Postanak Zemlje-Kako i Koliko dugo

Član
Učlanjen(a)
06.06.2010
Poruka
320
za domicus
Bas imas puno gafova
Prvi ti je, da uopste ne citas ono sto sam napisao.
Drugo je da donosis potpuno NELOGICNE zakljucke.
Da si iole ozbiljnije citao i proucavao bibliju ne bi se hvatao za doslovnih 24 sata kao pijan plota.
Shvatas li ti da Bog ima drugacije merenje VREMENA nego ljudi.
Ljudi mere vreme po zemlji i njenom obrtanju oko svoje ose i oko sunca,ali ne i Bog.
U Bibliji lepo pise da 7 dan u koji je Bog poceo da odmara od svih svojih dela sa zemljom jos uvek traje,prema Jevrejima 4:1-11
"........Jer koji uđe u pokoj Njegov, i on počiva od dela svojih, kao i Bog od svojih.
11 Da se postaramo, dakle, ući u taj pokoj, da ne upadne ko u onu istu gatku neverstva.

Ali mi ovde govorimo da je Zemlja postojala kao pusta i bez oblicja pre nego sto je Bog poceo da je tokom 6 " stvaralackih " dana oblikuje za zivot!
U prvoj knjizi Mojsijevoj kada se govori o formiranju planete Zemlje koristi se glagol ( heb. bara ), Englezi su to preveli " create " ( kreirati / stvoriti ), kad stvara Sunce, Mesec i zvezde koriste sasvim treci glagol (heb. lasot ), sto znaci nachiniti, odnosno nachiniti od necega shto vec postoji.
E svashta i ti citirash :)
Iz "Jevrejima 4:1-11" si ti zakljucio da 7. dan traje a ? :)
Sedmi dan je Shabat, tako ? Znaci, niko da nije mrdnuo! :) U shabatu smo dok Isus ne sidje po 2. put.
E to je gaf prijatelju, ali ne moj vec tvoj :) A to sto si ti zagovornik "GAP" teorije, a sta cu...
Pokusavate da napravite kompromis izmedju kvazi naucnika (ej kej ej evolucionista) i reci Bozije. Nema potrebe da izvrcete Tvorceve reci i da ga "branite" pred evolucionistima.

Verujem da znas sta znaci u tvom navedenom delu kad se kaze 'pokoj" ? Misli se na mir, mir dushe, dakle spokoj.
U tekstu se jasno vidi da je Pavle u gnevu, nespokoju zato sto ga ( Boga ) vecina Jevreja ne poznase u Isusu.

Jevrejima 4.3 "Jer mi koji verovasmo ulazimo u pokoj, kao sto rece: zato se zakleh gnevu svojemu da nece uci u pokoj moj, ako su dela i bila gotova od postanja sveta."
Pa vidi dalje opet ( uzimam samo ovo stosi ti citirao ) jevrejima 4.7-8. " Opet odredi jedan dan, danas, govoreci u Davidu po tolikom vremenu, kao sto se prije kaza : danas ako glas njegov cujete, ne budite drvenastijeh srca.
Jer da je Isus one doveo u pokoj, ne bi za drugi dan govorio po tom."

Nije mi tesko da ponovim jos jednom " pod danom se smatra doslovno 24h, odnosno od zalaska do zalaska sunca "
Ne zelim da komentarisem neozbiljna tumacenja "dan kao hiljadu godina" . Ima i previse tekstova u bibliji koji govore o danu o jasno se vidi da se radi o vremenskom periodu od 24h.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
za tripo 41
Ako pazljivije citas ,videces da se ne misli o bukvalnih 24 sata.
Probaj ponovo
jevrejima 4:1-11
" Da se bojimo, dakle, da kako dok je još ostavljeno obećanje da se ulazi u pokoj Njegov, ne zakasni koji od vas.
2 Jer je nama objavljeno kao i onima; ali onima ne pomaže čuvena reč, jer ne verovaše oni koji čuše.
3 Jer mi koji verovasmo ulazimo u pokoj, kao što reče: Zato se zakleh u gnevu svom da neće ući u pokoj moj, ako su dela i bila gotova od postanja sveta
4 Jer negde reče za sedmi dan ovako: i počinu Bog u dan sedmi od svih dela svojih.
5 I na ovom mestu opet: Neće ući u pokoj moj.
6 Budući, pak, da neki imaju da uđu u njega, i oni kojima je najpre javljeno ne uđoše za neposlušanje;Jev. 3:19
7 Opet odredi jedan dan, danas, govoreći u Davidu po tolikom vremenu, kao što se pre kaza: Danas ako glas Njegov čujete, ne budite drvenastih srca.
8 Jer da je Isus one doveo u pokoj, ne bi za drugi dan govorio potom.
9 Dakle je ostavljeno još počivanje narodu Božijem.
10 Jer koji uđe u pokoj Njegov, i on počiva od dela svojih, kao i Bog od svojih.
11 Da se postaramo, dakle, ući u taj pokoj, da ne upadne ko u onu istu gatku neverstva.
Poenta je 11 stih ,da se postaramo da udjemo u dan Bozjeg odmora(pokoj njegov),koji jos traje.
Secas li se da je Bog pocinuo u 7 dan?Zar ti mislis da se taj dan zavrsio?E pa nije po ovim stihovima.
POSTARAJMO SE UCI TAJ BOZJI POKOJ(7 dan Bozjeg odmaranja)

