Dominicus, nauka nikako ne potvrdjuje Bibliju a i ne negira je u potpunosti. Donosi neke zakljucke o "rupama" u Bibliji, o nekim dogadjajima koji su kontadiktorni, neprecizni, nemoguci i slicno. Zbog toga se tumacenje uskladjuje. Tumacenje Biblije od pre 300 godine nikako nije isto kao tumacenje danas. Strah od Boga je danas mnogo manji nego li sto je bio pre 300 godina a kamoli mnogo ranije. Sistem po kom se veruje u Boga se menja.
Ponovicu se jos jednom. Nauka potvrdjuje Biblijski koncept. Nastavicu dalje samo da nesto razjasnimo.
Vidim da mi ovde ne razumemo. Ja nemam nista protiv nauke. Naprotiv, i sam sam po prirodi "ljubopitljiv" i volim da pronalazim odgovore. Nauka i religija nisu suprostavljene. Nauka pomaze coveku da sto vise i sto bolje upozna Tvorca. Ja sam protiv lazi, indokrinacije i gebelsovskih podmetacina u nauci. Evolucionisticka teorija je isto SAMO verovanje( ako kazes da je pojedini veruju u Boziju svekoliku tvorevinu).
Npr. Slon je nastao tako sto su se parili sova i vepar. Slon izgleda ovako ( pa pokazu sliku ) Anatomija slona je...( pa pokazu sliku i objasne) ...
Hocu da kazem da kroz istinu provuku i laz. Ovo kako je nastao slon bi morali da izbace zato sto nema elementarne logike ni jedan validan dokaz a sto se tice slike slona i njegove anatomije, to je ok, neka ostane. Oprosti na ovakvom primeru ali htedoh slikovito da objasnim sta me nervira
Da nastavim... naucne dokaze koji podrzavaju inteligentni dizajn i Biblijski koncept smo izneli na mnogo podtopic-a. Ako zelis da se ponovimo, ok, nije zaista nikakav problem.
Da li je filozofsko naklapanje ili nije to sto pisem uopste nije bitno. Bitno je da je to jos jedna mogucnost. Ja nisam rekao ko je i kako stvorio Zemlju ali kazem da su mogucnosti mnoge.
Da li bi bio ljubazan da izneses jos neku osim ova dva spomenuta koncepta, evolucionistickog i inteligentnog dizajna. Koje jos mogucnosti ostaju ?
Teorija haosa nije odbacena mogucnost. Procitajte malo nesto na temu subatoma i nastanka atoma. Naucnici jesu potvrdili da se te cestice krecu bez nekog tacnog reda i programa a da u tom kretanju daju neke rezultate tj. stvaraju atome koji se u daljem kretanju raspadaju i novo nanovo daju neke druge atome. Materija je u stalnom kretanju u skladu sa uzrokom. Nista ne stoji u mestu. To jesu naucne cinjenice. Naravno, one ne ukazuju na postojanje ili ne postojanje Boga ali opet mnogo toga govore o mogucnosti da je neki veliki Bog sve ovo stvorio.
Naravno da nije odbacena. Ne znam odakle RIS-u tako neshto ali ae...
Kao sto rekoh, ona samo potvrdjuje zakonitosti koje UVEK postoje i koje su postojale. Haos mozemo sagledati samo kroz entropijsku prizmu. Na stranu to sto su se uhvatili ( ko pijan plota) teorije haosa te sad sa njom pokusavaju da objasne sve i svasta. ne bi me iskreno zacudilo da je iskoriste i za " zasto baba ide peske u WC ". Salim se malo, ne zameri
Ne zaboravi jos jedno, posmatraj istrazivanja iz oblasti kvantne fizike. Primetices da u jednom trenutku iz oblasti matematike i fizike, oni prelaze na cistu filozofiju, i sve se na dalje svede na mentalnu gimnastiku u pokusaju da se da racionalan odgovor na tu neku odredjenu temu koju obradjuju.
Lepo sam rekao da je veliko pitanje kako se slucajnost tumaci a to mnogo govori ako citate sta pisem. Ono sto je oko mene u sobi je sve proizvod ljudske inteligencije zarad ljudske koristi. Svaki od tih predmeta sam za sebe nema svoju svrhu ali tek u kontaktu sa ljudskom upotrebom on sluzi coveku. To nije dokaz da je Bog stvorio Zemlju sa svrhom nego samo naklapanje tj. jedna mogucnost koju nije moguce potvrditi niti u potpunosti negirati.
