Za rec Trojstvo nisam siguran, ali da je pisala da je Isus Bog jednak ocu to stoji na vise mesta u njenim spisima.
Vidim, a i sam priznaješ kako "nisi siguran", pa ću ti ja reći. Svašta je ona pisala, doslovce svašta. Tako je i o tome što je i tko je Isus Krist Ellen White također svašta pisala. Toliko svašta da tko god poželi može navrati u njezin "dućan šarenih laža" i u njemu pronaći što god mu treba. A istina je, iako ti nisi siguran, da nikada, baš nikada nije
ni upotrijebila riječ Trojstvo (Trinity).
U pravilu, ito bez izuzetaka, uvijek je koristila izraz
koji koriste antitrinitarci - Godhead.
Kakav je stav imala Ellen White o Trojstvu najbolje pokazuje slučaj sa Loughborough-om. Naime, Loughborough, kao istaknuti i visokopozicionirani službenik u crkvi ASD bio je zadužen da odgovara na razna teološka pitanja čitatelja u časopisu Advent Review. Jedan čitatelj postavio je slijedeće pitanje:
Koji je ozbiljan prigovor nauku o Trojstvu? A Loughborough mu odgovara:
Postoji mnoštvo primjedbi koje bismo mogli iznijeti, ali s obzirom
na ograničenost našeg prostora, svest ćemo ih na slijedeće tri:
1.
U suprotnosti je sa zdravim razumom.
2.
U suprotnosti je sa Svetim Pismom.
3.
Izvor mu je u poganstvu i legendama.
Ellen White, koja piše "Svjedočanstva" za crkvu, razmatra teološka pitanja, pojašnjava naučavanja ASD, poučava, opominje, ispravlja kriva učenja,... , u ovom slučaju
nije imala potrebu niti jednu riječ napisati ili izreći vezano uz Loughborough-ovo "
objašnjenje Trojstva". Dakle, nije gornje "objašnjenje Trojstva"
napisala Ellen White, ali očito nije imala ništa protiv njega.
ASD
jedino su u pravu kada tvrde da se stav Ellen White o Isusu i njegovoj prirodi vremenom mijenjao. Točno, mijenjao se, ali se mjenjao jer je ona o svemu pa tako i o ovom pitanju naprosto "
šarala". Koliko god i kako god da se mijenjao, ostaje činjenica da Ellen White
Trojstvo nikada nije prihvatila, a koliko joj se Trojstvo čak gadilo najbolje pokazuje činjenica da nikada, baš nikada, u svojim spisima
nije ni upotrijebila riječ Trojstvo (Trinity). I još jednom, crkva ASD današnje vjerovanje o Trojstvu službeno je među svoja vjerovanja uvrstila tek 1980. godine -
65 godina nakon smrti Ellen White. Također, sami ASD kažu i deklariraju:
Većina osnivača Adventizma Sedmog Dana, danas se ne bi mogla pridružiti Crkvi, ako bi se morali slagati s temeljnim vjerovanjima Crkve. Konkretnije, većina ne bi mogla prihvatiti vjerovanje broj 2, koje se bavi naukom o Trojstvu. (George R. Knight, Ministry Magazine, Oct 1993, p. 10)
Ti bolje znas sta sve pise na razlicitim sajtovima protivnika Elen Vajt jer si sam ovde iznosi neke od tih napisa za koje ja pouzdano znam da predstavljaju vesto smisljene neistine da bi se obmanuli neupuceni koji nikada nisu citali njene spise.
Izvrsno. Eto, ja napisah kako je Ellen White
pila i alkoholna pića. Tvoja reakcija je bila kako su to "
smišljene neistine protivnika Ellen White da bi obmanuli neupućene" i kako takve stvari pišu "
razni sajtovi", pa daj da ovo
istjeramo do kraja. Iznesi ti citate i dokaži kako su to samo bezobraštine "lažljivih sajtova", a ja ću se potruditi argumentirati i dokumentirati svoju tvrdnju.