Pravoslavlje

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
kakva glupost, kao drugo samnom se niko nije pogadjao nista, kao trece zakoni postoje i oni su od boga a on ih nece krsiti sigurno, samim tim ta prica o oprostu grehova i ides u raj je velika glupost, svako ima da plati svoju cenu za svoja dela, cetvrto vi umisljaj te sta hocete ja u vas raj nemam nameru da idem zato sto ovca ne zelim da budem, ja idem tamo gde vladaju boziji zakoni veoma jasni i dobicu ono sto zasluzujem, ako sam veliki gresnik neka me osudi ili neka mi oprosti ako se kajem, ali da me vrati da ispravim sve to sto sam uradio i da platim svoju cenu, nemam nameru ako sam veliki gresnik da ulazim u raj u isti kos sa boljima od mene koji su se trudili ceo zivot da budu sto bolji, zato sto ne zasluzujem to i to nije uredu da ja kao veliki gresnik se pokajem a bog mi oprosti i odem u raj sa ostalim pravednicima, odbio bih to zato sto ja imam obraza i savesti za razliku od vecine nesrecnika kojima je samo raj u mozgu a da li zasluzuju da budu tamo nikad se ne zapitaju i usli bi bez grize savesti. toliko o meni a toliko o vama
u
pravo sam istomkslio pomenuti,a eto poelbuster je to citatom nadomestio dobro. Isus kaze kad su ga kao ti pitali zar su najgresniji bili oni koji sun izginuli u buni u vreme racije iroda ili oni na koje je pala kula,zid i ubilaih pod zidom u starom zavetu u jednoj bitci,a Isus im daje jasan odgovor,svi ce te tako izginuti ako se ne pokajete.
ko tebi brani i slicni8m "pravednicima" da ne cinite dobro kad ste vecbolji,dakle jos bolje? i da ne primite pravednu Bozju platu mesto kazne. najveci greh je neverovanje i odbijanje ponudjene zrtve Hrista. ako pravednik savzivot biva u pravednosti a na kraju sagresi bice kriv,a ako gresnik savzivot bude gresan,a na kraju se raskaje bice spasen,pise u solomunu.
jedan covek je dosao jednog dana iskati kozu za kozje mleko jer su lekari rekli da njegov decak (vrsnjak mog decaka,vec tri godine biva zaredom u bg u bolnici i nema nade da prohoda (kasnije ce na svim kros takmicenjima biti najbrzi i prvi!) ,ja sam mu tad to dao i rekao da kozje mleko bez molitve nece ici. rekao je mesto odgovora ili poziva na molitvu Bogu kao i ti jedan cas,mada sepredomislio potom,ocito jer ga sotona teo kao i tebe obmanuti svojom pamecu. rekao je klasicnu pricu mnogih da nikad u zivotu nije nikog povredio,a to mu se dogadja! rekao sam mu da licno znam sve to sto tvrdi,jer sam cuo od mnogih u selu o njemu kao posetnjaku i da je najbolj radnik cak u jednoj velikoj firmi od tolko ljudi,popsten,radan itd. rekao sam mu,ti si proglasen najboiljim radnikom u tvojoj firmi,ali sad ti znas kako se za svaki rad trud dobija plata i sad,ako ti neces otici po papir ,dokaz svog rada kod sekretarice za prosli mesec da bi satim papirom u banci (obracun) digao platu zasvoj trud ti si onda sam kriv za ne primanje plate za rad. tako sam ga pitao,kad vecsvi svedoce a ne ti sam za sebe da jesi najbolji zasto ne bi kucao kod Boga da ne ostajes bez plate,Bog te ce cuti.
mesec dana potom dete je prohodalo! naravno tonijekozje mleko moglo uciniti,vecmolitva i ciotanje jevandjelja na koje sam ga uputio!
u tome je tajna i za tebe i slicne. ako si kako tvrdis iskren dobar,ko ti brani da ne primis cak pre mene i bolju platu?! razmisli ko? Bog ti ne brani ,cak te zove! sam sebe stavljas u tako losu poziciju nagovorom satane. mir tebi.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Danas je sv. Nikola. Mnogi pravoslavni vjernici ovoga sveca slave kao svoju krtsnu slavu. To me ponukalo da postavim pitanje šta mislite o krsnim slavama kod pravoslavaca. Naravno, o tome je ovdje dosta pisano i ja ne bih da ponavljamo te dileme oko toga koliko je to u skladu sa hrišćanskim dogmama i Biblijom, nego bih želio da sa jednog drugog aspekta o tome progovorimo.
Znamo kako je došlo do toga da od svih pravoslavnih naroda, jedino Srbi imjaju svoje lične, tačnije, porodične svece kao svoje zaštitnike, pa i posrednike kod obraćanja Bogu, a koje nazivamo krsnim slavama.
Dakle, ne ulazeći u to koliko je slavljenje krsne slave poprimilo značajno vjersko obilježje, niti koliko je to u skladu sa kanonima vjere i biblijskim porukama, šta mislite o tom fenomenu kao manifestaciji, ili kao običaju koji ima veoma pozitivnu ulogu u odnosima među ljudima, pa time i u ukupnim društvenim odnosima?

