Postanak Zemlje-Kako i Koliko dugo

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Ne bezim ja od teme ,vec kad nesto govorim ,onda to i citiram.
Taj stih sto si ga naveo jeste dobar stih. 2.moj 20:11,kao sto pise u DK prevodu pise i u NW prevodu.
I sta sad kad nastane problem stih???Treba li shvatiti sve bukvalno.???Takvih stihova ima dosta u Bibliji,ali da te ne drzim u neizvesnosti kazacu ti o kom "nebu" se ovde govori.
To je nebo iz 1.Moj 1:8
A svod nazva Bog nebo. I bi veče i bi jutro, dan drugi.
E sad jedno logicno pitanje za tebe?
Da li je Bog stvorio "nebo" prvog ili drugog dana???
Ovo "nebo"koje tebe buni jeste nase nebo ili "nasa atmosfera".
Nadam se da si zadovoljan sa ovim brzim odgovorom,i izvini ako me nekada nema predugo kao sto se desava,sa pauzom od par meseci(neopravdano).Uzivaj.
Pozdrav

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ne bezim ja od teme ,vec kad nesto govorim ,onda to i citiram.
Taj stih sto si ga naveo jeste dobar stih. 2.moj 20:11,kao sto pise u DK prevodu pise i u NW prevodu.
I sta sad kad nastane problem stih???Treba li shvatiti sve bukvalno.???Takvih stihova ima dosta u Bibliji,ali da te ne drzim u neizvesnosti kazacu ti o kom "nebu" se ovde govori.
To je nebo iz 1.Moj 1:8
A svod nazva Bog nebo. I bi veče i bi jutro, dan drugi.
E sad jedno logicno pitanje za tebe?
Da li je Bog stvorio "nebo" prvog ili drugog dana???
Ovo "nebo"koje tebe buni jeste nase nebo ili "nasa atmosfera".
Nadam se da si zadovoljan sa ovim brzim odgovorom,i izvini ako me nekada nema predugo kao sto se desava,sa pauzom od par meseci(neopravdano).Uzivaj.
Pozdrav

E Ris Ris, ja te razumem, kada neko usvoji neku filozofiju, tesko je da je se odrekne, jer i ako shvati da je nesto istina predrasude ucine svoje.
Tu jasno pise NEBO I ZEMLJA, i misli se na planetu zemlju, i odredjeni nebeski omotac.

Sustina cetvrte zapovesti nije da ukazuje na to sta je stvoreno kojim danom, vec da ukaze da je subota simbol stvaranja, a u toj zapovesti se kaze `JER JE ZA SEST DANA STVORIO GOSPOD NEBO, ZEMLJU, MORE, I IZVORE VODENE.

U bibliji lepo pise da su nebo i zemlja stvoreni u okviru sest dana.

Drugog dana je stvoren nebeski svod, odnosno omotac koji je sadrzavao vodu, odnosno kisu, jer i danas znamo da postoji vise omotaca oko zemlje, Atmosfera, Stratosfera, Jonosfera...
Ono sto je glavno je to, da znamo da se celokupno stvaranje, ukljucujuci nebo i zemlju, odigralo u okviru sest sedmicnih dana.

