Kad počneš razgovarati uvažavajući ljude bez da imaš svu istinu jer je ni malo nemaš onda ćeš imati sagovornike a dotle zavodi ovčice bajkama kako sve znaju.
To znaci da bi trebalo uvazavati i postovati samo one ljude koji imaju istinu.
Zamolio bih da se pokrene glasanje po ovom pitanju, da se vidi koliko lljudi podrzava ovakvu ideju.
Hvala.
Danas svako smatra da ima istinu, i ko moze u tom smislu odrediti ko zavredjuje postovanje a ko ne.
Moj licni stav je taj - da treba postovati sve ljude, bez obzira na veru, naciju, ili drustveni status i materijalni polozaj.
Koji je vas?
-----------------------------------------------
Taramana, tebi niko ovde ne zeli nista lose, niko te cak i ne spominje u losem kontekstu a da to nisi sam izazvao svojim ponasanjem.
Ja licno nemam obicaj da pominjem druge, ali kada ljudi preteraju - tada im se mora ukazati na ono sto cine.
Ja licno ne pominjem u bilo kakvom negativnom kontekstu druge crkve ili osnivace tih crkava, kao ni pojedince.
Bilo je diskusija i o tome, ali uvek pazim na reci da ne bih suvise prenaglio u kritikama, vec uvek iznosim samo biblijske i istorijske cinjenice, bez uvreda, omalovazavanja, ispoljavanja ironije ili sarkazma, i slicno.
Dobar primer drugima na forumu, ili nasim bliznjima - je uvek koristan, i ide u prilog i nama i nasoj crkvi, jer ispoljavajuci ljubav i toleranciju - mi pokazujemo sebe i svoju veru u pozitivnom svetlu.
Za razliku od toga - jedna nasa negativna rec moze srusiti sve sto se tice nas i nase vere licno, i tada sirimo los primer i pokazujemo sebe i svoju veru i crkvu u negativnom svetlu.
To moze biti pokazatelj kakva je crkva ili istina koju podrzavamo, i kakve rodove ona proizvodi u nama, ali i ne mora, jer crkva u velikoj meri nije odgovorna za ponasanje njenih vernika, jer neko moze biti pripadnik crkve, a ne biti bolji od najgorih ljudi u svetu.
Dakle, to ne mora biti merilo, vec istina koja u coveku proizvodi rodove vere - gledajuci na globalnom nivou, i to znaci da se ovo mora meriti postotkom ovakvih pojava - negativnih ili pozitivnih na globalnom novou, a ne na osnovu pojedinacnih slucajeva.
Ja u tom smislu nikada nisam sudio o nekoj crkvi na osnovu pojedinaca ili grupe, vec gledajuci samu istinu, i sagledavajuci njene rodove koje donosi na globalu.
Mi smo pojedinci koji pripadamo ovde ili onde, i kakvi globalni uticaji vladaju oko nas - takvi ce mo biti i mi.
Ili ce mo ostati i stopiti se sa okolinom, ili ce mo izaci i traziti okolinu u kojoj ce mo moci duhovno da napredujemo.
Tebi sve najbolje i mir u Gospodu!