Prava istorija Srba?!

Član
Učlanjen(a)
28.10.2009
Poruka
62
Ko bre otiso u svemir pre samo 2500 godina - Srbi ma daj - pa nasi su preci dosli sa Sirijusa mnogo ranije - i odma su postali fraoni:D
nije lepo sto se Jovana Jovića Pjanaovića sprda na racun jedne teorije koja ima neku osnovu - zato se toliko i napada !
Al ajde sada ozbiljno - Srbi na Balkanu -pre seobe -
cak i vizantijski pisci/narocito Laonik Halkokondil/ Srbe poistovecuju sa Tribalima /prastanovnici Balkana, najmocniji narod u unutrasnjosti B.poluostrva -odatle i naziv knjige Olge Lukovic Pjanovic -Serblos Trybalos, autem gentem esse totius orbis antiquissimam et
maximam, compertum habeo" - Срби, Трибали, народ
најстарији и највећи (од свих) народа, поуздано знам"./О. Л. Пјановић "Срби...Г стр. 186-191./
Овај значајан податак још je важнији, имајући у
виду да je одмах потом Халкокондил, уз овај податак o
Србима Трибалима, наставио упоређујући Трибале и Херодотове Трачане: "Трачани су, после Инда највећи
народ на свету".! Халкокондил бележи: "Али опет знам,
премда су народи ови различити по имену, ипак се не
разликују по обичајима, a говоре истим језиком још и
данас".2/l Херодот "Историја" V 3.
- M.Jovic Srbi pre Srba,str.154-155

Ma starosedeoci nema sta:):):)
Jos da malo vojno ojacamo pa da povratimo staru slavu:):):)

Član
Učlanjen(a)
23.03.2010
Poruka
160
Koliko ja znam jedina veza Srba i Tribala je ta sto su Srbi pri dolasku na Balkan asimilizovali ono sto je ostalo od Tribala(ako je nesto uopste od njih i ostalo).Dokazivanje da su Srbi starosedeoci Balkana znaci osporavanje Srba kao Slovenskog naroda,sto mi zvuci prilicno neverovatno.

Član
Učlanjen(a)
28.10.2009
Poruka
62
Koliko ja znam jedina veza Srba i Tribala je ta sto su Srbi pri dolasku na Balkan asimilizovali ono sto je ostalo od Tribala(ako je nesto uopste od njih i ostalo).Dokazivanje da su Srbi starosedeoci Balkana znaci osporavanje Srba kao Slovenskog naroda,sto mi zvuci prilicno neverovatno.
Lepo, a na osnovu cega to znas, - gde si procitao o asimilaciji Tribala ili nisi ni citao nego prosto znas - bas bi uzeo neko stivo o tome kako su Tribali - preciznije ono sto je od njih ostalo, asimilovani od Srba ! Kako je tekla - po muskoj ili zenskoj liniji,kako su se nazivali ti mesanci, koje su vere bili,fizionomije - daj da i mi ostali saznamo !
Ovi koji tvrde da su srbi starosedeoci na Balkanu , ne zadrzavaju se samo na B.poluostrvo vec iznose tezu da su Srbi ( po njima ovaj naziv predhodi nazivu Sloven) naseljavali daleko siru teritoriju od one koju danas naseljavaju slovenski narodi - skucise nas dusmani prokleti:lol:
Lepo bi bilo kada se diskutuje da se to potkrepi nekim argumentima jer su nasa verovanja u ovakvim temama irelevantna / mozda ja verujem da vodim direktno poreklo od prvog srpskog vladara i da ce se pod upravom mojih potomaka obnoviti ta imperija koja ce sezati od Antartika do T:haha::haha:;-)okija ovaj htedoh rec od Artika ali kad se tu umesao i Antartik stacu, sudbina je to htela !!!

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
23.03.2010
Poruka
160
Pa pri dolasku na Balkan Srbi su zatekli romanizovano starosedelacko stanovnistvo i vecinom ga asimilizovali.Koliko znam to je ono sto vazi za zvanicnu istoriju.

