Protestantizam i njegovi plodovi

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ti me uzalud osuđuješ.

Ne osuđujem te ja, Bože sačuvaj da bih te ja 'gurao u pakao'. Ja te zapravo upozoravam, baš zbog toga da ne završiš u paklu, citirajući što je Isus rekao kako ćete završiti svi vi koji odbacite vjeru u Isusa kao Boga Sina. I opet ću citirati Isusove riječi, a ako te bijes prema meni hvata kada vidiš ovu Isusovu izjavu, zamisli se najozbiljnije na kakvom si to ti putu. Je li to put u raj ili pakao.

Iv 8,24: Uistinu, ako ne povjerujete da Ja jesam (Jahve - kako se Bog objavio Mojsiju), umrijet ćete u grijesima svojim."

Ja verujem da je Isus Bog.

Onda si ti gadno 'bolestan', ti si podvojena osoba. Tvrdiš da vjeruješ da je Isus Bog, a istovremeno iznosiš i potpuno suprotne tvrdnje - da Isus nije Bog!?!?!?!?!? I to onda dokazuješ, citirajući ovdje tekst s portala jednog patološkog ovisnika i sljedbenika Ellen White Pavla Simovića. Evo i ovo još jednom:

Često se može čuti trinitarska tvrdnja da MORAMO vjerovati da je Isus Bog („drugo lice Božanstva“, „Bog Sin“), inače On ne bi mogao biti naš Spasitelj. Ispitaćemo ovu tvrdnju.​

Da li Biblija podučava doktrinu o Trojstvu?​

Dakle, vjerovati u Isusa znači vjerovanje da je on Hrist, Sin Božji. Trinitarci za potrebe svoje dogme izvrću i pogrešno tumače izraz „Sin Božji“ kao ekvivalent za „Boga Sina“. …. Mesija i Sin Božji bili su sinonimi u to vrijeme među Jevrejima. Upravo to vjerovanje – da je Isus obećani Mesija – glavna je premisa za spasenje, a ne vjerovanje da je Isus Bog Mesija ili Bog Sin, nešto što Sveto pismo nikada ne kaže.

Učlanjen(a)
28.09.2023
Poruka
27
Onda si ti gadno 'bolestan', ti si podvojena osoba. Tvrdiš da vjeruješ da je Isus Bog, a istovremeno iznosiš i potpuno suprotne tvrdnje - da Isus nije Bog!?!?!?!?!? I to onda dokazuješ, citirajući ovdje tekst s portala jednog patološkog ovisnika i sljedbenika Ellen White Pavla Simovića. Evo i ovo još jednom:
Ne bih rekla da je taj čovjek sljedbenik Ellen G. White...

Na ceremoniji krštenja mi doslovno polažemo najsvečaniju zakletvu u ime Oca i Sina i Duha Svetoga, da će od sada naši životi biti stopljeni u živote ove tri velike pojedinačne Agencije; da ćemo život koji sada živimo u tijelu živjeti u vjernoj poslušnosti Božjem svetom zakonu, držeći sve Njegove odredbe i Njegove zapovijedi; da ćemo živjeti u novosti života kao muškarci i žene nanovo rođeni Bogu." Ellen White, Pisma i rukopisi, svezak 15 (15LtMs), Ms 68, 1900, par. 12, 30. studenoga 1900. godine.

ona ima tako nešto pisano i u originalima Duha Proroštva tako da ne može biti krivotvorina...

Duh proroštva, svezak 2, str. 136: - “Predrasude Židova su se probudile jer Isusovi učenici nisu koristili točne Ivanove riječi u obredu krštenja. Ivan je krstio na pokajanje, ali su Isusovi učenici, na temelju ispovijesti vjere, krstili u ime Oca, Sina i Duha Svetoga. Ivanova su učenja bila u savršenom skladu s Isusovim, no njegovi su učenici postali ljubomorni jer su se bojali da se njegov utjecaj smanjuje. Došlo je do spora između njih i Isusovih učenika u vezi s oblikom riječi koje treba upotrebljavati pri krštenju, i konačno u vezi s pravom potonjih da uopće krste.” {2SP 163.3}

Original Duh proroštva svezak II. uči da su Isusovi učenici krštavali obraćenike u trostruko ime Božanstva za vrijeme Isusove službe na zemlji.

