Sram te bilo Joco, ništa ne čitaš, slavimo primanje Pyca u AZ. :acute:
Evo društvo, tvrdo sam se naradila, al’ sam vam svašta napravila, po svojim proverenim receptima:
Pogledajte prilog 5331
- pogačice sa čvarcima:
- kiflice - razne:
- salčići:
- vanilice:
- krempite:
- londoneri:
- još malo raznoraznih sitnih kolačića:
I naravno, specijalna torta za slavljenika
Šaljem vam po Pycu, a kakva je izjelica, ko zna šta će da vas dočeka...
'Ajd', pa se vidimo sutra!
U dogovoru sa ostalim članovima najužeg rukovodstva AZ pokreta a na inicijativu ministra PYC-a iz Ministarstva za kulturu, uzaludna pitanja i zadnje rupe na sviralima (u daljem tekstu; Ministar za rupu) na video konferenciji održanoj 17. septembra 2010. godine, odlučeno je:
1. da se proslava povodom inauguracije druga PYC-a i postavljanja na dužnost Ministra za rupu zbog potrebe štednje i racionalnog korištenja sredstava iz budžeta AZ pokreta, objedini sa proslavom povodom inauguracije drugarice Marsovke na privremenu dužnost Ministra bez portfelja.
2. da se iz razloga štednje navedenih u tački 1. ove Odluke i zvanična proslava njenog rođendana održi u sklopu gore pomenutih inauguracija.
Sastanku su prisustvovali svi članovi rukovodstva AZ pokreta izuzev Milenčice koja je opravdano odsutna.
Kod Crvene sam se pojavio tačno u 22h kako mi je i rekla, neposredno pošto joj je čovjek otišao u treću. Odmah na ulazu u zgradu me je zapahnuo predivan slatki miris vanile koji se pojačavao kako sam se približavao njenim vratima. I pored otvorenih vrata u stanu je bilo izuzetno toplo jer je veći dio dana provela spremajući kiflice, pogačice i razne kolače. Rerna je gotovo neprekidno bila uključena. Zovnuo sam je iz predsoblja i ona se pojavila na kuhinjskim vratima golih ruku i ramena, opasana bijelom kuvarskom keceljom. Prostorija je bila puna kolača i ostalih đakonija koje je spremila za proslavu. Nevjerovatno koliku količinu je ta žena uspjela da napravi za tako kratko vrijeme. Malo po strani je stajala velika torta sa njenom figurom kao ukrasom. Zastao sam iznenađen tim brdom kolača dok mi nije rekla da sjednem za sto na kojem je već bila poslužena kafa. Sjeli smo jedno nasuprot drugoga i počeli neku bezveznu priču o vremenu i ne sjećam se više čemu. Gledao sam u njena gola ramena dok je ona bez prekida mljela o tome kako je imala neka dva recepta za kiflice, jedan od pokojne babe Ikonije, drugi od njene strine, kao dvoumila se po kojem da ih napravi, razlika je u nečemu... ne sječam se više šta je kazala. Usred te priče koja mi je glatko na jedno uvo ulazila a na drugo izlazila ona odjednom vrisnu i đipi sa stolice trčeći prema rerni.
Da u tom momentu nisam sjedio na stolici pao bih na glavu. Okrenuta i nageta nad otvorenu rernu ispod keceljice je imala samo haltere koji su pridržavali crne najlonke. Mislim da mi je pritisak istog momenta skočio na 200 dok sam gutajući knedle sa šoljicom prinjetom ustima blenuo u... rernu. Izvadila je vreo pleh, stavila ga na šporet, okrenula se prema meni i uz vragolast osmjeh me upitala:
"Šta je PYC, nešto si mi ubledeo"?
Zatim se ponovo okrenula prema šporetu vadaći pogačice iz pleha i slažući ih na tanjir dok sam ja pokušavao da dođem sebi mahinalno ispijajući na silu kafu, ne bi li izgledao što normalmije. Zatim sam uzeo ona dva gumena bombona ili šta već, što ih je servirala uz kafu umjesto ratluka i progutao ih. Imali su poružan ukus i nije mi jasno ko to još pored onakvog ratluka može jest uz kafu. Zatim je rekla da ide u kupatilo da se okupa a ja da na miru dođem sebi pijuckajući kafu.
Ovde ostavljam prazan prostor jer mi je već jednom rekla da mi je jezik ko u krave rep i da previše pričam. Ako bude htjela neka vam ona ispripovjeda šta se dešavalo do jutra.
____________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________
Kada me je probudila poslije samo sat i po sna, kafa je već bila skuvana i na stolu. Ovaj put je umjesto onih ružnih gumenjaka poslužila par londonera. Valjda vidjela i ona da mi se gumenjaci nisu dopali. Brzo smo popili kafu i ja sam počeo da tovarim u kola sve ono što je ona napekla prethodni dan. Onaj njen je trebao da dođe s posla pa smo požurili.
Evo sve sam donio osim što nisam odolio da ne načnem tortu. Prethodno veče sam ostao zadivljen njenim šarmom, blistavom inteligencijom, erudicijom i kulturnim ponašanjem... svjetska žena. Zbog toga sam za sebe odrezao onaj dio koji najbolje i najpotpunije odgovara osobinama koje sam upravo nabrojao... njenu guzu.