Prvi Greh ?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Jure
Ti ne planiras da ti dete skoci u bunar,ali ga savetujes da to ne uradi.Objasnis mu lepo sta ce mu se desiti,ako skoci u bunar.
E sad dodje neko ko te mrzi,pa nagovori tvoje dete da skoci recima:"Ma to je lepo ,neces ti umreti,laze tebe tvoj tata,nego ces postati pametan itd..itd...."
I ko je kriv sto je tvoje dete skocilo u bunar?
Ma ti si kriv,zar ne?Ogranicio si mu slobodu kretanja.Zasto da ne skoci u bunar?Zasto si ga iskopao?zasto si ga tu postavio?,Zasto ga nisi postavio na drugo mesto?Kako te nije sramota?,ma kakav si ti pokvaren Otac?Ti si znao da ce on da skoci!!!!
E, RIS, u nekom prethodnom postu si nazvao neozbiljnim, kako li, one što postavljaju pitanje o veličini kamena koji Bog ne može podići, a ti se služiš sličnom komparacijom. I ovo je takođe neozbiljno. Skakanje u bunar nije grijeh, s jedne, a s druge strane, niko se neće dati nagovoriti , da skoči u bunar. Govori, ako možeš o suštini problema, a to je čovjkekov poriv za grijehom. Pokušao si to otrcanom frazom o slobodnoj volji, a ja te pitam otkuda voljni nagon za grijehom? Zašto ga je Bog programirao, ako je želio samo dobro svome stvorenju? To je suština, a ne tričarije sa skakanjem u bunar i odlaženje od oca.

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
E,moj Jure,Bog nije planirao greh.
Ali imao je plan ,i ako se tako nesto dogodi.
Vidim da cu morati da postavim i temu o sudbini,ali do tada evo ti jos malo pojasnjenja.
Ne znam da li si zapazio,ili nisi,ali Sotona je preko zmije,bio taj koji je nagovorio Evu na greh.,a ona Adama.
Eva je dobro znala da je greh uzeti nesto sto je tudje,da ce umreti zbog toga....
Ne znam da li ti je jasnije,ali imam veliku zelju da vam svima to objasnim najjednostavnije sto se moze.
1.Mojsijeva 3:1-5
1 Ali zmija beše lukava mimo sve zveri poljske, koje stvori Gospod Bog; pa reče ženi: Je li istina da je Bog kazao da ne jedete sa svakog drveta u vrtu?

2 A žena reče zmiji: Mi jedemo rod sa svakog drveta u vrtu;
3 Samo rod s onog drveta usred vrta, kazao je Bog, ne jedite i ne dirajte u nj, da ne umrete.

4 A zmija reče ženi: Nećete vi umreti;

5 Nego zna Bog da će vam se u onaj dan kad okusite s njega otvoriti oči, pa ćete postati kao bogovi i znati šta je dobro šta li zlo.

U pitanju je NAGOVOR.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
E,moj Jure,Bog nije planirao greh.
Ali imao je plan ,i ako se tako nesto dogodi.
Vidim da cu morati da postavim i temu o sudbini,ali do tada evo ti jos malo pojasnjenja.
Ne znam da li si zapazio,ili nisi,ali Sotona je preko zmije,bio taj koji je nagovorio Evu na greh.,a ona Adama.
Eva je dobro znala da je greh uzeti nesto sto je tudje,da ce umreti zbog toga....
Ne znam da li ti je jasnije,ali imam veliku zelju da vam svima to objasnim najjednostavnije sto se moze.
1.Mojsijeva 3:1-5
1 Ali zmija beše lukava mimo sve zveri poljske, koje stvori Gospod Bog; pa reče ženi: Je li istina da je Bog kazao da ne jedete sa svakog drveta u vrtu?

2 A žena reče zmiji: Mi jedemo rod sa svakog drveta u vrtu;
3 Samo rod s onog drveta usred vrta, kazao je Bog, ne jedite i ne dirajte u nj, da ne umrete.

4 A zmija reče ženi: Nećete vi umreti;

5 Nego zna Bog da će vam se u onaj dan kad okusite s njega otvoriti oči, pa ćete postati kao bogovi i znati šta je dobro šta li zlo.

U pitanju je NAGOVOR.