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Eh moja Laodikijo
Ne treba da budes bukvalnog shvatanja .
Moras da znas da je Mojsije sizeo pored bandoglavih Izraelaca..,zbog njih je cak uskracen da udje u obecanu zemlju.
Poenta je bila kad je propustio da proslavi Jehovu Boga kad im je iz stene dao vodu recima "Evo vam ja i Aron dajemo vodu.."(otprilike ovako).
Dal je do prevoda,dal je zaista to rekao bas tako,logika je da po toj tvojoj izjavi ispada da ako je istog PRVOG dana i "NEBO" stvorio da se to misli na citav svemir,(Sunce,Mesec,i ostale zvezde i galaksije itd).Po tvome ispada da je zemlja u centru svemira...
Ali idemo dalje ,kazes stvorio je more 2.moj 20:11,postoji vise mora....jadransko,jonsko itd,koja su nastala uzdizanjem kopna.Takodje u 1.Moj 1:1,2 govori se o planeti zemlji koja je bila bez ikakvog oblicja,pusta i voda na njoj(i duh Bozji se dizase nad vodom).
Tek sa pocetkom prvog dana "Oblikovanja zemlje za zivot"I rece Bog biva svetlost itd...
Ako kaze U pocetku stvori Bog nebo i zemlju,to znaci da je prvo napravio NEBO (Svemir),pa PLANETU Zemlju.Potom je poceo da oblikuje zemlju za zivot.
1dan je omogucio da prodre svetlost na zemlju na kojoj je do tada bila TAMA!!!
2dan nastanak "neba ili atmosfere" (razdajao je vodu na zemlji od vode iznad njega,vode potopa su dosle od njega)
3dan nastanak "zemlje ili KOPNA", i biljaka
4dan nastanak Sunca i Meseca??? Da li zaista verujes da je tek tada stvorio Sunce i Mesec???Logika je da su oni uveliko postojali, ali da su tek tada postali vidljivi sa kopna.Do tada su bili gusti oblaci raznoraznih isparenja.Ispade da je zemlja starija od sunca.
5dan nastanak zivotinja u moru i u vazduhu(ptice)
6dan nastanak svih kopnenih zivotinja,a na kraju i coveka.(covek u raju sa dinosaurusima,sabljastim tigrovima itd...?)
7dan ​ Bozji odmor ili pokoj.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Pronasao sam jedan komentar koji potvrdjuje ono sto je napisao Mika 32, a to je, da prve reci Biblije `U POCETKU STVORI BOG NEBO I ZEMLJU... pretstavljaju naslov 1 knjige Mojsijeve.

U tom komentaru se navodi tekst iz 1 kknjige Mojsijeve 1. 27 gde kaze `I stvori Bog čoveka po obličju svom, po obličju Božjem stvori ga; muško i žensko stvori ih.

Ovde se govori o tome da je Bog stvorio prvi ljudski par, musko i zensko.

Ali ako se pogleda kasniji tekst u 2 knjizi Mojsijevoj, mozemo videti da Adam i Jeva nisu stvoreni u istom trenutku, odnosno tek tamo se opisuje kako je Bog nacinio zenu od genetskog materijala koji je uzeo od Adama, odnosno od rebra.

Po tome se moze zakljuciti, da i prvobitne reci `U POCETKU STVORI BOG NEBO I ZEMLJU... ne znace da je Bog stvorio nebo i zemlju u istom trenutku, vec da je ovaj tekst samo naslov, koji upucuje na tekst koji sledi, a to je celokupno Bozje stvaranje zemlje sa svim zivotom na njoj.

Odnosno tek nakon ovog naslova se opisuje kako je Bog stvorio i zemlju prvog dana, i nebo drugog dana, itd...

Moze se dati jedan banalan ljudski primer, ja naprimer mogu reci `JA U POCETKU NAPRAVIH TORTU SA SLAGOM, A KORE BEHU PRAZNE I BEZ ICEGA, I JA ONDA UMUTIH SLAG OD BELANACA, DODAH SECER, PREMAZAH KORE, STAVIH VOCE, I ORAHE, I PREMAZAH TORTU SLAGOM, I POGLEDAH BESE SAVRSENA...

Nemojte ovo pokusavati, jer torta nije bas zdrava za ishranu, posebno ako ima mleka i secera koji u kombinaciji stvaraju alkohol u krvi.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Laodikejac
Imam ispred sebe prevod DK i naslov za 1.Moj jeste sledeci
"Stvaranje svijeta.Covek oblicije Bozije.
Nakon toga sledi opisivanje radnje,a tek kad pogledam na jevrejskom...,nema ni pomisli o nekom naslovu,vec odmah pocinje o Stvaranju.

