Postanak Zemlje-Kako i Koliko dugo

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Jure,u pravu si.,i ja sam prolupao.
Izbrisi moj zadnji post,pa i ubuduce bez upozoravanja.
Lakse mi je da ti pisem ovako ,nego da idem na pp.
pozdrav

Član
Učlanjen(a)
11.05.2011
Poruka
1.251
Zdravo RISE,
vec odavno se nismo culi.

Iznenadila me je tvoja izjava:

2.Sto se tice stvaranje Adama i Eve ,drago mi je da si priznao da je Bog stvorio Evu kasnije od Adama bar nekoliko dana,il godina...

RISE, koji dokaz imas za tu tvoju tezu?

Slazem se da je Bog NAJPRE stvorio Adama, pa onda Evu, ali nemamo nigde podatke da je to bilo u razmako od vise dan i godina.
Stvaranje je pocelo i zavrsenu u jednoj doslovnoj sedmici. Taj izvestaj imamo u Bibiliji.
Mozemo da prihvatimo tu cinjenicu ili da je odbacima, ali niko nas nije ovlastio da je i korigujemo.

Secam se kad sam sa JS diskutovao o prorocanstvu da jedan dan stvaranja traje 7000 godina.
Tvoja braca su mi tvrdila da je Adam stvoren 4026. godine pre n.e.
Kad je prosla 1975. godfinas i nije se desio kra prvih sest hiljada kogina koje su trebale biti prvi deo sedmog dana stvaranja i poseti hiljadugodisnje carstvo ovde na zemlji, onda su mi JS tvrdili: Mi znamo kada je Adam stvoren, ali ne znamo kada je zena.
A kadf sam ja rekao da s eu starom zavetu hronologija uvek vodila po ljudima ane po zenama, onda su videli d aim je i taj argomenat propao.

Za mene je najsigurnije, da prihvatim biblijski isvestaj takav kakav jeste, a videli smo kako su porosli oni koji su fantazurali o svojim pretpodstavkama.

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Zdravo Miko
Nadam se da si dobro u USA.
Sto se tice radjanja Eve,"tu tezu",sam cuo od laodikejca...,barem sam ga ja tako razumeo.
Pisali smo negde o tome,dal ovde,dal na temu adventizma(nebitno).
Uglavnom ,on je napisao ovde negde da posto je svaki Bozji stvaralacki dan trajao 24 sata,da Eva nije stvorena sestog dana,vec da ju je Adam nosio u svom rebru.....itd,itd i da je ona nastala tek ko zna kojeg dana.
Zanima me tvoje misljenje.
Kad je Bog stvorio Evu kao ljusdsko stvorenje od Adamovog rebra?
Sestog stvaralackog dana,ili nekog drugog?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Zdravo Miko
Nadam se da si dobro u USA.
Sto se tice radjanja Eve,"tu tezu",sam cuo od laodikejca...,barem sam ga ja tako razumeo.
Pisali smo negde o tome,dal ovde,dal na temu adventizma(nebitno).
Uglavnom ,on je napisao ovde negde da posto je svaki Bozji stvaralacki dan trajao 24 sata,da Eva nije stvorena sestog dana,vec da ju je Adam nosio u svom rebru.....itd,itd i da je ona nastala tek ko zna kojeg dana.
Zanima me tvoje misljenje.
Kad je Bog stvorio Evu kao ljusdsko stvorenje od Adamovog rebra?
Sestog stvaralackog dana,ili nekog drugog?

Posto je pomenuta tvrdnja i bila izrecena licno sa moje strane, zelim da dam jedan komentar u vezi ovoga, i ujedno da odgovrim na pitanje kog dana je stvorena Eva, najvise iz razloga da ne bih indoktrinirao citaoce, a ako je to i bio slucaj u nekom mom prethodnom odgovoru sto se tice licno ovog pitanja, ja se izvinjavam zbog toga.