Odlicno logicno rasudjivanje, samo je zakljucak pogresan ( po meni naravno, govorim samo u svoje ime). Racionalan zakljucak koji bi iz tvog napisanog I dela mogli izvuci je upravo taj da nista na svetu ne postoji u vidu nesvrsishodnosti. Sve ima svoje ZATO.
Zasto ne zelis da primetis da se sve debate na temu materije/materijalnog obavezno implementirane u osnovu duhovne prirode, uzroka i posledice ? Napadnuta evolucionisticka teorija ima svoju svrhu i to samo ( i jedino) kao pokusaj negacije duhovne prirode, odnosno postojanja pravila koja u njoj obitavaju i njen su glavni elementarni cinilac ( kao i u materijalnom naravno), ili ti moral i tim putem opravdati nemoral, odnosno samodestrukciju samog coveka, tako i destrukciju svega onoga sto nas okruzuje a od vitalnog je znacaja za samo ljudsko bitisanje tu gde jesmo.
Sve u svemu, celo moje pisanje nije da dokazujem kako je nastala Zemlja jer je skroz nebitno kako je nastala s obzirom da su teorije i mogucnosti mnoge a mogucnost da se precizno ustanovi istinitost skoro ravne nuli. Svako moze na licnom planu da ima svoje verovanje ali ga ne moze jasno i nedvosmisleno dokazati. Ono sto je bitno bez obzira na verovanje, to je sta ces uraditi sa onim sto je sigurno stvoreno i postoji. A to je svako od nas pojedinacno (zapravo nista ne postoji kao pojedinacno i totalno nezavisno ali hajde da tako kazem). Sta cemo uraditi sa svojim zivotom i kakav cemo tok dati buducnosti. A ono sto je bilo, to je bilo.
Sada je tvoj zakljucak tacan (opet po mom poimanju ) a pocetak ne. Ono sto sam u predhodnom citatu spomenuo se upravo odnosi i na ovo sad posledje. Veoma je vazno dobiti odgovore (i znati ) na pitanja : Ko smo? Odakle smo ? Kako smo nastali ? Koja je svrha naseg postojanja ? Da li postoje zakonitosti zivota i kako one glase ?
Dodatak :
Da bi se nesto nazvalo naucnom cinjenicom mora da prodje nekoliko preduslova i koristi:
1. Polazna pretpostavka - u njoj objedinjujemo sve nama do sad ZNANE naucne cinjenice i pratimo njen elementarno logicki sled koji nas je doveo do te neke polazne tacke. Npr. Lamark i Darvin su svoju teoriju zasnovali na varijaciji u sklopu jedne vrste i taj model primenili na sve ostalo... a sad njihovi sledbenici, krece, gletuju i ispravljaju to njihovo ne bi li iole imalo nekakvog smisla. ( mada, slabo im ide ) .
2. Opservacija i labaratorijska ponovljivost
Ako su ti fakti daju videti, opipati i ponoviti, to se zove NAUCNA CINJENICA.
Pogledajte sve ove udzbenike ili naucno - istrazivacke radove. Svaka pocinje sa " mi verujemo da je..."
Prema tome, praavite evolucionisti razliku izmedju MI ZNAMO i MI VERUJEMO.
Znamo anatomiju coveka ali u prelazne forme VERUJEMO!
Vredno je pomena da danas mnogi poznati evolucionisti odustaju od prelaznih formi jer uocavaju da fosili ne podupiru koncept filetickog gradualizma, odnosno polagane evolucije. Medjutim, ti evolucionisti iako priznaju da u fosilnom zapisu nema prelaznih formi, oni i dalje veruju da se evolucija desila, ali u skokovima, i da zato ne postoje prelazne forme. Taj novi koncept se zove "isprekidana ravnoteza" ili "punktuisani ekvilibrijum".
Brod tone polako ( u naucnom smislu naravno ) ali su se zato odlicno preorijentisali na Gebelsov princip ponavljanja neistine da to danas deluje i previse Orvelovski. Indokriniraju tako sto ce naterati sve oko sebe da ponavljaju kao mantru " to je tako i tako, to je tako i tako" sve dok mozak ne "proguta" pricu i uzme je kao istinu...
Toliko o njihovom ZNAMO (citaj - VERUJEMO)