Promašaji Adventne crkve

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
MIRE TVRDI

REČ BOŽJA KAŽE

"Vidite kakvu nam je ljubav dao Otac, da se deca Božija nazovemo i budemo; zato svet ne poznaje nas, jer Njega ne pozna.
Ljubazni! Sad smo deca Božija, i još se ne pokaza šta ćemo biti; nego znamo da kad se pokaže, bićemo kao i On, jer ćemo Ga videti kao što jeste.I svaki koji ovu nadu ima na Njega, čisti se, kao i On što je čist.

Svaki koji čini greh i bezakonje čini: i greh je bezakonje.
I znate da se On javi da grehe naše uzme; i greha u Njemu nema.
Koji god u Njemu stoji ne greši; koji god greši ne vide Ga niti Ga pozna.

Dečice! Niko da vas ne vara: koji pravdu tvori pravednik je, kao što je On pravedan;
Koji tvori greh od đavola je, jer đavo greši od početka. Zato se javi Sin Božji da raskopa dela đavolja.
Koji je god rođen od Boga ne čini greha, jer Njegovo seme stoji u njemu, i ne može grešiti, jer je rođen od Boga.

Po tome se poznaju deca Božija i deca đavolja: koji god ne tvori pravde, nije od Boga, i koji ne ljubi brata svog" ( 1 Jovanova 3. 1 - 10 )

"Ovde je trpljenje svetih, koji drže zapovesti Božije i veru Isusovu" ( otkrivenje Jovanovo 14. 12 )

O SVETOSTI

BUDITE SVETI:

"Zato, ljubazni, zapregnuvši bedra svojega uma budite trijezni, i zacijelo se nadajte blagodati koja će vam se prinijeti kad dođe Isus Hristos.
Kao poslušna djeca, ne vladajući se po prvijem željama u svojemu neznanju,
Nego po svecu koji vas je pozvao, i vi budite sveti u svemu življenju.
Jer je pisano: budite sveti, jer sam ja svet"
( 1 poslanica Petrova 1. 13 - 16 )

SVETI I BEZ MANE:

"Jer bi volja očina da se u nj useli sva punina,
I kroza nj da primiri sve sa sobom, umirivši krvlju krsta njegova, kroz nj sve, bilo na zemlji ili na nebu.
I vas koji ste nekad bili odlučeni i neprijatelji kroz pomisli u zlijem djelima,
A sad vas primiri u tijelu mesa njegova smrću njegovom, da vas svete i bez mane i bez krivice izvede preda se;
Ako samo ostanete u vjeri utemeljeni i tvrdi, i nepokretni od nada jevanđelja, koje čuste, koje je propovijedano svoj tvari pod nebom, kojemu ja Pavle postadoh sluga"
( Kološanima poslanica 1. 19 - 23 )

ČISTI, PRAVEDNI I BEZ GREHA - KAO ISUS:

Vidite kakvu nam je ljubav dao otac, da se djeca Božija nazovemo i budemo; zato svijet ne poznaje nas, jer njega ne pozna.
Ljubazni! sad smo djeca Božija, i još se ne pokaza šta ćemo biti; nego znamo da kad se pokaže, bićemo kao i on, jer ćemo ga vidjeti kao što jest.
I svaki koji ovaj nad ima na njega, čisti se, kao i on što je čist.
Svaki koji čini grijeh i bezakonje čini: i grijeh je bezakonje.
I znate da se on javi da grijehe naše uzme; i grijeha u njemu nema.
Koji god u njemu stoji ne griješi; koji god griješi ne vidje ga niti ga pozna.
Dječice! niko da vas ne vara: koji pravdu tvori pravednik je, kao što je on pravedan;
Koji tvori grijeh od đavola je, jer đavo griješi od početka. Zato se javi sin Božij da raskopa djela đavolja.
Koji je god rođen od Boga ne čini grijeha, jer njegovo sjeme stoji u njemu, i ne može griješiti, jer je rođen od Boga"
( 1 poslanica Jovanova 3. 1 - 9 )

