Videćemo da li je njegovo obećanje pravo, ili je kao i ono iz Edenskog vrta, kada je rečeno Evi, nećete vi umreti.
Čini kako misliš da je dobro, ali ja takvima kakav je on ne verujem. Prvom prilikom će početi ponovo.
Brate, odgovoricu ti stihom:
"
Ljubav sve snosi, sve veruje svemu se nada, sve trpi, ljubav nikad ne prestaje" (1. Kor. 13).
I Bog je najpre pokazao svoju ljubav k nama - "
Ljubazni! Kad je ovako Bog pokazao ljubav k nama, i mi smo dužni ljubiti jedan drugog."
Hristos kaze "
nadvladajte zlo dobrim".
Vatra se vatrom ne gasi. Tripo je toga svestan, i trebao bi biti. Pokusali smo gasiti vatrom i jedni i drugi ali ne ide. I on je nas napadao i mi njega. Koristimo dakle oruzje Bozje koje je ljubav i prastajmo jedni drugima i budimo milostivi. Jer Bog to zeli. Budimo ljudi najpre.
Nikoga ne moze ljubav ostaviti ravnodusnim, zato mu ja oprastam. Oprastam cak i ako se ne kaje. Nadam se da ce ga ta ljubav sa nase strane promeniti da ce i on poceti razmisljati i pisati drugacije. Pa i ovo malo sto je obecao dovoljno je.
I pre ili kasnije se opet pokajao i opet nastavljao po starom, ali kaze Pismo "
ako ti brat i 7 puta na dan zgresi i dodje k tebi govoreci - oprosti mi, oprosti mu". Niko nije savrsen, ako imamo razumevanja za svoje pogreske trebamo i za tudje.
Ja se zaista nadam da je ovo iskreno sa njegove strane i da ce biti jos bolji u buducnoati, nadam se zaista. Jer niko mu ne zeli zlo vec dobro. Tako je i sa vase strane i sa moje, znam.
Pokazujmo dakle ljubav. Ne pominjimo njegovu proslost, vec gledajmo u buducnost. Znas li kako otac docekuje svog zabludelog sina, siri ruke i grli ga. Nemojmo odbacivati nekoga ko se makar i malo pokajao i dobru volju pokazao. Nego ga pozdravimo, a on ce ohrabren time pokazati jos i vecu ljubav i zahvalnost.
Ja mu dajem sansu, jer sam ipak u njegovim recima prepoznao dozu kajanja. Trebate i vi tako.