Gospodine Baumaester,lepo je što ste se javili i ponudili nam simpatičnu priču.Mene lično zanima samo ono što je negde dokumentovan
tišli ste mnogo vekova u nazad i to pozdravljam ali vas moram podsetiti na neke istorijske činjenice.Srbi,koje danas zovemo LUŽIČKI SRBI,oduvek su živeli na tom području i nisu se doselili iz nekih drugih krajeva.Latinski jezik nije bio uticajan kod divljih plemena iz tog vremena,a sam Rim je već izgubio uticaj u mnogim delovima tadašnje Evrope.Raseljavanje stanovništva po Evropi,vršeno je sa južnih delova ka severu,a ne sa severa ka jugu,bar što se tiče perioda koji pominjete.Razlog su neprekidni ratovi na ovim prostorima.Niko normalan se nije ovde naseljavao već su svi bežali.Period koji pominjete bio je vreme austro - turskih ratova. U našim selima kod zadnjeg austrijsko - turskog rata,nije bilo žive duše.Sve je bilo više godina u zbegovima.O tome postoji velika arhivska građa koja opisuje taj period i u kome je istaknuti učesnik bio moj pradeda Jovica Bomeštar. Dolazak braće oficira od nekud prosto ne pije vodu,a pogotovo taj deo uzimanja za žene srpkinje sa istom slavom.
Gospodine Baumaester,istražujući svoje poreklo strogo sam vodio računa o naj svežijim porodičnim predanjima,a potom krenuo u potragu za dokazima o postojanju.Pretražio sam BEČKI arhiv,pre svega poeske i policijske spise jer svi plaćaju porez i neku kaznu.Zatim VENECIJANSKI arhiv jer su naši preci živeli na području Mletačke Republike.Mnogo podataka možete naći u DUBROVAČKOM arhivu,SARAJEVSKOM,a interesantno je da sam dosta podataka našao u LONDONSKOM arhivu.Trebale su godine da se hiljade i hiljade stranica i raznog rukopisa pročita i prouči.Posebna je priča sa crkvenim arhivama jer je mnogo toga uništeno ali se ipak nešto može naći.Nastojim da dobijem blagoslov od patrijarha kako bih mogao da se ubacim u arhivu koju država vraća crkvi.Kada govorite o prezimenima morate znati jednu prostu činjenicu koja glasi
RVA PREZIMENA SU NASTALA U MLETAČKOJ REPUBLICI u periodu od 1780 do 1790 god.,a od 1790 isto to uvodi i Austrougarska.Prateći naučne radove iz istorije naših naroda,etnološke radove mnogih velikih ljudi i tražeći svemu potvrdu došao sam do saznanja koje je potvrdilo porodično predanje da smo se ranije prezivali Matijević.Naši preci su živeli u zadarskom zaleđu u Murvici,Benkovačkom Selu,Erveniku itd.a tu su došli iz Dubrovačke Republike. Vodimo poreklo od bratstva Tijanića iz Pivske oblasti koja je u srednjem veku pripadala staroj Hercegovini.Živeli su u selu STABNO zaselak Jezera.Bili smo zanatski vezani za našeg feudalnog gospodara hrcega Stjepana.Kada je njegova država propala 1465 god. on se povlači u Herceg Novi,a potom i u Dubrovnik gde i umire 22 maja 1466 god. Jedan broj zanatlija koji je pošao sa svojim hercegom u Dubrovnik,a predvođen naj starijim među njima koji se zvao Matija,ostaje tako bez svog feudalnog gospodara i postaju po tadašnjim običajima slobodni.pošto nisu imali gde da se vrate,a i nisu hteli da se vraćaju na stara ognjišta,stvorili su novo bratstvo koje su nazvali po vođi.On se zvao Matija.Crkva je odobrila krštavanje novog bratstva i ono se dogodilo1467 god u mesecu maju za Đurđevdan koji je i uzet za krsnu slavu.Deo Matijevića će pod pritiskom crkve prihvatio katoličanstvo i ostao u Dubrovniku,a naši ostali su prešli u Mletačku Republiku.Na područje koje sam ranije naveo,Matijevići su doselili u priodu od 1576 do 1577 god. Naše prezime je kovanica italijanskih reči DOBAR MAJSTOR.Stvarno su bili na glasu i pošto su bili poznati kao MEŠTRI,iskoristili su nadimak i stvorili prezime.U naša sela koja ste naveli,Bomeštri su doselili posle svištevskog mira 1791 god.i to 12 kuća,a od toga 7 kuća u Banjane,3 kuće u potkozarje i dve u Ivanjsku.Jedna kuća je iz potkozarja prešla u Dvor na uni.Seoba u Ameriku kreće sa 1850 om.godinom,a drugi veliki talas se desio 1926 god.Sa nekima iz Amerike sam u kontaktu.Sličnosti u prezimenima ima i to ne sporim.Što se tiče Izraelovih plemena,daleko im lepa kuća.Kod nas se oduvek zna da su Jevreji bili i ostali naj veći srbski neprijatelji.Voleo bih da nas sve uputite u vaše istorijske izvore koji će dokumentovati vašu teoriju.Meni saznanja nikada nije dovoljno.Ako ste vi u pravu onda se sva istorijska građa u SANU i MATICI SRBSKOJ mora proglasiti nevažećom. Moja dalja istraživanja se svode na imena iz srednjeg veka i period od pre 1400 god.Zato bi bilo lepo da me uputite na određenu arhivsku građu. Unapred hvala.