Točno. Treba razlikovati "prihvaćanje ljudi" od prihvaćanja njihovih vjerovanja. Kad bismo prihvatili učenje Adventista sedmog dana, ne superiorno Crkvenom učenju kako to oni sami tvrde, nego ravno Crkvenom učenju, najlogičnijim slijedom vrlo brzo bismo došli do zaključka kako su "sva vjerovanja ista". A ovo pak znači da nema razlike između kršćanstva i sotonizma. Slažete li se s ovim?
Potpuno si u pravu. No pitanje je da li smo svesni razlike u "tolerisanju" različitih ljudi, od tolerisanja različitih verovanja. Ovo prvo je i poželjno, u određenoj meri, jer rečeno nam je "Ne činite drugima što ne želite da drugi čine vama", ali ovde postoji, ozbiljna opasnost relativiziranja verovanja (što se posebno vidi iz
pozivanja na zajedničku molitvu) što realno vodi u indeferentizam, u kome su sva "verovanja" iste vrednosti i sva podjednako
istinita.
To zaista znači ono što si napomenuo. I to nažalost možemo videti po celom zapadnom svetu, propraćeno "oduševljenim" medijima.
Na tvoje pitanje, da li se slažemo sa time, mogu odgovoriti u svoje ime. Ne slažem se sa relativizmom, makar bio samo u najavi. Sa upozorenjem koje si napisao, u potpunosti se slažem.
Žele poštovanje ličnosti i normalniji odnos, ok to im možemo dati, jer od nas to zavisi, ali tretiranje adventizma kao ravnog učenju Crkve, ili kako bi oni voleli da prikažu superirornijeg od učenja Crkve, to im nažalost ne možemo dati. Barem ja im to ne mogu dati, ostali kako žele, ne možemo im nametnuti ništa. Ako zbog mira u "kući" pristaju na relativizaciju, neka ih.
Što se mene lično tiče, ja zaista ne mogu prihvatiti relativizaciju, jer dobro znam kuda to vodi.
Odreagovao sam na ovoj temi jer je Laodikeja zbog svoje inicijative bio lično napadnut, a dobro znam šta je i bio cilj napada, jer adventisti tako funkcionišu i stalno jedne druge špijuniraju oko poštovanja "lika i djela" Ellen Gould Harmon White. Ali me takođe ni Laodikejina inicijativa nije iznenadila, jer i tako deluju, posebno kada uvide da napadi ne donose ploda.
Zato sam i napisao, da je potrebna ogromna doza opreza. No bojim se da to mnogi nisu shvatili.