Član
Učlanjen(a)
06.06.2010
Poruka
320
Ajde budi dobar i objasni sta je se misli pod tim "ulaskom u dan odmora" odnosno shabatu i daj vezu odnosno relevantnost sa "vremenski period".
To po tebi nije u koliziji sa ""Sest dana radi... " ? :)
A da, molim te, ne zaboravi i nastavak "... jer sam ja za sest dana stvorio nebo i zemlju..."

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Kad godvoris o necemu ,onda i citiraj te stihove,pokazi gde se nalaze u bibliji,kao sto ja tako radim.Kao drugo JEDAN DAN u Bozjim ocima ne mora da znaci samo dan od 24 sata.Taj Bozji dan prema 2.Petrovoj 3:8
"Ali ovo jedno da vam ne bude nepoznato, ljubazni, da je jedan dan pred Gospodom kao hiljadu godina, i hiljadu godina kao jedan dan".
Ovo Hiljadu ne mora da bude samo jedna hiljada vec i VISE hiljada godina.
I sta ti mislis da se Bozji 7 dan odmora odavno zavrsio????Mnogi tako misle ,ali mislili su i da je zemlja ravna ploca.
Jevrejima 4 glava to lepo objasnjava,da Bozji SEDMI dan POKOJA ili odmora jos traje.
10 Jer koji uđe u pokoj Njegov, i on počiva od dela svojih, kao i Bog od svojih.
11 Da se postaramo, dakle, ući u taj pokoj

Član
Učlanjen(a)
06.06.2010
Poruka
320
Pre no sto nastavimo, zamolio bi RIS BG da mi odgovori na predhodni post :)
Kad godvoris o necemu ,onda i citiraj te stihove,pokazi gde se nalaze u bibliji,kao sto ja tako radim.
Oprosti, obicno to i radim ali vodio sam se mishlju da su ljudi makar u toj meri upoznati sa sadrzajem Biblije te se ne mora uvek dati konkretan citat.
Nadam se da sam ispostovao tvoju metodologiju vezanu za sadrzajnost samog posta u predhodnim slucajevima.

Kao drugo JEDAN DAN u Bozjim ocima ne mora da znaci samo dan od 24 sata.Taj Bozji dan prema 2.Petrovoj 3:8
"Ali ovo jedno da vam ne bude nepoznato, ljubazni, da je jedan dan pred Gospodom kao hiljadu godina, i hiljadu godina kao jedan dan".
Ovo Hiljadu ne mora da bude samo jedna hiljada vec i VISE hiljada godina.
RIS BG, gornji citat ima ulogu da objasni Boga kao multidimenziono bice, odnosno to da vreme i mesto ne uticu na Njega.
Htelo se reci da je Bog izvan vremena i prostora. ( Mnogima je to jasno. Ne znam zaista kako to nije slucaj i kod tvog poimanja citata ali otom-potom :) )

Evo jos jedno pitanje na koje neces imati racionalan odgovor.

Recimo da si u pravu ( cisti igre radi ), i da je Bog prvo stvorio zemlju 1. dana, a da taj dan moze da traje i hiljadu, dve/tri hiljade, ma i milion godina,da li 2., 3., 4.,5. i npr. 6. dan isto ne moraju da znace doslovno dan, odnosno vreme priblizno danasnejm racunjanju ili ti 24h ?

I zasto bi Bog stvarao nesto milijardama godina ? Ako i ti smatras da je Bog-Tvorac ( a znamo da je stvorio materiju, prostor i vreme) svemoguc, zasto bi stvarao sve to milijardama godina ?

