Postanak Zemlje-Kako i Koliko dugo

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Jeremija 33.3. Prizovi me i odazvaći ti se, i rećiću ti velike i nedokučive stvari koje ne znaš.

Izveštaj iz biblije o stvaranju zamlje sažet je u jedno poglavlje i ne zalazi u detalje oko samog stvaranja zemlje i što je na njoj. Da li je Bog stvorio život na zemlji za šest doslovnih dana ili je to mnogo duži period zavisi od ugla iz kog to gledamo. Biblijski izveštaj može da bude doslovan što se tiče šest dana stvaranja ako dane stvaranja shvatamo kao zametanje klice života. Sejač seme može da poseje vrlo brzo a ono se razvija i razmnožava. Za razvoj i razmnožavanje biljaka i životinja bio je potreban duži period ali za sejanje raznih klica života i stvaranje okruženja gde će se razvijati neke nove jedinke nije trebao duži period.

Član
Učlanjen(a)
04.01.2010
Poruka
579
za mindfulnesa
zanimljiv je izvestaj prilikom Budinog rodjenja gde se spominje 10000 svetova itd...,sta ti mislis o tome?Kolko je to verodostojno?

Domicus ima pravo, nije to pitanje za ovu temu ali ajde: moraces da budes precizniji i da mi navedes mesto odakle si dosao do tog podatka jer u Budinom ucenju se pominju 10 svetova a jedino sto se pominje od 10000 je Grad 10000 Buda sto opet nema veze sa tim a ni sa samim Budinim ucenjem. Znaci, malo preciznije...?

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
za mindfulnessa
Radi se ozvestaju iz "Jatake"dela pali kanona i iz Buda -charite,sanskritskog teksta o Budinom zivotu koji datira iz drugog veka nase ere
".....Tada se buduci Buda preobrazio u kasnog belog slona....tri puta je obisao oko majcinog lezaja,te je prodiruci u njen desni bok,izgledao kao da ulazi u njenu utrobu.Tako se zbilo zacece za vreme proslave letnjeg suncostaja......svih se desethiljada svetova iznenada potreslo,zadrhtalo i uzdrmalo......u svim su se PAKLIMA UGASILE VATRE....bolesti su isceznule medju ljudima...,Rodila je dok se stojeci drzala za granu.Izasao je iz majkcine utrobe poput propovednika.....neumrljan necistocom majcine utrobe.Cim je rodjen obema nogama cvrsto staje na tlo....uzvikuje neuporedivim glasom."Na celom svetu ja sam vrhovni,najbolji i najznacajniji,ovo je moje poslednje rodjenje;nikad vise necu biti rodjen.
Koji su se to 10.000 svetova iznenada potreslo,zadrhtalo i uzdrmalo???

Član
Učlanjen(a)
04.01.2010
Poruka
579
za mindfulnessa
Radi se ozvestaju iz "Jatake"dela pali kanona i iz Buda -charite,sanskritskog teksta o Budinom zivotu koji datira iz drugog veka nase ere
".....Tada se buduci Buda preobrazio u kasnog belog slona....tri puta je obisao oko majcinog lezaja,te je prodiruci u njen desni bok,izgledao kao da ulazi u njenu utrobu.Tako se zbilo zacece za vreme proslave letnjeg suncostaja......svih se desethiljada svetova iznenada potreslo,zadrhtalo i uzdrmalo......u svim su se PAKLIMA UGASILE VATRE....bolesti su isceznule medju ljudima...,Rodila je dok se stojeci drzala za granu.Izasao je iz majkcine utrobe poput propovednika.....neumrljan necistocom majcine utrobe.Cim je rodjen obema nogama cvrsto staje na tlo....uzvikuje neuporedivim glasom."Na celom svetu ja sam vrhovni,najbolji i najznacajniji,ovo je moje poslednje rodjenje;nikad vise necu biti rodjen.
Koji su se to 10.000 svetova iznenada potreslo,zadrhtalo i uzdrmalo???

