Pogača - razne vrste

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Punjena domaća pogača

Punjena domaća pogača



Za 8 osoba: 550 g brašna, 3 jajeta + 1 žumance, 1,2 dl mleka, 100 g maslaca, 15 g pivskog kvasca, 20 g meda, 20 g istruganog parmezana, 2 šnite šunke u crevu od po 100 g, 200 g ementalera i so.

1
. U manjoj posudi pomešajte pivski kvasac sa mlekom, dodajte med i ostavite da odstoji. Brašno prosejte, pomešajte sa istruganim parmezanom i sve zajedno sipajte na radnu površinu. U sredini napravite malo udubljenje, unutra sipajte mešavinu kvasca, mleka i meda, dodajte jaja i maslac koji ste držali najmanje 45 minuta na sobnoj temperaturi i ravnu kašičicu soli, pazeći da ne dođe u kontakt sa kvascem. Sve izmešajte viljuškom.


2. Mesite testo vrhovima prstiju dok ne dobijete homogenu, elastičnu masu, Formirajte jufku, položite je u posudu koju ste podmazali maslacem, prekrijte providnom folijom i ostavite da odstoji, dok ne udvostruči masu.

3. U međuvremenu ementaler i šunku isecite na kockice. Testo prebacite na radnu površinu koju ste posuli brašnom i podelite na loptice od oko 30 g. Svaku lopticu malo istanjite i formirajte disk. U sredinu svakog diska rasporedite malo šunke i ementalera i ponovo prstima formirajte lopte.

4. Okrugli pleh prečnika 26-28 cm obložite kolačarskim papirom, podmažite maslacem i u njega ređajte lopte od testa ostavljajući između njih prostor od oko 1 cm. Pleh pokrijte folijom i ostavite sa strane da testo ponovo naraste, odnosno da se loptice međusobno dodiruju. Umutite žumance sa preostalim mlekom, dodajte malo soli i ovom mešavinom premažite ceo kolač. Ostavite da odstoji još 30 minuta i pecite 25-30 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Savet:
testo koje treba da se digne najbolje je držati na suvom, mračnom mestu, bez strujanja vazduha, odnosno u hladnoj rerni.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Carska pogača

Carska pogača

90348_bread_ig.jpg


Potrebno je:

1 kesica suvog kvasca
1/2 litra mleka
1 kg brašna
1 kašika soli
ulje


Priprema:

U mlakom mleku razmutiti kvasac u maloj šoljici i ostaviti ga na toplom mestu da malo nadođe. U vanglici za mešenje testa staviti ostatak brašna pomešano sa kašikom soli, zatim sipati nadošli kvasac i ostatak mleka i zamesiti testo. Testo treba dobro da se izradi, tako da postane ujednačena rastegljiva masa. Testo će biti dobro izrađeno tek kada počne da se odvaja od prstiju i zidova vangle. Testo pokriti platnenom salvetom i ostaviti ga da na toplom odstoji najmanje 2 sata. Kada se testo odmorilo i nadošlo, ponovo ga premesiti rukama i ostaviti da odstoji 1/2 sata.

Tepsiju namazati i razliti testo rukama, tako da pokrije celu tepsiju, vodeći računa da debljina pogače bude debljine 2 prsta. Peći u zagrejanoj rerni na umerenoj temperaturi. Kad pogača porumeni izvaditi je iz rerne, pokriti je platnenom salvetom, 5 minuta je ostaviti da odstoji i služiti dok je vruća, uz roštilj.






 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Krompir pogača

Krompir pogača

Za 6 osoba: 250 g smrznutog lisnatog testa, 350 g belog krompira, 200 g slanine, 2 manje glavice luka, 100 g milerama, 100 g istruganog parmezana, 2 manja lista lorbera, komadić maslaca, na vrh noža C muskatnog oraščića u prahu, so i biber.

Lisnato testo otopite na sobnoj temperaturi. Krompir skuvajte u ljusci, ocedite, oljuštite i isecite na kolutiće. Sitno iseckajte lorber, dodajte malo soli i bibera i promešajte. Luk očistite, isecite na kolutiće, pomešajte sa krompirom i sve začinite pripremljenom aromatičnom mešavinom. Testo istanjite, formirajte krug prečnika 26-28 cm i njime obložite podmazan i brašnom posut okrugli pleh. Višak testa odsecite nožem. Viljuškom izbodite testo na dnu kalupa i ostavite da odstoji u frižideru. U većoj posudi ulupajte jaja, dodajte sitno iseckanu slaninu, mileram, istrugani parmezan, posolite, pobiberite i stavite malo C muskatnog oraščića u prahu. Mešavinu krompira i luka ravnomerno rasporedite preko testa, prelijte pripremljenom smesom od jaja i milerama i pecite 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pogača sa čvarcima