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Паганско корење је било присутно иако је хришћанство раширено на овим просторима. Свети Сава (Растко) је муку мучио да одврати људе од паганских ритуала и светковања и као надахнуће је имао да православни верници пригрле хришћанство у свакодневном животу је да прихвате и хришћанске симболе мудрим решењем.

Наиме, код Срба је био присутан култ "кућног чувара", тј. некаквог божанства или духа који брани укућане од злих сила. Тога никако нису људи могли да се одрекну, па је зато и Сава предложио да се за заштитинике дома узме неки светац Христов и да се светкује. Тако је успешно отргао људе од паганства, што су остале православне цркве (које су у екумени - равноправне и у договору) поздравиле и признале за велики успех у борби са паганштином.

Код славе имамо хришћанске симболе које су "литургија у малом", а да би то било исправно учињено морају да се испрате црквена правила да не би свако по својим умислима опет залутао у самовољну паганштину. Неко то и ради, док имамо и ситуације да људи поштују хришћанску симболику у самој припреми славе. Како свећа, вино и колач (Хлеб Живота - Исус Христ) имају одређену симболику, тако морају и да се испоштују достојно како и доликује хришћанима.

Како су се хришћани од самога почетка окупљали (па и свакодневно) у ломљењу хлеба и испијању вина као симбола Исусовог искупљења нас Својом крвљу, тако и ми морамо да достојно испунимо тај хришћански ритуал (симболику) прихватања и признавања Христа. Када је сам светац у питању, имамо случај живог свеца Божијег и страдалог (покојног) свеца. Отуда и та симболика са житом. Нашу браћу и примере како ваља живети у вери и од вере имамо од њих и неопходно је да знамо бар основне ствари о њима. Као што су се они молили и моле се за нас Богу, тако и ми ваља да за друге чинимо.

Срећна слава и да буде у Христу и радости!

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
Паганско корење је било присутно иако је хришћанство раширено на овим просторима. Свети Сава (Растко) је муку мучио да одврати људе од паганских ритуала и светковања и као надахнуће је имао да православни верници пригрле хришћанство у свакодневном животу је да прихвате и хришћанске симболе мудрим решењем.

Наиме, код Срба је био присутан култ "кућног чувара", тј. некаквог божанства или духа који брани укућане од злих сила. Тога никако нису људи могли да се одрекну, па је зато и Сава предложио да се за заштитинике дома узме неки светац Христов и да се светкује. Тако је успешно отргао људе од паганства, што су остале православне цркве (које су у екумени - равноправне и у договору) поздравиле и признале за велики успех у борби са паганштином.

Код славе имамо хришћанске симболе које су "литургија у малом", а да би то било исправно учињено морају да се испрате црквена правила да не би свако по својим умислима опет залутао у самовољну паганштину. Неко то и ради, док имамо и ситуације да људи поштују хришћанску симболику у самој припреми славе. Како свећа, вино и колач (Хлеб Живота - Исус Христ) имају одређену симболику, тако морају и да се испоштују достојно како и доликује хришћанима.

Како су се хришћани од самога почетка окупљали (па и свакодневно) у ломљењу хлеба и испијању вина као симбола Исусовог искупљења нас Својом крвљу, тако и ми морамо да достојно испунимо тај хришћански ритуал (симболику) прихватања и признавања Христа. Када је сам светац у питању, имамо случај живог свеца Божијег и страдалог (покојног) свеца. Отуда и та симболика са житом. Нашу браћу и примере како ваља живети у вери и од вере имамо од њих и неопходно је да знамо бар основне ствари о њима. Као што су се они молили и моле се за нас Богу, тако и ми ваља да за друге чинимо.

Срећна слава и да буде у Христу и радости!

prema pisanim i arheoloskim dokazima sveti sava nije on bio taj koji je doneo pravoslavlje u srbiji i izbacio neke paganske obicaje ili sta ti ja znam, srbija je prema arheoloskim i pisanm zapisaima imala da se izrazim patrijarsiju jos pre svetog save, jos za vreme vladavine ostrivojevica, sveti sava je izvoljevao nezavisnost srpske pravoslavne crkve

