Poslednja vremena

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
To se vec ispunilo u prvom veku! I veliko je pitanje je da li ce se uopste ispuniti u poslednjim danima, jer kad su apostoli pisali "velika nevolja" (za njih je bila u prvom veku, seti se da su ih u vreme pisanja razapinjali i bacali lavovima!). Zato kad Jovan kaze "velika nevolja" misli bas na to! A kad su govorili "poslednje vreme" takodje su mislili da je to neposredno blisko vreme..

Zato je ovo vrlo diskutabilno, iako se slazem da ce se hram obnoviti i da ce velika vecina ako ne i svi jevreji biti na kraju obraceni!

Medjutim, ono sto je greska mnogih, je sto od tih prorocanstva stvaraju "dogmu crkve". To je neozbiljno raditi! I nasa crkva ne radi to (jer jednom kad padne tumacenje prorostva pada i ucenje crkve), jer se prorostva razumeju tek neposredno ili nakon ispunjenja, a postoje i uslovna prorocanstva, i ona su potvrda Bozjeg plana i upozorenje vernima sta da rade u tim trenucima...

Zato je nezahvalno tumaciti prorocanatva i od toga praviti dogmu, zato nasa crkva pusta vernicima na volju da sami to pokusaju da shvate..

Da, razumem te. Treba biti oprezan svakako u donošenju nekih konačnih dogmatksih zaključaka jer Otkrivenje ima simbole koje treba razumeti.

Međutim, misli da je se odnosi na poslednje vreme jer 1400 zajedno savelikom mnoštvom objavljuje treću anđeosku vest "pade pade Vavilon" a i sam kontekst ove objave je vezan za "poslednje vremena" tj. neposredno pred "sedam poslednjih zala". Tako da obraćeni Jevreji silno objavljuju vest trećeg anđela kao i veliko mnoštvo od svih naroda koji će to isto raditi.

Ne vidim kako se to moze uskladiti sa njenim pisanjem, jer ona 144 000 ne vidi kao doslovne jevreje. Kako ti mislis da se to moze uklopiti bas me zanima?

Iskreno, sada nemam baš neki izuzetan odgovor ali kažem mene zanima Pismo i ono što mi Bog otkriva u svojoj Reči. Kako bilo, verujem da je ona iskreno izučaval Pismo i mnoge stvari postavila na dobro mesto, što ne znači da nije ostavljeno prostora da se nešto koriguje ili nadopuni pa da se razume u drugom svetlu. Svakako ni ja ne tvrdim da sam ja zaista upravu po ovom pitanju ali za sad su mi Biblijki argumenti u ovom pravcu. No, kao što i ti reče nije ovo neko dogmatsko pitanje ili pitanje spasenja pa samim tim možemo biti fleksibilniji u razumevanju i tumačenju.

Svako dobro.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Međutim, misli da je se odnosi na poslednje vreme jer 1400 zajedno savelikom mnoštvom objavljuje treću anđeosku vest "pade pade Vavilon" a i sam kontekst ove objave je vezan za "poslednje vremena" tj. neposredno pred "sedam poslednjih zala". Tako da obraćeni Jevreji silno objavljuju vest trećeg anđela kao i veliko mnoštvo od svih naroda koji će to isto raditi.
Pa "vavilon" za Hriscane prvog veka je bila drzavna rimska religija koja je vrsila "blud sa carevima zemaljskim", naziva se i "gradom velikim" koji je po tumacenju bio Rim, a ne neka imaginarna otpala crkva! A oni jesu zajedno sa jevrejima objavljivali trecu andjeosku vest. Dakle te dve grupe (jevreji i pagani) su objavljivali evandjelje. Lepo ti kaze - "ovo su oni koji dodjose od nevolje velike.. koji drze zapovesti Bozje I IMAJU SVEDOCANSTVO ZA ISUSA". A ko su ti koji "imaju svedocanstvo"? Apostoli kazu "mi smo svedoci ovome"! I Hristos kaze da ce oni biti njegovi svedoci. Oni su svedoci za Hrista, i tako se ovo primenjuje na njih. Pokusaj da otkrivenje citas kao da si Hriscanin iz prvog veka, i mnoge stvari ce ti postati jasnije.

Vrlo je malo toga sto se nije ispunilo, vecina (skoro sve) se desilo tada. A onaj mali deo sto nije, mislim da nema veze sa ovih 144 000, ali je broj simbolican, pa moze imati i svoje ispunjenje u buducnosti, ja ne tvrdim da nije moguce.