SAVRŠEN ČOVEK BOŽJI:

"Sve je pismo od Boga dano, i korisno za učenje, za karanje, za popravljanje, za poučavanje u pravdi,
Da bude savršen čovjek Božij, za svako dobro djelo pripravljen"
( 2 Timotiju poslanica 3. 16 - 17 )

SAVRŠENI U LJUBAVI:

"I mi poznasmo i vjerovasmo ljubav koju Bog ima k nama. Bog je ljubav, i koji stoji u ljubavi, u Bogu stoji i Bog u njemu stoji.
Tijem se ljubav u nama savršuje da imamo slobodu na dan sudni; jer kao što je on i mi smo na svijetu ovom.
U ljubavi nema straha, nego savršena ljubav izgoni strah napolje; jer strah ima muku. A ko se boji nije savršen u ljubavi"
( 1 poslanica Jovanova 4. 16 - 18 )

SAVRŠENI UMOM:

"Braćo! Ne budite deca umom, nego pakošću detinjite, a umom budite savršeni" ( 1 poslanica Korinćanima 14. 20 )

SAVRŠENI U REČIMA:

"Jer svi pogrešujemo mnogo puta. Ali ko u riječi ne pogrješuje, onaj je savršen čovjek, može zauzdati i sve tijelo" ( Jakovu poslanica 3. 2 )

SAVRŠENI I BEZ IKAKVE MANE:

"Svaku radost imajte, braćo moja, kad padate u različne napasti,
Znajući da kušanje vaše vjere gradi trpljenje;
A trpljenje neka djelo dovršuje, da budete savršeni i cijeli bez ikake mane"
( Jakovu poslanica 1. 2 - 4 )

SAVRŠENI KAO BOG OTAC:

"Budite vi dakle savršeni, kao što je savršen otac vaš nebeski" ( jevanđelje po Mateju 5. 48 )

JEDNAKI OBLIČJU SINA BOŽJEGA:

"A znamo da onima koji ljube Boga sve ide na dobro, koji su pozvani po namjerenju.
Jer koje naprijed pozna one i odredi da budu jednaki obličju sina njegova, da bi on bio prvorođeni među mnogom braćom" ( Rimljanima poslanica 8 28 - 29 )

MOLITVA APOSTOLA ZA SAVRŠENSTVO:

"Jer se radujemo kad mi slabimo, a vi jačate. A zato se i molimo Bogu, za vaše savršenstvo" ( 2 poslanica Korinćanima 13. 9 )

SAVRŠENI U VISINI MERE RASTA HRISTOVA:

"I on je dao jedne apostole, a jedne proroke, a jedne jevanđeliste, a jedne pastire i učitelje,
Da se sveti priprave za djelo službe, na sazidanje tijela Hristova;
Dokle dostignemo svi u jedinstvo vjere i poznanje sina Božijega, u čovjeka savršena, u mjeru rasta visine Hristove;
Da ne budemo više mala djeca, koju ljulja i zanosi svaki vjetar nauke, u laži čovječijoj, putem prijevare;
Nego vladajući se po istini u ljubavi da u svemu uzrastemo u onome koji je glava, Hristos.
Iz kojega je sve tijelo sastavljeno i sklopljeno svakijem zglavkom, da jedno drugome pomaže dobro po mjeri svakoga uda, i čini da raste tijelo na popravljanje samoga sebe u ljubavi"
( Efescima poslanica 4. 11 - 16 )

GLAVNO OBELEŽJE SVETIH:

"Ovde je trpljenje svetih, koji drže zapovesti Božije i veru Isusovu" ( otkrivenje Jovanovo 14. 12 )

Nijedan od ovih stihova sto si ti naveo ne govori da mi postizemo "savrsenstvo" u ovom zivotu, NITI TI STIHOVI UCE DA "MI NE MOZEMO SAGRESITI", VEC DA JE "U HRISTU NAS ZIVOT SAKRIVEN U BOGU" ODNOSNO URACUNATA NAM JE HRISTOVA PRAVEDNOST I SAVRSENOST.