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
u
pravo sam istomkslio pomenuti,a eto poelbuster je to citatom nadomestio dobro. Isus kaze kad su ga kao ti pitali zar su najgresniji bili oni koji sun izginuli u buni u vreme racije iroda ili oni na koje je pala kula,zid i ubilaih pod zidom u starom zavetu u jednoj bitci,a Isus im daje jasan odgovor,svi ce te tako izginuti ako se ne pokajete.
ko tebi brani i slicni8m "pravednicima" da ne cinite dobro kad ste vecbolji,dakle jos bolje? i da ne primite pravednu Bozju platu mesto kazne. najveci greh je neverovanje i odbijanje ponudjene zrtve Hrista. ako pravednik savzivot biva u pravednosti a na kraju sagresi bice kriv,a ako gresnik savzivot bude gresan,a na kraju se raskaje bice spasen,pise u solomunu.
jedan covek je dosao jednog dana iskati kozu za kozje mleko jer su lekari rekli da njegov decak (vrsnjak mog decaka,vec tri godine biva zaredom u bg u bolnici i nema nade da prohoda (kasnije ce na svim kros takmicenjima biti najbrzi i prvi!) ,ja sam mu tad to dao i rekao da kozje mleko bez molitve nece ici. rekao je mesto odgovora ili poziva na molitvu Bogu kao i ti jedan cas,mada sepredomislio potom,ocito jer ga sotona teo kao i tebe obmanuti svojom pamecu. rekao je klasicnu pricu mnogih da nikad u zivotu nije nikog povredio,a to mu se dogadja! rekao sam mu da licno znam sve to sto tvrdi,jer sam cuo od mnogih u selu o njemu kao posetnjaku i da je najbolj radnik cak u jednoj velikoj firmi od tolko ljudi,popsten,radan itd. rekao sam mu,ti si proglasen najboiljim radnikom u tvojoj firmi,ali sad ti znas kako se za svaki rad trud dobija plata i sad,ako ti neces otici po papir ,dokaz svog rada kod sekretarice za prosli mesec da bi satim papirom u banci (obracun) digao platu zasvoj trud ti si onda sam kriv za ne primanje plate za rad. tako sam ga pitao,kad vecsvi svedoce a ne ti sam za sebe da jesi najbolji zasto ne bi kucao kod Boga da ne ostajes bez plate,Bog te ce cuti.
mesec dana potom dete je prohodalo! naravno tonijekozje mleko moglo uciniti,vecmolitva i ciotanje jevandjelja na koje sam ga uputio!
u tome je tajna i za tebe i slicne. ako si kako tvrdis iskren dobar,ko ti brani da ne primis cak pre mene i bolju platu?! razmisli ko? Bog ti ne brani ,cak te zove! sam sebe stavljas u tako losu poziciju nagovorom satane. mir tebi.

samo vi recetujete bajke i basne, ali pravda postoji i ona nije niti vasa bajka niti vasa basna, ona je prava i stvarna za sve nas

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
pravda je Isus i njegova Rec. budi hrabar i dodji Hristu.

ti ces da mi pricas o hrabrosti? pa od vas nema vecih kukavica, vise su hrabri ateisti od vas, vi se bre plasite djavola ili pakla, pa zbog toga mi ovde mudrujete o bogu i njegovim zakonima, zato sto ste se da ne kazem sta u gace da ne odete u pakao ili da ne trunete negde, pa vidis ja nemam taj problem, ja sam totalno miran i opet ponavljam ako je raj taj vas raj onda ja necu uci u njega zato sto je nepravedan, ali na vasu zalos raj je veoma pravican i boziji zakoni su veoma jasni i pravicni a ne neke izmisljene bajke i basne.
a pravda su boziji zakoni koji vladaju svemirom i koje on nece nikad prekrsiti

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Стварно не знам шта си зло видео у тим речима? Ти си сам рекао да си православац, откуд онда та реакција? Прошетај до свештеника и исто ће ти рећи ("dodji Hristu"). То му дође као да ја кажем да сам Далај Лама, а немам никакве везе са том сектом. Тако и ти кажеш да си православац, а одбацујеш основу православља, а то је Исус Христ.

Одбацујеш хришћанство, а кажеш да му припадаш. Не да је контрадикторно, већ је толико устаљено у народу да је болно слушати сваки дан. Не постаје се православац (хришћанин) рођењем у некој одређеној држави или неком народу, већ избором Исуса Христа за личног Спаситеља. Када Га прихватиш као Господа и Спаситеља, ти си спашен. Тада настаје промена (начина живота - битисања), и човек се посвећује - тежи ка христоликости. То није услов Спасења како говоре неке црквене заједнице, већ последица Спасења.

Пример: нађеш се на суду и каже ти се да је неко платио твоју казну. Ти прихватиш или одбациш. Ако прихватиш, хоћеш ли се вратити старим навикама и преступима? Јер ако прихватиш, а наставиш по старом, не вреди ти опроштај ни за пређашња дела. Што не значи да постајеш одмах савршен, тежиш ка томе (ка Христовој савршености). Сви смо ми само људи са истим или сличним манама, само нас дели избор који донесемо у животу. Неко бира мудро, а неко по лудости као бунтовник против - не зна ни он сам чега.

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
pa sta sam ja mentalac pa da meni neko treba da prica sta cu ja i gde da idem? sta mi to kao budi hrabar? sta sam ja ovca? to mi je kao velika hrabrost, ja sam svoje kazne platio i nema sta neko da placa umesto mene, nemam sta ja da odbacujem nema potrebe za tim, igrom slucaja sam hriscanin i to cu ostati, da sam igrom slucaja musliman to bih isto ostao
a po toj teoriji pravoslavlja onda su svi pravoslavci i katolici i protestant i batisti
ja ne znam sta sam ja to lose rekao? ja samo hocu pravdu za sve i fer odnos, onaj vas raj nema veze sa mozgom a kamoli sa stvarnim rajom, kao sto sam vec rekao zakoni su veoma jasni i bog ih je stvorio i nece ih krsiti sigurno

Natrag