Za manje upucene, gospodin RIS BG je zagovornik "the gap theory" - odnosno jedan od glasnogovornika teorije kreacionistickog pravca koji smatraju da u 1.Mojsijevoj, odnosno u delu izmedju Postanja (eng. Genesis)1:1 i 1:2 postoji veliki vremenski razmak.

U naucnim krugovima koji zagovaraju kreacionisticki pravac ( nasuprot evolucionisticke teorije, govore da sve ukazuje na inteligentni dizajn a ne na postepeni razvoj (evoluciju) uz dug vremenski period, sasvim slucajno) postoje dve struje.

Dakle, postoji i 2. pravac u kreacionizmu koji zagovara doslovno tumacenje Bozijih reci i govori o bukvalno stvaranju sveta za 6 dana.

"Gap"-ovci teze da "pomire" Boga, odnosno njegovo pisano svedocanstvo sa danas najzastupljenijom teorijom u naucnim krugovima, teorijom evolucije.

I sta ti mislis da se Bozji 7 dan odmora odavno zavrsio????Mnogi tako misle ,ali mislili su i da je zemlja ravna ploca.
Ajde da ponovim josh jednom, mozda nisam bio dovoljno jasan :)
domicus je napisao(la):
Ajde budi dobar i objasni sta je se misli pod tim "ulaskom u dan odmora" odnosno shabatu i daj vezu odnosno relevantnost sa "vremenski period".
To po tebi nije u koliziji sa ""Sest dana radi... " :) ?
A da, molim te, ne zaboravi i nastavak "... jer sam ja za sest dana stvorio nebo i zemlju..."
Da li znas sta predstavlja "shabat" i zasto je Bog nalozio da se praznuje ?
Ako ne znas, ja cu ti reci. Nalozeno je praznovanje "shabata" da bi se upravo sacuvalo secanje na Bozije stvaranje za 6 dana!
Ajde da vidimo sa hebrejskoh :" Seti se da svetkujes dan shabat. Shest dana radi i obavljaj sav svoj posao. A sedmoga je dana shabat, pochinak posvecen Jahvi, Bogu tvojemu. Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kci tvoja, ni sluga tvoj, ni slushkinja tvoja, ni zivina tvoja, niti doshljak koji se nadje unutar tvojih vrata.I JHVH (Jahve) je sest dana stvarao nebo, zemlju i more i sve shto je u njima, a sedmoga je dana pochinuo. Stoga je JHVH blagoslovio i posvetio dan shabat."
I na kraju...
Jevrejima 4 glava to lepo objasnjava,da Bozji SEDMI dan POKOJA ili odmora jos traje.
11 Da se postaramo, dakle, ući u taj pokoj
"Pokoj" znaci mir RIS BG :) Opozit od mira kao psihicno stanje je uznemirenost :)

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
za domicusa
Ti uopste ne citas sto ti pisem.
Kao prvo i osnovno citiraj mesto u bibliji gde se nalazi stih koji koristis ,to ti je osnovna kultura,a ti opet ne pises.
Jel vidis kako ja citiram stih naprimer iz 2.petrove3:8,da ne bi lutao po celoj Bibliji
2.petrova 3:8
I sta kazes da objasni Boga?....,hahaha
Koga to zavaravas ?
Ako si prevario samog sebe,tesko ces moci i druge.
Bog je Bog reda,a ne Bog nereda.Bog ima svoj nacin racunanja vremena
2.Petrova 3:7-9 to pojasnjava,naime cela glava govori o vremenu kada ce Bog uzeti stvari u svoje ruke.Procitaj!
7 A sadašnja nebesa i zemlja tom istom reči zadržana su te se čuvaju za dan strašnog suda i pogibli bezakonih ljudi.
8 Ali ovo jedno da vam ne bude nepoznato, ljubazni, da je jedan dan pred Gospodom kao hiljadu godina, i hiljadu godina kao jedan dan.
9 Ne docni Gospod s obećanjem, kao što neki misle da docni, nego nas trpi, jer neće da ko pogine, nego svi da dođu u pokajanje.
Ove stihove je Petar rekao jer su neki mislili da ce za njihovog zivota Bog unistiti zle,da Bog kasni....
Petar je u skladu sa tim rekao da njihova ocekivanja nisu realna,jer Bog ima drugaciji nacin merenja vremena!!!,a ne da opise Boga kao visedimenzionog...

