Protestantizam i njegovi plodovi

Učlanjen(a)
28.09.2023
Poruka
27
I što misliš kome će Laodikeja povjerovati po ovom pitanju - Je li Isus pravi Bog? (Svemogući, Vječni, Stvoritelj i Spasitelj) - ovome što si mu ti citirala iz Biblije ili onome što su ustvrdili Ellen White i James White?
On je odrasla osoba i Bog mu je dao slobodu izbora, svako od nas je odgovoran za vlastiti izbor, to je njegova stvar.
Samo sam mu htjela objasniti da znam u šta vjerujem i da me onakvi članci kakve on postavlja ne mogu pomaknuti.
Biblija se proučava i sve se treba provjeriti da li je tako.
Naravno da je Isus i Bog i Božji Sin.

I znamo da je Sin Božji došao i dao nam razum da upoznamo onoga koji je istinit, i mi smo u onom koji je istinit, u njegovu Sinu Isusu Kristu. Ovo je pravi Bog i život vječni." 1. Ivanova 5:20
Iako je bilo nekih rasprava o tome odnosi li se "Ovo" na Boga Oca ili na Isusa, naslov odgovara obojici, jer su jedno u prirodi, karakteru u svrsi (Ivan 5:17; 10:30; 14:9) . Kako je Isus Krist posljednja imenovana Osoba, a Krist je taj koji se i u ovoj poslanici i u Evanđelju naziva Životom i Izvorom života (npr. Ivan 1:4; 5:40; 10:10; 1. Ivanova 5 :12), ima smisla da se ovdje misli na Isusa.
Isus i Bog Otac nisu iste Osobe.
Oni su dve osobe.
Ali je Isus od Oca.
On je jednak njemu po prirodi.

Dobro, onda sa preciznošću i razumijevanjem pročitaj onaj članak koji si postavio.

Nauk o trojstvu dolazi od riječi koja se jasno čita i vjeruje, a ne umjesto toga "racionalizira" s razumijevanjem ljudi. Samo u prisutnosti nevjere tj. liberalne teksturalne kritike značenja stihova Ivanova 1,1-2 i 1. Ivanove 5,6-7 mogu biti izokrenuta da bi se objasnio misterij Krista Isusa kao Gospodina i jedinorođenog od Oca.

I padnuvši na zemlju ču glas gdje mu govori: Savle! Savle! zašto me goniš?
A on reče: ko si ti, Gospode? A Gospod reče: ja sam Isus, kojega ti goniš: teško ti je protivu bodila praćati se.
Djela apostolska 9:4-5

“A tjelesni čovjek ne razumije što je od Duha Božjega, jer mu se čini ludost, i ne može da to razumije, jer treba duhovno da se razgleda.” 1. Korinćanima 2, 14.

---
Svako dobro i lijep pozdrav obojici!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
28.09.2023
Poruka
27
Tu dogmu da je verovanje u Isusa kao Boga uslov spasenja ste izmislili. Ona nigde ne postoji u bibliji.
Ja verujem da je Isus Bog jednak Ocu po prirodi, ali to nema veze sa spasenjem.Evo:
Bibličarka Merien Mej Tompson objašnjava taj princip zastupništva:
U rabinskim spisima se spominje figura salije [ili šalije]??, što doslovno znači ‘onaj koji je poslat’… Salija je bio surogat poslat na zadatak ili misiju sa specifičnim uputama i ovlašćenjem da ga izvrši. Prema Talmudu, salijah je mogao, između ostalog, obavljati poslovne transakcije, sklapati obavezujuće ugovore i sklapati brakove. Uobičajena izreka kod rabina bila je ‘onaj koji je poslan je kao onaj koji ga je poslao’ ili ‘čovjekov agent je ekvivalentan njemu samom’. Budući da salija može djelovati u ime onoga koji ga je poslao, kada se radi sa salijom, to je kao da se radi s onim koji je tu osobu poslao.“[9]
Enciklopedija jevrejske religije ovako definiše to zastupništvo:
„Glavna poenta jevrejskog zakona o posredovanju izražena je u izreci: ‘zastupnik osobe?? se smatra kao sama ta osoba.’ Prema tome, svako djelo počinjeno od strane propisno imenovanog agenta smatra se da ga je počinio principal…“[10]
Dakle, primjena imena GOSPODNJEG na nekoga, bilo da je anđeo ili Isus, ne izjednačava ga time da je Jehova ili Bog Otac,?? vrhovni Suveren univerzuma. Tako Petar?? citira Joela – „svako ko prizove ime GOSPODNJE biće spašen“ – u istom kontekstu u kojem izjavljuje da je Isus sredstvo spasenja, što jednostavno znači da prizvati Isusa znači prizvati Boga koji ga je postavio. Vidjećemo da je ova ideja snažno podržana od strane Svetog pisma kada pogledamo Djela 16. glava za koji trenutak.