Član
Učlanjen(a)
28.10.2009
Poruka
62
Pa pri dolasku na Balkan Srbi su zatekli romanizovano starosedelacko stanovnistvo i vecinom ga asimilizovali.Koliko znam to je ono sto vazi za zvanicnu istoriju.
:acute:Eto ti sad - pa ne moze to tako - ovde mesas zvanicnu istoriju sa stavkama iz nezvanicne - no krenimo redom -
1.Po zvanicnoj istoriji koju ti zastupas nisu na Balkan dosli Srbi vec Sloveni ( od njih se potom na novom prostoru formiraju - Srbi, Hrvati)
2.Kazes da su ti dosljaci asimilovali vecinu romanizovanog starosedelackog stanovnistva - i ponovo gresis - prema zvanicnoj istoriji vecina starosedelaca se razbezala ,sto bi se reklo kud koji mili mojismile3,salu na stranu - povlaci se dublje u unutrasnjost Vizantije /na sigurno/ a manji deo se sklanja u nepristupacne ,ne naseljene oblasti/pre svega u brdsko-planinske oblasti( od ovog dela izbeglog starosedelackog stanovnistva formirace se posebna etnicka grupa- vlasi,mada termin vlah u srednjem veku ima daleko siri pojam od ovog etnickog koga sam sada naveo,ali to je sasvim druga prica) - prema zvanicnoj istoriografiji u tom periodu je tek neznatni deo tog ilirskog stanovnistva asimilovan !
3. Nigde se tu ne spominju Tribali - prema tome ne iznosi molim te neistine.Razumeo bi da si izneo tumacenje ,nekih istoricara (npr.Fanula Papazoglu...) na ovu temu - posto niko ne moze poreci da je to sto sam naveo napisano vec se trude da na neki svoj nacin objasne izneseno ! /Naravno tada se ne pozivaju na druge izvore vec prizivaju "zdravu pamet" i cistu logiku:)

Član
Učlanjen(a)
23.03.2010
Poruka
160
1.Na Balkan dolaze Sloveni a medju njima Srbi i Hrvati kao vec formirani narodi.
2.Sa tvojom drugom stavkom mogu se sloziti.
3.Nisam rekao da su Sloveni asimilizovali Tribale vec ono sto je od njih ostalo jer Tribali pre doseljavanja Slovena polako vec nestaju sa istorijske pozornice.
I jedno pitanje:Kakve veze sudbina Tribala ima sa poreklom Srba?

Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
Al ajde sada ozbiljno - Srbi na Balkanu -pre seobe -
cak i vizantijski pisci/narocito Laonik Halkokondil/ Srbe poistovecuju sa Tribalima /prastanovnici Balkana, najmocniji narod u unutrasnjosti B.poluostrva -odatle i naziv knjige Olge Lukovic Pjanovic -Serblos Trybalos, autem gentem esse totius orbis antiquissimam et
maximam, compertum habeo" - Срби, Трибали, народ
најстарији и највећи (од свих) народа, поуздано знам"./О. Л. Пјановић "Срби...Г стр. 186-191./
Овај значајан податак још je важнији, имајући у
виду да je одмах потом Халкокондил, уз овај податак o
Србима Трибалима, наставио упоређујући Трибале и Херодотове Трачане: "Трачани су, после Инда највећи
народ на свету".! Халкокондил бележи: "Али опет знам,
премда су народи ови различити по имену, ипак се не
разликују по обичајима, a говоре истим језиком још и
данас".2/l Херодот "Историја" V 3.
- M.Jovic Srbi pre Srba,str.154-155
Kako neko ko je živeo u drugoj polovini 15 veka i ko je pisao o događajima od pre skoro 1000 godina pre njega može biti pouzdan izvor a u isto vreme Porfirogenita smatrati u potpunosti nepouzdanim izvorom iako je on živeo pola milenijuma pre . Naročito je smešno misliti da je taj isti čovek iz druge polovine 15 veka mogao da zna koji je narod najstariji .
Osim toga uzimanje takvih izvora zdravo za gotovo nema nikakvog smisla jer postavlja se pitanje pouzdanosti terminologije kao i na šta se te informacije oslanjaju. Za prvo (nepouzdanost terminologije), Laonik Halkokondil nije bio naučnik u današnjem smislu i nije baratao današnjim naučnim terminma tako da reč Tribali koje je koristio ne mora da znači da je mislio na iste Tribale za koje mi danas u nauci znamo . Primera ovakvih zamena termina u istoriji ima na pretek, recimo u Barskom letopisu se uopšte ne pominju ni Sloveni ni Srbi već Goti . Pisac je Gote zamenio sa Slovenima. Iskusan istoričar zna za ovakve zablude i zamene termina starih hroničara. Zatim kako je Halkokondil mogao da zna kakvim jezikom govore Tribali kada su oni vekovima unazad bili romanizovani. Drugo pitanje je na koje informacije se on oslanjao , ako je informacije preuzimao iz narodne tradicije onda je to prilično nepouzdano.
Ono što je kararakteristika za pisanje Olge Luković Pjanović je neizgrađen kritičko istorijski metod (uostalom ona i nije istoričar) već se svaka informacija koja odgovara njenoj početnoj hipotezi automatski implementira u tu simuliranu tvorevinu , e takav nekritički odnos prema izvorima u savremenoj istoriografiji nije prihvatljiv . Ona takav nekritički odnos pokazuje na mnogim mestima , prvo poziva se na vlasitu majku , pa citiranje istoičara amatera poput Miloša S. Milojevića i na kraju nekritičko sagledavanje istorijskih pisanih izvora.
U vezi Tribala. Oni (Tribali) su staro tračko pleme indoevropskog porekla koji su na Balkan dospeli pretpostavlja se pred kraj 2 milenijuma p.n. e. Vremenom su stvorili nešto kao vlastitu državnu tvorevinu . Zadavali su muke Aleksandru Velikom dok ih ovaj nije pobedio 335 godine. Kasnije dolaze pod upravu Rima gde se romanizuju .
U kojoj meri su se Tračani a sa njima Tribali pomešali sa Slovenima, kasnije Bugarima teško je reći, za pretpostaviti je u velikoj . Da li su i u kojoj meri današnji Vlasi , Cincari i delom Rumuni (koji su većinom potomci dačkih plemena) potomci Tračana (Tribala i ostalih ) takođe je teško utvrditi.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.10.2009
Poruka
62
I jedno pitanje:Kakve veze sudbina Tribala ima sa poreklom Srba?