Sto se tice tvoje navodne igrice danima i godinama Biblija je veoma jasna.
1.Mojsijeva 1:1-5
1 U početku stvori Bog nebo i zemlju.
2 A zemlja beše bez obličja i pusta, i beše tama nad bezdanom; i duh Božji dizaše se nad vodom.
3 I reče Bog: Neka bude svetlost. I bi svetlost.
4 I vide Bog svetlost da je dobra; i rastavi Bog svetlost od tame.
5 I svetlost nazva Bog dan, a tamu nazva noć. I bi veče i bi jutro, DAN PRVI.

Prvi dan kada je Bog poceo da oblikuje Zemlju ,ucinio je da sunceva svetlost prodre na njenu povrsinu.Jedno je sigurno ne bi trebalo da tek u trecem stihu pise PRVI DAN,vec u prvom.Ovako jasno se vidi da je zemlja imala svoj pocetak kada je bila pusta i bez oblicja.Koliko je to vreme trajalo?(od postanka do pocetka oblikovanja)???
Moglo je da traje i milijarde godina.
Kad kazem milijarde godina,mislim na ljudske milijarde godina,tj kolko se zemlja obrnula oko sunca.Da je Bog bio na zemlji,moglo bi se reci tako kako ti mislis,ali on nije stvarao zemlju sa zemlje vec sa neba,gde postoji potpuno drugaciji nacin merenja vremena.On koji je napravio ceo svemir koji svaku zvezdu zove po imenu da bude ogranicen na ljudsko vreme,zalosno razmisljanje...
nasih milijardu godina,je za Boga kao jedan tren....ako si razumeo...

Nije isto milijardu godina za ljude i za Boga.
To ti je priblizno isto kao kad bi uporedjivao ljudski zivot od 80 godina i zivot leptira od 1 dan.(banalizovano)
Leptiru je jedan dan kao citava vecnost,ali ne i ljudima,a mi smo za Boga kao neki leptirici....

i sta mi rece the Gap theory...hahaha,ako je moja gap ,tvoja je prtavi gaf ili krah.
Pa nisam ja pisao 1.mojsijevu 1-5
Trebalo je u porvom stihu odmah da pise Prvog dana Bog stvori svetlost....
a ne PRVO je stvorio Zemlju!!!!

Cemu onda ti tvoji takozvani "stvaralacki dani"????,ako je on vec bio stvorio zemlju???
Dragi moj gafovac objasni mi logicno ove stihove ,pa cu ti poverovati.Onda mozemo da predjemo na razmatranje ostalih tvojih pitanjaca .
Sve cu ti ih lepo objasniti,kad rascistimo ove osnovne logicne stvari

Član
Učlanjen(a)
06.06.2010
Poruka
320
Izgleda da ti kao i jos pojedini, ne zelite da vidite ocigledno :) Idemo redom...
RIS BG je napisao(la):
Bog je Bog reda,a ne Bog nereda.Bog ima svoj nacin racunanja vremena
Ako je Bog stvorio materiju, prostor i vreme, to znaci da je van tog zatvorenog sistema, i vreme kao vreme za njega ne postoji, on je u vecnosti. Nerazumno je misliti da on ima posebni etalon vremena za sebe. Ako je u vecnosti,beskonacnosti svega, taj etalon ne postoji.