Sto se tice stvaranje Adama i Eve,drago mi je da nisi sve bukvalno shvatio.
Isto tako ne bi trebalo bukvalno da shvatis da je svaki stvaralsacki dan od 24 sata, inace ispasce da je istog VI dana stvorio i zivotinje na kopnu I Adama i Evu,a onda zapoceo sa odmorom.,zar ne?
Valjda je trebalo da prodje neko vreme od Adamovog stvaranja?,pa tek onda da uzme od Adama "genetski materijal",da bi napravio Evu?,zar ne?barem jedan dan od 24 sata???

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Laodikejac
Imam ispred sebe prevod DK i naslov za 1.Moj jeste sledeci
"Stvaranje svijeta.Covek oblicije Bozije.
Nakon toga sledi opisivanje radnje,a tek kad pogledam na jevrejskom...,nema ni pomisli o nekom naslovu,vec odmah pocinje o Stvaranju.

Sto se tice stvaranje Adama i Eve,drago mi je da nisi sve bukvalno shvatio.
Isto tako ne bi trebalo bukvalno da shvatis da je svaki stvaralsacki dan od 24 sata, inace ispasce da je istog VI dana stvorio i zivotinje na kopnu I Adama i Evu,a onda zapoceo sa odmorom.,zar ne?
Valjda je trebalo da prodje neko vreme od Adamovog stvaranja?,pa tek onda da uzme od Adama "genetski materijal",da bi napravio Evu?,zar ne?barem jedan dan od 24 sata???

Kao prvo, naslovi koji danas postoje na pocetku svakog poglavlja, nisu deo originala, vec su pridodati kasnije, pa prema tome reci `U POCETKU STVORI BOG NEBO I ZEMLJU, MOGU PRETSTAVLJATI NASLOV, JER KAO STO VIDIMO, POSLE OVIH RECI SLEDECA SCENA PRIKAZUJE DUHA BOZJEG KOJI LEBDI NAD ZEMLJOM KOJA JE BEZ OBLICJA I PUSTA, STO ZNACI BEZ ICEGA STVORENOG, UKLJUCUJUCI I NEBO, I OD TOG TRENUTKA SE OPISUJE STVARANJE, I TAKODJE STVARANJE NEBA U DRUGOM POGLAVLJU.

Kao drugo, ja sam vec dao dokaz da su nebo i zemlja stvoreni u okviru sest doslovnih dana.

Prvi od nih je tekst u cetvrtoj zapovesti koji kaze `SECAJ SE DANA SUBOTNOG DA GA SVETKUJES....JER JE ZA SEST DANA STVOTRIO GOSPOD NEBO, ZEMLJU, MORE I IZVORE VODENE..

Ovde jasno kaze da su nebo, zemlja, i ostali elementi stvoreni u okviru sest dana.

Drugi dokaz je sam izraz `JOM, koji se koristi u izvestaju o stvaranju `I BESE VECE I BESE JUTRO DAN PRVI ( JOM 1 ).
Ovaj izraz JOM, kada ispred ili iza njega stoji broj, uvek oznacava vreme od 24 sata, ili jedan zemaljski dan.

Ako ne prihvatas ovako jasne dokaze, to je stvar tvoje slobodne volje.

Postoji jos jedno objasnjenje, koje ne remeti biblijski kontekst o sest doslovnih dana, a to je, da se u tekstu `U POCETKU STVORI BOG NEBO I ZEMLJU, za nebo koristi jedan Jevrejski izraz `SHAMAJIM koji u svojoj strukturi sadrzi dve reci, ES - VATRA, i MAJIM - VODA, sto znaci da je nebo o kome govori pomenuti tekst, ustvari spoj vatre i vode, odnosno gornji sloj vazduha sacinjen od toplih isparenja nazvan `RAKIA - SVOD, napravljen od donjih slojeva vazduha nazvanim Atmosfera koju koristimo za disanje, a protezu se 35 kilometara u atmosferi.

