Postanak Zemlje-Kako i Koliko dugo

Član
Učlanjen(a)
06.06.2010
Poruka
320
za domicusa
slazem se sa tobom samo da rodoslov nema blage veze sa temom o staroscu zemlje.
Ja rekoh da ima a ne da nema. Oci ti vide samo ono sto ti zelis da vide :)
RIS BG je napisao(la):
ali ti brkas babe i zabe...,opet si ga uzeo u usta kao argument za odredjivanje vremena,ostavi ga ,nebitan je za ovu temu.
no comment.
RIS BG je napisao(la):
U 1.mojsijevoj 1 glavi 1 stih pise
U pocetku STVORI BOG ,a ne RECE Bog,brkas reci dragi moj domicuse.
Progutao si prva dva stiha i poceo sa trecim.
pobogu covece, odnosi se na svetlost zato sam napisao "rece Bog". Znaci, replicirao sam na tvoje "or" :)
RIS BG je napisao(la):
I sta mi rece?,cak i satanisti veruju da je Bog stvorio zemlju za doslovnih 6 dana?
Pa onda ste isti,a ja se razlikujem od vas.
Ovaj "argument" ne prilici ozbiljnosti teme.
RIS BG je napisao(la):
smog sam stavio pod znakom navoda, "smog",da ti slikovito objasnim da je ta prvobitna atmosfera bila sastavljena od debelog sloja vode i oblaka,a i raznoraznih gasova kao sto je CO2,koji ne dozvoljavaju da se probije sunceva svetlost.
Oblaka nije bilo. Da ih je bilo, bilo bi i kise. Ti ne koristish Biblijski tekst u ovom slucaju vec samostalno interpretiras i kombinujes sa evolucionistickom teorijom o stvaranju zemlje.
RIS BG je napisao(la):
Kad budes razumeo dragi moj prijatelju kakva je bila zemljina atmosfera shvatices zasto je Bog rekao u prva dva stiha 1 Moj,1 glave da je zemlja bila,pusta i bez oblicja i da je bila TAMA!!!Zemlja je kao i sunce i mesec vec bila stvorena.
Naravno da je bila stvorena, 1. dana je stvorena a Sunce, Mesec i zvezde 4. dana :)
Mojsijeve krnjige se daju veoma lako razumeti ali ti izgleda nisi medju te :)
RIS BG je napisao(la):
U 1.Moj 1;1 pise lepo 'U pocetku STVORI Bog NEBO i Zemlju.
Zapazi da se prvo spominje NEBO,pa tek onda Zemlju,i da je to bilo u POCETKU.
KADA je po tebi Bog stvorio nebo ???Jel po tebi Bog stvorio NEBO DRUGOG dana,ili u Pocetku???
Znas li sa su nebesa ? Mislis da je to atmosfera ? lol
Zasto nisi nastavio dalje tekst ? Evo ja cu ti pomoci :)
1.Mojsijeva 1:2 - "A zemlja bese bez oblicja i pusta, i bese tama nad bezdanom, i duh Bozji dizashe se nad vodom" itd itd... :)
1. mora se imati elementarno znanje iz fizike . Zasto prvo "nebo" pa onda zemlju ? Prosto je
Stvorio je materiju - automatski iz toga proizilazi da je stvorio i prostor ( citaj kosmos i tu je naravo i vreme :)
Reci mi prijatelju, zasto bi Bog stvorio zemlju i ostavio je tako "nedoradjeno" jedno vreme ( milijardama godina ) ?
Biblija kaze da je to uradio u trenu. Rekao je i bi onako kako je rekao :)
za SEDMI dan koji jos uvek traje sam ti odgovorio,a za sabat ne znam sta hoces?Da imenujem dane u nedelji?ponedeljak,utorak,.........SUBOTA,NEDELJA????
Dan u Bibliji ima vise znacenja
1.dan kada je DNEVNA svetlost
2.dan od 24 sata
3.prorocki dan kada je jedan dan predstavljen jednom godinom
4.dan koji moze da traje 1000 i vise hiljada godina...
5.dan kao straza nocna.....
Zavisi u kom se kontekstu nalazi tako se i tumaci.
6.dupli sabat.....
Ali napravi temu o sabatu ,pa cemo tamo pisati,jer nije bitan za ovu temu..../QUOTE]
Sedmi dan je dan shabat. Kako ne znash sta hocu ? Nema tu mesta za :"za sedmi dan sam ti odgovorio a za shabat ne znam sta hoces" :)

To sto mi ti nabrajas su dani nazvani odnosno inspirisani paganstvom.
Jevreji imaju 1.dan, 2.dan, 3.dan, 4.dan, 5.dan,6.dan i Shabat ( jedino taj 7. dan ima svoje ime)
Dakle dan odmora.
Naravno da se radi o kontekstu i da postoje i demogodisnji i sedmonedeljni shabati ali ako govorimo o dekalogu, konkretno se odnosi na 6 dvadesetcetvorocasovnih dana. O tome ti svo vreme pisem ali nikako da dopre do tebe :)
Dakle, ne da nije bitan vec naprotiv, mnogo je bitan iz razloga sto se sporimo oko starosti zemlje.
I dalje ne vidis vezu ? :)