RIS. pobogu, ne pitam te kakve je planove Bog imao i šta je smjerao, ne pitam te ko je koga šta nagovorio, nego te pitam zašto je u "slobodnoj" volji, koju je dao čovjeku, programirao poriv za grijehom? Ne znam, mogu li biti jasniji?!

Član
Učlanjen(a)
12.09.2009
Poruka
511
Ma đe ćeš jasnije od toga, al tebi nije jasno da na to pitanje ili ne znaju ili nemaju odgovor :)

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Zašto je slobodnoj volji koja je data čoveku programiran poriv za grehom ?

Poriv za grehom nije programiran niti smo mi programirani. Jednostavno zamislimo,savršen čovek stoji na vrhu nekog uzvišenja ako krene na bilo koju stranu silazi nizbrdo. Znači slobodnom voljom ne može da ide višlje nego gde je bio može samo da silazi niz brdo. A to silaženje shvatimo kao greh. Znači po tvom shvatanju Bog je trebao da nam zabrani slobodnu volju. Ali tada bi se bunili da smo zarobljeni i da nam Bog uskraćuje nešta a u stvari bili smo na najboljem mestu. Zato je Bog nama prepustio slobodnu volju a to je neminovan put u greh i nesavršenstvo i tu se sad nalazimo. Sad nas Bog zove da se vratimo,ne nasilno, nego svojom voljom da se vratimo.
Slobodnom voljom čovek je mogao da ide samo u greh a nikako u nekom pozitivnom smeru. To nije programirano.

Sve se svodi na to da bi ljudi saznali šta je zlo i da zlo ne valja.