Svakako da covek treba da se trudi da bude sto slicniji Hristu, da bude savrsen, i na to su apostoli pozivali ljude, ali tvrditi da su apostoli "bili bez greha", je lazno evandjelje!

Postavicu stihove koji pokazuju da je Pavle bio "gresnik" a ne "savrsen covek" , kako ti tvrdis.

Pavle kaze:

"jer ne činim ono šta hoću, nego na šta mrzim ono činim."

"Jer dobro što hoću ne činim, nego zlo što neću ono činim."

"A kad činim ono što neću, već ja to ne činim nego greh koji živi u meni."

Pavle kaze: " GREH JE U MENI, A NE SAVRSENOST"

Dalje kaze:

"Ja nesrećni čovek! Ko će me izbaviti od tela smrti ove?"

"Zahvaljujem Bogu svom kroz Isusa Hrista Gospoda našeg. "

Pavle kaze da ce mu se uracunati Hristova pravednost, jer on nije u stanju odrzati zakon.

I dalje to potvrdjuje:

"Tako, dakle, ja sam umom svojim služim zakonu Božijem a telom zakonu grehovnom."

NIJE BIO U STANJU ODRZATI, ZATO MU SE URACUNAVA BLAGODAT!

Tvoje evandjelje je lazno!

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Nijedan od ovih stihova sto si ti naveo ne govori da mi postizemo "savrsenstvo" u ovom zivotu, NITI TI STIHOVI UCE DA "MI NE MOZEMO SAGRESITI",

Biblija govori o sadašnjem trenutku savršenstva i bezgrešnosti.

"Vidite kakvu nam je ljubav dao Otac, da se deca Božija nazovemo i budemo; zato svet ne poznaje nas, jer Njega ne pozna.
Ljubazni! Sad smo deca Božija, i još se ne pokaza šta ćemo biti; nego znamo da kad se pokaže, bićemo kao i On, jer ćemo Ga videti kao što jeste.I svaki koji ovu nadu ima na Njega, čisti se, kao i On što je čist.
Svaki koji čini greh i bezakonje čini: i greh je bezakonje.
I znate da se On javi da grehe naše uzme; i greha u Njemu nema.
Koji god u Njemu stoji ne greši; koji god greši ne vide Ga niti Ga pozna.

Dečice! Niko da vas ne vara: koji pravdu tvori pravednik je, kao što je On pravedan;
Koji tvori greh od đavola je, jer đavo greši od početka. Zato se javi Sin Božji da raskopa dela đavolja.
Koji je god rođen od Boga ne čini greha, jer Njegovo seme stoji u njemu, i ne može grešiti, jer je rođen od Boga.

Po tome se poznaju deca Božija i deca đavolja: koji god ne tvori pravde, nije od Boga, i koji ne ljubi brata svog" ( 1 Jovanova 3. 1 - 10 )

--------------------------------------------------

BUDITE SVETI:

"Zato, ljubazni, zapregnuvši bedra svojega uma budite trijezni, i zacijelo se nadajte blagodati koja će vam se prinijeti kad dođe Isus Hristos.
Kao poslušna djeca, ne vladajući se po prvijem željama u svojemu neznanju,
Nego po svecu koji vas je pozvao, i vi budite sveti u svemu življenju.

Jer je pisano: budite sveti, jer sam ja svet"
( 1 poslanica Petrova 1. 13 - 16 )

SVETI I BEZ MANE:

"Jer bi volja očina da se u nj useli sva punina,
I kroza nj da primiri sve sa sobom, umirivši krvlju krsta njegova, kroz nj sve, bilo na zemlji ili na nebu.
I vas koji ste nekad bili odlučeni i neprijatelji kroz pomisli u zlijem djelima,
A sad vas primiri u tijelu mesa njegova smrću njegovom, da vas svete i bez mane i bez krivice izvede preda se;

Ako samo ostanete u vjeri utemeljeni i tvrdi, i nepokretni od nada jevanđelja, koje čuste, koje je propovijedano svoj tvari pod nebom, kojemu ja Pavle postadoh sluga" ( Kološanima poslanica 1. 19 - 23 )

