Zdravo Miko
Nadam se da si dobro u USA.
Sto se tice radjanja Eve,"tu tezu",sam cuo od laodikejca...,barem sam ga ja tako razumeo.
Pisali smo negde o tome,dal ovde,dal na temu adventizma(nebitno).
Uglavnom ,on je napisao ovde negde da posto je svaki Bozji stvaralacki dan trajao 24 sata,da Eva nije stvorena sestog dana,vec da ju je Adam nosio u svom rebru.....itd,itd i da je ona nastala tek ko zna kojeg dana.
Zanima me tvoje misljenje.
Kad je Bog stvorio Evu kao ljusdsko stvorenje od Adamovog rebra?
Sestog stvaralackog dana,ili nekog drugog?
Posto je pomenuta tvrdnja i bila izrecena licno sa moje strane, zelim da dam jedan komentar u vezi ovoga, i ujedno da odgovrim na pitanje kog dana je stvorena Eva, najvise iz razloga da ne bih indoktrinirao citaoce, a ako je to i bio slucaj u nekom mom prethodnom odgovoru sto se tice licno ovog pitanja, ja se izvinjavam zbog toga.
Citajuci ponovo tekstove iz prvog i drugog poglavlja prve knjige Mojsijeve, koji govore o stvaranju Adama i Jeve, i imajuci licno razlicite diskusije po ovom pitanju, mogao bih da prihvatim cinjenicu da su Adam i Jeva stvoreni u istom danu, uzimajuci u obzir sledeci tekst koji kaze:
`Potom reče Bog: Da načinimo čoveka po svom obličju, kao što smo mi, koji će biti gospodar od riba morskih i od ptica nebeskih i od stoke i od cele zemlje i od svih životinja što se miču po zemlji.
I stvori Bog čoveka po obličju svom, po obličju Božjem stvori ga; MUSKO I ZENSKO STVORI IH.
I blagoslovi ih Bog, i reče im Bog: Rađajte se i množite se, i napunite zemlju, i vladajte njom, i budite gospodari od riba morskih i od ptica nebeskih i od svih zveri što se miče po zemlji.
I još reče Bog: Evo, dao sam vam sve bilje što nosi seme po svoj zemlji, i sva drveta rodna koja nose seme; to će vam biti za hranu.
A svim zverima zemaljskim i svim pticama nebeskim i svemu što se miče na zemlji i u čemu ima duša živa, dao sam svu travu da jedu. I bi tako.
Tada pogleda Bog sve što je stvorio, i gle, dobro beše veoma. I bi veče i bi jutro, DAN SESTI. ( 1 knjiga Mojsijeva 1. 26 - 29 ).
Iz ovog teksta vidimo da su Adam i Jeva stvoreni zajedno u sestom danu stvaranja.
Problem koji moze citaoca ovih tekstova da navede na zabunu je u stilu pisanja, odnosno kako Mojsije opisuje sam cin stvaranja.
Naime, kao sto mozemo da vidimo citajuci od pocetka izvestaj o stvaranju, Mojsije na jedan sistematski nacin opisuje sam cin stvaranja, i ide od stvaranja same planete, pa postepeno opisuje ono sto je Bog stvorio na nebu i zemljinoj povrsini, dva videla velika, mora, jezera, morske zivotinje, potom biljke, ptice, i zivotinje na kopnu, i na kraju coveka i zenu.
Taj princip Mojsije primenjuje i na opisu stvaranja coveka i zene, gde on u 1 knjizi Mojsijebvoj 1. 26 - 29 navodi da je Bog sestog dana stvorio Adama i Jevu, a tek u 2 knjizi Mojsijevoj daje objasnjenje kako i na koji nacin je stvorio ovaj prvi ljudski par.
`I reče Gospod Bog: Nije dobro da je čovek sam; da mu načinim
druga prema njemu.
Jer Gospod Bog stvori od zemlje sve zveri poljske i sve ptice
nebeske, i dovede k Adamu da vidi kako će koju nazvati, pa kako Adam
nazove koju životinju onako da joj bude ime;
I Adam nadede ime svakom živinčetu i svakoj ptici nebeskoj i
svakoj zveri poljskoj; ali se ne nađe Adamu drug prema njemu.
I Gospod Bog pusti tvrd san na Adama, te zaspa; pa mu uze jedno
rebro, i mesto popuni mesom;
I Gospod Bog stvori ženu od rebra, koje uze Adamu, i dovede je k Adamu.
A Adam reče: Sada eto kost od mojih kosti, i telo od mog tela.
Neka joj bude ime čovečica, jer je uzeta od čoveka. ( 2 knjiga Mojsijeva 2. 18 - 23 ).
I pored svega, Adam i Jeva, pa time i ceo ljudski rod su genetski povezani, jer su stvoreni od genetskog materijala uzetog od Adama, i opravdavaju biblijsku tvrdnju da smo svi stvoreni od jedne krvi.
Ovo moze da pretstavlja i jedino i konacno objasnjenje ovog problema..