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
za domicusa
Pun si predrasuda i zato ne vidis neke veoma jednostavne stvari
1.Mojsijeva 1:1-5 DK
"1 U početku stvori Bog nebo i zemlju.
2 A zemlja beše bez obličja i pusta, i beše tama nad bezdanom; i duh Božji dizaše se nad vodom.
Zemlja je znaci vec stvorena ,samo treba da se oblikuje,a pocinje sa OSVETLJENJEM (difuznom svetloscu)
3 I reče Bog: Neka bude svetlost. I bi svetlost.
4 I vide Bog svetlost da je dobra; i rastavi Bog svetlost od tame.
5 I svetlost nazva Bog dan, a tamu nazva noć. I bi veče i bi jutro, dan prvi.
6 Potom reče Bog: Neka bude svod posred vode, da rastavlja vodu od vode.
7 I stvori Bog svod, i rastavi vodu pod svodom od vode nad svodom; i bi tako.
8 A svod nazva Bog nebo. I bi veče i bi jutro, dan drugi.
I sta kazes sta te ovde zbunjuje?Prva rec nebo ili Nebesa oznacavaju svemir ili vasionu.Da neces da kazes da je prvo stvorio zemlju,pa onda nebesa,svemir ili vasionu?
Sta podrazumevas pod Nebo(nebesima) u 1 stihu?Ja razumem da je u pocetku stvorio svemir i zemlju.U svemir ubrajam Zvezde(sunce,itd)i ostale planete i satelite.
Nadalje on pocinje zemlju da oblikuje.
Bila je tama nad povrsinom vodenog bezdana,da li te to buni?takodje pise da je Bozji duh delovao nad povrsinom voda.
Ali.zar ne vidis da je ZEMLJA VEC BILA STVORENA!!!!
Kad se kaze da je zemlja bila bez oblicja i da je bila tama i da je duh bozji delovao nad povrsinom vode,jesi li se ikada zapitao zasto je to radio i zasto je bila tama???Da li si pomislio da je Bog nekim "omotacem" stitio vodu da ne ode u svemir,ili nesto slicno?Da li je taj omotac sprecavao sunceve zrake da prodru,pa je zato bila tama.....,to se verovatno nikada nisi pitao,Cinjenica je da je nesto sprecavalo sunceve zrake da prodru .,ali zemlja je vec postojala,pre nego je krenuo da je osvetli!!!!

Novi svet prevod pise ovako
1.moj 1-8
"1 У почетку створи Бог небеса и земљу.
2 Земља је била празна и пуста, и над површином воденог бездана простирала се тама, а Божји дух деловао је над површином вода.
3 И Бог рече: „Нека буде светлост.“ И настала је светлост. 4 Бог је видео да је светлост добра, и Бог је раздвојио светлост од таме. 5 Бог је светлост назвао дан, а таму је назвао ноћ. И било је вече и било је јутро — дан први.
6 Затим Бог рече: „Нека буде небески свод између вода и нека се раздвоје воде од вода.“ 7 Тада је Бог начинио небески свод и раздвојио воде које треба да буду испод свода од вода које треба да буду изнад свода. И било је тако. 8 Бог је небески свод назвао небо. И било је вече и било је јутро — дан други.

sto se tice jevrejskih dana u nedelji ...prvi,drugi,treci,cetvrti,peti,sesti i sedmi koji se zvao sabat,sta tu nije u redu?

Član
Učlanjen(a)
06.06.2010
Poruka
320
"Ja u klin-ti u plocu" a ima i ona "trla baba lan..." :)
Nema potrebe da i jedno slovo napisem vise od onoga sto vec jesam :)
Ko zeli da razume, razumeo je vec u 1. ili 2. postu a sve na dalje je preterano Maksime :)
Pozdrav tebi! :D

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
hahaha,bas si ti trla baba lan,hahaha
Svako normalan koji nema predrasuda uvidja da je postojao pocetak kad je Bog stvorio zemlju.
Nakon sto ju je stvorio,poceo je da je oblikuje za zivot i to u toku 6 Bozjih,a ne ljudskih dana,koji se veoma razlikuju.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
hahaha,bas si ti trla baba lan,hahaha
Svako normalan koji nema predrasuda uvidja da je postojao pocetak kad je Bog stvorio zemlju.
Nakon sto ju je stvorio,poceo je da je oblikuje za zivot i to u toku 6 Bozjih,a ne ljudskih dana,koji se veoma razlikuju.
Kako se razlikuju? Koliki su ti Božiji dani, piše li negdje u Bibliji?