Pogača sa čvarcima

114986_pogaca-sa-cvarcima_if.jpg


Potrebno je:

200g čvaraka
300g brašna
pola kvasca
1,5dcl vode
1dcl ulja
pola kašikice soli

Priprema:
Čvarke samleti,ako volite krupnije,možete ih samo tek-tek samleti u multipraktiku ili iseći nožićem. U 1dcl mlake vode sa malo šećera pomešati kvasac.Ostaviti par minuta. Brašno prosejati,dodati so.Potom dodati ostatak vode i ulje te kvasac i zamesiti testo.

Dodati čvarke premesiti da se čvarci lepo zamese sa testom. Sud potom prekriti krpom te ostaviti na toplo mesto na 1-2h. Okrugli pleh obložiti pek papirom,strane namastiti te staviti testo. Od gore posuti krupnu so,i izbusiti pogaču viljuškom.
Peći na 230C dok ne poumeni.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pogača sa belim lukom

Pogača sa belim lukom

1.jpg

Za 4 osobe: 350 g brašna, 25 g pivskog kvasca, 1 dl maslinovog ulja, 3 čena belog luka, malo obične i malo morske soli.

Brašno sipajte na radnu površinu, u sredini napravite udubljenje i sipajte kvasac koji ste prethodno potopili u 1 dl mlake vode. Dodajte maslinovo ulje i prstohvat soli. Mesite i povremeno dodajte mlaku vodu ako je testo suviše čvrsto. Kada dobijete dovoljno meku, homogenu masu, prekrijte je kuhinjskom krpom i čuvajte 2 sata na suvom, toplom mestu. Nadošlim testom obložite podmazan plitak okrugli pleh. Preko testa sipajte listiće belog luka i morsku so, poprskajte s nekoliko kapi maslinovog ulja i pecite 15 minuta u zagrejanoj rerni na 220 stepeni.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Čapati - indijske pogačice

Čapati - toliko su dobri da ih morate isprobati!

chapati.jpg

Čapati - indijske pogačice od cjelovitog brašna - su nezaobilazan dio indijskog obroka.

Naime, većina Indijaca ih sa zadovoljstvom jede svaki dan kao što mi jedemo kruh.
Prednost čapatija je da ne sadrže kvasac i da se mogu napraviti od 100% integralnog brašna.

Sastojci:

  • 250 g integralnog brašna (ili pola integralnog, pola glatkog brašna)
  • 150 ml mlake vode
  • 1/2 žličice soli
  • 3 žlice maslaca, ghee-a ili maslinovog ulja
U velikoj posudi promiješajte sol i brašno. Polako dolijevajući vodu zamijesite mekano tijesto.
Premjestite tijesto na ravnu površinu i mijesite ga 6-8 minuta dok ne postane glatko i čvrsto.
Poprskajte ga sa malo vode, pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 30 minuta.
Kada je tijesto spremno, izvadite tavu i stavite ju na umjerenu vatru. Ponovno izmijesite tijesto i oblikujte 12 kuglica.
Pospite ih malo brašnom i izvaljajte u krugove promjera cca 15 cm. Otresite višak brašna sa čapatija i stavite ga na zagrijanu tavu.
Kada se na površini čapatija pojave bijeli mjehurići i krajevi se počnu dizati, okrenite čapati hvataljkama i pecite sa druge strane. Kada se i na drugoj strani pojave mjehurići i zlatno-smeđe točkice, ponovno ga prevrnite.
Sada, nježno pritiskajte čapati sa lopaticom ili tkaninom po cijeloj površini dok se ne napuhne poput loptice.
Čapati namažite sa maslacom, ghee ili maslinovim uljem. Poslužite ga dok je još topao uz jelo.
Čapati možete napuniti svježim ili kuhanim povrćem, ribanim sirom ili bilo kojim drugim punjenjem i poslužiti kao samostalni obrok.


Izvor: Alternativa
 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pogača sa povrćem

POGAČA SA POVRĆEM

Potrebno je: 500 g zamrznutog testa za picu, mladi luk (12 komada), pola žute paprike, 12 crnih maslinki, maslinovo ulje i so.