Prema tome, moze se zakljuciti, da se ovde radi o dva stvaranja dveju razlicitih slojeva neba, ovo spomenuto na pocetku same biblije u 1 knjizi Mojsijevoj, i ono u 2 poglavlju, gde je Bog ustvari stvorio takozvanu Hidrosveru, uskladistivsi jednu kolicinu vode u oblacima, koju je kasnije pustio na zemlju prilikom potopa, gde tom prilikom tekst kaze `I OTVORISE SE USTAVE NEBESKE, I PADASE KISA CETRDESET DANA I CETRDESET NOCI...

Ovo objasnjenje je vrlo logicno, ali se ne mora bezuslovno prihvatiti.

Sa druge strane, vrlo je jasno da su dani stvaranja doslovni, i da pretstavljaju dane od 24 casa.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Dragi moj Laodikejac
tako biva samo kod onih koji shvataju sve bukvalno.
Ali neka....Recimo da je to sve onako kako ti kazes.
Kako bi odgovorio na sledeca pitanja?
1.Kako u tom slucaju objasnjavas da je tek IV dana Bog stvorio sunce i mesec?
2.Kojeg dana je Bog stvorio Evu?
3.Da li Bog spava uvece?Ako spava,gde spava?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Dragi moj Laodikejac
tako biva samo kod onih koji shvataju sve bukvalno.
Ali neka....Recimo da je to sve onako kako ti kazes.
Kako bi odgovorio na sledeca pitanja?
1.Kako u tom slucaju objasnjavas da je tek IV dana Bog stvorio sunce i mesec?
2.Kojeg dana je Bog stvorio Evu?
3.Da li Bog spava uvece?Ako spava,gde spava?

Na ovo prvo pitanje sam vec odgovorio u jednom od prethodnih komentara.

Kao sto se moze videti na opocetku samog izvestaja o stvaranju, tekst kaze sledece:

`U početku stvori Bog nebo i zemlju.
A zemlja beše bez obličja i pusta, i beše tama nad bezdanom; i duh Božji dizaše se nad vodom.
I reče Bog: Neka bude svetlost. I bi svetlost.
I vide Bog svetlost da je dobra; i rastavi Bog svetlost od tame.
I svetlost nazva Bog dan, a tamu nazva noć. I bi veče i bi jutro, dan prvi. ( 1 knjiga Mojsijeva 1. 1 - 5 ).

Iz ovog teksta se moze videti, da je Bog u samom pocetku stvorio odredjenu nebesku svetlost, i da je tu svetlost nazvao Dan, a tamu kao suprotnost svetlu nazvao noc.
Ova svetlost je bila nesto nezavisno od svetlosti sunca i meseca, ali njen izvor u ovom tekstu nije objasnjen, osim da je to bila svetlost po kojoj je Bog odredjivao da li je noc ili dan.

Potom u sledecem tekstu opisuje stvaranje dva videla velika, sunce i meseca, kao vidljivih elemenata koji ce deliti dan od noci.

`Potom reče Bog: Neka budu videla na svodu nebeskom, da dele dan i noć, da budu znaci vremenima i danima i godinama;
I neka svetle na svodu nebeskom, da obasjavaju zemlju. I bi tako.
I stvori Bog dva videla velika: videlo veće da upravlja danom, i videlo manje da upravlja noću, i zvezde.
I postavi ih Bog na svodu nebeskom da obasjavaju zemlju.
I da upravljaju danom i noću, i da dele svetlost od tame. I vide Bog da je dobro.
I bi veče i bi jutro, dan četvrti. ( 1 knjiga mojsijeva 1. 14 - 19 ).

Sto se tice pitanja, kojeg dana je Bog stvorio Jevu, odgovor je, Jeva je stvorena nakon zavrsetka stvaralackog cina, i to od Adamovog rebra. sto je vrlo bitna cinjenica za dalje objasnjenje, ali takodje iz sledeceg objasnjenja se moze videti da je ustvari ona stvorena u istom casu kada i Adam.
Naime, kada je Bog stvorio prvog pripadnika muskog pola, on mu je dao ime Adam, u originalu HA ADAM.
Ovaj izraz HA ADAM, oznacava i muski i zenski rod, odnosno kada je stvoren Adam, Bog je automatski tim cinom stvorio u Adamovoj genetskoj strukturi sve potrebne atribute i sastojke za stvaranje zene kao suprotnog pola.

