Ako si uradio formatiranje diska onda ne bi moglo da stoje dve opcije,jer bi boot takodje bio formatiran.Sve u svemu krivac za ovo je boot.ini u kome sada stoji upisano dva windovsa kao kod dvojnih sistema,recimo imas win98 i XP.Kod mene recimo postoje dva XP ,jedan za rezervu sam ostavio,dok recimo win 7 ima sopstveni boot kome ni ja neznam kako se pristupa,verovatno na drugoj particiji.
Sad posto je procedura malo zeznuta u menjanju podataka u bootu koje ne preporucujem pocetnicima nikako,bolje pogledaj na netu za neki program koji optimizuje boot,a za svaki slucaj narezi na obican dvd sa boot opciom i neki program koji ima u sebi komandu fix MBR.
E sad ako se odlucis da rucno menjas boot,znaci ako se ne plasis da ce nesto da zeznes[ja sam do sada formatirao jedno 50 puta],onda postoje dve opcije,pa prva iz kontrolnog panela udjes u System pa Advanced pa dole pri dnu Startup and Recovery ,e sad eto tu imas onu opciju da promenis one 30 sekudne ,ali ja to ne bih cackao sada dok ne izbrises lazni win.Sledece pritisni edit ,e to je taj kljucni podatak.E sad da bi tacno znao koji da obrises izmedju onih navodnika dadaj neku brojku,znaci samo izmedju navodnika i snimi.Naravno mozes i pre svega prvo da snimis taj kao rezerva komandom save as.Znaci sada kad si dodao to izmedju navodnika recimo "Microsoft Windows XP Professional pera" ,snimi ovo pa restartuj.Kad se dize vindows tacno ce da vidis kad krene koji ce da radi dal Pera ili onaj drugi.Pa posle ponovis celu proceduru izbrises ceo red lazan win[ceo red],a takodje i ono sa 30 sekude smanjis.Takodje kad brises uvecaj onaj textualni fajl preko celog ekrana da ne bi nesto zeznulo.
Kao sto sam rekao postoji i drugi nacin bez kontrolnog panela ,otvoris C: particiju,pa odes na tools,folder options,pa view, u meniju stikliraj "show hidden files and folders",a dole ispod destikliraj "Hide protected operating system files" u trenutku kad pretisnes Apply u C: partici ce da primetis gomilu sistemskih fajlova tebe zanima samo ono boot.ini [kljucan] .E da bi ista mogao da upises u taj fajlic prvo iz properties destikliraj ono read-only,a zatim otvori i uradi sve ono sto sam ranije opisao.Na kraju kad sve zavrsis sve vrati u predjasnje stanje jer su ti hidden fajlovi prva zastita protiv virusa ,a i da te neko nebi zeznuo da ti obrise boot.
---------Ako ti se sve ovo ucini preteskim ne cackaj nista da ne zeznes,ali ako hoces nesto da naucis onda napred,ipak pripremi neki rezervni systemsky disk sa komandom za automatko podesavanje boota.
Nije lose napraviti i system restore point pre rada oko bilo cega.[bilo koja sumnjiva instalacija.prim]