- Učlanjen(a)
- 22.07.2016
- Poruka
- 11.465
"Ukor Gospodnji ostaće na onima koji budu sprečavali da jasnije svetlo dođe do naroda. Treba da se izvrši veliko delo i Bog vidi da naši vodeći ljudi imaju potrebu za više svetla, da bi mogli da se ujedine sa vesnicima koje šalje da izvrše delo koje je On planirao da bude učinjeno." (GW 304)
Vrlo se može primeniti na 144000 vesnika(Ilijom) sa kojima treba da se udruže "vodeći ljudi"..naravno može se primeniti i uopšte unutar crkve.
"Čak su i Adventisti Sedmog dana u opasnosti da zatvore oči pred istinom koja je u Isusu, jer ona protivureči nečemu što su oni uzeli kao gotovu činjenicu na koju ih Sveti Duh nije uputio kao na istinu." (TM 70)
Baš tako...Adventisti misle da Bog isključivo deluje uokviru te zajednice iako Pismo pa i Elen Vajt ukazuju na obraćenja van Adventizma u posednje dane, Rimljanima 11,25.26.
“Dozvolite mi da vam kažem da će se način Gospodnjeg rada pri završetku Dela potpuno razlikovati od uobičajenog, na neki način biće suprotan svakom ljudskom planiranju. Među nama će uvek biti onih koji če želeti da Božje Delo stave pod svoju kontrolu, da diktiraju šta treba da se čini čak i onda kada Delo bude išlo napred pod upravom anđela, koji će se pridružiti trećem anđelu u objavljivanju poruke koja treba da se uputi svetu. Bog će se poslužiti putevima i načinima koji će pokazati da je On uzeo uzde u Svoje ruke. Evanđeoski radnici će biti iznenađeni jednostavnošću sredstava kojima će se On poslužiti da obavi i dovrši Svoje Delo pravednosti.” (TM str. 300 – 1885; Događaji poslednjih dana, poglavlje Glasna vika)
Tako je. Biće suprotan "svakom ljudskom" planiranju. Ali ne i Božijem i onom opisanom u Pismu. Neki uzimaju ovaj citat da potvrde da će Bog delovati suprotno Bibliji...ne ovde Elen Vajt kaže da će delovati suprotno "ljudskom očekivanju" a ne Bibliji...Bog nikada neće delovati u suprotnosti Reči već u skladu sa njom.
"Neko treba da dođe u duhu i sili Ilije, a kad se on pojavi, ljudi će reći: "Suviše si revan, ne tumačiš Pismo na ispravan način. Dozvoli da te naučim kako da objavljuješ svoju vest." "Bog te može poučiti više u jednom trenutku Svojim Svetim Duhom nego što ti možeš naučiti od velikih ljudi." (RH feb. 18. TM 119)
Upravo opisan princip nekih verujućih koji polažu više pažnje svojim unutrašnjim osećajima..koji viču mene vodi Duh Sveti ne treba mi pouka Pisma..mene je osvedočio Duh Sveti. To su oni koji ističu da imaju specijalnu zajednicu s Bogom ne zasnovanu na Svetom Pismu već na unutrašnjim otkrivenjima i osećajima. Zato je potrebno da pazimo da ne upadnemu u takvu zamku.
Ali Gospod će za dovršenje Svog dela upotrebiti sredstva koja mi sada ne vidimo. On će podignuti između običnog naroda ljude i žene da rade na Njegovom Delu, kao što je ranije pozvao ribare da budu Njegovi učenici. Uskoro će doći do velikog probuđenja koje će iznenaditi mnoge. Oni koji ne shvataju potrebu onoga što se mora uraditi, ostaće po strani a nebeski vesnici će raditi sa onima koji se nazivaju običnim ljudima, osposobljavajući ih da nose istinu u mnoga mesta. Sada je vreme za nas da se dignemo i da radimo šta možemo." (Loma Linda messages, unabridges edition, pp 131.132)
Standardna pouka da većina ne vidi način Božijeg delovanja ne zato što to Bog je zavio velom tajne već zato što nisu otvoreni umom da proučavaju u Pismu koji us sve načini Božijeg delovanja. Upotreba sredstava u poslednje dane "koja ne vidimo" svakako u kontekstu Pisma i opisa poslednjih događaja mogu spadati i vest 144000 hebreja plus velikog mnooštva koje udruženo svedoče ovu poslednju vest trećeg anđela..."pade pade Vavilon" može da se objavi kada zaista padne...on neće pasti dok "se ne izvrše vremena neznabožaca" tj. dok se ne obnove u potpunosti ideje rane apostolske crkve. Zato je jako važno imati na umu koju vest nose 144000 obraćenih iz semena Izrailjevaog.
Zato se Elen Vajt ne može razumeti van konteksta Pisma.
Pozdrav.