Problem instalacija windows xp

Član
Učlanjen(a)
06.09.2009
Poruka
1.389
Bas zato sam ti i napisao da podignes normalno sistem na onaj HDD od 160GB, da bi video konkretno stanje diska, jer u virtualnom okruzenju nije merodavno, mislio sam da je disk ispravan zaista, jbg, bolje da jeste, ipak na licu mesta je lakse sve utvrditi, nego ovako, zato sam ti rekao da odneses kod nekog i vidis konkretno.
Inace SMART (fabricki algoritamski firmware) ume da brljavi, ali sto se tice elektronike, tu nema puno oscilacija.
To sto je proizveden, nema bas neke veze, ja imam HDD iz 2002. i radi kao sat i dan danas, jednostavno HDD je pukao i to je to, cak ni vreme nije merodavno, razlozi mogu biti razliciti, kako zbog loseg napajanja, pregrevanja, tako i okruzenja u kom HDD radi.

Član
Učlanjen(a)
25.10.2010
Poruka
138
Iskustvo vise zahvaljujuci tebi naucio sam nesto novo,iskreno ja sam mislio da je smart mjerodavan ali brate kada sam probao ovo sta si ti predlozio u novom kompu sa i5 procesorom i plocom zadnje generacije sa uefi biosom,modularnim napajanjem Chieftec CFT-650 i kada je prikacen ovaj Hdd sistem nikako da krene u uvodni screen butovanje sa cd traje neobicno dugo,probali smo nekoliko puta raskacivali a onda ponovo ispocetka uvjek isto na kraju kada smo vratili novi Hdd to ide tako fino da jednostavno shvatis da je problem u Hdd.Mada mi nesto nije jos uvjek jasno,a mislim da si i tu bio u pravu kada si mi napisao o ogranicenjima moje ploce sto se tice podrske za sata diskove ja sam probao jos par njih kapaciteta reda 400gb i uvjek sam imao isti problem pri instalaciji windows /windows ne vidi hard disk/probao sam jos jednu soluciju sa last xp da instaliram sistem i sa njim sam uspio da to i uradim sta sa cd na kojima su bili cisti windows sa standardnim drajverima nikako nisam mogao iako su isti bili potpuno ispravni prvi put koristeni cak i sa externim rezacem.E sada Last xp ima u sebi sve drajvere za sata ahci iako ga ja nemam kao i sto si ti opisao u prethodnom postu.Mislim da sam limitiran po pitanju sata diskova i da mi problem pravi i ploca.Ne znam da li da probam da flesujem bios tu bi mi trebala tvoja pomoc da mi ako imas vremena nadjes pravu verziju biosa za moju plocu i napises mi kako da to odradim ja mislim da je najlakse preko usb ali nisam to nikada radio.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.09.2009
Poruka
1.389
Tvoja ploca nemoze da se flash-uje sa USB-a, vec samo sa Floppy diskete, dakle treba ti Floppy Drive.
BIOS mozes azurirati na vise nacina, a ja cu ti napisati dva laksa:
1. je da preuzmes sa ASUS-ovog supporta poslednji BIOS:
Kod:
http://support.asus.com/download.aspx?SLanguage=en&p=1&s=10&m=A7S8X-MX&os=&hashedid=mng2ga5QWT68gbtY
File koji skines, raspakuj iz RAR ili ZIP archive, treba da dobijes .ROM ili .BIN file, ako je .BIN, preimenuj extenziju .BIN u .ROM (ovako A7S8X-MX.ROM), zatim na praznu floppy diskett-u samo iskopiraj taj .ROM file.
Restartujes racunar, i kada se pojavi POST screen, pritiskaj Alt+F2, pojavice ti se crni screen ponovo sa natpisom "EZFlash Starting BIOS update... checking for Floppy....", kada bude iscitao podatke sa floppy (Floppy Found), zapocece citanje tog ROM file-a, zatim sledi brisanje starog BIOS-a (Erasing), potom ide Start Programming....i na kraju kada se sve zavrsi pise "Flashed Successfully.Rebooted" zatim ce se racunar sam restartovati, mozes odmah uci u BIOS i izvrsiti standardna podesavanja za boot-abilni HDD, datum i vreme, posto ce najverovatnije nov BIOS biti po defalutu.
2. nacin je da flashujes iz Windows-a, mada je to manje pozdan nacin.
Dakle skinuces sa ASUS-ovog support-a ASUS Update V5.28.01, odaberes pod OS: XP i nadjes pod BIOS Utility tu verziju:
Kod:
http://support.asus.com/download.aspx?SLanguage=en&m=Tools&os=29
Instaliras ga i pokrenes iz Start/All Programs/ASUS Update i klik na ASUSUpdate, otvorice ti se prozor u kome ces u malom padajucem menu-ju izabrati "Update BIOS from a file", u novom prozoru nadjes lokaciju vec skinutog BIOS .ROM file-a, koji si preimenovao, najlakse je da ti bude na Desktopu. Otvoris iz te lkacije BIOS i u sledecem prozoru ce se pojaviti trenutna verzija BIOS-a i ona koju si skinuo, treba da se poklope file-ovi da bude potvrdjen da je za tvoj model ploce, zatim kliknes Flash i sacekas da se operacija zavrsi, kada se sve zavrsi Successfully, trazice da restartujes racunar i to je to.
To je to, javi sta si uradio

Član
Učlanjen(a)
25.10.2010
Poruka
138
Kada raspakujem zadnji bios za moju plocu dobijem fajl koji izgleda ovako 1007.Bin da li ja mijenjam samo ekstenziju 1007.Rom ili to treba da izgleda ovako A7S8X-MX.ROM nemam flopi probacu ovaj drugi nacin.

Član
Učlanjen(a)
25.10.2010
Poruka
138
Hvala ti novi bios je tu provjerio sam sa cpu-z pokazao mi je verziju biosa 1007 od 28 7 2005, e sad imam onaj wd hdd od 160 gb povezacu ga kao master kao sta si mi napisao ranije pa cu probati instalaciju windowsa ali ne sa last xp vec cisti windows,ako imas neki predlog napisi mi .Hvala.
Sada sam zavrsio sa testiranjem,nikakvog pomaka sa updateom biosa nije bilo,ploca definitivno ima problema sa sata diskovima kapaciteta reda 160 gb i vise manjeg nemam a da je sata,probao sam sa adapterom sata na ata, disk prepoznat u biosu i instalacija normalno ide sve radi sa istim tim diskom tako da mi samo nije jasno sta to ima LAST XP koji drajver da uspijeva da pokrene instalaciju sata diska na ovoj ploci?

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.09.2009
Poruka
1.389
Cekaj, kako sam te razumeo, tebi Last XP hoce da digne sistem kada ga povezes na SATA konektor?
Koji si to XP sa SATA driver-ima skinuo?

Član
Učlanjen(a)
06.09.2009
Poruka
1.389
U redu, ali sto nisi napisao o kom XP-u rec koji si hteo da dignes?
Poslacu ti na pp link za XP sa SATA driver-ima

Natrag