Iskreno, sada nemam baš neki izuzetan odgovor ali kažem mene zanima Pismo i ono što mi Bog otkriva u svojoj Reči.
Ako iskreno trazis istinu, neces biti uskracen za nju. Vidim da vec sada mnoge stvari pravilno razumes, a to nije slucajno!

I nije pogresno uzeti "samo pismo", kad recimo nemas nista drugo na raspolaganju. A ti ne priznajes nista drugo, pa ce sam Bog morati da deluje. Mada je to van pravila, jer on koristi svoju crkvu kao telo preko koje objavljuje sebe, pa salje druge ljude da objave ljudima istinu i da je protumace, kao sto je cinio i u prvom veku!

Znas kako, svakom je dato koliko moze nositi, nekom jedan, nekom dva, nekom pet talanata. Tako i tebi i svakom Bog daje spram njegove moci..

Nazalost nekima ostaje samo jedan talanat koji na kraju vrate Bogu, jer ne shvataju da treba da trguju (da rade na sebi) misle da im je dosta..
Kako bilo, verujem da je ona iskreno izučaval Pismo i mnoge stvari postavila na dobro mesto, što ne znači da nije ostavljeno prostora da se nešto koriguje ili nadopuni pa da se razume u drugom svetlu.

Pusti nju, uzmi Bibliju i citaj je, a ne brini da li se nesto uklapa, ako ti pokusavas da uklopis, onda ces i otici stranputicom. Dobro ti radis! Nastavi tako!
Svakako ni ja ne tvrdim da sam ja zaista upravu po ovom pitanju ali za sad su mi Biblijki argumenti u ovom pravcu.

Niti ja tvrdim da sam potpuno u pravu, pogotovo ne sto se tice prirocanstava. Postoje osnove vere, oko kojih se svi slazemo i tu niko ne gresi, to je temelj, i svi koji se toga drze bice spaseni!

Dok onaj ko tvrdi da je 100% upravu , da sve zna, taj sasvim sigurno ne poznaje Hrista!

Bog je taj koji sve zna, a mi ljudi trebamo biti ponizni i spremni na pouku. Ko vice "bogat sam i obogatio sam se i nista vise ne potrebujem" taj nije spreman da od brace Hriscana primi pouku i produbi znanje, takav nije Hristov ucenik.

Bog trazi skromnost od nas, jer neskromnog coveka, nije moguce pouciti, a skromni su krotki ljudi, tj. oni koji su "svesni svojih duhovnih potreba"!

Zato se ja borim protiv umisljenih.
I nikako da im dokazem...

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Pa "vavilon" za Hriscane prvog veka je bila drzavna rimska religija koja je vrsila "blud sa carevima zemaljskim", naziva se i "gradom velikim" koji je po tumacenju bio Rim, a ne neka imaginarna otpala crkva!

Pa ko sada "bludniči" sa carevima? To je ista sila kao i paganski Rim. Pa kod vas je to imaginarna sila nije ova sada neka koja će tek da dođe. Rekli ste da je islam, a nisu oni.

Po opisu se vidi da nisu i po događajima.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Pa ko sada "bludniči" sa carevima? To je ista sila kao i paganski Rim. Pa kod vas je to imaginarna sila nije ova sada neka koja će tek da dođe. Rekli ste da je islam, a nisu oni.

Po opisu se vidi da nisu i po događajima.

Ko su carstva novog doba? Rusija i SAD. Sa kime oba carstva bludniče i povlađuju mu? Papi i Vatikanu? Ne. Nego nekome drugome, a to se jasno vidi i iz svega ovoga: Ko može nekažnjeno da ubija i laže, kome se dozvoljava da ponižava i vređa sve ostale? Zbog koga se Izraelu ne dozvoljava da jednom za svagda reši svoje državno pitanje? Čijia je grdoba na mestu Hrama* Katoilička crkva? Krst? Ili je to kupola na steni, grdoba sotone, mesečevog idola alaha. Zbog koga Izrael drži Tel Aviv za prestonicu? Zbog pape? Ne, nego jer ne sme da dirne leglo giujino, isto ono koje je sa Hitlerom veoma dobro sarađivalo. Zašto je Kosovo bilo meta Amerikanaca? Zbog pape? Ne, nego zbog islama, kao i Bosna. Ne bludniče carevi sa papom, nego sa Šijom i Sunom, po volji. Sila koja bludnići sa svim carevima zemaljskim, sila kojoj se klanjaju i dozvoljavaju joj da radi ono što niko drugi ne sme ni da pomisli, jeste islam.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
U nedavnim vestima smo videli više izveštaja o ekumenizmu nego ikada pre. Vidimo ljude iz svih religija kako sarađuju i rečeno nam je uvek iznova i iznova da će doći vreme kada će svet misliti da je ujedinjen. Ali setite se 1. Solunjanima 5:3 "Jer kad kažu: Mir je, i nema se šta bojati, onda će iznenada napasti na njih pogibao kao bol na trudnu ženu, i neće uteći." Ipak, svet teži ka jedinstvu među religioznim denominacijama.

