Poreklo porodica i prezimena

Član
Učlanjen(a)
31.10.2010
Poruka
1
Vidim da znas sve o familiji Bomestar, a nadam se da znas i dosta toga o familiji Starcevic... Ako ti nije problem molim te da mi i za njih nesto napises jer znam jako malo o njima, a volela bi vise saznati... Unapred hvala...
 
Član
Učlanjen(a)
23.12.2009
Poruka
33
Pokušaću da ti pomognem.Svetlana,ali mi treba puno vremena.Da bih ti pomogao moraću provesti mnogo meseci po raznim arhivama i bibliotekama.Nije lako.Bilo bi mi malo olakšano ako bi mi rekla nešto bliže o Starčevićima.Važno je znati krsnu slavu,možda neko porodično predanje,mesto odakle su doselili,neka imena u što daljoj prošlosti.Ja znam da su Starčevići iz Odžaka,poreklom iz Bosne.Hajde da pokušamo!
 
Član
Učlanjen(a)
09.02.2010
Poruka
1
da..li..zna..neko..poreklo..familije..Bugarić.Moje..poreklo..je..iz.okoline..Novog..Pazara.mesto..se.zove..Vranovina..slavimo..svetog..Alimpija..9decembar.bio.bih.zahvalan.ako.neko..zna
 
Član
Učlanjen(a)
25.09.2010
Poruka
178
Veoma interesantno...Volela bih da otkrijem poreklo svoje porodice tj prezimena, pa ako neko zna kako bilo bi lepo da me uputi....
 
Član
Učlanjen(a)
26.06.2010
Poruka
28
Tema je vise nego dobra. Mene interesira porjeklo prezimena Stevanovic. U Zenici, prema mojim saznanjima, Stevanovici postoje vec 350 godina ili otprilike 4-5 generacija. Krsna slava mog oca je sveti Stefan koju je naravno naslijedio od svog oca itd.
Veliki broj Stevanovica zivjeo je u selu Osojnica nedaleko od Zenice, a takodje veliki broj ih se iselio poslije rata u Bosni na podrucije grada Bijeljine. Ako neko posjeduje tacnije informacije od navedenih volio bih da ih objavi u ovoj temi.
Takodje ako neko zna od kud su doselili Stevanovici na podrucje opstine Zenica neka pise. Prema mojim saznanjima porjeklo ide iz Crne Gore ali nemam precizne informacije o ovome.

pozdrav :thinking::thinking::thinking::thinking::thinking:
 
Član
Učlanjen(a)
30.01.2011
Poruka
2
Impresionirana sam detaljima iz opisa porekla vaseg prezimena. Moje devojacko prezime je Matijevic (!!!!) pa bih vam bila veoma zahvalna ako biste podelili sa mnom dodatne informacije koje se odnose na ovo prezime. Ja sam rodjena u Beogradu,ali moj preminuli otac Djukan (Boze) Matijevic je dosao iz Bosne, selo Bosanske Doljani blizu Bihaca. Njegov otac se zvao Bozo, a pradeda tj. Izgleda da je Boza u nekom periodu pre prvog svetskog rata otisao u Ameriku, ali se vratio na Solunski front. Pokusavam vec neko vreme da potvrdim detalje. Bozin otac mislim da je bio Nikola. Nasa tj. tatina slava je Djurdjevdan. Najlepse vas molim ako vec imate opsirnije informacije o Matijevicima i njihovom poreklu i pretcima (kao i kasnija razgranjavanja) da mi ih napisete. Unapred zahvaljujem i pozdravljam!!!
 
Član
Učlanjen(a)
07.02.2011
Poruka
2
Caos svima, novi sam ovde, tema je super, rodom sam iz Srema, tacnije Sremskih Laza, takodje istrazujem poreklo porodica Milojevic i Pribic.

hteo sam samo da pitam BOMESTAR-a gde je pronasao podatke o preseljenju porodice Ljubojevic u Sremske Laze jer i mi pokusavamo da ustanovimo vreme i mesto odakle su dosle nase porodice u Sremske Laze. Znamo da je u pitanju Lika..

"Nakon odlaska dela Ljubojevića u Kordun,u Lici u Počitelju ostaju da živi jedna familija i ona se vodi u crkvenim knjigama iz 1700 god. Godine 1736,jedan deo Ljubojevića prelazi u Srem tačnije u Sremske Laze."

unapred zahvalan na svakoj informaciji, poZZ svima!
 
Član
Učlanjen(a)
07.02.2011
Poruka
2
1728 se u Lazama (današnje Sremske Laze) spominje VUZLEN LUBOJEVIZ i poseduje;
konja-2
volova-1
krava-4
oranice-4jutra
livade-4kose
 
Član
Učlanjen(a)
23.12.2009
Poruka
33
Da bi došli do podataka morate kao i ja da pročitate mnogo etnografskih radova i istraživanja.Pratiti istorijska kretanja,a uzrok su uvek ratovi,bar na ovim prostorima.Napomenuo sam Dečansku hrisovulju,pored nje pogledajte hronike raznih područja po kojima su vršena preseljenja,važna su porodična predanja i pre svega crkvena arhiva.Dosta podataka ima u Dubrovačkoj arhivi,zatim Šibenik,Zadar..Dobro je otići do Bečkog arhiva i tamo potražiti podatke o porezu,imovini i sl. Nisam mogao iskopati mnogo informacija zbog finansijske situacije,a Beč je za nas skup grad.

Dodato posle 19 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Anarela,osnovni podaci o prezimenu Matijević su dati kroz istorijat moje familije ( Bomeštar ).Šta te konkretno interesuje? Ako te interesuje raseljavanje Matijevića iz Dalmacije u Bosnu i šire,onda važi isto pravilo kao i kod ostalih familija.To su ratovi i ekonomska migracija.Prvi matijevići koji su napustili Dalmaciju bili su članovi porodice Nikole Matijevića i taj podatak sam našao u Venecijanskom arhivu.Nikola je prešao u Bosnu,verovatno u okolinu Banja Luke,1756 god. To se desilo pre uvođenja stalnih prezimena u mletačkoj republici.Nikola je verovatno i bio jedan od razloga kasnijeg prelaska Bomeštara u Bosnu,kao i dela Matijevića.Pretpostavljam da su svi Bomeštri i Matijevići koji su prešli u Bosnu,blisko povezani.Ne mora značiti da su svi u krvnom srodstvu.Matijevići su otišli u Ameriku sa ostalim iseljenicima oko polovine 19 veka.Verovatno oko 1860 god. Drugi veći talas iseljavanja se dogodio 1926 - 1927 god. Dalje raseljavanje Matijevića nisam pratio,ali to možeš sama.Teško jeste ali je i interesantno.
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top