Da, Jatake pripada Tipitaki, tacnije Sutta pitaki, trecoj kosari. Ja to licno nisam citao ali ako bas zelis moj odgovor konkretno na te reci, on bi glasio da je sve to preuvelicano i netacno kao takvo a sa ciljem da se stavi akcenat na znacaj tog velikog coveka koji je puno doprineo razvoju duhovnosti i mudrosti. Inace, sam Buda nigde tokom svojih govora ne spominje bilo kakvu vaznost njegovog rodjenja vec stavlja akcenat na vezbanje pojedinca i usavrsavanje svesti i uma. Tako gledano, po samom Budinom ucenju, sam dogadjaj iz ovog teksta ne igra nikakvu ulogu u praktikovanju budizma i njegova istinitost ili neistinitost ne utice na vezbanje pojedinca u danasnjem vremenu.

Član
Učlanjen(a)
30.10.2009
Poruka
1.859
Onaj ko razume shvati ce ,ko ne razume sta cu mu ja (probacu da mu nacrtam).Materijalisticki gledano svemir je jedno non-stop kretanje(desavanje) posto smo mi u ovome suncevom sistemu nastanjeni to ne mora da znaci da smo sami i jedini u galaksiji koja broji stotine hiljada planeta(od kojih je bar 20% naseljivo) ,mi smatramo(mislim ljudska bica)da sve sto ne lici na nas nije razumno i tu se varamo jer vrlo je verovatno da postoje razlicite forme zivota (razumne i mozda naprednije od nas).Sto se tice nase planete mislim da smo dobili na bingu dzek pot (igra slucajnosti i nista vise).A sada ona bozanska strana,bog stvori svet za 7 dana (brzo teraformiranje)sve lici na uticaj neciji sa strane .Kada pogledate nasu planetu iz svemira izgledamo kao mravi u terarijumu u nekome eksperimentu,sto znaci da je eksperiment jos u toku i da ce nas tvorac da odluci kada ce biti kraj istoga.Cela se prica svodi oko toga kako objasniti neobjasnjivo sa dozom fanatizma i fantastike jer veci deo tekstova u svim verskim knjigama se bazira na tome .U ostalom vreme ce pokazati ko je u pravu ....

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
za mindfulnesa
Hoces reci da Buda koji je rodjen prepametan,nije mogao ni sebi,a ni drugima da objasni poreklo zemlje i ljudi?
Nadalje ,veoma je bitno i sta to njegovi sledbenici propovedaju.
Propovedaju li oni Budino verovanje,ili pak svoje...(po tebi je to izgleda ipak nebudisticko verovanje?)

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Za one koji misle da je Bog stvorio zemlju za doslovnih 6 dana da ponovim da se jevrejska rec "DAN"koristi za oznacavanje RAZLICITIH RAZDOBLJA.
Osim sto se sa recju dan ,tumaci dan od 24 sata,takodje se tumaci i deo dana kad je svetlost,pa Bozji dan koji traje 1000 godina,pa 6stvaralackih dana kao jedan dan
1.Mojsijeva 2:4 NW
4 Ово је запис о пореклу небеса и земље у време када су створени, оног дана када је Јехова Бог начинио земљу и небо.
WTT Genesis 2:4 אֵ֣לֶּה תוֹלְד֧וֹת הַשָּׁמַ֛יִם וְהָאָ֖רֶץ בְּהִבָּֽרְאָ֑ם בְּי֗וֹם עֲשׂ֛וֹת יְהוָ֥ה אֱלֹהִ֖ים אֶ֥רֶץ וְשָׁמָֽיִם׃
(Gen 2:4 WTT)

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Za one koji misle da je Bog stvorio zemlju za doslovnih 6 dana da ponovim da se jevrejska rec "DAN"koristi za oznacavanje RAZLICITIH RAZDOBLJA.
Osim sto se sa recju dan ,tumaci dan od 24 sata,takodje se tumaci i deo dana kad je svetlost,pa Bozji dan koji traje 1000 godina,pa 6stvaralackih dana kao jedan dan
1.Mojsijeva 2:4 NW
4Ово је запис о пореклу небеса и земље у време када су створени, оног дана када је Јехова Бог начинио земљу и небо.
WTT Genesis 2:4 אֵ֣לֶּה תוֹלְד֧וֹת הַשָּׁמַ֛יִם וְהָאָ֖רֶץ בְּהִבָּֽרְאָ֑ם בְּי֗וֹם עֲשׂ֛וֹת יְהוָ֥ה אֱלֹהִ֖ים אֶ֥רֶץ וְשָׁמָֽיִם׃
(Gen 2:4 WTT)

Ovo sam objasnjenje postavio na drugoj temi, ali neko jednostavno ne zeli da prihvati iznesene cinjenice, i ako su mu jasno iznesene.