(Da ne stavljam pod quote tvoje navedene citate, samo cu ih prokomentarisati )
Da, tu se govori o vremenu kad ce Gospod doci na Zemlju ali to nije ni u kakvoj vezi za tvojom teorijom da je zemlja stara milijardama godina. Sta mislish, zasto postoji rodoslov u Bobliji od Adamovog vremena ? Logika bi bila - da nam da vreme postanka.
RIS BG je napisao(la):
Sto se tice tvoje navodne igrice danima i godinama Biblija je veoma jasna.
Naravno da je jasna!
RIS BG je napisao(la):
1.Mojsijeva 1:1-5
1 U početku stvori Bog nebo i zemlju.
2 A zemlja beše bez obličja i pusta, i beše tama nad bezdanom; i duh Božji dizaše se nad vodom.
3 I reče Bog: Neka bude svetlost. I bi svetlost.
4 I vide Bog svetlost da je dobra; i rastavi Bog svetlost od tame.
5 I svetlost nazva Bog dan, a tamu nazva noć. I bi veče i bi jutro, DAN PRVI.
Bog nije dozvolio Suncu da osvetli Zemlju ( Sunce i Mesec su stvoreni 4. dana) vec je On sam svetlost. Bog je svetlost.
Obrati paznju na ovo "I bi veče i bi jutro, DAN PRVI".
Vece pa jutro :) To tebi govori o milionima godina a ne o doslovno jednom danu kao sto ga danas merimo i razumemo? :)
RIS BG je napisao(la):
Prvi dan kada je Bog poceo da oblikuje Zemlju ,ucinio je da sunceva svetlost prodre na njenu povrsinu.Jedno je sigurno ne bi trebalo da tek u trecem stihu pise PRVI DAN,vec u prvom.Ovako jasno se vidi da je zemlja imala svoj pocetak kada je bila pusta i bez oblicja.Koliko je to vreme trajalo?(od postanka do pocetka oblikovanja)???
Moglo je da traje i milijarde godina.
- To ne stoji u Bibliji, i ne znam odakle ti to da je Bog "dozvolio" da sunceva svetlost obasja povrsinu Zemlje ?
Zapazi da uvek stoji i bi vece i bi jutro dan (1. ili 2. ili 3. ili 4. ili 5...) to ti nista ne govori ? Ti se vodis mislju da je Tvorcu potrebno Sunce da bi bilo sta uradio ? Treba neko da mu pridrzava baterijsku lampu, da mu dodaje "instrumente" ? Ti i ja nemamo istog Boga RIS BG :)
Moj Bog odradi sve u trenu. On kaze i sve mu se u trenutku povinuje ( na subatomskom nivou ).
Tvoj Bog laze a moj ne. Moj radi ono sto je i napisao u Bibliji i dosledan je a tvoj kaze "4. dana sam stvorio Sunce i Mesec ali mi je sunce sijalo od 1. dana" :)
Ti si sad rekao da je Sunce starije od Zemlje a Biblija kaze suprotno. Da li mozda verujes i u BIG BANG ?
RIS BG je napisao(la):
Kad kazem milijarde godina,mislim na ljudske milijarde godina,tj kolko se zemlja obrnula oko sunca.Da je Bog bio na zemlji,moglo bi se reci tako kako ti mislis,ali on nije stvarao zemlju sa zemlje vec sa neba,gde postoji potpuno drugaciji nacin merenja vremena.
Objasnio sam vec da "na nebu" ne postoji racunjanje vremena, vreme ne postoji, zive u vecnosti. Samo za NAS i stvari oko nas vazi vreme i zakonitosti koji su zastupljeni u zatvorenom sistemu kao sto je kosmos.
Dalje, Bog je bio na Zemlji od nastanka. Ne zaboravi da je bio sa Adamom :)
Seti se da je uzeo Adamu rebro, da je doveo Adamu zenu, da je zaklao pred Adamom i Evom jagnje i obukao ih u kozu od jagnjeta, itd...
Iz spisa se jasno vidi da je dolazio i bio sa njima na Zemlju, najverovatnije kao Mihail, ili Isus ( sve jedno je )

RIS BG je napisao(la):
On koji je napravio ceo svemir koji svaku zvezdu zove po imenu da bude ogranicen na ljudsko vreme,zalosno razmisljanje...
nasih milijardu godina,je za Boga kao jedan tren....ako si razumeo...
Ja ne vezem Boga za vreme, to ti radish :) Ni u jednom trenutku nisam ni pomislio, a kamoli napisao da je Gospod vezan za vreme ili bilo sta drugo.
RIS BG je napisao(la):
i sta mi rece the Gap theory...hahaha,ako je moja gap ,tvoja je prtavi gaf ili krah.
Da, ti si zagovornik "the gap theory" a ja spadam u ovu drugu grupu kreacionista koji veruje u doslovno 6 dana stvaranja kao sto nam i objasnio.
domicus je napisao(la):
Za manje upucene, gospodin RIS BG je zagovornik "the gap theory" - odnosno jedan od glasnogovornika teorije kreacionistickog pravca koji smatraju da u 1.Mojsijevoj, odnosno u delu izmedju Postanja (eng. Genesis)1:1 i 1:2 postoji veliki vremenski razmak.

