Postanak Zemlje-Kako i Koliko dugo

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Pretpostavimo da si ponovo u pravu....

Kako odgovaras na sledeca pitanja?
1.Ako je Bog stvorio Sunce i Mesc,bukvalno IV dana ,po cemu je odredjivao zemaljski dan?(mislim na 24 sata).
Da li su potrebni jos neki uslovi da se ispune da bi funkcionisalo vreme od 24 sata?,ili nisu potrebni???
2.Sto se tice stvaranje Adama i Eve ,drago mi je da si priznao da je Bog stvorio Evu kasnije od Adama bar nekoliko dana,il godina...
Tu se slazemo,ali nije mi jasno od kuda ti "ideja" da je Bog znao da ce kasnije da napravi Evu???
Da nije mozda znao i da ce i Adam i Eva da zgrese?Da nije mozda napravio tocak sudbine,sta ce ko u buducnosti da radi,kako ce biti ubijen?
U 1.Moj2:18 pise "I reče Gospod Bog: Nije dobro da je čovek sam; da mu načinim druga prema njemu".
Kao sto vidis Bog je fleksibilan.Udesava stvari da bude dobro.
Da si barem rekao za Adama da je bio TRUDAN,sa Evom u stomaku pa da ti poverujem za to da ih je stvorio zajedno 6 dana.
Ovako kako si ti rekao, moglo je u njemu biti potencijala za 1000 Eva i laodokijaca.Tako je mogao da stvara i zivotinje ...
po jednog slona,dinosaurusa,lava itd jer oni imaju potencijala za zenke.....Nemoj stvaranje da mesas sa kloniranjem.
I danas je moguce da doktori geneticari uzmu rebro od tebe,pa da od njega naprave zenu sa tvojim likom,kloniranjem.
Ali laodikejac,zar ne shvatas da je jedno imati mogucnost za kloniranje,a drugo je biti kloniran...,STVOREN!!!!
Bog kad nesto stvori,to se vidi.Bog je VII dana uzivao u delu svog stvaranja,dotle je sve stvorio,pa i Evu.
I to ti je jedan od razloga da ne shvatas sve bukvalno kao 24 sata.
3.Molim te da mi ISKRENO kazes da li je za tebe RAZUMNO, to sto si napisao,ili je to samo nauka adventisticke crkve ,ciji si ti clan,ciju nauku moras da zastupas,inace ces biti iskljucen.? Da li bas svi adventisti veruju u tu teoriju?
Izvini ,ali za mene je to samo teorija,koja nema blage veze ni sa Biblijom,ni sa naukom,ni sa religijom,ni sa logikom.
Sto bi neki rekli,suplja je ko supalj zub.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Pretpostavimo da si ponovo u pravu....