Zamrznuto testo ostavite preko noći u frižideru i ono će se do ujutro odmrznuti. Odmrznuto testo položite na brašnom posutu radnu površinu, podelite ga na četiri dela, svaki istanjite na debljinu od oko 0,5 cm, da dobije ovalni oblik. Na svaki oval rasporedite kolutiće mladog luka, papriku isečenu na trake i masline kojima ste prethodno odstranili koštice. Posolite i preko svakog ovala od testa sipajte kašiku maslinovog ulja, ređajte ih u pleh obložen kolačarskim papirom i pecite 10-15 minuta u zagrejanoj rerni na 220 stepeni.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Fokača

im57_fokaca.jpg

Za 4-6 osoba
600 g brašna
⅓ paketa kvasca
1 ½ kašičica soli
½ kašićice šečera kašika ruzmarina (svežeg ili sušenog)
kašika krupne morske soli
kašike maslinovog ulja
250 ml mlake vode
ulje za podmazivanje posude


Prilog
sezonska salata

Način pripreme

1. Razmutiti kvasac u vodi pa mu dodati ½ kašićice soli i šećer. Ostavititi kvasac da ‘kisne’ 10 minuta.

2. Sipati brašno u posudu za mešenje, dodati kašičicu soli i kašiku ruzmarina. Sipati kvasac u brašno, dodati kašiku maslinovog ulja, pa zamesiti testo. Eventualno dodati malo vode ili brašna dok se ne dobije masa koja se odvaja od zidova posude, ne lepljiva i mekana na dodir. Izvaditi testo na radnu površinu pa ga dobro premesiti i formirati u jufku (loptu). Vratiti ga u posudu, prekriti čistom krpom i ostaviti na toplom da naraste 30 minuta.

3. Premesiti testo, pa ga razvaljati u pogaču debljine 3 cm.

4. Podmazati posudu za pečenje pa premesti u nju pogaču. Ostaviti fokaću 30 minuta, pokrivenu krpom da naraste.

5. Premazati je maslinovim uljem i posuti krupnom solju i ruzmarinom.

6. Zagrejati rernu na 200° C, pa u nju staviti fokaću da se peče 30 minuta, odnosno sve dok ne dobije lepu zlatno žutu boju.

Izvor: GastroNomad
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Mediteranska pogača

Mediteranska pogača

news_5429.jpg

Potrebno je:

1 svež kvasac
250 ml tople vode
1 kašičica šećera
400 g brašna
1 kašičica soli
1/4 kašičice đumbira
5 kašika maslinovog ulja
1 kašika krupne morske soli
4 komada sušenog paradajza
1 grančica svežeg ruzmarina
sveži origano
crne i zelene masline

Priprema:

Kvasac pomešajte sa vodom, šećerom i ostavite da se na toplom mestu diže oko 10 minuta. Brašnu dodajte so, đumbir, 2 kašike maslinovog ulja, dignuti kvasac, na kockice iseckan sušeni paradajz i zamesite glatko testo.

Testo ostavite da "odmori" na toplom mestu dok mu se volumen ne udvostruči. Zatim ga premesite, razvaljajte i stavite u nauljen, okrugli kalup prečnika 30 cm. Ostavite ga da odstoji još 15-ak minuta na toplom mestu savetuju Recepti, premažite ga preostalim uljem i prstima napravite mala udubljenja u testu, na nekoliko mesta, u koja možete staviti i masline.

Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta.

Pospite pogaču krupnom solju i začinskim biljem i pecite još 5 minuta.

Savršeno ide uz umak od paradajza.

Izvor: S media

 
Učlanjen(a)
13.03.2011
Poruka
4
Nisam sigurna da već nema sličan recept, al' od viška glava ne boli. :bafghjd:
Ne morate biti majstori za tijesta, ova pogača obično svima uspije. I posle dva-tri dana je kao ispečena. Kratko je ubacite u mikrotalasnu pećnicu i kao da ste je upravo izvadili iz rerne. Ja je često pravim jer moja djeca ne vole sa dodacica tipa čvaraka, sira..., obično je jedu sa nutelom. Probajte.
Lisnata pogača

Potreban materijal:
2 jaja, šoljica ulja, kašičica soli, 1 1/2 germa u kesici, 1/2 litra mlijeka i brašna da ne bude pregusto, ali da se može lijepo razvaljati (otprilike 1kg).
1 margarin
Kvasac staviti u malo mlijeka, dodati kašičicu šećera, ostaviti 5-6min da nadođe i umijesiti tijesto. Margarin podijeliti na 4 dijela i ostaviti da omekša.
Razvući tijesto i premazati 1/4 margarina. Preklopiti 5-6 puta i ostaviti 15min na toplom. Postupak ponoviti 3 puta, a zadnji put ostaviti 1/2 sata da stoji.
Peći u dobro zagrijanoj pećnici na temperaturi oko 200*.
Prijatno.
 
Natrag
Top