Mire, praviš ogromnu grešku, ne sagledavajući kontekst.
Hajde da vidimo.
Tekstove koje pominješ - govore o DVA čovečija stanja, i ovo je bitno da bi se razumelo o čemu kontekst biblije govori - kada govori o grehu i čoveku kao grešnom.
Ova dva čovečija stanja su:
1. STANJE ČOVEKA U GREHU PRE OBRAĆENJA.
2. STANJE NAKON DOLAŽENJA HRISTU I OBRAĆENJA.
Hajde da vidimo kontekst.
"И ово је обећање које чусмо од њега и јављамо вама, да је Бог видјело, и таме у њему нема никакве.
Ако речемо да имамо заједницу с њим а у тами ходимо, лажемо и не творимо истине.
Ако ли у видјелу ходимо, као што је он сам у видјелу, имамо заједницу један с другијем, и крв Исуса Христа, сина његова, очишћава нас од свакога гријеха.
Ако речемо да гријеха немамо, себе варамо, и истине нема у нама.
Ако признајемо гријехе своје, вјеран је и праведан да нам опрости гријехе наше, и очисти нас од сваке неправде.
Ако речемо да не сагријешисмо, градимо га лажом, и ријеч његова није у нама" ( 1 Jovanova 5. 1 - 10 )
Dakle, ovde vidimo dva stanja na koja upućuje Jovan.
PREĐAŠNJE STANJE U GREHU Jovan izražava rečima:
"Ако речемо да гријеха немамо, себе варамо, и истине нема у нама"
Ако речемо да не сагријешисмо, градимо га лажом, и ријеч његова није у нама"
Ovo znači, da mi kao ljudi ( pre dolaženja Hristu i obraćenja ) nismo pravedni sami po sebi, i da niko ne može reći da nije grešnik, mada mnogi danas govore da nisu učinili nikakav greh, i da su čak bolji i od samih Hrišćana, i sama ateistička nauka, psihoanaliza.. itd, poriču postojanje bilo kakvog biblijskog pojma greha koji postoji u čoveku.
STANJE NAKON DOLAŽENJA HRISTU I OBRAĆENJA Jovan izražava rečima:
"Ако признајемо гријехе своје, вјеран је и праведан да нам опрости гријехе наше, и очисти нас од сваке неправде"
Dakle, čovek je grešan sam po sebi, i u takvom stanju greha on ne može da tvrdi da ne greši i da u njemu nema greha, jer je to laž.
Čovek jedino priznem svojih greha Bogu, i obraćenjem - može biti očišćen od svakog greha, i rađati rodove pravde, i ovo Jovan izražava rečima:
"И ово је обећање које чусмо од њега и јављамо вама, да је Бог видјело, и таме у њему нема никакве.
Ако речемо да имамо заједницу с њим а у тами ходимо, лажемо и не творимо истине.
Ако ли у видјелу ходимо, као што је он сам у видјелу, имамо заједницу један с другијем, и крв Исуса Христа, сина његова, очишћава нас од свакога гријеха"
Dakle, ovde se vide dva čovečija stanja, stanje u grehu pre obraćenja, i stanje zajednice sa Bogom u kojoj čovek nema greha u sebi, niti greši.
O ovome govori i apostol Pavle, i taj odgovor sam već dao, pa je pitanje zašto ponavljaš isto.
Evo tog odgovora.
Dakle, kontekst je taj, da Pavle u Rimljanima poslanici 7 poglavlju govori o svom pređašnjem iskustvu kada je živeo kao grešnik bez vere u Hrista, i to spaja sa sadašnjim iskustvom kada je prihvatio Hrista kao spasitelja, shvativši to svoje grešno stanje, i počvši da se bori protiv greha koji je tada bio u njemu.
Pavle u celosti govori o pređašnjem iskustvu života u grehu, i sadašnjem iskustvu gde je odpočeo borbu sa grehom, i svestan slabosti ljudskog tela da se samo izbori sa grehom - on govori o realnosti te borbe, gde ga telo navodi na greh, ali se on raduje jer u Hristu ima pobedu.
Pavle ne kaže da je on u tom trenutku bio grešnik, odnosno - da je živeo u otvorenom grehu, jer da je to slučaj - on bi tada bio bezakonik ili bezbožnik, ne bi poznavao Isusa, i bio bi od đavola, jer Jovan u svojim poslanicama upravo pominje ove tri osnovne zakonitosti vezane za pojam greha, a one su izražene sledećim rečima:
1. "Svaki koji čini greh i bezakonje čini: i greh je bezakonje"
2. "koji god greši ne vide Ga niti Ga pozna
3. "Koji tvori greh od đavola je, jer đavo greši od početka.
Nemisliš da su ovo bila obeležja apostola Pavla.
To apostol nije ni u kom slučaju govorio ni mislio za sebe, već on govori uopšteno, osvrčući se na slabost čovekovog tela koje je podložno iskušenjima i padu, i borbi koju mora svakodnevno voditi sa grehom, borbu koju je i on sam vodio, i to vrlo uspešno, jer na ktaju izjavljuje:
"Zahvaljujem Bogu svojemu kroz Isusa Hrista Gospoda našega. Tako dakle ja sam umom svojijem služim zakonu Božijemu a tijelom zakonu grjehovnome"
Dakle, on ovde jasno kaže "da on drži deset Božjih zapovesti" ali da vidi princip greha koji ga kuša kroz slabosti tela koje vojuju na dušu, protiv kojih se bori Božjom pomoću.