Kako odgovaras na sledeca pitanja?
1.Ako je Bog stvorio Sunce i Mesc,bukvalno IV dana ,po cemu je odredjivao zemaljski dan?(mislim na 24 sata).
Da li su potrebni jos neki uslovi da se ispune da bi funkcionisalo vreme od 24 sata?,ili nisu potrebni???
2.Sto se tice stvaranje Adama i Eve ,drago mi je da si priznao da je Bog stvorio Evu kasnije od Adama bar nekoliko dana,il godina...
Tu se slazemo,ali nije mi jasno od kuda ti "ideja" da je Bog znao da ce kasnije da napravi Evu???
Da nije mozda znao i da ce i Adam i Eva da zgrese?Da nije mozda napravio tocak sudbine,sta ce ko u buducnosti da radi,kako ce biti ubijen?
U 1.Moj2:18 pise "I reče Gospod Bog: Nije dobro da je čovek sam; da mu načinim druga prema njemu".
Kao sto vidis Bog je fleksibilan.Udesava stvari da bude dobro.
Da si barem rekao za Adama da je bio TRUDAN,sa Evom u stomaku pa da ti poverujem za to da ih je stvorio zajedno 6 dana.
Ovako kako si ti rekao, moglo je u njemu biti potencijala za 1000 Eva i laodokijaca.Tako je mogao da stvara i zivotinje ...
po jednog slona,dinosaurusa,lava itd jer oni imaju potencijala za zenke.....Nemoj stvaranje da mesas sa kloniranjem.
I danas je moguce da doktori geneticari uzmu rebro od tebe,pa da od njega naprave zenu sa tvojim likom,kloniranjem.
Ali laodikejac,zar ne shvatas da je jedno imati mogucnost za kloniranje,a drugo je biti kloniran...,STVOREN!!!!
Bog kad nesto stvori,to se vidi.Bog je VII dana uzivao u delu svog stvaranja,dotle je sve stvorio,pa i Evu.
I to ti je jedan od razloga da ne shvatas sve bukvalno kao 24 sata.
3.Molim te da mi ISKRENO kazes da li je za tebe RAZUMNO, to sto si napisao,ili je to samo nauka adventisticke crkve ,ciji si ti clan,ciju nauku moras da zastupas,inace ces biti iskljucen.? Da li bas svi adventisti veruju u tu teoriju?
Izvini ,ali za mene je to samo teorija,koja nema blage veze ni sa Biblijom,ni sa naukom,ni sa religijom,ni sa logikom.
Sto bi neki rekli,suplja je ko supalj zub.

Pre svega, Bog je sveznajuc, on zna sve unapred, a osim toga, kao sto sam naveo Bog je jos u pocetku stvorio odredjenu nebesku svetlost, i razdvojio tu svetlost od tame, i svetlost nazvao dan a tamu noc, i bilo je vece i jutro dan prvi.

Kao sto sam napomenu Bog je sveznajuc, on to sam kaze za sebe `KOJI OD POCETKA POZNAJEM KRAJ, I STO JOS NIJE BILO..
On je planirao da stvori svet na kome ce se naseliti ljudi, inace zasto bi ga stvorio, zar bi Adam bio jedino bice koje bi zivelo na zemlji kroz citavo vreme vecnosti.
Bog kaze `I RADJAJTE SE I MNOZITE, I NAPUNITE ZEMLJU...

Zasto je Bog tek kasnije stvorio zenu, mozda je sacekao da Adam shvati da ljubav nije egocentricna, i da moze dobiti svoje ispunjenje ako se poklanja drugome...

U bibliji lepo pise da je Jeva stvorena od Adamovog rebra, sto znaci da je Bog uzeo deo iz Adamovog tela, i to bice je kako rec Bozja kaze nazvana COVJECICA, jer je uzeta od coveka, kasnije Jeva.

Neznam sta ti u celoj prici vidis nelogicno, osim sto sam izneo onako kako pise u izvestaju o stvaranjum a ti nasuprot tome filozofiras, voleo bih to da mi objasnis.

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Laodikejac govorimo o Evi.
Presao sam preko svega da bude sve po tvome,i dodjosmo do Eve,za koju si priznao da nije stvorena 6 dana,vec ko zna kojeg dana ili godine...
Bitno je da nije stvorena u tom "tvom"VI danu od 24 sata ,bitno je da si to priznao!
To da ju je Adam "nosio u stomaku,(ili rebru)",nije dokaz !

E sad nadalje kazes da je Bog sveznajuc.
Dal hoces da kazes da je Bog namerno stvorio loseg Adama i Evu ,jer je znao da ce pogresiti???
Nije li sve ono sto je Bog stvorio,stvorio savrseno?
A kako je stvorio savrseno,kad grese...?
Umoran sam od pisanja ,slab sa vremenom,laku noc....

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Laodikejac govorimo o Evi.
Presao sam preko svega da bude sve po tvome,i dodjosmo do Eve,za koju si priznao da nije stvorena 6 dana,vec ko zna kojeg dana ili godine...
Bitno je da nije stvorena u tom "tvom"VI danu od 24 sata ,bitno je da si to priznao!
To da ju je Adam "nosio u stomaku,(ili rebru)",nije dokaz !