Postanak 3.13. Zatim je Jehova Bog rekao evo čovek je postao kao jedan od nas u poznavanju dobra i zla.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
za Jureta
"programirao poriv za grijehom"
A kako ti programiras poriv za grehom nas obicnih korisnika ovog sajta?
Bog nije isprogramirao coveka sa porivom za greh.Postavio je pravila ponasanja.
Ja ako ne slusam tvoja uputstva,ti mi brises,teme,replike,i na kraju zabranis mi pristup sajtu,zar ne?
Bog ne zeli da IKO pogine ,vec da se svi pokaju i ZIVE!!!
Bog nas je stvorio sa slobodnom voljom.
Ne znam sta vise da ti kazem ,ili nacrtam.
Potrudi se malo sam,porazmisli o tome ponovo.
Kako bi izgledalo da nas je stvorio UKALUPLJENE,bez slobodne volje,ko robote...
kako bi bilo da ja na ovom sajtu pisem sve onako kako ti zelis.
"Jure u pravu si,Biblija je bas glupa,a i Bog je glup kad je isprogramirao u coveku poriv za grehom.Bas je bezobrazan taj Bog,zar ne"
Ajde sad,ako je Bog tako glup,sta bi ti uradio da si na njegovom mestu?
Kako bi napravio ljude ,a da ih ne isprogramiras sa porivom za greh?
Hajde daj neku pametnu ideju.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
za Jureta
"programirao poriv za grijehom"
A kako ti programiras poriv za grehom nas obicnih korisnika ovog sajta?
Bog nije isprogramirao coveka sa porivom za greh.Postavio je pravila ponasanja.
Ja ako ne slusam tvoja uputstva,ti mi brises,teme,replike,i na kraju zabranis mi pristup sajtu,zar ne?
Bog ne zeli da IKO pogine ,vec da se svi pokaju i ZIVE!!!
Bog nas je stvorio sa slobodnom voljom.
Ne znam sta vise da ti kazem ,ili nacrtam.
Potrudi se malo sam,porazmisli o tome ponovo.
Kako bi izgledalo da nas je stvorio UKALUPLJENE,bez slobodne volje,ko robote...
kako bi bilo da ja na ovom sajtu pisem sve onako kako ti zelis.
"Jure u pravu si,Biblija je bas glupa,a i Bog je glup kad je isprogramirao u coveku poriv za grehom.Bas je bezobrazan taj Bog,zar ne"
Ajde sad,ako je Bog tako glup,sta bi ti uradio da si na njegovom mestu?
Kako bi napravio ljude ,a da ih ne isprogramiras sa porivom za greh?
Hajde daj neku pametnu ideju.
Nisi shvatio suštinu moga pitanja. Ja nisam Bog i nisam svemoćan, niti se mogu stavljati u ulogu Boga. Takođe, ništa ja Bogu ne zamjeram. Ja pričam o njemu onakvom kakvom ga je stvorila čovjekova fikcija i što je zapisala sveta knjiga Biblija, a ne kao o nekome za koga mislim da stvarno postoji. Pokušaću da ti pojasnim šta sam mislio tim pitanjem - programiranom voljom.
Bog je, dakle, stvorio čovjeka ovakvog kakvi danas izgledamo, dao mu razum i slobodnu volju. Mogao ga je stvoriti i da drugačije izgleda, recimo, kao žaba, zar ne? Ali, stvorio ga je prema svome liku i obličju, tako da se iz toga može zaključiti da svi ličimo na Boga. Kako je mogao to uraditi - da drugačije fizički izgledamo, isto tako je mogao da nam da i određenu vrstu razuma - mislim na njegov kapacitet i moć poimanja, kao i određenu vrstu volje, usmjerene samo ka dobrom, bezgrešnom. Mogao je i pojam zla izbrisati iz čovjekovog razuma, odnosno, dati mu razum koji ne bi mogao poimati zlo, kao što mi danas ne poimamo četvrtu dimenziju. Čovjekova slobodna volja u takvim uslovima, bila bi i dalje slobodna volja, ali bi čovjek birao da li će se danas moliti jedan sat svome Bogu ili dva sata, da li će jesti samo dva puta ili više puta u toku dana, da li će se sa ženom seksati jednom nedeljno ili jednom dnevno... Sve je to mogao, jer je svemoćan. ...I šta bi bilo? Njegovo stvorenje bi bilo bezgrešno, srećno i zadovoljno, a i on bi bio srećan i zadovoljan zbog sreće njegovog stvorenja..., i mirna Bačka. ...A šta jeste? Pa, znamo svi šta jeste. Stvorio je biće kome je grijeh draži od vrline, a navodno je pun ljubavi i dobrote prema čovjeku. Jednostavno se nameće pitanje, i malo mi je čudno kako ga oni što vjeruju sami sebi ne postave, ako je to tačno, zašto nije stvorio biće kome će grijeh biti nepoznat pojam? Još jedno pitanje bi vjernici mogli sebi postaviti. Ako je Bog svemoćan, otkuda Đavo? Biblijske priče su smiješne. Same sebe demantuju. S jedne strane govore o Božijoj svemoći i Božijoj sili koja je neograničena, a s druge o Đavolu kao Božijem neprijatelju br.1. Šta više, taj Božiji neprijatelj je izgleda preoteo vlast od Boga i sada vlada na Zemlji. To se čak i priznaje, a mnogi se ne pitaju, pa gdje je ta Božija sila i svemoć, zašto svog neprijatelja ne uništi u jednoj sekundi?
"Svjet je ovaj tiran tiraninu, a kamo li duši blagorodnoj", kaže Njegoš, i nikakvi Bogovi to nikada neće promjeniti..., vodiće vječnu borbu sa Đavolom, a ljudska mašta će samo izmišljati nove arene za njihove sukobe.