RIS BG je napisao(la):
Pa nisam ja pisao 1.mojsijevu 1-5
Trebalo je u porvom stihu odmah da pise Prvog dana Bog stvori svetlost....
a ne PRVO je stvorio Zemlju!!!!
Zanimljiv i hrabar si ti covek kad si rad ispravljati Bozije reci i komentarisati sta je kad trebalo napisati :)
Stvari su opisane kako su se i desile. Da je koristio Sunce 1. dana rekao bi stvorio sam Sunce, pa bi dalje nastavio :)
4. dana je jsve to stvorio znajuci da ce ljudi obozavati Sunce, zato i nazva Sunce i Mesec malo i veliko videlo, da bi ljudi mogli upravo pratiti vreme koje je on uveo samim stvaranjem materije. Dakle, imamo materiju, znaci u usto vreme imati i vreme i prostor. Uzrok i posledicu. Sve je to Tvorac uredio prirodnim zakonitostima i funkcionise besprekorno.
Ako je kreirao "igru", kreirao je i "pravila". U delu Postanak, upoznaje ljude sa "igrom" i "pravilima". On je taj sto dade coveku dan i noc i videla mala i velika da bi covek mogao racunati vreme, vreme koje utice na coveka. Znaci, sve sto je dao, dao je ZA coveka. Bogu vreme kao vreme ne znaci nista.
( a i da igre radi kazemo da ima neko svoje drugo poimanje vremena) Zasto bi pisao "u njegovom poimanju vremena" kad se obracao coveku ? Nema logike ! Ako se objavio coveku, to je uradio tako da coveku bude jasno, da lako razume.
Da li je makar trunka svega ovoga doprelo do tebe ?
PS: nisi mi odgovorio za shabat (napisao sam i pitao u predhodnom postu ) i vasu teoriju da 7. dan i dalje traje :) ( molim odgovor)

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
potpuno pogresno razmisljas,imas pogresne temelje,zato i donosis pogresne zakljucke.
Biblija naprimer lepo govori o vremenu kada ce Bog unistiti sve zle na zemlje
Marko 13:32
"32 A o danu tom ili o času niko ne zna, ni anđeli koji su na nebesima, ni Sin, do Otac."
Bog zna tacno vreme kad treba nesto da uradi,tako da tvoja teorija otpada glatko.
Nemoj brkati rodoslovlje sa postankom zemlje.Rodoslovi sluze da se odredi vreme od nas do Adama i Eve.

Sunce i Mesec su stvoreni 4 dan?
E ovo je tek tvoje prvo pravo pitanje,koje zasluzuje da se objasni malo bolje.
1.U prvom danu vidljiva je bila SVETLOST,a zemlja je svojom rotacijom omogucila izmenu dana i noci...,ZAROTIRAO JU JE.
2.Razdvojio je vode na zemlji tako sto je napravio prosirenje ili nebeski svod i nazvao ga NEBO,da razdvaja vode na zemlji,od voda iznad neba(odatle su pale vode potopa,)
3.odvajanja kopna od vode i nastanak biljaka to ti je jasno.
4.stvaranje sunca i meseca je simbolicno.,vec su bili stvoreni,kao i zemlja.
Radi se o tome da su tek u 4 danu oni postali vidljivi.Do tada se nisu mogli videti od slojeva vode i vodene pare,CO2 i ko zna jos cega.Posto biljke koriste Co2 ,a oslobadjaju O2,smanjio se"smog" i sunce i mesec su postali vidljivi.
Dokaz za ovo su i reci koje se upotrebljavaju.
Neka bude svetlost ,hebrejska rec za Svetlost jeste 'or sto znaci svetlost u opstem smislu,pa cak i difuznu svetlost.
u 4 danu ta rec 'or se menja u ma'or oznacava nesto sto proizvodi svetlost,u ovom slucaju sunce i mesec.
Nadam se da si sada shvatio razliku,a ako nisi seti se kako se sunce ,a ni mesec ne moze videti po oblacnom vremenu.
Zato sto nemamo istog Boga,zato vam se i smeju ateisti.

Član
Učlanjen(a)
06.06.2010
Poruka
320
potpuno pogresno razmisljas,imas pogresne temelje,zato i donosis pogresne zakljucke.
Eto vidish, i ja isto mislim ali za tebe :)
Biblija naprimer lepo govori o vremenu kada ce Bog unistiti sve zle na zemlje
Marko 13:32
"32 A o danu tom ili o času niko ne zna, ni anđeli koji su na nebesima, ni Sin, do Otac."
Bog zna tacno vreme kad treba nesto da uradi,tako da tvoja teorija otpada glatko.
Naravno da zna kad ce sici i kad ce se obracunati sa Sotonom i njenim slugama, ali to nije nikakav argument u ovoj raspravi o starosti Zemlje. Evo citam i smeshno mi je majke mi mile sta ti sve koristis kao cinjenice u ovoj debati. :)