Prema tome, stvaranjem Adama, stvorena je i Jeva, s time da je Bog tek kasnije iz genetskog materijala uzetog iz Adamovog rebra, koji je sadrzavao potrebne atribute za stvaranje zene, formirao Jevu kao bice.

Bog ne spava, jer se on ne umara, i nije mu potreban odmor, vec je princip stvaranja bio takav, da je Bog stvarao samo u dnevnom delu dana, a potom nastavljao sa stvaranjem sledeceg dana ujutru.

Po tom modelu je i uspostavio sedmicu, i dnevne i nocne aktivnosti stvorenja koja je stvorio, usadivsi te principe u samog coveka putem bioloskog sata, tako da ce covek po toj potrebi, i primeru tvorca obavljati svoj posao u dnevnom delu dana, a u nocnom odlaziti na zasluzeni odmor, i nastavljati sa poslom sledeceg dana ujutru, a subotom ostaviti sve poslove i posvetiti se tvorcu, i slaviti njegova cudesna dela.

Ovo je dokazala i savremena medicina, da je coveku potrebno ne vise od osam sati dobrog odmora, i kvalitetnog sna, posle cega se covek oseca odmorno za nove aktivnosti.
Takodje, dokazano je da coveku nije potrebno vise od jednog dana odmora u sedmici, i relaksacije tela i uma.

To je jos jedan od bitnih dokaza u prilog cinjenici da su dani stvaranja bili doslovni dani od 24 casa, i da je taj bioloski sat ugradio i u samog coveka.

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Pretpostavimo da si ti u pravu.........

Laodikejac ,da li sam te ja bas najbolje shvatio?
1.Znaci po adventistima i tvome zemlja je starija od Sunca???(sunce je bukvalno stvoreno IV dana)?
Znaci li to da je Zemlja centar svemira?
2.Kad je Eva stvorena?
Izvini ,ali nisi mi bas najjasniji.Prvo kazes da je Eva stvorena nakon zavrsetka stvaralackog cina????,a potom u istom casu kad i adam???
Da li znas da je Adam dok je bio sam,imao zadatak da nadene svakoj zivotinji ime?
Da li znas da je za to trebalo da prodje vreme?
Da li znas da je ozbiljan zadatak davati ime?
Sta mislis o ovim stihovima iz 1.Moj2:19,20
[SUP]19[/SUP] Jer Gospod Bog stvori od zemlje sve zveri poljske i sve ptice nebeske, i dovede k Adamu da vidi kako će koju nazvati, pa kako Adam nazove koju životinju onako da joj bude ime;[SUP]20[/SUP] I Adam nadede ime svakom živinčetu i svakoj ptici nebeskoj i svakoj zveri poljskoj; ali se ne nađe Adamu drug prema njemu.
Em je morao dati svim zivotinjama ime,em je morao shvatiti da mu treba drugarica i to sve za samo jedan sat????
Da bi se samo jedna zivotinja upoznala potrebne su godine i godine,a kamoli sve zivotinje na zemlji...

3.Kako sad ovo?Bog je stvarao samo po dnevnom svetlu?Jel on nesposoban da stvara po mraku?Kako je Bog svestan svetlosti i mraka?Sta radi kad je mrak?kako je stvorio svetlost?Sta je prvo stvorio zemlju,ili svetlost?
Kako je znao da napravi zemlju ako je poceo u mraku?Kako je stvorio svetlost,kad nije bilo Sunca???Da nema Sunca ,jel bismo imali dan?Kako bi smo merili vreme?
Po cemu je merio dan i noci prva tri dana(dok nije stvorio sunce)?kako je znao kad je dan ,a kada noc?........

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Pretpostavimo da si ti u pravu.........

