Poslednji dani

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Svako za sebe mora da istražuje. I Protestanti i neprotestanti. Jer ovako ispada po tvom pitanju da se među Protestantima nalazi jedino pravo tumačenje. Treba to svako za sebe da istražuje uključujući 50000 svih zajedno.

Jovane, Jovane, nisi ga dobro razumeo.

Niko od 50.000 protestanata, posebno oni koji bi da baštine protestantizam i predstavljaju se "jedinim" poznavaocima, ne tumači pravilno, niti pravilno koristi Sveto Pismo.

A tko je pravilno koristi od 50-tak tisuća protestantskih denominacija?

Ni jedna jedina.

Sveto Pismo nije kuran, niti je uputstvo za sve, posebno nije grimoar i knjiga gatanja.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Svako za sebe mora da istražuje. I Protestanti i neprotestanti. Jer ovako ispada po tvom pitanju da se među Protestantima nalazi jedino pravo tumačenje. Treba to svako za sebe da istražuje uključujući 50000 svih zajedno.

Pitao sam te nešto drugo. :) Tko od 50-tak tisuća protestantskih denominacija, kako ti reče, "pravilno koristiti Reč Božiju".

P.S. Nemoj mi odgovarati ako ćeš ponoviti svoj prethodni odgovor.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Pitao sam te nešto drugo. :) Tko od 50-tak tisuća protestantskih denominacija, kako ti reče, "pravilno koristiti Reč Božiju".

P.S. Nemoj mi odgovarati ako ćeš ponoviti svoj prethodni odgovor.

A zašto misliš da su samo protestantske...ja sam te lepo naveo da ubrojiš i svoju versku zajednicu i pravoslavnu u svih 50...jer ne možemo posmatrati protestantizam odvojeno od ostalog hrišćanstva.

Ja kažem Pismo mora biti kriterijum za svakoga, za sve hrišćanske zajednice kako male tako i velike itd..svaka pojedinačno doktrina mora biti ispitana u svetlu toga. Ne može se izdvojeno gledati. Pravlno koristi Reč Pravoslavna Crkva kada je tumači kako treba, i Katolička kada je tumači kako treba, Protestanti greše kada pak je tumače kako ne treba u vezi neke doktrine itd...ako me razumeš. Svako u nekom smislu koristi pravino i nepravilno. Sve zavisi od dogme do dogme.

Pozdrav.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
A zašto misliš da su samo protestantske...ja sam te lepo naveo da ubrojiš i svoju versku zajednicu i pravoslavnu u svih 50...jer ne možemo posmatrati protestantizam odvojeno od ostalog hrišćanstva.

Možemo, u tome i jeste bit. Katolička i Pravoslavna crkva naučavaju kako autoritet pripada Crkvi i crkvenom učiteljstvu, koja onda autoritativno tumači Pismo, a protestanti misle i tvrde kako je autoritet "u samoj knjizi". Kako u samoj knjizi, ne znam, ali svi znamo da je upravo takav princip iznjedrio 50-tak tisuća protestantskih denominacija.

Pravlno koristi Reč Pravoslavna Crkva kada je tumači kako treba, i Katolička kada je tumači kako treba,

A pravilno je tumače onda kada je tumače baš onako kako je ti tumačiš??? :)

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
jer ne možemo posmatrati protestantizam odvojeno od ostalog hrišćanstva.

I te kako možemo, ali to sada nije tema.

Pravlno koristi Reč Pravoslavna Crkva kada je tumači kako treba, i Katolička kada je tumači kako treba,

Problem je u tome ko je taj ko ima autoritet da kaže ko tumači ili ne tumači Sveto Pismo kako treba.

Pismo samo? Knjiga ne može tumačiti samu sebe. Dakle, ko je ili šta je stub i osnova tumačenja?

Crkva je taj autoritet, i tu, upravo tu, u negiranju autoriteta jedinoj instituciji, telu koje može da tumači i koristi Sveto Pismo onako kako treba.

Crkva je naime zapisala, sačuvala i kanonizovala Pismo, i ona jedina ima od Boga dato pravo da ga tumači, i koristi kako treba.

A ta Crkva je upravo ona koju skoro svih 50.000 na samostalnom tumačenju i korišćenju Pisama nastalih "zajednica", "denominacija", "crkava i kultova, "otpalom" i "Kurvom" nazivaju.

Ili bilo ko od sledbenika 50.000 "denominacija"?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Možemo, u tome i jeste bit. Katolička i Pravoslavna crkva naučavaju kako autoritet pripada Crkvi i crkvenom učiteljstvu, koja onda autoritativno tumači Pismo, a protestanti misle i tvrde kako je autoritet "u samoj knjizi". Kako u samoj knjizi, ne znam, ali svi znamo da je upravo takav princip iznjedrio 50-tak tisuća protestantskih denominacija.

Pa dobro ubrojimo onda i crkveno učiteljstvo, kako god..sve. Dakle, samo da vidimo kako razumeti Pismo i ko ga razume.
Što se mene tiče...takođe ja sam na proveri...ne treba meni verovati već ličnom osvedočenju.

Evo ovo je pravi test...Laodikeja kaže da ima svedočanstvo..kako ćeš znati je li ispravno li ne?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Pa dobro ubrojimo onda i crkveno učiteljstvo, kako god..sve. Dakle, samo da vidimo kako razumeti Pismo i ko ga razume.

Samo ga Kristova Crkva pravilno razumije i pravilno tumači.

Što se mene tiče...takođe ja sam na proveri...ne treba meni verovati već ličnom osvedočenju.

Svi koji su "obasjani" "ličnim osvjedočenjem" osnovali su svoje sekte. :)

Evo ovo je pravi test...Laodikeja kaže da ima svedočanstvo..kako ćeš znati je li ispravno li ne?

Vrlo jednostavno. Laodikeja je sam već više puta opovrgavao sam sebe. Dakle, Laodikeja je tipičan primjer "ličnog osvjedočenja", koji ispunjava sve uvjete da osnuje 50 001. protestantsku sektu.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Samo ga Kristova Crkva pravilno razumije i pravilno tumači.

Ok.

Svi koji su "obasjani" "ličnim osvjedočenjem" osnovali su svoje sekte.

Pa ne bih se baš složio..sve zavisi šta su objanili..u svakoj crkvi ima ljudi koji teže da budu osvedočeni...ko traži naći će..rekao je Hristos. Ja Mu verujem

Vrlo jednostavno. Laodikeja je sam već više puta opovrgavao sam sebe. Dakle, Laodikeja je tipičan primjer "ličnog osvjedočenja", koji ispunjava sve uvjete da osnuje 50 001. protestantsku sektu.

Ok, a kako znaš da je opovrgao sam sebe :). Da li si to morao pitati stručni kolegijum crkve ili si sam uvideo i osvedočio se da on pogrešio:)

Natrag