Promašaji Adventne crkve

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
blago tebi kolega
kada shvatiš da subota nije ukinuta
niti če ikada biti

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Ovde sad ne govorimo o suboti, gore stoje pitanja i čekaju odgovor.
nećemo skakati sa teme na temu već idemo redom. Zar tebe Mire ne zanimaju odgovori šta Jelena uči o 2300 ili zanima? Ako da, onda malo slušaj i nemoj remetiti dijalog upadicama.

Ovaj gornji tvoj zaključak možemo u nekoj temi ako je otvoriš o suboti i o vremenu kad šta ide.
Ne, nisi dobro rekao niti si razumeo šta sam napisao. Priznavanje Jelene je OBAVEZNO pred krštenje a kasnije kome se otvori taj vidi ko je ona.
ako hoćeš iskreno da ti kažem MNOGI Adv. znaju da je ona brljala i SVESNO prelaze preko toga sa jednim sloganom:
NEKO JOJ JE PODBACIO I DOŠTAMPAVAO. Pokušavaju je opravdati a neki je ne opravdavaju već idu po navici u crkvu jer neznaju gde bi u drugu išli a potvcrdiće uvek da je ona pisala svašta i ne drže je za Božji glas.

Hajde sad da čujemo Laodikeju pa nas dvojica da malo razgovaramo a ako ima još koji Adv. neka se slobodno ukluči jer imam dovoljno pitanja za sviju.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Hvala. Pa meni je poznato sve to,naravno. Kao i da se kandidatu ne postavlja pitanje da li prihvata Elen White za proroka.
.........
Po meni bi bilo i glupo da se takvo pitanje uopste postavlja, i vidimo da oni to ne cine.
.....
Dakle ima stvari koje ne prihvataju ili nisu sigurni, jedna od takvih stvari je i Elen White..

Zašto ovako brutalno izvrćeš i ignoriraš prijatelja Laodikeju? Pogledaj što si ga prije toga pitao:

Pitanje za Laodikeju:

@Laodikeja

Da li neko moze biti pripadnik Crkve Adventista sedmog dana a da ne veruje spisima Elen Vajt, odnosno slaze se sa svim teoloskim ucenjem Crkve, ali nju ne priznaje za proroka?

A prijatelj Laodikeja, uz malo okolišanja, ipak ti jasno odgovara, ovako:

Da li se ona postavlja kao uslov da neko bude pripadnik crkve - verujem da da.

A nakon toga ti dodatno rezimiraš Laodikejin odgovor, ovako:

Hvala. Pa meni je poznato sve to,naravno. Kao i da se kandidatu ne postavlja pitanje da li prihvata Elen White za proroka.

Kao što rekoh, zaista nije lijepo da prijatelju pomažeš na način da mu ovako izvrćeš riječi.

Rekao bih nesto u vezi subote:

Isus je uputio svoje ucenike da se i posle njegove smrti mole da ''ne bude bezanje njihovo u zimu ili SUBOTU, JER CE BITI NEVOLJA VELIKA KAKVE NIJE BILO OD POSTANJA SVETA DO SADA, NITI CE BITI''. (Matej 24:20,21)

Vidi sad ovo sto sam oznacio velikim slovima, Isus je trazio od ucenika da se mole za subotu(sto pokazuje da se brinuo da je oni slave i posle njegove smrti),......

Dobro, ne moraš naći citat u Bibliji gdje se vidi da su se apostoli (ili netko od apostola) zajedno s kršćanima molili za subotu, ali nađi i citiraj samo jedno mjesto u Bibliji gdje se vidi da su se apostoli sastajali s kršćanima u subotu.

P.S. Baš me zanima kako si iz gornjeg citata iz Mateja (ne bude bezanje njihovo u zimu ili SUBOTU) zaključio da je Isus od svojih učenika tražio da se mole za subotu? Ako bi netko gornji tekst iz Mateja citirao ovako: "ne bude bezanje njihovo u ZIMU ili subotu", potpuno ravnopravno tebi može zaključiti i naučavati kako je Isus od svojih učenika tražio da se mole za zimu. Možeš li uopće zamisliti što bi se sve ovakvom tvojom egzegezom moglo naučavati? Možeš li uopće zamisliti na što bi sve Bibliju mogao natjerati da ti posvjedoči. Ti si zaista zreo da te ASD prime u svoje redove.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Kada se cela diskusija između mene i Mireta izvadi iz konteksta i ne uzme u obzir dodatak na moj prvi odgovor na pitanje koje mi je postavio - može izgledati da tu ima kontradikcije, ali je nema.

Prihvatanje Ellen Vajt za proroka nije direktan uslov već indirektan, jer prihvatanjem osnovnih istina prilikom proučavanja tema za krštenje - čoveku se iznosi istina o Duhovnim darovima i o Elen White kao osobi koja je imala ovaj dar i većina ovu istinu prihvata bez okolišanja.