Laodikejac ,da li sam te ja bas najbolje shvatio?
1.Znaci po adventistima i tvome zemlja je starija od Sunca???(sunce je bukvalno stvoreno IV dana)?
Znaci li to da je Zemlja centar svemira?
2.Kad je Eva stvorena?
Izvini ,ali nisi mi bas najjasniji.Prvo kazes da je Eva stvorena nakon zavrsetka stvaralackog cina????,a potom u istom casu kad i adam???
Da li znas da je Adam dok je bio sam,imao zadatak da nadene svakoj zivotinji ime?
Da li znas da je za to trebalo da prodje vreme?
Da li znas da je ozbiljan zadatak davati ime?
Sta mislis o ovim stihovima iz 1.Moj2:19,20
[SUP]19[/SUP] Jer Gospod Bog stvori od zemlje sve zveri poljske i sve ptice nebeske, i dovede k Adamu da vidi kako će koju nazvati, pa kako Adam nazove koju životinju onako da joj bude ime;[SUP]20[/SUP] I Adam nadede ime svakom živinčetu i svakoj ptici nebeskoj i svakoj zveri poljskoj; ali se ne nađe Adamu drug prema njemu.
Em je morao dati svim zivotinjama ime,em je morao shvatiti da mu treba drugarica i to sve za samo jedan sat????
Da bi se samo jedna zivotinja upoznala potrebne su godine i godine,a kamoli sve zivotinje na zemlji...

3.Kako sad ovo?Bog je stvarao samo po dnevnom svetlu?Jel on nesposoban da stvara po mraku?Kako je Bog svestan svetlosti i mraka?Sta radi kad je mrak?kako je stvorio svetlost?Sta je prvo stvorio zemlju,ili svetlost?
Kako je znao da napravi zemlju ako je poceo u mraku?Kako je stvorio svetlost,kad nije bilo Sunca???Da nema Sunca ,jel bismo imali dan?Kako bi smo merili vreme?
Po cemu je merio dan i noci prva tri dana(dok nije stvorio sunce)?kako je znao kad je dan ,a kada noc?........

Sunce jeste stvoreno IV dana, ali to ne znaci da je zemlja centar svemira, zasto bi..?
Bog je stvorio sunce u nasoj galaksiji, to takodje ne znaci da je to jedino sunce koje je Gospod stvorio u citavom Kosmickom prostoru, postoji jos ko zna koliko drugih sunaca u drugim galaksijama, i zvezdanim sazvezdjima.

Da, rekao sam da je Jeva stvorena nakon stvaralackog cina, ali nisam pomenuo koliko vremena posle, a naravno da se podrazumeva da je to bilo posle dogadjaja kao sto su imenovanje zivotinja od strane Adama, ali verujem da je to bilo ubrzo nakon zavrsetka stvaranja, u najkracem mogucem periodu.

Ono sto sam rekao je to, da kada je Bog stvorio prvog pripadnika muskog pola, on mu je dao ime Adam, u originalu HA ADAM.
Ovaj izraz HA ADAM, oznacava i muski i zenski rod, odnosno kada je stvoren Adam, Bog je automatski tim cinom stvorio u Adamovoj genetskoj strukturi sve potrebne atribute i sastojke za stvaranje zene kao suprotnog pola, sto znaci da je znao da ce Adamu biti potrebna drugarica, i da je on unapred planirao da stvori par koji ce naseliti tek rodjenu planetu zemlju ljudskim potomstvom.
U tom genetskom smislu, i sa znacenjem HA ADAM, sam rekao ono sto sam rekao.

Naravno, Jeva je kao sto sam rekao, stvorena tek posle stvaralackog cina, odnosno posle odredjenog perioda vremena, koji se moze meriti danima a nikako godinama.

Ostala pitanja su suvisna, upravljaj se tekstom iz 1 knjige Mojsijeve, i sve ce ti biti jasno, ti si sam stvorio konfuziju u svojoj glavi jer cist biblijski tekst suvise oblacis u ljudske filozofije.

Natrag