Protestantizam i njegovi plodovi

Učlanjen(a)
28.09.2023
Poruka
27
Ne, to nije točno, sam James White je napisao da baptisti sedmog dana koji vjeruju u Trojstvo drže Božje zapovjedi i da nema nikakvog suđenja s njima vezano za Trojstvo. A ovo što ti danas braniš nazvao je gorim od ičega.

ali taj ultra unitarizam koji Krista čini inferiornim u odnosu na Oca je gori. Je li Bog rekao inferiornome: "Načinimo čovjeka na svoju sliku?" (James White, 29. studenog 1877., Review & Herald)

Glavna razlika između dva tijela je pitanje besmrtnosti. Adventisti sedmog dana drže Kristovo božanstvo tako blisko s trojstvom, da ovdje ne vidimo nikakvo suđenje.
[James White, RH 12. listopada 1876.]

Apostol Pavao je rekao svojom usporedbom Starog i Novog Zavjeta da je Isus Krist Jahve

Joel 2:32 – “I svaki koji zazove ime Gospodnje bit će spašen.
Rimljanima 10:13 – “Svatko tko prizove ime Gospodnje, bit će spašen.
Nema sumnje da se Joel 2:32 odnosi na zazivanje imena Jahve. Pavao sada isti izraz primjenjuje na Gospodina Isusa. Zapravo je Isus označen kao Jahve. Dokazi zahtijevaju od nas da prihvatimo da je On Jahve - kontekst Rimljanima 10:13 inzistira da je to tako.

Biblija je Božja riječ. Ljudi mogu imati svoja mišljenja no to ostaju mišljenja.

Zato vam dajem na znanje da niko ko duhom Božijim govori neće reći: anatemate Isusa; i niko ne može Isusa Gospodom nazvati osim Duhom svetijem. 1. Korinćanima 12,3

Pa opet iskreno mi je drago da si ovdje priznao da si antitrinitarac te da si s njima. Budi što jesi i vjeruj što želiš, ali stani iza toga.

Svako dobro!

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
James White nije verovao u trojstvo.

Već sam postavio njegovu izjavu dde on kaže da je to staropagansko učenje, i da je najveća opasnost za Božji narod..

Moramo jasno odvojiti učenje biblije, od učenja crkve.

Ja sam naveo šta uči biblija, a šta je dogma crkve.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Nije biblijsko pagansko Vavilonsko trojstvo koje uči Rimokatolička crkva.

Već učenje biblije o tri lličnosti.

A sagledati šta uči biblija, i korigovati svoje uverenje na osnovu nje, nije nešto negativno.

Ali, tvoje dripačko ponašanje tebi ni ne dopušta drugačije, osim da nekoga loviš u reči sa pokušajem diskreditacije.

To pokazuje tvoj karakter, koji je oličenje čistog zla, podlosti i namćorstva, egoizma i zavisti, podmuklosti..itd.

Vrli Hrišćanine.

Učlanjen(a)
28.09.2023
Poruka
27
James White nije verovao u trojstvo.
Već sam postavio njegovu izjavu dde on kaže da je to staropagansko učenje, i da je najveća opasnost za Božji narod..
Moramo jasno odvojiti učenje biblije, od učenja crkve.
Ja sam naveo šta uči biblija, a šta je dogma crkve.
Odgovorila sam već na to Laodikeja...

Naravno da postoje lažna Trojstva jer sotona sve krivotvori i glumi anđela svjetlosti da prevari i odabrane.
Samo zato što je trojstvo bogova postojalo u poganstvu prije uspona kršćanstva ne dokazuje da je kršćanska doktrina došla iz poganstva. Pogani su vjerovali da je Tammuz umro i uskrsnuo. To se slavilo svake godine u njihovom bogoslužju. Čini li to kršćansku doktrinu o Isusovoj smrti i uskrsnuću poganskom? Naravno da ne.
Djevičansko rođenje se također moglo naći u paganizmu. Tvrdilo se da je čudesno rođenje Tamuza bilo "djevičansko rođenje" (Justin Martyr, Ante-Nicene Fathers, Vol 1, ).
Čini li činjenica da su pogani vjerovali u djevičansko rođenje tada djevičansko rođenje Isusa poganskom doktrinom? Ne, jer je jasno utemeljeno na Bibliji.

Kao što je Justin Mučenik ispravno primijetio: "Razumijem da je varljiva zmija krivotvorila i ovo.

Sve u redu, drži se svojeg uvjerenja. Nije potrebno da se ponavljamo

Lijep pozdrav i svako dobro!

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Nije biblijsko pagansko Vavilonsko trojstvo koje uči Rimokatolička crkva.

Već učenje biblije o tri lličnosti.