ČISTI, PRAVEDNI I BEZ GREHA - KAO ISUS:

Vidite kakvu nam je ljubav dao otac, da se djeca Božija nazovemo i budemo; zato svijet ne poznaje nas, jer njega ne pozna.
Ljubazni! sad smo djeca Božija, i još se ne pokaza šta ćemo biti; nego znamo da kad se pokaže, bićemo kao i on, jer ćemo ga vidjeti kao što jest.
I svaki koji ovaj nad ima na njega, čisti se, kao i on što je čist.

Svaki koji čini grijeh i bezakonje čini: i grijeh je bezakonje.
I znate da se on javi da grijehe naše uzme; i grijeha u njemu nema.
Koji god u njemu stoji ne griješi; koji god griješi ne vidje ga niti ga pozna.

Dječice! niko da vas ne vara: koji pravdu tvori pravednik je, kao što je on pravedan;
Koji tvori grijeh od đavola je, jer đavo griješi od početka. Zato se javi sin Božij da raskopa djela đavolja.
Koji je god rođen od Boga ne čini grijeha, jer njegovo sjeme stoji u njemu, i ne može griješiti, jer je rođen od Boga"
( 1 poslanica Jovanova 3. 1 - 9 )

SAVRŠEN ČOVEK BOŽJI:

"Sve je pismo od Boga dano, i korisno za učenje, za karanje, za popravljanje, za poučavanje u pravdi,
Da bude savršen čovjek Božij, za svako dobro djelo pripravljen"
( 2 Timotiju poslanica 3. 16 - 17 )

SAVRŠENI U LJUBAVI:

"I mi poznasmo i vjerovasmo ljubav koju Bog ima k nama. Bog je ljubav, i koji stoji u ljubavi, u Bogu stoji i Bog u njemu stoji.
Tijem se ljubav u nama savršuje da imamo slobodu na dan sudni; jer kao što je on i mi smo na svijetu ovom.

U ljubavi nema straha, nego savršena ljubav izgoni strah napolje; jer strah ima muku. A ko se boji nije savršen u ljubavi"
( 1 poslanica Jovanova 4. 16 - 18 )

SAVRŠENI UMOM:

"Braćo! Ne budite deca umom, nego pakošću detinjite, a umom budite savršeni"
( 1 poslanica Korinćanima 14. 20 )

SAVRŠENI U REČIMA:

"Jer svi pogrešujemo mnogo puta. Ali ko u riječi ne pogrješuje, onaj je savršen čovjek, može zauzdati i sve tijelo" ( Jakovu poslanica 3. 2 )

SAVRŠENI I BEZ IKAKVE MANE:

"Svaku radost imajte, braćo moja, kad padate u različne napasti,
Znajući da kušanje vaše vjere gradi trpljenje;
A trpljenje neka djelo dovršuje, da budete savršeni i cijeli bez ikake mane"
( Jakovu poslanica 1. 2 - 4 )

SAVRŠENI KAO BOG OTAC:

"Budite vi dakle savršeni, kao što je savršen otac vaš nebeski" ( jevanđelje po Mateju 5. 48 )

JEDNAKI OBLIČJU SINA BOŽJEGA:

"A znamo da onima koji ljube Boga sve ide na dobro, koji su pozvani po namjerenju.
Jer koje naprijed pozna one i odredi da budu jednaki obličju sina njegova, da bi on bio prvorođeni među mnogom braćom"
( Rimljanima poslanica 8 28 - 29 )

MOLITVA APOSTOLA ZA SAVRŠENSTVO:

"Jer se radujemo kad mi slabimo, a vi jačate. A zato se i molimo Bogu, za vaše savršenstvo" ( 2 poslanica Korinćanima 13. 9 )

SAVRŠENI U VISINI MERE RASTA HRISTOVA:

"I on je dao jedne apostole, a jedne proroke, a jedne jevanđeliste, a jedne pastire i učitelje,
Da se sveti priprave za djelo službe, na sazidanje tijela Hristova;

