Zelio bih da znam nesto vise o porijeklu porodice Zjačić iz Dalmacije, slavimo Djurdjevdan.Hvala.
Pozdrav
Pronasao sam podatak da je prezime Zjacic zabelezeno u mestu Rastevic,slava Djurdjevdan.
Prvo cu vam navesti da se prezime Zjaca,pojavljuje u Sarajevu 1848 godine,takodje i u Babinom Potoku u Hercegovini krajem 19. veka.Krajem 19. veka se pominje i u Vrhovinama,u Lici.U Hrvatskoj 1948. god. mesto Otocac,zatim okolina Vojnica i Zadra.
Iz ovog prezimena se lako moglo izvesti upravo vase,pa mozda treba i tu traziti sponu.
A sto se tice samog prezimena Zjacic,evidentirano je u Sibeniku,jos 1624,sto znaci da je prezime dosta staro.
U Hrvatskoj se jos pominje 1948. god. kod Sibenika,Benkovca i Bjelovara.
Na osnovu ovih podataka se moze zakljuciti da je rec o veoma staroj Dalmatinskoj porodici,mada naravno trebalo bi detaljnije istraziti.
Dodato posle 13 minuta:
--------------------------------------------------------------------------
mene interesuje porijeklo prezimena Petrovic sa slavom casne verige odakle smo doselili za teslib bh
Pozdrav
Vase prezime Petrovic je veoma cesto prezime na ovim prostorima,tako da je tesko pronaci tacno poreklo.Ali se slava,Casne Verige retko pojavljuje generalno i tu treba detaljnije istrazivati.Nemam konkretne podatke o porodicama na ovom prostoru BiH,koji ste pomenuli.
Ali pronasao sam podatak da su se Petrovici sa slavom Casne Verige,doselili u Teslic pre 160 god. iz Kruseva Brda i da su tek tu promenili prezime u Petrovic.Ranije su bili Milic,pa je verovatno jedan ogranak Milica uzeo prezime po ocu Petru.Dalje poreklo je po ovoj prici iz Like i Dalmacije,sto je verovatno tacno.Znaci u vasem slucaju,ako vas zanima,treba istrazivati poreklo Milica,koji su jako razgranati u Bosni i Hercegovini.Ja znam za Milice iz bratstva Orlovica,ali mislim da njihova slava nije ista kao i vasa.