slaba tačka mu je bila ljubav prema ženi i tako se sve srušilo kao kula od karata. Osim toga ima dobrih indicija da Eva Adamu nakon toga nije došla kao čista devica. Sve to je bitno razumeti zbog jače vere.

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Šta se sve desilo u Edenu ?

Žena prvi greh.jpg

Poslednja izmena:
Natrag