Nemoj brkati rodoslovlje sa postankom zemlje.Rodoslovi sluze da se odredi vreme od nas do Adama i Eve.
Rodoslov je dat coveku da bi mogao da okvirno sracuna vreme od postanka do danashnjih dana. Dakle, dat je kao jos jedan dokaz vise u korist onoga napisanog u Postanju.
Sunce i Mesec su stvoreni 4 dan?
E ovo je tek tvoje prvo pravo pitanje,koje zasluzuje da se objasni malo bolje.
1.U prvom danu vidljiva je bila SVETLOST,a zemlja je svojom rotacijom omogucila izmenu dana i noci...,ZAROTIRAO JU JE.
Lepo je procitati s'tvoje strane kad napises "u prvom danu- u drugom danu" :)
Naravno da je bila vidljiva svetlost zato sto Bog moze da kaze " neka bude svetlost" i da svetlost jednostavno bude.
"U pocetku rece Bog..." Govori li ti ovo nesto ? :) A i sam Tvorac je svetlost, prema tome, ne nazivaj Tvorca lazovom i ne pokusavaj da taj dogadjaj "racionalizujes" onako kako to evolucionisticki i new age "mudraci" vide i zagovaraju.

"Pa znate kako, Biblija nije bukvalna, tu ima mnogo alegorije, sve je to simbolika, sve je relativno..."
E tako to oni tumace. A sve u cilju da relativiziraju, kako Boga , tako i moralna nacela koja su data i tim putem nastoje da obezvrede, odnosno iskrive Boziju poruku.
To je satanska metodologija ali ti sve znas, prema tome nema razloga da ti skrecem paznju na nesto sto vec znas.
Pa cak i prokleti satanisti znaju i priznaju da je Zemlja stvorena za 6 dana!
2.Razdvojio je vode na zemlji tako sto je napravio prosirenje ili nebeski svod i nazvao ga NEBO,da razdvaja vode na zemlji,od voda iznad neba(odatle su pale vode potopa,)
To se ne dovodi u pitanje.Dalje...
3.odvajanja kopna od vode i nastanak biljaka to ti je jasno.
Tako'e! Dalje...
4.stvaranje sunca i meseca je simbolicno.,vec su bili stvoreni,kao i zemlja.
Radi se o tome da su tek u 4 danu oni postali vidljivi.Do tada se nisu mogli videti od slojeva vode i vodene pare,CO2 i ko zna jos cega.Posto biljke koriste Co2 ,a oslobadjaju O2,smanjio se"smog" i sunce i mesec su postali vidljivi.
Kakav bre smog ? Jel ti to mene zezas ? U prepotopnom periodu vazduh je bio sterilan. Da to nije bilo tako, bilo bi i kishe :)
Evo da malo iscitas sta sam pisao na tu temu. Fino je objasnjeno, mozda ce ti se i svideti :)
http://serbianforum.org/religija/121633-religija-rasprave-o-nedoumicama-3.html#post387665

Na sredini teksta ces naci deo koji govori o sterilnoj atmosferi
domicus je napisao(la):
Ako je bio veci atmosferski pritisak, verovatno su isparavanja bila manja, sigurno su bila manja, a cak i da su bila podjednaka isparavanja ne bi mogla da se kondenzuje vodena para, jer u cistom vazduhu, koji moze da bude saturisan vodom, ne dolazi do kondenzacije. Moraju da postoje takozvane "klice kondenzacije", dakle da postoji prasina, da bi doslo do kondenzacije. Pre Potopa zaista nije bilo sanse da pada kisa. (Potop nije nastao tako sto je samo kisa padala, nego su proradili i gejzeri (6. i 7.glava 1.Knjige Mojsijeve). Znaci, proradili su i gejzeri, ali je i pao, obrusio se taj vodeni omotac.)
No da nastavimo...
Prijatelju, ajde da vidimo da li u tekstu ima iole mesta za simboliku...

(1.Mojsijeva 1:14.-17.) " Potom rece Bog : neka budu videla na svodu nebeskom. Da dele dan i noc, da budu znaci vremenima i danima i godinama. I neka bude svetla na svodu nebeskom da obasjavaju zemlju. I bi tako. I stvori Bog dva videla velika: videlo vece da upravlja danom i videlo manje da upravlja nocu, i zvezde. I postavi ih Bog na svodu nebeskom da obasjavaju zemlju."
Sta je ovde tebi simbolicno ?