Papi i Vatikanu? Ne.

Nego kome, papa je centralna ličnost svakog skupa gdje je on, svi dolaze kod njega, on kada dođe posebno je primljen, govori u institucijama moćnih država.

Ti uopšte ne možeš da nađeš ko je taj ko ima takav autoritet u vjerskom i političkom životu.

Ne, nego zbog islama, kao i Bosna.

Kakve besmislica, po događajima se vidi iz tog područja da oni sigurno nisu to.

Da oni vladaju svijetom. E svašta.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
U nedavnim vestima smo videli više izveštaja o ekumenizmu nego ikada pre. Vidimo ljude iz svih religija kako sarađuju i rečeno nam je uvek iznova i iznova da će doći vreme kada će svet misliti da je ujedinjen. Ali setite se 1. Solunjanima 5:3 "Jer kad kažu: Mir je, i nema se šta bojati, onda će iznenada napasti na njih pogibao kao bol na trudnu ženu, i neće uteći." Ipak, svet teži ka jedinstvu među religioznim denominacijama.

Nego kome, papa je centralna ličnost svakog skupa gdje je on, svi dolaze kod njega, on kada dođe posebno je primljen, govori u institucijama moćnih država.

Ti uopšte ne možeš da nađeš ko je taj ko ima takav autoritet u vjerskom i političkom životu.

Kakve besmislica, po događajima se vidi iz tog područja da oni sigurno nisu to.

Da oni vladaju svijetom. E svašta.

Šta je krvotok modernog sveta? Nafta. Ko ima najveće rezerve? Iran i Saudijska Arabija. Da obe "države" prestanu sa isprukopm nafte, šta bi se desilo? Cene bi otišle u nebo, a svet ušao u haos. Ne mora se vladati svetom kao što to neko naivno misl. Ako svet zamislimo kao organizam, njegtov krvotok je nafta, Ko kontroliše krvotok? Rusija i SAD? Vatikan? Peking? Ni jedni ni drugi ni treći, rezerve koje oba carstva imaju, čuvaju se za poslednje dane, a ekonomiju baziraju na arapskoj nafti. Onaj ko kontroliše krvotok sveta, kontroliše i svet. Uz to, taj je i dobra kupac oružja, jedni od amerikanca kupuju, a drugi od Rusa.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Šta je krvotok modernog sveta? Nafta. Ko ima najveće rezerve? Iran i Saudijska Arabija. Da obe "države" prestanu sa isprukopm nafte, šta bi se desilo? Cene bi otišle u nebo, a svet ušao u haos. Ne mora se vladati svetom kao što to neko naivno misl. Ako svet zamislimo kao organizam, njegtov krvotok je nafta, Ko kontroliše krvotok? Rusija i SAD? Vatikan? Peking? Ni jedni ni drugi ni treći, rezerve koje oba carstva imaju, čuvaju se za poslednje dane, a ekonomiju baziraju na arapskoj nafti. Onaj ko kontroliše krvotok sveta, kontroliše i svet. Uz to, taj je i dobra kupac oružja, jedni od amerikanca kupuju, a drugi od Rusa.

Kakve veze to ima sa temom, što si me citirao, a ne pričaš o tome?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Hriscanima prvog veka su Rim i njegova religija bili "Vavilon" i progoniteljska sila opisana u otkrivenju, i to je sasvim jasno. Problem je sto oni ispunjeno prorocanstvo ili opis prilika iz prvog veka primenjuju na sadasnje vreme.

Njima je dakle Papa naslednik i Cezar Rimskog carstva. A Crkva je "pala" (sto nigde ne pise da moze da se desi) a njen vodja - Papa je postao Cezar. Dok je tadasnja drzavna religija Rima odnosno "Vavilon" (u otkrivenju) zamenjena "otpalom Hriscanskom Crkvom"!

Tako imamo kontinuitet Rima, odnosno progoniteljske sile do danasnjeg dana!

Da bi sve ovo imalo smisla, oni moraju dokazati da "Crkva Hristova moze pasti" po Pismu, ili ako "ne moze", onda moraju dokazati da su kroz vekove oni bili ta "Crkva u pustinji" (iz otkrivenja) i da su odrzali kako "apostolski kontinuitet" tako i "dogmatski"! Jer u suprotnom bi i oni sa "laznom i protivrecnom doktrinom" medjusobono, bili "Vavilon" !