Svako dobro!

Inače, djeluje ako pažljivo i samostalno proučavamo Bibliju, posebno poslanice apostola Pavla i nismo subjektivni u istraživanju da crkva kao recimo rana apostolska crkva u prošlosti ima svoje temelje. Znači djeluje kao da apostol Pavao nije bio za to da bude svako crkva samo za sebe, možda griješim ali tako djeluje bez obzira na moja ljudska htjenja i želje. Sad tko i koliko se to proučava pitanje je, živimo u nekom drugom vremenu, svi se samo svađaju i gledaju kako da napakoste jedni drugima, što je tužno.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ne Stvarnoslap, već ti izvrćeš tuđe reči.

Evo šta gore piše:

""Često se može čuti trinitarska tvrdnja da MORAMO vjerovati da je Isus Bog („drugo lice Božanstva“, „Bog Sin“), inače On ne bi mogao biti naš Spasitelj. Ispitaćemo ovu tvrdnju""​

Dakle, radi se o uslovu spasenja veru da je Isus Bog.

Taj uslov ne postoji u bibliji.

Verovao ili ne verovao da je Isus Bog - nije bitno za spasenje.

Ja verujem da on ima božansku prirodu.

Učlanjen(a)
28.09.2023
Poruka
27
Dakle, radi se o uslovu spasenja veru da je Isus Bog.

Taj uslov ne postoji u bibliji.??

Verovao ili ne verovao da je Isus Bog - nije bitno za spasenje.

Ja verujem da on ima božansku prirodu.
Pa i nije baš tako crno-bijelo...
Svakako treba sve proučiti samostalno.

Joel 2:32 – “I svaki koji zazove ime Gospodnje bit će spašen.
Rimljanima 10:13 – “Svatko tko prizove ime Gospodnje, bit će spašen.
Nema sumnje da se Joel 2:32 odnosi na zazivanje imena Jahve. Pavao sada isti izraz primjenjuje na Gospodina Isusa. Zapravo je Isus označen kao Jahve. Dokazi zahtijevaju od nas da prihvatimo da je On Jahve - kontekst Rimljanima 10:13 inzistira da je to tako.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ne Stvarnoslap, već ti izvrćeš tuđe reči.

Evo šta gore piše:

""Često se može čuti trinitarska tvrdnja da MORAMO vjerovati da je Isus Bog („drugo lice Božanstva“, „Bog Sin“), inače On ne bi mogao biti naš Spasitelj. Ispitaćemo ovu tvrdnju""​

'Kurvanjski' si citirao samo dio teksta s namjerom da sakriješ ono što u tekstu piše. Zbog toga ću ja ponovo ovdje staviti tvoju argumentaciju da Isus nije Bog, koju sada pokušavaš kurvanjski sakriti. Dakle, citiram kompletnu tvoju argumentaciju i posebo crvenim tekstom naglašavam ono što sada skrivaš.

Dakle, vjerovati u Isusa znači vjerovanje da je on Hrist, Sin Božji. Trinitarci za potrebe svoje dogme izvrću i pogrešno tumače izraz „Sin Božji“ kao ekvivalent za „Boga Sina“. …. Mesija i Sin Božji bili su sinonimi u to vrijeme među Jevrejima. Upravo to vjerovanje – da je Isus obećani Mesija – glavna je premisa za spasenje, a ne vjerovanje da je Isus Bog Mesija ili Bog Sin, nešto što Sveto pismo nikada ne kaže.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Slažem se sa tom izjavom.

Ja sa Isusovom prirodom nikada nisam imao problem.

Nisam se time preterano ni bavio.

A Bog mi je za svojih 30 godina u veri - dao bezbroj iskustava putem zajednice sa njim.