Dokle dostignemo svi u jedinstvo vjere i poznanje sina Božijega, u čovjeka savršena, u mjeru rasta visine Hristove;
Da ne budemo više mala djeca, koju ljulja i zanosi svaki vjetar nauke, u laži čovječijoj, putem prijevare;
Nego vladajući se po istini u ljubavi da u svemu uzrastemo u onome koji je glava, Hristos.
Iz kojega je sve tijelo sastavljeno i sklopljeno svakijem zglavkom, da jedno drugome pomaže dobro po mjeri svakoga uda, i čini da raste tijelo na popravljanje samoga sebe u ljubavi"
( Efescima poslanica 4. 11 - 16 )

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Brate, pa nemoj mi ponavljati iste citate, nisam ja slep za ono sto si ti postavio.
Na to sam ti i odgovorio.

Zasto ne odgovaras na moje citate, gde Pavle istice svoju gresnost?

"A kad činim ono što neću, već ja to ne činim nego greh koji živi u meni."

Dakle Pavle kaze: "GREH JE U MENI A NE SAVRSENSTVO"!

Kako ces to uskladiti sa izjavom:

"Koji je rodjen od Boga , NE GRESI.. I NE MOZE GRESITI"???

Eda li Pavle nije bio "rodjen od Boga!?

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Opet ponavljaš staru grešku jer seckaš biblijski tekst vadeći ga iz celine, da bi dokazao nebiblijsku teoriju, i prikazuješ bibliju kao kontradiktornu samoj sebi, jer na učenje biblije koje sam izneo u kontekstu - ti postavljaš jedan tekst koji tumačiš van konteksta, i tako se boriš protiv biblije bibblijom.

Dakle, kontekst je taj, da Pavle u Rimljanima poslanici 7 poglavlju govori o svom pređašnjem iskustvu kada je živeo kao grešnik bez vere u Hrista, i to spaja sa sadašnjim iskustvom kada je prihvatio Hrista kao spasitelja, shvativši to svoje grešno stanje, i počvši da se bori protiv greha koji je tada bio u njemu.
Pavle u celosti govori o pređašnjem iskustvu života u grehu, i sadašnjem iskustvu gde je odpočeo borbu sa grehom, i svestan slabosti ljudskog tela da se samo izbori sa grehom - on govori o realnosti te borbe, gde ga telo navodi na greh, ali se on raduje jer u Hristu ima pobedu.

Pavle ne kaže da je on u tom trenutku bio grešnik, odnosno - da je živeo u otvorenom grehu, jer da je to slučaj - on bi tada bio bezakonik ili bezbožnik, ne bi poznavao Isusa, i bio bi od đavola, jer Jovan u svojim poslanicama upravo pominje ove tri osnovne zakonitosti vezane za pojam greha, a one su izražene sledećim rečima:

1. "Svaki koji čini greh i bezakonje čini: i greh je bezakonje"

2. "koji god greši ne vide Ga niti Ga pozna

3. "Koji tvori greh od đavola je, jer đavo greši od početka.

Nemisliš da su ovo bila obeležja apostola Pavla.

To apostol nije ni u kom slučaju govorio ni mislio za sebe, već on govori uopšteno, osvrčući se na slabost čovekovog tela koje je podložno iskušenjima i padu, i borbi koju mora svakodnevno voditi sa grehom, borbu koju je i on sam vodio, i to vrlo uspešno, jer na ktaju izjavljuje:

"Zahvaljujem Bogu svojemu kroz Isusa Hrista Gospoda našega. Tako dakle ja sam umom svojijem služim zakonu Božijemu a tijelom zakonu grjehovnome"

Dakle, on ovde jasno kaže "da on drži deset Božjih zapovesti" ali da vidi princip greha koji ga kuša kroz slabosti tela koje vojuju na dušu, protiv kojih se bori Božjom pomoću.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Laodikeja i Mire,
vas dva zaista lepo diskutujete pa mi je prosto neprijatno davas prekinim , ali milsim da ce vam obojici pomoci ovaj kratki komentar.