E sad nadalje kazes da je Bog sveznajuc.
Dal hoces da kazes da je Bog namerno stvorio loseg Adama i Evu ,jer je znao da ce pogresiti???
Nije li sve ono sto je Bog stvorio,stvorio savrseno?
A kako je stvorio savrseno,kad grese...?
Umoran sam od pisanja ,slab sa vremenom,laku noc....

Ja nisam ucestvovao u stvaranju, pa neznam zasto je Bog stvorio Jevu van okvira od 6 dana, ja samo iznosim ono sto pise u izvestaju o stvaranju, a to je da je celokupno stvaranje zemlje i coveka Adama ( HA ADAM - podrazumeva i muski i zenski rod ), zavrseno za sest doslovnih dana, izuzimajuci Jevu koja je stvorena kasnije, a Bog sam zna zasto, mi mozemo da stvaramo teorije i da kalkulisemo, to nam nece doneti velike rezultate.

Nije Bog stvorio loseg Adama, vec savrsenog, kao i savrsen svet, ali je dao coveku slobodnu volju izbora, i prvi ljudi su pali na tom testu poslusnosti, i izabrali neposlusnost, odnosno zlo.
Ipak, iz samog teksta se moze videti da Jevi taj cin jedenja ploda, nije pretstavljen kao neko veliko zlo od strane Sotone neprijatelja, jer je on njoj ponudio vece znanje od onog kojeg je ona sama u tom trenutku posedovala.

To je sustina i danasnjeg greha, i teznji coveka da dokuci vise znanje koje pripada jedino Bogu, i da on sam postane Bog..

Ali tu se moze primeniti ona narodna poslovica, ko visoko leti, nisko pada.

A u Jevinom cinu, ona se nije vinula u nebesa, niti dobila ikakvo vise znanje, vec je smrt usla i u nju i u Adama, i u svu tvorevinu, sto je i bio osnovni Sotonin cilj.

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Zdravo laodikejac
Ako uzmes da bozji dan stvaranja nije doslovan dan od 24 sata ,vec mnogo vece razdoblje,uvideces da je Biblija u pravu kad je rekla da je Bog stvorio i Adama i Evu sestog dana.
Da bi jedan Bozji dan oblikovanja zemlje ,zaista doslovan dan,potrebno je da se ispune mnogi faktori.
1.Da se zemlja okrece oko svoje ose!!!
2.Da se zemlja okrece oko Sunca...(kako kad je po tebi sunce stvoreno tek 3 dana nakon zemlje)
3.Da se Mesec okrece oko zemlje,dajuci joj stabilnost!!!
4.Da je Bog boravio na zemlji,da se upravlja zemaljskim vremenom...itd.....

Ne izgleda li ti tvoje shvatanje Bozjeg oblikovanja zemlje,kao kad bi neki covek poceo prvo da pravi krov na kuci,pa tek na kraju temelje???

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Zdravo laodikejac
Ako uzmes da bozji dan stvaranja nije doslovan dan od 24 sata ,vec mnogo vece razdoblje,uvideces da je Biblija u pravu kad je rekla da je Bog stvorio i Adama i Evu sestog dana.
Da bi jedan Bozji dan oblikovanja zemlje ,zaista doslovan dan,potrebno je da se ispune mnogi faktori.
1.Da se zemlja okrece oko svoje ose!!!
2.Da se zemlja okrece oko Sunca...(kako kad je po tebi sunce stvoreno tek 3 dana nakon zemlje)
3.Da se Mesec okrece oko zemlje,dajuci joj stabilnost!!!
4.Da je Bog boravio na zemlji,da se upravlja zemaljskim vremenom...itd.....

Ne izgleda li ti tvoje shvatanje Bozjeg oblikovanja zemlje,kao kad bi neki covek poceo prvo da pravi krov na kuci,pa tek na kraju temelje???

Zdravo.