Ja sam upravo slušao iskustva gde su mnogi bili upoznati sa crkvom preko dela Elen Vajt, sto im kasnije nije bio problem da je prihvate za jednog od najznačajnijih spisatelja Adventne crkve i Božjeg vesnika, jer Elen Vajt nije samo vesnik već i spisatelj u pravom smislu te reči.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Kada se cela diskusija između mene i Mireta izvadi iz konteksta i ne uzme u obzir dodatak na moj prvi odgovor na pitanje koje mi je postavio - može izgledati da tu ima kontradikcije, ali je nema.

Upravo obrnuto. Jedino ako se izvadi iz konteksta ono što je on pitao a ti odgovarao možda se može naštimati kao da nema kontradikcije. Inače, kada se sve pročita i sagleda u ukupnom kontekstu onda je posve razvidno da je riječ o školskom primjeru kontradikcije.

Prihvatanje Ellen Vajt za proroka nije direktan uslov već indirektan, jer prihvatanjem osnovnih istina prilikom proučavanja tema za krštenje - čoveku se iznosi istina o Duhovnim darovima i o Elen White kao osobi koja je imala ovaj dar i većina ovu istinu prihvata bez okolišanja.

Čovječe, lako za druge, ali zašto sebi lažeš? Je li uvjet za krštenje i pripadanje crkvi ASD prihvaćanje svih 28 vjerovanja koja deklarira crkva ASD? Je li jedno od tih 28 i vjerovanje br. 18 koje kaže:

Proroštvo je jedan od darova Svetoga Duha. Ovaj dar je znak raspoznavanja Crkve Ostatka i isticalo se u službi Elen G. White. Kao Gospodnji vjesnik, njeni spisi su neprekidni i autoritativni izvor istine koja Crkvi objezbjeđuje utjehu, vodstvo, poučavanje i popravljanje. Oni, također, naglašavaju da je Biblija mjerilo kojim se moraju ispitati sva učenja i iskustva. (Joel 2,28.29; Djela 2,14-21; Hebrejima 1,1-3; Otkrivenje 12,17; 19,10)

I???

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Indirektni da, sa naznakom da onaj ko se krsti u svakom slučaju prihvata ovu istinu jer je u nju osvedočen Duhom Svetim.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Indirektni da, sa naznakom da onaj ko se krsti u svakom slučaju prihvata ovu istinu jer je u nju osvedočen Duhom Svetim.

Od spomenutih 28 vjerovanja ASD, vjerovanje br. 2 (Trojstvo) glasi:

Postoji jedan Bog: Otac, Sin i Sveti Duh, jedinstvo tri osobe iste vječnosti. Bog je besmrtan, svemoćan, sveznajući, iznad svega i svuda prisutan. On je beskonačan i prelazi moć ljudskog shvaćanja, ali ipak poznat preko svojih otkrivenja o Sebi. On je vječno dostojan da Ga sva stvorenja poštuju, obožavaju i da Mu služe. (Ponovljeni zakon 6,4; Matej 28,19; 2. Korinćanima 13,14; Efežanima 4,4-6; 1. Petrova 1,2; 1. Timoteju 1,17; Otkrivenje 14,7)

I ovo vrijedi potpuno jednako kako ti reče za vjerovanje o Daru proroštva. Onaj tko se krsti u crkvi ASD "u svakom slučaju prihvata ovu istinu" (vjerovanje o Trojstvu). Dakle, potpuno jednako kao i za vjerovanje br. 18 (vjerovanje o Daru proroštva). Prema tome, zvao ti to direktno i indirektno, potpuno je jednak uvjet vjerovanja u Boga Oca, Boga Sina i Boga Duha Svetoga i vjerovanje da su spisi Ellen White "neprekidni i autoritativni izvor istine", da bi se krstilo i postalo članom crkve ASD.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Prijatelju, ti izgleda nemaš drugu preokupaciju osim da nekoga diskredituješ i da se bavis u ovom slučaju Adventistima.
Verujem da si vrlo negativna osoba i da nisi u dobrim odnosima ni sa svojim ukućanima - jer ja nešto pozitivno od tebe nisam čuo, osim napada na druge.

Da reći ćeš "ovde nije diskusija o meni već Adventistima i Elen Vajt"

Diskusija upravo treba da bude o tebi i svima nama - jer se tu otkriva naš karakter i duhovna priroda naših izjava i pobuda iz kojih su proistekle.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Prijatelju, ti izgleda nemaš drugu preokupaciju osim da nekoga diskredituješ i da se bavis u ovom slučaju Adventistima.

A ti nemaš argument.

Verujem da si vrlo negativna osoba i da nisi u dobrim odnosima ni sa svojim ukućanima - jer ja nešto pozitivno od tebe nisam čuo, osim napada na druge.

Riječ je o tome što je vjerovala i naučavala Ellen White.

Da reći ćeš "ovde nije diskusija o meni već Adventistima i Elen Vajt"

Nisam li u pravu ako i tako kažem?

Diskusija upravo treba da bude o tebi i svima nama - jer se tu otkriva naš karakter i duhovna priroda naših izjava i pobuda iz kojih su proistekle.

Ti slobodno nastavi o meni, ja ću se ipak držati teme.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Naravno, ali prvo se moli Bogu da mu se potpuno predas i da te on potom uputi sta trebas ciniti a ne da radis u svojoj sili.

Natrag