U tekstovima koje je Laodikeja naveo, najcesce spominje se rec "BUDITE savrseni."
To je poziv svakome od nas. To treba da je cilj svakoga hriscanina. Medjutim, kao sto Laodikeja navodi, mi smo jos uvek na bojnom polju i neprijatelj nas svakodnevno kusa i napada. Pavle kaze vidim dva zakona u udima mojim jedan od njih je zakon grehovni, koji ga vuce na greh. To je trajna borba za svakog hriscanina.

Tako, iako je to svih nas cilj da budemo savrsene, sve dok smo u borbi sa grehom jos nismo postigli apsolutno savrsenstvo, ali se borimo da ga dobijemo.
Zato Pavle kaze, "Jer znam da dobro ne zivi u meni, to jest u telu mojemu. Jer hteti imam u sebi, ali uciniti dobro ne nalazim. Jer dobro sto hocu da cinim, ne cinim, nego zlo sto necu, ono cinim." Rimljanima 7,18.19.

Znaci Bog nas posiva da ne budemo zadovoljni sa stanjem u kom se nalazimo, nego da se neprestano bortimo protiv greha, to je Boziji plan i zato nas poziva da budemo savrseni. Medjutim, sve dok smo okruzeni neprijateljima dobra, moramo se boriti i nastojati da ostvarimo taj cilj, ali jos ga u potpunosti nismo ostvaril. Zato Pavle kaze, "Sto je ostrag zaboravljam i napred sezem se i trcim ka biljezi gornjega zvanja." Ta trka traje sve dok zivot traje, nema prekida, nema odmora i hriscaanin nikad nije potpuno zadovoljan sa svojim duhovnim stanjem.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Marko nisi razumeo poentu.
Lakić izričito nastupa sa pozicije zakonika koji sebe vidi opravdanog a time i svetog-savršenog kroz držanje nečega tvrdeći kako on NE GREŠI.
Mire nastupa kao verujući čovek koji ZNA kako se čovek spasava i da se zakonom ne postiže pravda niti spasenje i o tome govori jer nas verujuće ŽRTVA čisti i daje svetost a ne držanje nečega. Da se držanjem nečega opravdava onda bi zaista farizej i član Sinedriona bili opravdani i sveti zajedno sa Galaćanima i onim što zagovara službu smrti kao put svetosti i opravdanja što je BEZUMLJE.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ovo je Taramana što mi pripisuješ potpuno pogrešno, i ti si toga svestan, jer ja sam na te tvrdnje već odgovorio više puta.

Hrišćani, pa ni ja - se ne opravdavamo držanjem zakona, niti je to moja težnjna ni cilj.

Čovek se opravdava verom u Hrista, i prihvatanjem zasluga njegove žrtve i prolivene krvi na krstu.

Takvo opravdanje, i vera u Hrista - dovodi do promene koju Bog čini u čoveku Duhom Svetim, stvarajući od čoveka jedno moralno biće koje rađa duhovne rodove.
Taj čovek ne greši, i ne krši ni jednu zapovest, već živi prirodno po svakoj zapovesti onako kako ga Duh Sveti vodi i usmerava.

Životom u skladu sa zapovestima se čovek ne opravdava, jer je on već predhodno opravdan verom u Hrista.
Život u skladu sa zapovestima je prirodan rod opravdanja i promene koju je Bog izvršio u čovekovom biću.

Galaćani su želeli da se opravdaju vršenjem obrednih pravila i propisa, obrezanjem, prinošenjem žrtava..itd, i samim formalnim držanjem zapovesti bez predhodne vere u Hrista, i čina opravdanja njegovim zaslugama.

Zato im Pavle upućuje ukor, da se tim obrednim pravilima i propisima, kao i formalnim držanjem zapovesti - čovek ne može opravdati, već da je sredstvo opravdanja vera u Hrista i ono što je on učinio na krstu, a da je posvećen život u skladu sa Božjom voljom zapisanom u zapovestima - proizvod tog opravdanja.

