Prvi Greh ?

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Prvi greh vezan za ljude,je bio kada Adam i Eva nisu prvi put poslusali Boga.
Setimo se sta im je Bog rekao u 1.Mojsijevoj 1:28
28 I blagoslovi ih Bog, i reče im Bog: Rađajte se i množite se, i napunite zemlju, i vladajte njom, i budite gospodari od riba morskih i od ptica nebeskih i od svih zveri što se miče po zemlji.
Jesu li ga poslusali?Nisu!!!
Mnogo su filozofirali,umesto da se bace na pravi posao.Pretpostavka je da ih je neko sputavao u tome,mislim na sex.
Za sex su poceli da se zanimaju tek kad su isterani iz edenskog raja.
Naravno,ovde je bio GREH U MISLIMA,filozofski greh,da se uzdrzavaju od sexa,jer se nisu dobro upoznali,jer ih Bog mozda bas i nije namenio jedno drugom....itd,itd.
O fizickom grehu koji je okarakterisan kao prvi pravi greh,jedenjem ploda sa drveta spoznanja dobra i zla,je opste poznato.
Pouka iz ovoga je da ne filozofirate vec da se date na izvrsavanje Bozje volje i zapovedi.

Član
Učlanjen(a)
12.09.2009
Poruka
511
Poruka je tebi ‚‚ovce su za šišanje". A i vidi ovu sliku.

slepac_vodi_slepca.jpg

Da ne bude zabune, ovo je slika izvrsnog umetnika Brojgela a slika se zove ‚‚slepac vodi slepca".

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Aha, ti misliš da ateisti ne razmišljaju logično? Razmišljaju, peko, itekako. Evo šta ja ću sada da razmišljam sa pozicije teiste: Ako nas je Bog stvorio, stvorio je i naš razum, zar ne? A, još ako nas je stvorio, kako piše u svetim knjigama, prema svome liku i obličju, reci mi hrišćanine, šta li si, imaš li ti pravo sumnjati u Božiju tvorevinu? Imaš li pravo sumnjati u razum koji nam je Bog dao? Nemaš, jeli tako? E, a možeš li pretpostaviti da je Bog dao jednu vrstu razuma teistima, a drugu ateistima? ne možeš ni to. Šta nam, dakle, kaže taj razum? Da je logično nekoga osuditi, pa posle toga žrtvovati vlastito dijete da tu osudu iskupi? Neće biti. To se kosi sa razumom, onim razumom, napominjem, koji nam je taj isti Bog dao. Pošto je Bog sveznajući, znao je kad je osudio, da će kasnije žtrvovati svoje dijete radi teo osude. Onda je to namjerno uradio, unaprijed je osudio i vlastito dijete, koje nije imalo nikakvog grijeha. I tebi je to logično? Logično ti je da je Bog takav? Dakle, i teista i ateista imaju isti alat, (čitaj, razum), alat koji potiče od istog "majstora", ali ga različito upotrebljavaju. Prvi ga koriste samo u onoj mjeri u kojoj im to kanoni dozvoljavaju i zato je za njih logika ono što tamo piše, pa makar bilo i razumski apsurdno, kao što i jeste.

Ateista kad pomisli da je Bog nepravedan automatski kaže da Bog ne postoji. To je plitko razmišljanje. I ja sam bio ateista pa zato razumem kako razmišljate ali vidiš ja se bavim tim pitanjima i sve sam sigurniji u to što verujem. Na prvi pogled sve može da izgleda nepravedno ali to je samo na prvi pogled. Najodanije hrišćane su najviše progonili ubijali mučili spaljivali šta misliš je li to pravedno što je Bog dozvolio. Razmišljaš li šta dolazi nakon svega toga? Nema tu dve vrste razuma nego kakve osobine ti poseduješ. Sve vreme objašnjavam da je satana debelo umešao prste i u stvaranje i u gene čoveka i iz toga treba izaći kao pobednik a to je jako teško. Niko nije zavezan do te mere da ne može da se oslobodi.Prvo dobro razmisli da li postoji inteligencija iza stvaranja pa onda razmatraj da li je Bog pravedan ili nepravedan. Ja ću ti reći da nas on lično time što dopušta zlo tuče i šiba da bi se opametili.
Ovo su tvoje riječi: "Pred potop anđeli su uzimali ljudska tela da bi imali sex sa ženama." Šta je ko razumio, neka prosude oni koji ovo budu čitali. Ono što u citiranoj rečenici negiraš, ovdje potvrđuješ. Sam sebe dementuješ. Nije više potrebno da to činim ja.