Budući da si postavio taj članak, Nema sumnje da ti i tvoji prijatelji ne mislite da je Isus Jahve.
Oprosti, ali za mene je to napad na Isusovo božanstvo.
To je tvoje pravo, poštujem to, samo se i toga drži.
Mislim da je sveti apostol Pavao napisao poslanice Rimljanima i Pavao je citirao Joela.

Joel 2:32 – “I svaki koji zazove ime Gospodnje bit će spašen.
Znači, sveti apostol Pavao kaže:
Rimljanima 10:13 – “Svatko tko prizove ime Gospodnje, bit će spašen.
Nema sumnje da se Joel 2:32 odnosi na zazivanje imena Jahve. Pavao sada isti izraz primjenjuje na Gospodina Isusa.
Zapravo je Isus označen kao Jahve. Dokazi zahtijevaju od nas da prihvatimo da je On Jahve - kontekst Rimljanima 10:13 inzistira da je to tako.

Postanak 1:26, 27 Ovdje nalazimo kako Bog govori:
Načinimo čovjeka na svoju sliku, na svoju priliku (množina)...
Zapis zatim kaže: Tako je Bog stvorio čovjeka na svoju priliku (jednina).

Postanak 3:22 Čovjek je sada postao kao jedan od nas.
Postanak 11:7, 8 spustimo se i pobrkajmo im jezik. . . . Tako ih Jahve rasprši.
Izaija 6:8 Tada sam čuo glas Gospodnji kako govori: ‘Koga da pošaljem? I tko će poći za nas?
Mnogi protivnici doktrine Trojstva sugeriraju da je Bog razgovarao s anđelima u ovim referencama. Takav izgovor za izbjegavanje očitog ne može se prihvatiti jer je čovjek stvoren na sliku Božju – a ne anđela.

Ivan 1:1,3 U početku bijaše Riječ, i Riječ bijaše u Boga, i Riječ bijaše Bog. Sve je on načinio; i bez njega ništa nije postalo što je postalo.
Ivan 1,10 U svijetu bijaše i svijet po njemu postade i svijet ga ne upozna.
Kološanima 1,16 Jer po njemu je sve stvoreno, što je na nebu i što je na zemlji, vidljivo i nevidljivo, bilo prijestolja, bilo gospodstva, bilo poglavarstva, bilo vlasti: sve je po njemu stvoreno :
Hebrejima 1,10 A ti si, Gospodine, u početku postavio temelje zemlji; a nebesa su djela tvojih ruku.

Lijep pozdrav!

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ellen White kaže:

"OTAC JE DAO SINU IME JAHVE, I POZVAO ANĐELE DA IM OBJAVI DA JE SINA IZJEDNAČIO SA SOBOM.
I GDE GOD JE PRISUTAN SIN, KAO DA JE PRISUTAN ON BOG OTAC"

Dakle, Isus nije Otac, i nije Jahve sam po sebi, već je to dobio od Oca.

On je Sin sa Božjim autoritetom.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ellen White kaže:

"OTAC JE DAO SINU IME JAHVE, I POZVAO ANĐELE DA IM OBJAVI DA JE SINA IZJEDNAČIO SA SOBOM.

Ako tako kaže Ellen White, onda je to tako. Jer ona je stvorila Boga i nazvala ga Jahve. I ako, slučajno, Bog nešto ne zna, zna Jelena.

Učlanjen(a)
28.09.2023
Poruka
27
Ellen White kaže:"OTAC JE DAO SINU IME JAHVE, I POZVAO ANĐELE DA IM OBJAVI DA JE SINA IZJEDNAČIO SA SOBOM.

Nije istina da tako mislite, pisano je u članku koji si tu par puta postavio baš ti. Hvala ti na tome inače ga nikad ne bi pročitala, ni znala što je napisano...

