Peko,
to je izvodljivo, kao i svaka druga kombinacija, samo su šanse vrlo male. Kada imaš ogroman, faktički beskonačan broj varijabli, onda su i najmanje verovatnoće, zapravo, vrlo moguće. Mi smo samo jedna mogućnost koja se desila. Ne znamo da li ima još takvih. Možda nema, što je malo verovatno, a možda i ima, što je vrlo verovatno.
Sa našeg aspekta nama deluje kao da smo se mi "morali" desiti, jer eto, sve nam je išlo "na ruku". Međutim, tako će razmišljati svaka civilizacija koja dostigne ovaj nivo svesti upravo zbog toga što se čini da je tako nešto kompleksno moralo da se desi sa razlogom jer su šanse za slučajnost jako male. Mi, međutim, gubimo iz vida sve one situacije gde se tako nešto nije desilo.
Setimo se onog primera sa kockicama - zamisli da neko stalno baca tih 20 kockica u jednoj sobi u kojoj ti ne vidiš šta se dešava. Ta osoba tako baca i baca te kockice i nakon dugog niza bacanja desi se da svih 20 padnu na broj 3. Baš u tom trenutku ti uđeš u sobu i vidiš to. Odmah ćeš zaključiti da nešto ovde nije u redu jer kolika je mogućnost da će bacanjem kockica svih 20 pati na broj 3. Racionalizovaćeš to nekim uverenjem, bilo da se radi o nameštanju, o nekoj natprirodnoj sili ili nečem sličnom. Ti, međutim, gubiš iz vida sve one situacije kada se to nije desilo.
Isto je i sa nama - nama se čini da je ovaj razvojni put života morao biti nečim "određen" i "pokrenut" jer je, kao slučajnost, malo verovatan. Međutim, mi gubimo iz vida sve one situacije kada se život nije desio.
Prirodom,
hrišćani tu priču plasiraju već dve hiljade godina. Izgleda je vaš Isus zaboravio šta je obećao