Kad bi verovao u sveto pismo video bi da je u Edenu bio satana heruvim a ne anđeo ovako ne vredi objašnjavati.

Hej, bre, pa ti govoriš o normalnim ljudima i normalnom ljudskom ponašanju i u tome vidiš demone i demonsko ponašanje! Da si mi neko bliži, ozbiljno bih se zabrinuo za tebe.

Ništa ovde nije normalno niti je to normalno ljudsko ponašanje. A ako hoćeš da vidiš demone izađi u petak i subotu veče u neki veći grad posle ponoći i videćeš ih koliko hoćeš. Opijanje, tuče, urlanje, vika, psovanje, smrad, sve je to izdemonizirano. To nisu božija deca kao što kaže Bog preko biblije : Vi niste moja deca ..

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Dobro, RISE, pošto teistima nije preporučljvo mnogo razmišljati (filozofirati), pogotovu o Božijim promislima, evo jedno slobodoumno pitanje, pošto ateistima misao nije ničim ograničena. Dakle, ako je Bog svemoćan i sveznajući, zar nije znao kako će se ponašati njegova stvorenja?
Prvo mi odgovori na ovo pitanje, pa ću ti postaviti drugo. Nemoj mi samo u odgovoru pominjati slobodnu volju, to je već otrcano, jer i ta slobodna volja je Božija tvorevina kao i sve drugo.

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Jure,pitanje je veoma jednostavno i lako za odgovor.
Kad je stvorio ljude,stvorio ih je sa SLOBODNOM VOLJOM.
Rekao im je sta ce im se desiti i u jednom i u drugom slucaju.
Zar to nije i svemocnost i sveznanje.
To ti je kao kad programer programira sta se desava u odgovarajucim situacijama,ili pak kao sahista koji zna odgovor na svaki potez.
Bog kao Svemocan i Sveznajuci je prepun Ljubavi prema ljudima.
I dan danas daje ljudima IZBOR
Matej 7:13,14
13 Uđite na uska vrata; jer su široka vrata i širok put što vode u propast, i mnogo ih ima koji njim idu.
14 Kao što su uska vrata i tesan put što vode u život, i malo ih je koji ga nalaze.
Nadalje,postoji i pitanje
Zasto ,ako je Bog toliko svemocan i sveznajuc ,ne napravi tako veliki kamen koji ne moze da baci?Ovakav tip pitanja je za zezanje i omalovazavanje Boga.
Stavi se ti u ulogu oca punog ljubavi,da li bi i ti zeleo da znas svaki detalj iz zivota tvoga sina,ili tvoje cerke?Ti si im rekao sta ce im se desiti u odredjenim situacijama,a po njinom ponasanju znas i sta su uradili.Kud i kamo je veci Bog od nas.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Jure,pitanje je veoma jednostavno i lako za odgovor.
Kad je stvorio ljude,stvorio ih je sa SLOBODNOM VOLJOM.
Rekao im je sta ce im se desiti i u jednom i u drugom slucaju.
Zar to nije i svemocnost i sveznanje.
To ti je kao kad programer programira sta se desava u odgovarajucim situacijama,ili pak kao sahista koji zna odgovor na svaki potez.
Bog kao Svemocan i Sveznajuci je prepun Ljubavi prema ljudima.
I dan danas daje ljudima IZBOR
Matej 7:13,14
13 Uđite na uska vrata; jer su široka vrata i širok put što vode u propast, i mnogo ih ima koji njim idu.
14 Kao što su uska vrata i tesan put što vode u život, i malo ih je koji ga nalaze.
Nadalje,postoji i pitanje
Zasto ,ako je Bog toliko svemocan i sveznajuc ,ne napravi tako veliki kamen koji ne moze da baci?Ovakav tip pitanja je za zezanje i omalovazavanje Boga.
Stavi se ti u ulogu oca punog ljubavi,da li bi i ti zeleo da znas svaki detalj iz zivota tvoga sina,ili tvoje cerke?Ti si im rekao sta ce im se desiti u odredjenim situacijama,a po njinom ponasanju znas i sta su uradili.Kud i kamo je veci Bog od nas.
Nema dalje pitanja. Rekoh ti da u odgovoru ne pominješ slobodnu volju, ali ti nemaš drugog boljeg odgovora. Slobodna volja je takođe, po vama, Božija tvorevina. Zači Bog je namjerno tako programirao tu tvorevinu, da ljudi mogu otići i u grijeh? Da mogu imati volju za grijeh? I to je ta ljubav prema ljudima? Zašto? Zar kao svemoguć nije mogao iz te tvorevine isključiti poriv za grijehom? Svaka pozitivna pojava u prirodi, svaka pozitivna ljudska tvorevina, nije nastala niti je stvorena da se samouništi. Zar je jedino ta slobodna volja - dar Boga čovjekoljupca, stvorena i prograamirana tako da Božijeg miljenika odvede u grijeh, odnosno da ga uništi?!