Laodikeja je napisao(la):
Tu dogmu da je verovanje u Isusa kao Boga uslov spasenja ste izmislili. Ona nigde ne postoji u bibliji.Ja verujem da je Isus Bog jednak Ocu po prirodi, ali to nema veze sa spasenjem.
Evo:
Dakle, primjena imena GOSPODNJEG na nekoga, bilo da je anđeo ili Isus, ne izjednačava ga time da je Jehova ili Bog Otac,?? vrhovni Suveren univerzuma. Tako Petar citira Joela – „svako ko prizove ime GOSPODNJE biće spašen“ – u istom kontekstu u kojem izjavljuje da je Isus sredstvo spasenja, što jednostavno znači da prizvati Isusa znači prizvati Boga koji ga je postavio. Vidjećemo da je ova ideja snažno podržana od strane Svetog pisma kada pogledamo Djela 16. glava za koji trenutak.

---

ali taj ultra unitarizam koji Krista čini inferiornim u odnosu na Oca je gori. Je li Bog rekao inferiornome: "Načinimo čovjeka na svoju sliku?" (James White, 29. studenog 1877., Review & Herald)

---

Isus jest Svemogući vidimo to u Otkrivenju.
Ja sam Alfa i Omega", govori Gospodin Bog, "koji jest i koji bijaše i koji dolazi, Svemogući." Otkrivenje 1:8

U retku 4 Bog Otac je identificiran kao "Gospodin, koji jest, i koji je bio, i koji će doći." Međutim, u stihovima 11-18 izraz "Alfa i Omega" jasno se poistovjećuje s Kristom, koji također sebe izjavljuje kao "prvi i posljednji", U 22:13 izraz "Alfa i Omega" odnosi se na Krista (vidi stih 16). Otac i Sin dijele ove bezvremenske osobine.

Isus kad je bio na zemlji opraštao je grijehe što može samo dragi Bog

gle, donesoše mu uzeta koji ležaše na odru. I vidjevši Isus vjeru njihovu reče uzetome: ne boj se, sinko, opraštaju ti se grijesi tvoji.
Matej 9,2

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Stefan jeste prizvao Isusa, ali nije rekao "Bože Isuse ne upiši im ovaj greh"

Ne, nego "Gospode - Adonai"

Ja sam Adventista, i ne mogu da učim drugacčije od izvornog Adventizma i izjave koju je dala Eleen White, koja je u skladu sa biblijom.

A što je vama toliko stalo da dokažete da je Isus nestvoreni Bog, kad ni biblija to ne dokazuje.

To pokazuje 'da ste vi potpuno promašili suštinu spasenja.

Vama je bitnije da li je Isus Bog, nego da se Bogu predate, i da kroz učenje i proces opravdanja verom doživite obraćenje, novorođenje Duhom, i posvećenje.

Učlanjen(a)
28.09.2023
Poruka
27
Stefan jeste prizvao Isusa, ali nije rekao "Bože Isuse ne upiši im ovaj greh"

Ne, nego "Gospode - Adonai"

Ja sam Adventista, i ne mogu da učim drugacčije od izvornog Adventizma i izjave koju je dala Eleen White, koja je u skladu sa biblijom.

A što je vama toliko stalo da dokažete da je Isus nestvoreni Bog, kad ni biblija to ne dokazuje.

To pokazuje 'da ste vi potpuno promašili suštinu spasenja.