Citajuci ponovo tekstove iz prvog i drugog poglavlja prve knjige Mojsijeve, koji govore o stvaranju Adama i Jeve, i imajuci licno razlicite diskusije po ovom pitanju, mogao bih da prihvatim cinjenicu da su Adam i Jeva stvoreni u istom danu, uzimajuci u obzir sledeci tekst koji kaze:

`Potom reče Bog: Da načinimo čoveka po svom obličju, kao što smo mi, koji će biti gospodar od riba morskih i od ptica nebeskih i od stoke i od cele zemlje i od svih životinja što se miču po zemlji.
I stvori Bog čoveka po obličju svom, po obličju Božjem stvori ga; MUSKO I ZENSKO STVORI IH.
I blagoslovi ih Bog, i reče im Bog: Rađajte se i množite se, i napunite zemlju, i vladajte njom, i budite gospodari od riba morskih i od ptica nebeskih i od svih zveri što se miče po zemlji.
I još reče Bog: Evo, dao sam vam sve bilje što nosi seme po svoj zemlji, i sva drveta rodna koja nose seme; to će vam biti za hranu.
A svim zverima zemaljskim i svim pticama nebeskim i svemu što se miče na zemlji i u čemu ima duša živa, dao sam svu travu da jedu. I bi tako.
Tada pogleda Bog sve što je stvorio, i gle, dobro beše veoma. I bi veče i bi jutro, DAN SESTI. ( 1 knjiga Mojsijeva 1. 26 - 29 ).

Iz ovog teksta vidimo da su Adam i Jeva stvoreni zajedno u sestom danu stvaranja.

Problem koji moze citaoca ovih tekstova da navede na zabunu je u stilu pisanja, odnosno kako Mojsije opisuje sam cin stvaranja.

Naime, kao sto mozemo da vidimo citajuci od pocetka izvestaj o stvaranju, Mojsije na jedan sistematski nacin opisuje sam cin stvaranja, i ide od stvaranja same planete, pa postepeno opisuje ono sto je Bog stvorio na nebu i zemljinoj povrsini, dva videla velika, mora, jezera, morske zivotinje, potom biljke, ptice, i zivotinje na kopnu, i na kraju coveka i zenu.

Taj princip Mojsije primenjuje i na opisu stvaranja coveka i zene, gde on u 1 knjizi Mojsijebvoj 1. 26 - 29 navodi da je Bog sestog dana stvorio Adama i Jevu, a tek u 2 knjizi Mojsijevoj daje objasnjenje kako i na koji nacin je stvorio ovaj prvi ljudski par.

`I reče Gospod Bog: Nije dobro da je čovek sam; da mu načinim
druga prema njemu.
Jer Gospod Bog stvori od zemlje sve zveri poljske i sve ptice
nebeske, i dovede k Adamu da vidi kako će koju nazvati, pa kako Adam
nazove koju životinju onako da joj bude ime;
I Adam nadede ime svakom živinčetu i svakoj ptici nebeskoj i
svakoj zveri poljskoj; ali se ne nađe Adamu drug prema njemu.
I Gospod Bog pusti tvrd san na Adama, te zaspa; pa mu uze jedno
rebro, i mesto popuni mesom;
I Gospod Bog stvori ženu od rebra, koje uze Adamu, i dovede je k Adamu.
A Adam reče: Sada eto kost od mojih kosti, i telo od mog tela.
Neka joj bude ime čovečica, jer je uzeta od čoveka. ( 2 knjiga Mojsijeva 2. 18 - 23 ).

I pored svega, Adam i Jeva, pa time i ceo ljudski rod su genetski povezani, jer su stvoreni od genetskog materijala uzetog od Adama, i opravdavaju biblijsku tvrdnju da smo svi stvoreni od jedne krvi.

Ovo moze da pretstavlja i jedino i konacno objasnjenje ovog problema..

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Laodikejac
razmisli samo o Bozjoj preciznosti.
Radi se o tvom uverenju od 24 doslovna sata
Hajde da vidimo sta je sve Bog stvorio tog sestog dana (za tvojih 24 sata)
-1.Moj 1:24
stoka,sitne zivotinje i zveri zemaljske sve po vrstama
potom je nacinio coveka(26 stih)
zatim ga je doveo u edenski vrt(1.Moj2:15)
dao mu je zadatak da nadene ime svim zivotinjama koje mu je licno dovodio jedno po jedno...(1.Moj2:19,20)
Kolko samo objasnjenja,kolko samo naredbi ,kolko samo posla za Adama......
Samo da dovodi jednu po jednu zivotinju do Adama ,pa da joj ovaj da ime bez razmisljanja prosle bi nedelje i nedelje.....
Davanje imena je veoma zahtevna obaveza,ime se ne daje preko kolena,cak ni detetu.Ali ajde....
Adam se istoga dana rastuzio jer je uvideo da svi imaju svog drugara,a samo ga on nema..(zaboravio je da mu je tu pored njega odmah Bog)
I istog dana ga je Bog uspavao,i od rebra mu napravio Evu....,sve u roku od 24 sata????
Zar to nije suluda ideja,nemoguca misija da se to sve postigne u danu od 24 sata,a i zastoooooo?Jer zbog adventista i pravoslavaca?
Da je Bog toliko zurio,zasto je ostavio ovoliko godina da se covek muci????
Bog ne zuri,on je veoma strpljiv ,a ljudi su ti koji u zurbi izricu gluposti.
Mora da si se uplasio svojih staresina,pa povukao iskaz,da je Adam nosio Evu u rebru ko zna jos kolko dana.
Budi covek pa priznaj,uostalom postoji i pismeni dokaz tvoje izjave.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ris-e, postoji jedna izreka koju je izrekao mudri Seneka a koja glasi `AKO SE ZADOVOLJIMO OTKRIVENIM, NIKADA NISTA NECEMO OTKRITI.

