Jedno svjedočanstvo iz jednog od EWTN-ovih programa
“The Journey Home”.
Teresa Beem je Amerikanka koja je odrasla u adventističkoj obitelji i gotovo 40 godina bila uključena u aktivnosti adventskog pokreta. Nakon udaje za Arthura Beema, počela je primjećivati proturječnost između sustava vjerovanja i njezine prakse, pa je odlučila napustiti ga. Njezino svjedočanstvo počinje
ovako:
"Godine 1997. Arthur i ja smo sve više bili razočarani u adventistički sustav.
Stoga smo odlučili čitati Bibliju nasamo, moleći da nam Duh Sveti otkrije istinu. Tako smo počeli otkrivati razlike između adventističke teologije i Biblije.
Ovo su neki od razloga koji su nas motivirali da napustimo adventističku crkvu:
1. Neke adventističke bolnice obavljaju pobačaje na zahtjev. Jednu, koja mi je najbliža osobno sam istraživala. 2000. godine sazvana je Generalna konferencija o
pitanju pobačaja. Ured Jana Paulsena uputio me k dr. Georgeu Reidu koji je izjavio da se crkva zalaže za izbor i da je razočaran što je
"Adventistička bolnica u Washingtonu postala tvornica pobačaja". Arthur i ja smo sudjelovali s adventistima u pokretu za život od 1985, ali smo sada uvidjeli obmanu naših vođa i namjerno zataškavanje koje pokušava izgledati neutralno po ovom pitanju, dok ga
adventističke institucije aktivno provode. Neću ulaziti u detalje o ovoj temi, ali ubojstvo nevine djece naša savjest nije mogla podnijeti.
2. Adventizam u teoriji vjeruje u koncept opravdanja vjerom, ali u praksi se podučava držanje zakona subote, čista hrana itd.
3. Adventistička crkva,
koja za sebe tvrdi da je jedini ostatak, karakterizira
oholost i isključivost. Iz takvog stava proizlazi osuda i arogancije prema drugim denominacijama.
4.
Zapisi Ellen G. White su nas uvijek zbunjivali. Neki od njih su vrlo inspirativni, a drugi su nas ostavljali u očaju.
Njezina poruka je pomalo šizofrenična. Neka njezina učenja su krajnje suprotna Svetom pismu.
5.
La Biblia Clear Word -Biblija jasne riječi promovira se kao parafraza Biblije i svi je adventisti naširoko koriste
kao zamjenu za pravi prijevod. To je vrlo uznemirujuće s obzirom na to da se
uklanjaju dijelovi, dodaju odlomci i ubacuju riječi Ellen G. White u tekst bez navodnika, kao da su dio izvorne Biblije. Ako je Biblija Božja riječ, s njom se ne smije manipulirati na ovaj način. Ovo je ozbiljna pogreška i sljedeći sveti spisi već upozoravaju: "Nećete dodavati Riječi koju sam vam zapovjedio niti ćete iz nje uzimati bilo što." (5. Mojsijeva 4, 2) ili "Svaka je riječ Božja čista istina. Ne dodaji ništa njegovim riječima, da te ne prekori i ne smatra lažljivim. (Izreke 30,5)
6. Crkva adventista sedmog dana izrasla je iz tisućljetnog pokreta ranih 1800-ih. William Miller propovijedao je da će Bog doći 1844. To se nije dogodilo.
Bilo je to lažno proročanstvo. Biblija kaže da niti jedan čovjek ne zna vrijeme Kristova povratka. No, prvi adventisti svoju su vjeru
temeljili na lažnom proročanstvu. To ih je dovelo do nebiblijskog uvjerenja
Istražnog suda, što je pak dovelo do teorije
"zatvorenih vrata".
Ulazak u Katoličku crkvu
Uz pomoć internetskih foruma vidjela sam rasprave između katolika i protestanata. To me je iznenadilo i uvjerilo u vrhunsku izobrazbu katolika koji su se koristili
Svetim pismom, crkvenom poviješću i logičkim argumentima. Iako uz određeni otpor, jednog dana otišla sam u jednu najbližu katoličku crkvu da provjerim kako je to u stvarnosti.
Počela sam pohađati kateheze za odrasle i pažljivije čitati Bibliju
da bih shvatila pitanja poput Euharistije i Marije".
Od svog obraćenja do danas Tereza je posvećena evangelizaciji kroz apologetiku. Zajedno sa suprugom napisala je knjigu pod nazivom
"Dobro je ne biti adventist sedmog dana" ( "It's OK not to be a Seventh Day Adventist ")