Vama je bitnije da li je Isus Bog, nego da se Bogu predate, i da kroz učenje i proces opravdanja verom doživite obraćenje, novorođenje Duhom, i posvećenje.
Oprosti, ali moram ti priznati da se svi tzv. vjernici koji žele popovati drugima, a posebno na internetu i posebno antitrinitarci jer se oni i oslanjaju na neki legalizam, ponašaju kao licemjeri, moderni farizeji i okrečeni grobovi koji sude često i one koji su bolji od njih, jednostavno ne razmišljaju i nemaju zdrave kritike da vidite sami sebe u ogledalu. Za svako zlodjelo i nepoštenje, te lažan sud ćemo odgovarati pred Božjim sudom.
Bog Biblije nije onaj koji se iživljava na drugima već daje slobodnu volju, to su ljudi izmislili jer ljudi vole osuđivati i ljudi vole zlo raditi drugima, to je baš obilježje tjelesnog čovjeka zato je Isus i rekao što onečišćava čovjeka. Bog je rekao moje misli nisu vaše misli i moji putevi nisu vaši putevi. Posebno vole osuđivati ljudi koji imaju većih problema s karakterom od svih to im je valjda duševna hrana, no to nema veze s Bogom niti vjerskim moralom. Bog je ljubav i kroz svog Sina je pokazao kako treba hoditi kroz život to je morao naučiti i Savle koji je bio zli farizej i okrečeni grob pa je s Božjom milošću postao Pavle. U Bibliji je opisano da onaj koji opada i vreba druge da ih uništi i ubije je sam sotona.
Također sam vidjela puno izrugivanja od strane navodnih vjernik, Bog kaže da podrugljivici neće naslijediti kraljevstvo nebesko.
Zapravo s tugom zaključujem da vjera i zdravi moral ne idu rukom pod ruku iako bi trebalo. Čitala sam esej nekog mladića koji govori da što da budem vjernik kad su svi oni licemjerni, osuđuju druge a često rade stvari koje su sto puta gore od tih istih koje osuđuju

Pa ako je Biblija Božja riječ i Bog želi da je proučavamo onda je važno ako je netko tumači neispravno.
U Bibliji piše da je Isus Krist Svemogući dakle kako god bilo On ne može biti inferioran, čak i James White kaže da je takvo promišljanje gore od drugih. Uostalom, tvoja Ellena je rekla da ona nije Biblija i da ako svjedočanstva idu protiv Božje riječi da se odbace te da će Bog imati ljude na zemlji koji će se držati Biblije i samo Biblije. Kad je profesor Prescott držao predavanja o Isusu kao velikom Ja Jesam dobio je podršku od tvoje proročice.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
To ne dokazuje da je Isus nestvoren.
Već da je kap izdvojena iz veće posude.

Identičan ali ima početak.

Učlanjen(a)
28.09.2023
Poruka
27
To ne dokazuje da je Isus nestvoren.
Već da je kap izdvojena iz veće posude.

Identičan ali ima početak.
Isus nije stvoren jer nam nije dopušteno da slavimo stvorenje to su samo nagađanja čak je i njen sin Willie White koristio termin vječni Sin Božji, ako je nešto vječno ne može biti stvoreno. To su bile filozofije od Elleta Waggonera koji je na kraju i otpao od vjere. Također to su spekulacije koje nećemo saznati dok smo ovdje. Kad kažete da je Sin morao imati početak postojanja, da biste bili dosljedni, morate umanjiti Oca govoreći da On nije bio Otac uvijek u svom postojanju.
Naš Bog je Otac Nebeski, molimo se Ocu na nebesima. Pitaj recimo naše prijatelje muslimane s kojima bi trebali živjeti u miru jer je pisano u Bibliji živite u miru s drugima, da li je njihov Bog Otac, što piše u Kur'anu.

Vjeruj što želiš, oprosti ako sam te ičim uvrijedila, ona gore opaska nije namjenjena bila baš tebi već općenito promišljanje i utisak za pojedine vjernike od kad me zanima vjera. Ostavljam te da se se ti i Slap raspravljate u svome uobičajenom tonu :)

Svako dobro i Božji blagoslov!

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ja se u svemu slažem sa onima koji veruju da je Isus Bog.

- On je Bog Jahve zajedno sa Ocem.

- On ima istu supstancu svog bića kao i Otac.
Ne postoji supstanciona razlika između Boga Oca i njega.

- On je stvoritelj jer po bibliji sve je stvoreno kroz njega.

....

Da li ću ja biti izgubljen zato što verujem isto kao i svako ko veruje da je Isus Bog kao i ja?

Samo se ne slažem u teoriji da je on nestvoren, da je oduvek postojao.

Mi to nikada nećrmo znati, i možemo samo da predpostavljamo.

Ja recimo verujem da on ima početak, da ga je Bog iznedrio iz svog sopstvenog bića.

On u tom smislu nije bukvalno stvorenje kao anđeli ili ljudi.
Jer oni su načinjeni od drugačije tvari.
A Isus od bića večnog Boga.

Osim toga, Isus jeste stvorenje jer je rođen kao čovek.
Ali pošto je i Bog - nije greh klanjati se njemu kao autoritetu jednakom Bogu.

Ali, to je moje mišljenje na osnovu biblije.

Zato to ne smatram kao nešto presudno za spasenje.

Natrag