A sagledati šta uči biblija, i korigovati svoje uverenje na osnovu nje, nije nešto negativno.

Ali, tvoje dripačko ponašanje tebi ni ne dopušta drugačije, osim da nekoga loviš u reči sa pokušajem diskreditacije.

To pokazuje tvoj karakter, koji je oličenje čistog zla, podlosti i namćorstva, egoizma i zavisti, podmuklosti..itd.

Vrli Hrišćanine.

Učlanjen(a)
28.09.2023
Poruka
27
Ignacije Antiohijski (oko 35–108) : Jer naš je Bog Isus Krist vidljiviji sada kad je u Ocu. (Ignacije, Pismo Rimljanima, 3.3. Holmes, AF, 229)

Ignacije Antiohijski (oko 35.-108.): Ništa vidljivo nije vječno. Jer ono što se vidi je prolazno, a ono što se ne vidi je vječno. Jer naš Bog, Isus Krist, sada kada je s Ocem, još se više otkriva [u svojoj slavi]. Kršćanstvo nije samo stvar šutnje, već i [očigledne] veličine. (Pismo Rimljanima, 3,3)

Polikarp Smirnski (69–155): Sada neka vas Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista i sam vječni veliki svećenik, Sin Božji Isus Krist, izgradi u vjeri i istini . . ., i nama s vama, i svima onima pod nebom koji će tek povjerovati u Gospodina našega i Boga Isusa Krista i u Oca njegova koji ga uskrisi od mrtvih. (Polikarp, Filipljanima, 12:2. Holmes, AF, 295)

Napomena: Polikarp je ubijen jer je odbio zanijekati Isusovo božanstvo,

pokušali su ga spaliti nisu mogli, onda su ga proboli,

**Bio je izravni učenik Ivana apostola kao i Ignacije**.

Barnabina poslanica (napisana oko 70. – 130.): »Ako se Gospodin podvrgao trpljenju za naše duše, premda je Gospodar svega svijeta, kojemu je Bog rekao pri utemeljenju svijeta: »Učinimo ljude po na našu sliku i priliku,” kako je, dakle, podlegao patnji u rukama ljudi?” (Barnabina poslanica, 5.5. Holmes, AF, 393)

Referenca (Postanak 1:26).

177 AD Atenagora "Sin Božji je Očeva Riječ u mislima i stvarnosti.

Po njemu i po njemu sve je postalo, Otac i Sin jedno su. Budući da je Sin u Ocu i Otac u Sinu jedinstvom i snagom Duha, Um i Riječ Očeva je Sin Božji. I ako ti, u tvojoj iznimno velikoj mudrosti, padne na pamet pitati što se misli pod 'Sinom', reći ću ti ukratko: On je prvorođeni od Oca, ne kao da je stvoren, jer od početka Bog je imao Riječ u sebi, Bog je vječni um i vječno razuman, ali kao da je izašao kao uzor i energetska snaga svih materijalnih stvari" (Molba za kršćane 10:2-4).

180 AD IRENEUS IZ SMIRNE.

"Ali Sin, vječno supostojeći s Ocem, od davnina, da, od početka, uvijek otkriva Oca anđelima, arkanđelima, silama, vrlinama..." (Protiv krivovjerja, knjiga II, pogl. 30, odjeljak 9).

190 AD Klement Aleksandrijski 'Jer oboje su jedno - to jest, Bog. Jer On je rekao: "U početku Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog." (Instruktor, 1. knjiga, 8. poglavlje)

190 AD Klement Aleksandrijski "Sada, o vi, djeco moja, naš Učitelj je poput svog Oca Boga, čiji je On sin, bezgrešan, besprijekoran i s dušom lišenom strasti; Bog u obliku čovjeka, neokaljan, svećenik volje Njegovog Oca, Riječ koja je Bog, koja je u Ocu, koja je Ocu s desne strane, i s oblikom Boga je Bog." (Instruktor, knjiga I, poglavlje 2)

200 AD Tertulijan "Tako veza Oca u Sinu, i Sina u Tješitelju, proizvodi tri koherentne Osobe, koje se ipak razlikuju jedna od druge. Ovo troje je jedna bit, a ne jedna osoba, kako se kaže , 'Ja i moj Otac smo Jedno' [Ivan 10:30], u pogledu jedinstva Bića, a ne singularnosti broja" (Protiv Prakseja, 25)

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
To su vanbiblijski pisci na kojima ne možemo graditi veru.

Osim toga, neki od tih spisa su prepravljeni ili valsifikovani.
 Čak su neki spisi pripisivani osobama koje ih nisu pisale.

Imam dokaz za tog Ignjacija Antiohijskog.

Natrag