Ali evo:

U 1 knjiziMojsijevoj u izvestaju o stvaranju, kada Biblija kaze `I BI VECE I BI JUTRO DAN PRVI...DAN DRUGI...DAN TRECI.. ( 1, 2, 3... ), u tim tekstovima za `DAN koristi se izraz `JOM.
Ovaj izraz kada ispred ili iza njega stoji broj, kao sto je to slucaj u izvestaju o stvaranju, uvek oznacava vreme od 24 casa.

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Hmmmmm......
Da bi dosli do tacnog odgovora moramo da ispunimo nekoliko uslova.
1.biblijski
2.logicki
Sto se biblijskih dokaza tice prvo treba da se uporedi jevrejska rec "dan" sa drugim recima "dan" iz Biblije,pa da vidimo nesto malo vise o tom izrazu "jom"
Sto se tice Biblijskih dokaza Bog je zemlju kao i ostale planete stvarao iz Svemira . Svaka planeta ima svoj dan koji razlicito traje.
Sto se tice logickih dokaza,Dan se odredjuje prema rotaciji neke planete,naprimer zemlje,ali onaj koji je van zemlje,da kazem na nebu ima potpuno drugacije racunanje vremena.
Ne znam cemu dokazivanje da su Bozji stvaralacki dani trajali po 24 ljudska sata???Sta time zelis da dokazes???
To ne samo da nije biblijsko nego je i nelogicno i nenaucno...,ali ajde ostavi tvoje biblijske dokaze u obliku citata pa da vidimo sta si zeleo da pokazes kao dokaz.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Hmmmmm......
Da bi dosli do tacnog odgovora moramo da ispunimo nekoliko uslova.
1.biblijski
2.logicki
Sto se biblijskih dokaza tice prvo treba da se uporedi jevrejska rec "dan" sa drugim recima "dan" iz Biblije,pa da vidimo nesto malo vise o tom izrazu "jom"
Sto se tice Biblijskih dokaza Bog je zemlju kao i ostale planete stvarao iz Svemira . Svaka planeta ima svoj dan koji razlicito traje.
Sto se tice logickih dokaza,Dan se odredjuje prema rotaciji neke planete,naprimer zemlje,ali onaj koji je van zemlje,da kazem na nebu ima potpuno drugacije racunanje vremena.
Ne znam cemu dokazivanje da su Bozji stvaralacki dani trajali po 24 ljudska sata???Sta time zelis da dokazes???
To ne samo da nije biblijsko nego je i nelogicno i nenaucno...,ali ajde ostavi tvoje biblijske dokaze u obliku citata pa da vidimo sta si zeleo da pokazes kao dokaz.

Time zelim da ukazem na jasnu biblijsku cinjenicu, da je Bog stvorio svet za 7 doslovnih dana, odnosno da je stvarao od jutra do veceri, a potom nastavljao sa stvaralackom aktivnoscu sledeceg dana u zoru, kao sto tekst i kaze `I BI VECE, I BI JUTRO DAN PRVI..

Kada je vec rec o logici, ideja o 7 hiljada godina stvaranja je neodrziva, jer Bogu nije potreban toliko dug period vremena da bi nesto stvorio, on stvara u trenutku, isus je stvorio mnostvo hrane, hlebova i ribe u jednom trenutku, vaskrsavao je mrtve u jednom trenutku, i to se kosi sa samom logikom Bozje licnosti, on je svemoguc.

Po tom modelu 7 dana stvaranja, Bog je i uspostavio sedmicnu subotu kao uspomenu na stvaranje, i dao zapovest da se ona praznuje od veceri do veceri.

Natrag