Ps. Svako pitanje je lako kad se na njega ne mora dati pravi odgovor.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Evo jednog primera u poređenju. Čovek ima dosta dece i sve im je dao i ništa in ne nedostaje imaju sve za lep život. Međutim ta deca smatraju da ima i bolje od toga i hoće da odu od svog oca. Da li bi bilo pravedno da ih on zaključa u kuću ili da ih ograniči na neki način i kaže ovo je najbolje za vas i ne možete izaći odavde. Šta će oni reći ? Ima bolje od ovoga što si nam dao ali ti si nas zarobio ? I šta će reći Otac ? Izvolite ! Probajte!
To je ta ista situacija sa palim anđelima i sad sa ljudima.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Evo jednog primera u poređenju. Čovek ima dosta dece i sve im je dao i ništa in ne nedostaje imaju sve za lep život. Međutim ta deca smatraju da ima i bolje od toga i hoće da odu od svog oca. Da li bi bilo pravedno da ih on zaključa u kuću ili da ih ograniči na neki način i kaže ovo je najbolje za vas i ne možete izaći odavde. Šta će oni reći ? Ima bolje od ovoga što si nam dao ali ti si nas zarobio ? I šta će reći Otac ? Izvolite ! Probajte!
To je ta ista situacija sa palim anđelima i sad sa ljudima.
To uopšte nije ista situacija. Nikakav grijeh nije otići od oca. I ne radi se ovdje o toj vrsti slobodne volje.Nisi shvatio smisao onoga što sam rekao o dobroj volji.

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Nije greh otići od zemaljskog oca ali od nebeskog jeste a poređenje sam dao u tom smislu. Svako odstupanje od božijih pravila je tažnja ka zlu a to smeta prvo ljudima oko takvih koji teže ka zlu pa onda i Bogu.

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Jure
Ti ne planiras da ti dete skoci u bunar,ali ga savetujes da to ne uradi.Objasnis mu lepo sta ce mu se desiti,ako skoci u bunar.
E sad dodje neko ko te mrzi,pa nagovori tvoje dete da skoci recima:"Ma to je lepo ,neces ti umreti,laze tebe tvoj tata,nego ces postati pametan itd..itd...."
I ko je kriv sto je tvoje dete skocilo u bunar?
Ma ti si kriv,zar ne?Ogranicio si mu slobodu kretanja.Zasto da ne skoci u bunar?Zasto si ga iskopao?zasto si ga tu postavio?,Zasto ga nisi postavio na drugo mesto?Kako te nije sramota?,ma kakav si ti pokvaren Otac?Ti si znao da ce on da skoci!!!!

Natrag