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Jure
Pitanja su ti na mestu,i ja sam bas isto tako razmisljao kao i ti.
Evo ti vise odgovora ,na vise razlicitih misli.
1.Bog je Adama i Evu stvorio SAVRSENE,bez greha i bez ikakve Ruzne pomisli i sklonosti ka grehu.
Da bi ostali SAVRSENO DOBRI,trebali su da slusaju svog Stvoritelja.
Ako ga ne bi slusali,SAGRESILI bi,zarazili bi se Grehom.,umrli bi,i greh kojim bi zarazili sebe ,preneli bi i na svoje potomstvo i umirali.
Dokle god su ga slusali,bili su savrseni bez greha.Tako je moglo da traje u svu vecnost za njih i njihovo potomstvo.
Nazalost za sve nas ,oni su odbacili savet svog Stvoritelja i izabrali sotonu za svog prijatelja,jer su njemu vise verovali nego Bogu.
2.Adam i Eva su stvoreni ne po Bozjem liku,vec OBLICJU .Oblicje podrazumeva OSOBINE,a ne fizicki lik.
3.Djavo ili Satana koji ih je NAVEO ili NAVUKAO na GREH,je Bozji andjeo,heruvim koji je OPTUZIO Boga da je Nesposoban i GLUP
jer ne zna da pravi savrsene ljude.Tako lose ih pravi,da on moze svakoga od njih da obgrlati i nagovori na kontra.
4.On nije doveo u pitanje Bozju snagu ili moc ,vec znanje.Postavio je isto ono pitanje koje sam i ja nekad postavljao ,a danas ti i mnogi drugi.
5.E sad se ovde tema siri ,Odkud Djavo kod Boga,odgud sa tako zlim mislima i slicno.
Najkrace receno kao sto dete od dobrih ljudi moze vremenom da postane zlo,tako je i sa ovim bilo
pa da se vratimo na temu Prvi greh,a o sotoni cemo na drugoj temi.
Prvi greh je bio u mislima ,kad su se Adam i Eva uzdrzavali od sexa,a onaj sa kojim su navukli greh na sve ljude ,KRADJA ploda sa drveta spoznanja dobra i zla.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Jure
Pitanja su ti na mestu,i ja sam bas isto tako razmisljao kao i ti.
Evo ti vise odgovora ,na vise razlicitih misli.
1.Bog je Adama i Evu stvorio SAVRSENE,bez greha i bez ikakve Ruzne pomisli i sklonosti ka grehu.
Da bi ostali SAVRSENO DOBRI,trebali su da slusaju svog Stvoritelja.
Ako ga ne bi slusali,SAGRESILI bi,zarazili bi se Grehom.,umrli bi,i greh kojim bi zarazili sebe ,preneli bi i na svoje potomstvo i umirali.
RIS, ne pukušavaj da odgovoriš na ono na što se ne može suvislo odgovoriti. Ovo što si gore napisao nije nikakav odgovor na pitanje o kome raspravljamo. Zar ne primjećuješ da si kontradiktoran samom sebi? Prvo kažeš da je Bog Adama i Evu stvorio savršene - bez grijeha i ružne pomisli, a onda konstatuješ da ga nisu slušali?! Pa, kako su to stvoreni bez grijeha i ružne pomisli, a istovremeno su i zgrješili i otkazali poslušnost Bogu? Daj, RIS, nismo djeca...
Ovakvim odgovorima samo više "uvaljuješ Boga u nevolju", jer ovo može da znači samo jedno: Božija tvorevina je nesavršena!? Bog je imao namjeru stvoriti čovjeka (čitaj Adama) bez grijeha i ružne pomisli, ali mu rukotvorina nije uspjela, pa su se kod njega (Adama) pojavile i ružne misli i želja za grijehom. To dalje implicite znači da Bog niti je savršen niti je svemoćan.
I ne tumači proizvoljno ono što piše u Bibliji. A tamo piše da je Bog stvorio čovjeka prema svome liku i obličju, ne piše samo liku, ili samo obličju.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Dragi moj Jure
U mojoj Bibliji DK pise u 1.moj 1:27
27 I stvori Bog čoveka po obličju svom, po obličju Božjem stvori ga; muško i žensko stvori ih....Nema nigde lika,samo OBLICJE!!!
Nadalje kazi mi gde pise u Bibliji da su Adam i Eva imali ruzne misli,sklonost ka zlu?Odakle ti to?gde si to procitao u Bibliji,od koga si to cuo?

1.Moj 1:31
31 Tada pogleda Bog sve što je stvorio, i gle, dobro beše veoma. I bi veče i bi jutro, dan šesti.
To ti je slicno ,kao kad ti lepo vaspitas svoju decu,a kad ih pustis nasamo,dodju toboznji prijatelji i pocnu da im govore kako je lepo drogirati se i slicno.Tvoja lepo vaspitana deca ce sama odluciti ciji ce savet prihvatiti.Tvoj ili svojih novih toboznjih prijatelja.

E ,kad kazes da uvaljujem Boga u nevolju "da je Bozja tvorevina nesavrsena"prebacujes svoje reci na mene,jer ja o tome cak i na pomisljam,a kamoli da tvrdim.To tvrdi Sotona ,otac lazi.,ali to je vec pitanje za drugu temu .Ovo je tema o prvom grehu.
E sad,ako se ti ne slazes da je prvi greh bio to sto su adam i Eva uzeli nesto sto im je zabranjeno,to jeste za ovu temu.
Koji je za tebe bio prvi greh adama i Eve?

Natrag