Ja se nisam nikoga uplasio, i nemam kome ista da se pravdam osim zivome Bogu.
Ta moja prethodna izreka jeste izgovorena ishitreno, i ona nema veze sa zvanicnim stavom Adventisticke crkve, ali rec Bozja zato i sluzi, da ispravljamo svoje licne stavove ako vidimo da nisu u skladu sa samim kontekstom pisma.

Ja mogu da navedem neke kontradiktornosti iz nekih tvojih izjava koje se kose za zvanicnim ucenjem Jehovinih svedoka, a jednu od njih si izrekao u temi `Objasnjenje Jevandjelja po Jovanu 1. 1, gde si napisao da je Isus rec koja se spominje u 1 poglavlju Jevandjelja po Jovanu, i ako je zvanicni stav Jehovinih svedoka da se u ovom poglavlju ne radi o Reci kao bilo kakvoj licnosti, a najmanje o Isusu Hristu.

Takodje, da je ucenje Jehovinih svedoka o sest hiljada godina stvaranja, ili sta vec, istodobno svatanju tradicionalistickih crkava o kojima vi govorite negativno na sva zvona.

Na pitanje `da li sve ono sto je Bog uradio u sestom danu, moze da se smesti u jedan dan od 24 casa, odgovoricu slicnim pitanjem: `Da li je za ono sto je Bog uradio u sestom danu potrebno hiljadu godina, a za ceo proces stvaranja sest hiljada godina..?

Bog stvara u jednom trenutku, a sto se tice imenovanje zivotinjskih vrsta od strane Adama, ( onih osnovnih koje su postojale u pocetku, ne racunajuci kasnije vrste nastale ukrstanjem ), savrsena organizacija koja je u pocetku vladala u Bozjem poretku, dopusta mogucnost da se sve sto Bog cini uradi u vrlo kratkom vremenskom periodu.

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Laodikejac
Drago mi je sto si priznao da si dao izjavu ,da je Adam nosio Evu u rebru,koja je stvorena nekog .x. dana,ali nikako ne sestog.
Drago mi je sto si uvideo da adventisticka crkva ne daje ni logicno objasnjenje ni biblijsko objasnjenje o duzini stvaralackog dana.
Takvo misljenje treba i nadalje da podrzavas,a ne da se povinujes da bi crkva bila na dobitku,jer i sam ne verujes u to.
Nadalje treba da se boris za istinu,ma kakva god da bude,a ne za bilo koju versku organizaciju,bilo adventisticka,bilo JS.
Bog treba da bude ispred svake verske organizacije.

e sad ja sam rekao nesto sto se protivreci ucenju JS???
Cinjenica je da postoje neke stvari kod JS,koje mi nisu logicne,ali veruj mi sve su to sitnice,potpuno nebitne,neka trenutna misljenja,koja su tokom vremena podlozna promenama.Ni jedna nije krupna kao kod adventista i svih ostalih.

Moja protivrecnost sa JS?
Isus Hrist nije Rec Bozja????Ne znam odakle ti to?Ako mislis na arhandjela Mihaila,oni su jedna te ista osoba.Ne znam na sta mislis?
6000 godina?,opet te ne razumem.Jedan Bozji dan traje cak i vise od 6000 godina,potpuno nebitno za nas na zemlji,isto ko sto i leptira bas briga sto ljudi zive cak i sto godina,a on samo 24 sata.....
Sto se tice brzine stvaranja,to je potpuno nebitno.Boga zanima kvalitet.,a ne brzina.
To pitanje sto si postavio Zar ne moze Bog sve da stvori za doslovna 24 sata izgleda slicno ovom pitanju
Ako je Bog toliko Svemoguc,mocan i pametan ,da li moze da napravi toliko veliki i tezak kamen da ne moze da ga baci,ili slicno.
Najkraci odgovor na tvoje pitanje je da Boga niko nije terao ,niti moze da ga tera da radi na brzinu.
Nadalje Bog nije stvarao zemlju sa zemlje ,vec sa neba gde vaze druga racunanja vremena.
Sto budes duze razmisljao o ovim osnovnim pitanjima i odgovorima,saznaces pravu istinu.
pozdrav

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Nisi dobro shvatio ono sto sam rekao.