Nazalost, oni ovo ne mogu dokazati!
Pa nam ostaje jedino zakljucak da je Katolicka (saborna) crkva ta koja je odrzala apostolski i doktrinarni kontinuitet.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Mire, zaboravio si samo dve stvari u celom tvom izlaganju, a one su sledeće:

1. Otkrivenje opisujući otpad jednog dela prve Hrišćanske crkve, i progonstvo vernih od strane te institucije, te događaje kontinuirano opisuje, od 1 veka pa do kraja istorije sveta, i progonstvo od strane Rimokatoličke crkve smešta u vreme mračnog srednjeg veka u otkrivenju tačno vremenski opisano, i na kraju govori o novom progonstvu koje će se odigrati u vreme posletka, kada se uspostavi Antihrišćanska koalicija između svetovnih i verskih vlasti, u vreme pred Hristov drugi dolazak.

2. Crkva Hristova prvog veka nije bila Rimokatolička crkva, niti je ona imala vlast nad Hrišćanskim svetom, jer ona tada nije postojala.
crkva u Rimu kojoj je apostol Pavle napisao Rimljanima poslanicu, bila je samo jedna od lokalnih crkava od mnogih koje su osnovane u mnogim mestima tada poznatog sveta, u Korintu, u Efesu, u Efesu, Tijatiru, Smirni, Laodikeji, itd.
Sedište te prve crkve je bilo u Jerusalimu.

Dakle, ta lokalna crkva u Rimu je nakon polovine 2 veka samoinicijativno uz pomoć Rimske mnogobožačke vlasti preuzela vlast nad crkvama koja joj ne pripada, I koju joj nisu dali ni Hristos ni apostoli, I postavila Rimskog biskupa na presto.
O otpadu u ovoj lokalnoj crkvi, njegovim uzrocima i posledicama, već sam pisao.

Hrišćanima, odnosno - Božjom crkvom se od tog perioda smatraju svi oni koji nisu prihvatili ovaj otpad niti u njemu učesvovali, ni u promenama i na nivou doktrina, kao i vlasti.

Dakle, istorija ovog perioda potvrđuje ono što je zapisano u bibliji.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Mire, zaboravio si samo dve stvari u celom tvom izlaganju, a one su sledeće:

1. Otkrivenje opisujući otpad jednog dela prve Hrišćanske crkve, i progonstvo vernih od strane te institucije, te događaje kontinuirano opisuje, od 1 veka pa do kraja istorije sveta, i progonstvo od strane Rimokatoličke crkve smešta u vreme mračnog srednjeg veka u otkrivenju tačno vremenski opisano, i na kraju govori o novom progonstvu koje će se odigrati u vreme posletka, kada se uspostavi Antihrišćanska koalicija između svetovnih i verskih vlasti, u vreme pred Hristov drugi dolazak.

2. Crkva Hristova prvog veka nije bila Rimokatolička crkva, niti je ona imala vlast nad Hrišćanskim svetom, jer ona tada nije postojala.
crkva u Rimu kojoj je apostol Pavle napisao Rimljanima poslanicu, bila je samo jedna od lokalnih crkava od mnogih koje su osnovane u mnogim mestima tada poznatog sveta, u Korintu, u Efesu, u Efesu, Tijatiru, Smirni, Laodikeji, itd.
Sedište te prve crkve je bilo u Jerusalimu.

Dakle, ta lokalna crkva u Rimu je nakon polovine 2 veka samoinicijativno uz pomoć Rimske mnogobožačke vlasti preuzela vlast nad crkvama koja joj ne pripada, I koju joj nisu dali ni Hristos ni apostoli, I postavila Rimskog biskupa na presto.
O otpadu u ovoj lokalnoj crkvi, njegovim uzrocima i posledicama, već sam pisao.

Hrišćanima, odnosno - Božjom crkvom se od tog perioda smatraju svi oni koji nisu prihvatili ovaj otpad niti u njemu učesvovali, ni u promenama i na nivou doktrina, kao i vlasti.

Dakle, istorija ovog perioda potvrđuje ono što je zapisano u bibliji.

Izvori za ovakvu tvrdnju? Gde su a da niosu protestantski, tačnije Adventistički? Pošto ih nema, onda se naravno radi o maštarijama pastora, koji okruženi Američkim bespućima nisu ništa drugo imali da red nego da izmišljaju bajke. Izvora nema, nema dokaza da se "otpad" dogodio u 2 veku.

Natrag