pogledaj post 111 - neverovatno koliko ti je lose pamcenje yes3

@rollmilan -
imas pravo tako da gledas na to, ali imaju pravo i oni koji to rade na sasvim drugi nacin.
Sto se tice knjige Olge Lukovic Pjanovic - tacno je da je po struci lingvista ali to ne umanjuje njeno delo koje predstavlja osvrt na dela drugih pisaca / svaka glava je posvecena drugom autoru ili lingvistickoj pojavi - veoma interesantna knjiga
Ponavljas gresku i ponovo dajes kategorizaciju i ocenjujes neciji lik i delo - za svojevremeno eminentnog profesora milosa milojevica kazes - amater - covek je zaqvrsio u to vreme najprestiznije skole /najvise obrazovanje steko u Moskvi/ za sobom ostavio veliki broj radova od kojih je najveci deo bio jos za njegova zivota zaplenjen i zabranjen za izdavanje - 2 sanduka njegovih pisanija su tako ostala skrivena od ociju javnosti - nebulozna naklapanja se nikada nisu sklanjala. bilo bi leopo da u diskusiji izbacis kategorizacije - nekacitaoci prosude, ako su to gluposti i bajke nema bojazni - samo deca ce poverovati u njih;)
Sto se tice Alexandra Makedonskog - svaka njegova pobeda je pracena pripajanjem teritorija, teritoriju Tribala nikada nije zauzeo, vodio je "uspesan" pohod, Tribali su se povukli pred njim do jednog ostrva na Dunavu/predpostavlja se da je u pitanju Veliko ratno ostrvo ili neko drugo kod danasnjeg Bg/ gde su mu pruzili ogorcen otpor,nakon kojeg se nepobedivi Aleksandar ranjen vratio u svoju Makedoniji:)
Naravno odneo je pobedu !!!

Član
Učlanjen(a)
23.03.2010
Poruka
160
A jesi li uzeo u obzir da su Srbe nazivali Tribalima jer se njhova teritorija po doseljavanju donekle poklapala sa teritorijom koju su naseljavali Tribali.Po meni mi smo potomci Tribala taman onoliko koliko su danasnji Makedonci potomci Aleksandra Makedonskog.

Član
Učlanjen(a)
22.07.2010
Poruka
2
odgovor od Kneza

ma jeste...Srbi su postojali i pre samog sveta....daj bre ljudi nemojmo da se lazemo...realno svaki narod tezi ka tome da dokaze da je prvi nastao...kao kad su Albanci poceli da pricaju kako su nasi Srpski junaci u stvari njihovi i tako to...pustite prazne price...moze se verovati samo u one NAJSTARIJE spise...a i to je vrlo diskutabilno...

Zar ne cujes sebe,ponavljas kao papagaj ono sto su te naucili,i to pogresno.
Niko ovde ne govori sa 100 posto preciznosti da ja bas tako.Ako ne verujes u sebe
nikada neces doci do istine.Zar mislis da su svi ovde budale , a samo ti pametan.Najlakse je ne verovati ni usta i po svemu pljuvati.potrebne su godine istrazivanja da bi se utvrdile cinjenice(ako se do njih uopste ikada dodje) a tako malo je potrebno da se zapocne proces trazenja istine.I nemoj tako da polemises sa ljudima jer to je nepristojno ako ne baratas cinjenicama.Mnogi ljudi iz SANU iako raspolazu mnogim ARTEFAKTIMA ne objavljuju ono sto znaju.I samo da znas da se kockice lagano slazu i kod nas i na jos mnogim mestima u svetu o tome ko su bili nasi dedovi.

Samo malo vere nije na odmet

Natrag