Da bi došli do podataka morate kao i ja da pročitate mnogo etnografskih radova i istraživanja.Pratiti istorijska kretanja,a uzrok su uvek ratovi,bar na ovim prostorima.Napomenuo sam Dečansku hrisovulju,pored nje pogledajte hronike raznih područja po kojima su vršena preseljenja,važna su porodična predanja i pre svega crkvena arhiva.Dosta podataka ima u Dubrovačkoj arhivi,zatim Šibenik,Zadar..Dobro je otići do Bečkog arhiva i tamo potražiti podatke o porezu,imovini i sl. Nisam mogao iskopati mnogo informacija zbog finansijske situacije,a Beč je za nas skup grad.
Dodato posle 19 minuta:
--------------------------------------------------------------------------
Anarela,osnovni podaci o prezimenu Matijević su dati kroz istorijat moje familije ( Bomeštar ).Šta te konkretno interesuje? Ako te interesuje raseljavanje Matijevića iz Dalmacije u Bosnu i šire,onda važi isto pravilo kao i kod ostalih familija.To su ratovi i ekonomska migracija.Prvi matijevići koji su napustili Dalmaciju bili su članovi porodice Nikole Matijevića i taj podatak sam našao u Venecijanskom arhivu.Nikola je prešao u Bosnu,verovatno u okolinu Banja Luke,1756 god. To se desilo pre uvođenja stalnih prezimena u mletačkoj republici.Nikola je verovatno i bio jedan od razloga kasnijeg prelaska Bomeštara u Bosnu,kao i dela Matijevića.Pretpostavljam da su svi Bomeštri i Matijevići koji su prešli u Bosnu,blisko povezani.Ne mora značiti da su svi u krvnom srodstvu.Matijevići su otišli u Ameriku sa ostalim iseljenicima oko polovine 19 veka.Verovatno oko 1860 god. Drugi veći talas iseljavanja se dogodio 1926 - 1927 god. Dalje raseljavanje Matijevića nisam pratio,ali to možeš sama.Teško jeste ali je i interesantno.