Napisao sam da ta moja prethodna izreka jeste izgovorena ishitreno, ali da ona nema veze sa zvanicnim stavom Adventisticke crkve, koja uci da je celokupno Bozje delo stvaranja zavrseno za sest doslovnih dana.
Prema tome, ja taj stav sa svim pojedinostima prihvatam, i ne samo u vezi ovoga, vec u vezi svih drugih pitanja vere, ne zato sto zelim da slusam bilo koju organizaciju, vec zato sto je Adventisticko ucenje u potpunom skladu sa otkrivenjima Bozje reci.
To nije samo moje misljenje, vec Otkrivenje Duha Svetoga koje on daje svakom koji iskreno podje putem spoznaje istine koja se nalazi u Bozjoj reci..

Tu tvrdnju da REC u Jovanu 1. 1. nije licnost, sam procitao u vasoj literaturi, cini mi se u knjizici `Sta zaista naucava biblija, ali nisam potpuno siguran, provericu pa cu to pravovremeno dokumentovati.

Ostalo sto govoris je cista filozofija, i ne prolazi test biblijskog otkrivenja..

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Laodikejac
ne izjednacavaj tvoje misljenje sa otkrivenjem svetog duha.
Ucenjem o stvaralackom danu od 24 sata i mnogo cemu drugom u vezi stvaranja zemlje ,adventisticka crkva je rame uz rame pravoslavaca,katolika,protestanata i ostalih nazovi hriscana.
Daj mi barem jedan razlog zasto bi se Bog upravljao ljudskim racunanjem vremena i zurio da napravi zemlju za doslovna 24 sata?
Nije li to vise ljudska i filozofska nauka,nego biblijska?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Laodikejac
ne izjednacavaj tvoje misljenje sa otkrivenjem svetog duha.
Ucenjem o stvaralackom danu od 24 sata i mnogo cemu drugom u vezi stvaranja zemlje ,adventisticka crkva je rame uz rame pravoslavaca,katolika,protestanata i ostalih nazovi hriscana.
Daj mi barem jedan razlog zasto bi se Bog upravljao ljudskim racunanjem vremena i zurio da napravi zemlju za doslovna 24 sata?
Nije li to vise ljudska i filozofska nauka,nego biblijska?

Kada Bog nesto otkrije coveku svojim Svetim Duhom, i osvedoci ga da je odredjena istina u potpunom skladu sa otkrivenjima njegove reci, onda je to tako i nikako drugacije.
Jedan tekst u novom zavetu napominje `I DUH JE ONO STO SVEDOCI, JER JE DUH ISTINA.

Mi mozemo citajuci sveto pismo spoznati odredjenu istinu, ali ako to nije praceno osvedocavajucom silom Svetoga Duha koji deluje na coveka, na njegovo srce i um, i zapecati saznanje u istinitost odredjene tvrdnje, mi onda nikako ne mozemo biti sigurni da li je odredjena istina onako kako smo je u tom trenutku shvatili, proizvod Bozjeg otkrivenja, ili naseg licnog misljenja.
Zato se stranice Bozje reci nikada ne otvaraju bez molitve, da on Duhom svojim deluje na srce i um, i da nam razjasni teze shvatljiva mesta iz pisma.

Jehowini svedoci nemaju ovaj vid spoznaje istine, vec se sve svodi na licno shvatanje procitanog ljudskom mudroscu.
Zato su Jehowini svedoci imali velikih problema u proslosti sto se tice doktrine, i cesto su je menjali sa smenom rukovodecih ljudi, i generacija.

Jedan od razloga zasto bi se Bog upravljao ljudskim racunanjem vremena prilikom stvaranja, je upravo taj sto je Bog stvarao zemlju upravo za coveka koji zivi u vremenu, i sto je stvorio takav plan usadivsi u samog coveka bioloski sat po kome ce covek da se upravlja po primeru samog tvorca, radeci sest dana u sedmici, i odvajajuci jedan dan za odmor i Duhovne aktivnosti..

Sve sto radi Bog radi savrseno, i to ne radi sebe, vec radi stvorenja koja je stvorio, usadivsi u njih same moralne principe ponasanja i zivota koji su nepromenjivi za sva vremena..

Natrag