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
za Jureta
Hajde Jure ,procitaj par postova iznad gde sam pisao o tome .
Ali hajde jos i za tebe da napisem
Ti si nepristrasan bez predrasuda ,pa prosudi sam .
Procitaj prvo ove stihove

1.Mojsijeva 1:1-5 DK
"1 U početku stvori Bog nebo i zemlju.
2 A zemlja beše bez obličja i pusta, i beše tama nad bezdanom; i duh Božji dizaše se nad vodom.
[Zemlja je znaci vec stvorena ,samo treba da se oblikuje,a pocinje sa OSVETLJENJEM (difuznom svetloscu)]
3 I reče Bog: Neka bude svetlost. I bi svetlost.
4 I vide Bog svetlost da je dobra; i rastavi Bog svetlost od tame.
5 I svetlost nazva Bog dan, a tamu nazva noć. I bi veče i bi jutro, dan prvi.

Jure da li si primetio kakva je zemlja bila u drugom stihu (bez oblicja i pusta...)
Zar ti to ne govori da je zemlja postojala pre Bozjeg "prvog"dana oblikovanja zemlje?
Prvi dan oblikovanja pocinje sa trecim stihom...,znaci zemlja je vec postojala?
Jel jeste ili nije???,hajde bez predrasuda reci pa odoh da spavam.

nadalje bozji dan se razlikuje od ljudskog,pre svega cistom logikom,a zatim i po onom sto pise u bibliji
evo ti dva biblijska stiha goji govore u prilog tome
2.petrova 3:8
Ali ovo jedno da vam ne bude nepoznato, ljubazni, da je jedan dan pred Gospodom kao hiljadu godina, i hiljadu godina kao jedan dan
(Po ovom stihu ovde moze jedan Bozji dan da traje i jednu a i mnogo vise hiljada godina)
Jevrejima 4:
4 Jer negde reče za sedmi dan ovako: i počinu Bog u dan sedmi od svih dela svojih
10 Jer koji uđe u pokoj Njegov, i on počiva od dela svojih, kao i Bog od svojih.
11 Da se postaramo, dakle, ući u taj pokoj, da ne upadne ko u onu istu gatku neverstva.
(i ovo je jedan primer koji pokazuje da bozji sedmi dan jos traje,i da se postaramo da udjemo u njega)

Toliko od mene ,a sad svima laku noc

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ali ovo jedno da vam ne bude nepoznato, ljubazni, da je jedan dan pred Gospodom kao hiljadu godina, i hiljadu godina kao jedan dan
(Po ovom stihu ovde moze jedan Bozji dan da traje i jednu a i mnogo vise hiljada godina)
Čekaj, RIS, ovo je totalno konfuzno i nejasno.
Prvo, šta ovdje znači godina? Na to pitanje se mora znati odgovor, da bi se izvodio neki zaključak o dužini Božijeg dana. Inače, ovako kako je rečeno predstavlja samo jednu metaforu, koja se može poimati na različite nečine. Ako ti kažeš: jedan dan je pred Gospodom kao hiljadu godina, a ja kažem: hiljadu godina pred Gospodom je kao jedan dan, obojica ćemo biti u pravu, prema ovoj Biblijskoj rečenici. A gdje je onda istina?
Drugo, ako je Gospodnji dan hiljadu godina, onda Isus još uvijek ne bi vaskrsnuo, zar ne?

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Za Jureta
Mozda je konfuzno samo u pocetku,kasnije nije.
Kad u Bibliji pise
2.petrova 3:8
Ali ovo jedno da vam ne bude nepoznato, ljubazni, da je jedan dan pred Gospodom kao hiljadu godina, i hiljadu godina kao jedan dan ,moze da bude kako god hoces,zavisi sa kojeg aspekta posmatras bozjeg ili ljudskog.
Sa Bozjeg stanovista jedan dan taje hiljade ljudskih godina,,i hiljade ljudskih godina su kao jedan dan u Bozjim ocima..
Ovo je Petar zapisao jer se mnogima smucilo to cekanje kad ce doci....,mnogi su mislili da ce Bog doci bukvalno za par dana....

Kao drugo posto Bozji dan traje vise hiljada ljudskih godina,Bog Otac je Isusa vaskrsao 33g.n.e po ljudskom racunanju vremena sto je mozda 0,0003 deo jednog jedinog Bozjeg dana,a mozda i manje.
Naprimer sedmi dan,dan Bopzjeg pokoja ili odmora traje od stvaranja adama i Eve pa sve do dana danasnjeg i jos ce trajati do neodredjenog vremena u buducnosti!prema jevrejima 4 glave.

Da li ti je sada malo jasnije,kao i onaj prvi deo o stvaranju zemlje pre prvog dana zvanog "svetlost"?
Ako nije pitaj,da pojasnim

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Domicuse
Zbog takvih kao ti,sve vise ljudi se okrece ateizmu.
Nelogicno je da je Bozji stvaralacki dan trajao 24 doslovna sata,odnosno da je jednak ljudskom danu.
Biblija lepo pise da je zemlja imala svoj pocetak,da je bila pusta i prazna,pa da ju je tek onda Bog poceo OBLIKOVATI.

Natrag