Dokaz za ovo su i reci koje se upotrebljavaju.
Neka bude svetlost ,hebrejska rec za Svetlost jeste 'or sto znaci svetlost u opstem smislu,pa cak i difuznu svetlost.
u 4 danu ta rec 'or se menja u ma'or oznacava nesto sto proizvodi svetlost,u ovom slucaju sunce i mesec.
Znam sta je hebrejsko "or". Bog je prvog dana Stvaranja rekao na hebrejskom jeziku JEHI OR ili "neka bude svetlost".
OR kao sto i sam znas ima vise znacenja. Kao kod nas npr. LJUBAV. Grci imaju za pojam ljubav u odredjenom smislu posebne reci.
Za ljubav prema roditeljima, za ljubav prema prijatelju, za ljubav prema supruznici, za ljubav prema zivotinji, itd...
Tako je i sa hebrejskom recju OR. Iz konteksta mi lako mozemo da vidimo na sta se odnosi data rec ondnosno pojam.
Nadam se da si sada shvatio razliku,a ako nisi seti se kako se sunce ,a ni mesec ne moze videti po oblacnom vremenu.
Daj molim te...potrudimo se da debatu vodimo u pravom smeru.
Pre potopa nije bilo kako kise, tako ni oblaka! Da je bilo oblaka bilo bi i kise a Bog kaze da pre potopa NIJE bilo kise :) Zemlja se natapala parom, rosom.
Procitaj malo detaljnjije (1. Mojsijeva 2:5.-6.) yes3

Zato sto nemamo istog Boga,zato vam se i smeju ateisti.
Kome to "vama" ? :)
Zaista ne bi da nikog uvredim ali znas sta Bog kaze za rugace ?
Zaista stvari postavljas pogresno :) Zamisli da vucem za rukav ateistu da mi kaze da li jesam ili nisam u pravu :) Pa oni bi rekli " "Vid' budale - kupa se go" :roll:

PS: Molim te da mi odgovoris na ono tvoje vezano za 7.dan koji josh uvek traje i za shabat ( evo 2. x te molim ) :)

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
za domicusa
slazem se sa tobom samo da rodoslov nema blage veze sa temom o staroscu zemlje.
ali ti brkas babe i zabe...,opet si ga uzeo u usta kao argument za odredjivanje vremena,ostavi ga ,nebitan je za ovu temu.

U 1.mojsijevoj 1 glavi 1 stih pise
U pocetku STVORI BOG ,a ne RECE Bog,brkas reci dragi moj domicuse.
Progutao si prva dva stiha i poceo sa trecim.
I sta mi rece?,cak i satanisti veruju da je Bog stvorio zemlju za doslovnih 6 dana?
Pa onda ste isti,a ja se razlikujem od vas.
smog sam stavio pod znakom navoda, "smog",da ti slikovito objasnim da je ta prvobitna atmosfera bila sastavljena od debelog sloja vode i oblaka,a i raznoraznih gasova kao sto je CO2,koji ne dozvoljavaju da se probije sunceva svetlost.
Kad budes razumeo dragi moj prijatelju kakva je bila zemljina atmosfera shvatices zasto je Bog rekao u prva dva stiha 1 Moj,1 glave da je zemlja bila,pusta i bez oblicja i da je bila TAMA!!!Zemlja je kao i sunce i mesec vec bila stvorena.
U 1.Moj 1;1 pise lepo 'U pocetku STVORI Bog NEBO i Zemlju.
Zapazi da se prvo spominje NEBO,pa tek onda Zemlju,i da je to bilo u POCETKU.
KADA je po tebi Bog stvorio nebo ???Jel po tebi Bog stvorio NEBO DRUGOG dana,ili u Pocetku???

za SEDMI dan koji jos uvek traje sam ti odgovorio,a za sabat ne znam sta hoces?Da imenujem dane u nedelji?ponedeljak,utorak,.........SUBOTA,NEDELJA????
Dan u Bibliji ima vise znacenja
1.dan kada je DNEVNA svetlost
2.dan od 24 sata
3.prorocki dan kada je jedan dan predstavljen jednom godinom
4.dan koji moze da traje 1000 i vise hiljada godina...
5.dan kao straza nocna.....
Zavisi u kom se kontekstu nalazi tako se i tumaci.
6.dupli sabat.....
Ali napravi temu o sabatu ,pa cemo tamo pisati,jer nije bitan za ovu temu....

Natrag