Iskustvo obraćenja, isceljenja od bolesti, mog i mojih bližnjih.
Otkrivao mi svoju slavu.
Ispunjavao me i prosvetljavao svojim Duhom prilikom svake molitve..itd..itd..

 Ja sam svoj stav po tom pitanju već dao.

Isus jeste Bog večni zajedno sa Ocem.

On je jednak njemu, jer ima telo njegovog tela, i duh njegovog duha.

Da li je oduvek postojao, ili ga je Bog Otac iznedrio iz svog sopstvenog bića, to nikada nećemo saznati dok smo ovde na zemlji.

Mi možemo teoretisati u pogledu toga, ali to nam neće biti od koristi.

Biblija daje akcenat na Hristu kao Mesiji i spasitelju, koji je došao sa neba da položi život za ljudske grehe, i da posreduje u nebeskoj Svetinji kao novozavetni Prvosveštenik za naše opravdanje.

Prihvatanje takvog Hrista sa tim ulogama koje obavlja u korist našeg spasenja, i ostvarivanje zajednice sa njim - je uslov spasenja.

A da li je on Bog nestvoreni ili ne, to je sipanje vode u bušnu kantu.
I time ne bi trebali ni da se bavimo.

Učlanjen(a)
28.09.2023
Poruka
27
Slažem se sa tom izjavom.

Ja sa Isusovom prirodom nikada nisam imao problem.

Nisam se time preterano ni bavio.

A Bog mi je za svojih 30 godina u veri - dao bezbroj iskustava putem zajednice sa njim.

Iskustvo obraćenja, isceljenja od bolesti, mog i mojih bližnjih.
Otkrivao mi svoju slavu.
Ispunjavao me i prosvetljavao svojim Duhom prilikom svake molitve..itd..itd..

 Ja sam svoj stav po tom pitanju već dao.

Isus jeste Bog večni zajedno sa Ocem.

On je jednak njemu, jer ima telo njegovog tela, i duh njegovog duha.

Da li je oduvek postojao, ili ga je Bog Otac iznedrio iz svog sopstvenog bića, to nikada nećemo saznati dok smo ovde na zemlji.

Mi možemo teoretisati u pogledu toga, ali to nam neće biti od koristi.

Biblija daje akcenat na Hristu kao Mesiji i spasitelju, koji je došao sa neba da položi život za ljudske grehe, i da posreduje u nebeskoj Svetinji kao novozavetni Prvosveštenik za naše opravdanje.

Prihvatanje takvog Hrista sa tim ulogama koje obavlja u korist našeg spasenja, i ostvarivanje zajednice sa njim - je uslov spasenja.

A da li je on Bog nestvoreni ili ne, to je sipanje vode u bušnu kantu.
I time ne bi trebali ni da se bavimo.
Ne, nije tako Biblija je Božja Riječ i Bog je htio da se služimo njome i da je proučavamo. Apostol Pavao kaže da sve provjeravamo. Zbog čega bi neki morali šutiti i trpiti dok neki pričaju filozofije i sve na temelju vlastitih želja i htjenja.
Jedna od osobina sekti je da se degradira Trojstvo koje zapravo i jest vidljivo u Bibliji. Biblija govori o Ocu Sinu i Duhu to je jednostavno tako. To što postoje krivotvorine Trojstva je zbog toga što sotona imitira Boga, a posebno je ljubomoran na Krista i Njegovo božanstvo.
Drugo, totalno si promijenio temu i tema nisi ti niti da li je Isus doslovno rođen, pokazala sam i dokazala koristeći paralelu iz Biblije da je Isus Jahve. Srce je prijevarno, a Biblija se proučava.