Pavle kaže - da je zakon deset zapovesti postavljen da kroz njega čovek dođe do spoznaje šta je greh, i time svoje pravo duhovno stanje, i da u Hristu pronađe opravdanje od greha, i silu da više ne greši, i ne krši ni jednu zapovest.

On čak postavlja zakon koji čovek drži verom u Hrista - kao dokaz opravdanja, što znači - da čovek koji krši zapovesti, on nikada nije ni doživeo opravdanje, niti ima zajednicu sa Isusom.

"Jer pred Bogom nijesu pravedni oni koji slušaju zakon, nego će se oni opravdati koji ga tvore"
( Rimljanima 2. 13 )

U sledećem citatu on jasno odvaja obredni zakon od deset zapovesti, i uzdiže njegovu važnost.

"Obrezanje je ništa, i neobrezanje je ništa; nego držanje zapovesti Božijih" ( 1 Korinćanima 7. 19 )

AMIN!

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Pa on (oni) to tvrdi jer kada bi oni držali zakon držali bi ga da se njime opravdaju.

Dakle sa tom klevetom on otkrivaju svoje shvatanje zakona i zbog čega bi ga oni držali.

To je ono što je najgore, jer u takvom shvatanju zakona i vere koja podrazumeva da će čovek grešiti kroz ceo život, oni žive u otvorenom grehu i neprijateljstvu prema Bogu.
Hrista nemaju, zakon ne drže jer nemaju sile za to, i to je otvoreno neprijateljstvo prema Bogu.

Da imaju samo zakon bez Hrista - onda bi im naravno on služio kao sredstvo opravdanja, i živeli bi Farisejski.
I pošto nemaju Hrista, a svesni su da ako prihvate zakon sa tim nedostatkom zajednice sa Hristom - da će biti Fariseji, onda oni odbijaju zakon, i govore kako će čovek grešiti kroz ceo život, i na kraju kao grešnik ući u Božje carstvo, jer će im Bog na kraju i pored grešnosti - biti milostiv, a to govore upravo jer su svesni da imaju nedostatak zajednice sa Hristom, koja bi im dala silu da održe zapovesti, i tako tavore u grehu, i time se hvale, nadajući se - da će ih Bog kao grešnike uvesti u svoje carstvo slave.

Dakle, odabrali su najgori mogući put, neki svoj treći koji ne vodi nikuda.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
To je ono što je najgore, jer u takvom shvatanju zakona i vere koja podrazumeva da će čovek grešiti kroz ceo život, oni žive u otvorenom grehu i neprijateljstvu prema Bogu.
Hrista nemaju, zakon ne drže jer nemaju sile za to, i to je otvoreno neprijateljstvo prema Bogu.

Da imaju samo zakon bez Hrista - onda bi im naravno on služio kao sredstvo opravdanja, i živeli bi Farisejski.
I pošto nemaju Hrista, a svesni su da ako prihvate zakon sa tim nedostatkom zajednice sa Hristom - da će biti Fariseji, onda oni odbijaju zakon, i govore kako će čovek grešiti kroz ceo život, i na kraju kao grešnik ući u Božje carstvo, jer će im Bog na kraju i pored grešnosti - biti milostiv, a to govore upravo jer su svesni da imaju nedostatak zajednice sa Hristom, koja bi im dala silu da održe zapovesti, i tako tavore u grehu, i time se hvale, nadajući se - da će ih Bog kao grešnike uvesti u svoje carstvo slave.

Dakle, odabrali su najgori mogući put, neki svoj treći koji ne vodi nikuda.

U tome i jeste vino vavilona, lažna polovična učenja, Jevreji se pozivaju na zakon, a negiraju Hrista (mislim većina) a ovi kao i evanđeoski hrišćani negiraju zakon a pozivaju se na Hrista, vavilon i jedno i drugo. Jer ne shvataju da je zakon duhovan, misle da je zakon slovo. Zakon oslikava Božji karakter, što njima nije poznato, zato Zakon i Isus idu zajedno.

Natrag