Upravo je suprotna stvar od onoga sto kazes, jer ako se uzme u obzir da period od 24 casa nije doslovno vreme, onda postavljamo Boga u poziciju da ga nazovemo lazovom, jer u tom slucaju on je objavio jedno, i to je zapisano u izvestaju o stvaranju, kao i u cetvrtoj Bozjoj zapovesti, i celom svetom pismu, a onda kazemo nije tako nego je Bog mislio na nesto drugo.

Faktori koje si naveo ne moraju da budu uslov u Bozanskom stvaranju.
Kao prvo, Bog je i mogao a i nije morao da zarotira zemlju da bi znao da li je prosao jedan dan i nastupila noc, jer on to jednostavno zna po svom Bozanskom providjenju, on je sveznajuc, a kao sto sam rekao, Bog je u pocetku stvorio odredjenu svetlost koja je to odredjivala.

Bog se u stvaranju upravljao po zemaljskom vremenu upravo zato sto je zemlju stvorio za coveka koji zivi u vremenu, i kao sto sam vec objasnio u jednom od prethodnih komentara, Bog je po tom modelu stvaranja od sest doslovnih dana, u samog coveka ugradio bioloski sat, po kome ce se i covek rukovoditi radeci sest dana, a jedan dan koliko mu je i potrebno, odvajati za odmor i relaksaciju, kao i za Duhovne aktivnosti slavljenja Boga kao tvorca svega postojeceg.

Bog je prvo postavio temelje naravno, oblikovao je zemljinu kuglu, i nakon toga stvarao nebesa, i elemente na zemlji..

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Laodikejac
Bog nije covek da bude lazov,a kada je oblikovao zemlju za zivot ljudi ,dao je Mojsiju da zapise zbivanja sa stanovista coveka na zemlji.
Zvexde,Sunce i Mesec su uveliko postojali,bas kao i Zemlja planeta ko zna kolko milijardi ljudskih godina.
Prvi dan pocinje sa oblikovanjem zemlje za zivot ljudi na njoj.Bog je omogucio da svetlost Sunca ,ostalih zvezda i meseca polako prodre kroz gusti sloj gasova na povrsinu zemlje.To nije bilo odjednom.
Naprimer u prevodu Postanka od W.Wattsa;"I POSTEPENO je pocela nastajati svetlost". (A Distinctive Translation of Genesis).
To je bila Sunceva svetlost ,dok se samo Sunce nije moglo videti kroz oblake .Ta Svetlost je bila"difuzna svetlost"kao sto je oznaceno naprimer u Rothermanovoj Emphasised Bible(fusnota b red 14).
I sam si kazao da ne znas kakvo je to svetlo,ko ga je davao. Hebrejska rec koja se tu srece jeste "or",dok se u IV dan pise "ma'or" sto znaci izvor svetla-Sunce.
Sunce je ipak postojalo pre Zemlje.
Nadalje Bog nije Sveznajuc.On nije znao da ce Adam i Eva da urade ono sto su uradili,ili ti ipak mislis da je on to znao???
Mislis li da je Bog suvise mocan i pametan da ne moze da napravi veliki i tezak kamen koji ne moze da baci?,i slicna dvosmislena pitanja???
Bog je jasan i svima daje LICNI slobodan,"demokratski" izbor.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Prijatelju, to sto govoris je Jevrejska kabalisticka filozofija, sa kojom sam delimicno upoznat.

A to sto govoris o Bozjem navodnom neznanju je tvoje licno neznanje biblijske istine po tom pitanju.

Svega tu ima, sa,mo nema ni zrnce biblijske istine, vec cista filozofija, i ljudska mudrost.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Prijatelju moj
Ako je Bog sveznajuc zasto nije znao da ce Adam i Eva da kradu sa njegovog drveta???
Imas li neki dokaz da je Bog znao da ce ljudi to da urade???
U Bibliji lepo pise.Ako jedes taj plod umreces.Da nisu jeli taj plod,da li bi umrli????
Da li je kazna za to bila zivot ili smrt???
Sta je rekla gospodja Elen Wajt?

Natrag