Treće, ako pažljivo pročitamo taj tvoj članak autor teksta ipak naginje Unitarijanizmu, što je uredu ako je zaista došao do toga, ali to više veze nema s adventizmom. Što se ne možemo jednostavno držati svojih principa. Zapravo čak je i James White napisao:
ali taj ultra unitarizam koji Krista čini inferiornim u odnosu na Oca je gori. Je li Bog rekao inferiornome: "Načinimo čovjeka na svoju sliku?" (James White, 29. studenog 1877., Review & Herald)

James White se slobodno koristio terminom Bog Sin, pa ne znam što se u članku daje tolika važnost tome kad se i osnivač ASD crkve koristio takvom terminologijom:

Bog Otac je rekao Bogu Sinu: 'Načinimo čovjeka. (James White, RH January 4, 1881)

Glavna razlika između dva tijela je pitanje besmrtnosti. Adventisti sedmog dana drže Kristovo božanstvo tako blisko s trojstvom, da ovdje ne vidimo nikakvo suđenje.
[James White, RH 12. listopada 1876.]

---

Da, i to je važno ako se smatraš kršćaninom. Mi možda ne možemo u potpunosti razumjeti Boga kao što crv ne može razumjeti čovjeka, ali svakako znamo da je Otac dao svu vlast Sinu. Znači On (Isus) je Gospodar svega. Isus kaže da će Sveti Duh uzdignuti Njega, Isusa:

Zato vam dajem na znanje da niko ko duhom Božijim govori neće reći: anatemate Isusa; i niko ne može Isusa Gospodom nazvati osim Duhom svetijem. 1. Korinćanima 12,3

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Isus jeste Bog Sin, a da li je i Bog Otac zajedno sa Ocem?

To je ključno pitanje.

Po bibliji postoje tri ličnosti "Otac, Sin i Sveti Duh"
Ali u bibliji ne postoje tri Boga.

Postoji lažno mnogobožačko trojstvo na kome su Rimokatolička i Pravoslavna crkva izgradile dogmu o trojstvu.

To su Vavilonski "Nimrod, Semiramida, Tamuz.

 Iz ovog početnog trojstva nastaju varijanice.

"Brama, Višnu, Šiva.

Janus - Bog sa tri glave.

Itd..

Učlanjen(a)
28.09.2023
Poruka
27
Trinitarci ne vjeruju u tri Boga već da postoji Bog u tri osobe. Vrtite tu frazu kao pokvarena ploča.
Kao da sad ja kažem kako vi vjerujete u Boga + mini bogića, a Biblija to ne dopušta to se zove politeizam.
Opet vrtiš mlin na svoju vodu, postavio si članak koji sam ukratko objasnila i da nije u skladu niti s adventizmom.
Ako ne vjeruješ u skladu s tim člankom što ga postavljaš i misliš da neće biti malo proanaliziran?
Svako neka se drži svojih principa i uvjerenja, ali to ne znači da moramo sve brkati i raditi konfuziju.

Naravno da postoje lažna Trojstva jer sotona sve krivotvori i glumi anđela svjetlosti da prevari i odabrane.
Samo zato što je trojstvo bogova postojalo u poganstvu prije uspona kršćanstva ne dokazuje da je kršćanska doktrina došla iz poganstva. Pogani su vjerovali da je Tammuz umro i uskrsnuo. To se slavilo svake godine u njihovom bogoslužju. Čini li to kršćansku doktrinu o Isusovoj smrti i uskrsnuću poganskom? Naravno da ne.
Djevičansko rođenje se također moglo naći u paganizmu. Tvrdilo se da je čudesno rođenje Tamuza bilo "djevičansko rođenje" (Justin Martyr, Ante-Nicene Fathers, Vol 1, ).
Čini li činjenica da su pogani vjerovali u djevičansko rođenje tada djevičansko rođenje Isusa poganskom doktrinom? Ne, jer je jasno utemeljeno na Bibliji.

Kao što je Justin Mučenik ispravno primijetio: "Razumijem da je varljiva zmija krivotvorila i ovo.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ne postoji trojstvo u bibliji.
I ne postoji Bog u tri osobe.
To je dogma crkve a ne učenje biblije.

Po bibliji postoje tri ličnosti.

Otac, Sin, i Sveti Duh.

Otac je Bog Jahve.
Sin je Očeva slika ili kopija od Oca proizišao, telo njegovog tela i Duh njegovog Duha.
Identičan njemu.
Kroz njega je Bog stvarao svet.
On je predstavnik Oca pred ljudima.

Natrag