Pitanja za ateiste???

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
Iako je lepo što želiš mir u svetu, tvoja je logika pogrešna a izjave pokazuju da znaš veoma malo o nauci.

a sta ti znas sta je pogresno a sta nije? problem je u tome sto vi svi tvrdite nesto sto ne znate, i taj primer sto si ti naveo o hamburgeru je toliko glup da necu da ga komentarisem
verovati u bilo sta je jedna stvar i nema tu sta ovako ili onako, verovati da postoji bog i verovati da ne postoji je isto, sve dok se ne dokaze da bog postoji ili ne postoji, to ce da bude isto verovanje, onog trenutka kad se dokaze (a to se nece nikad za zivota desiti) da bog postoji ili ne postoji, to vise nece biti verovanje nego cinjenica koja moze samo da ti se svidi ili ne svidi,
ja upravo zato i kazem satro dokazi zato sto ih nema
a koji je to sistem koji objasnjava zivot i svet oko nas? sta kao ljudi ne znaju sta je zivot i svet oko njih, pa im treba nauka da im objasni? i nikad ja ovde nista ne dokazujem, ja samo kazem ako vam se ne svidja nesto ne morate to da prihvatite niti da napadate te ljude ako ne ugrozavaju tebe ili nekog, sto se mene tice ti mozes da verujes u paja patka
a vidim ti znas o nauci mnogo, procitao si negde nesto malo i mislis da znas sve i ista prica kao sa ovim vernicima sto su isto kao nesto procitali i svi vi dolazite ovde i bacate mudrosti, ti da znas o nauci ti bi radio za nasu a ne bi blejao ovde po forumu sa nama, a oni da znaju sta je dusa i bog ne bi citali nikakvu knjigu Zato sto bi ona bila suvisna tu
bog i nije tu da objasnjava bilo sta niti treba da bude tu za tako nesto
i nemoj molimte da pricas tu rec "mi" zato sto ti nikad nista nisi uradio, time ponizavas ljude koji se ceo zivot trude i rade na tome

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Bog je činjenica za onoga ko to doživi ličnim iskustvom, jer postojanje Boga se ne otkriva u naučnoj laboratoriji, istina mogu se otkriti pojedinosti koje upućuju na Boga, kao što su to činili veliki naučnici i prirodnaci u prošlosti, naprimer Luj paster koji je izjavio "Što više proučavam prirodu to više otkrivam stvoritelja na delu, ja se molim za vreme svog rada u laboratoriji" ili albert Ajnštajn koji je rekao "Ja proučavajući pojave oko sebe vrerujem u Boga kao Bretonski seljak, da sam malo više proučavao te pojave verovao bih u Boga kao Bretonska seljanka.
Breton je bilo mesto gde su živeli ljudi koji su bili veoma pobožni, posebno žene.
Dakle, priroda i sve što nas okružuje upućuje na Boga kao tvorca, jer i biblija napominje:

"Nebesa kazuju slavu Božiju, i djela ruku Njegovih glasi svod nebeski. ( Psalam 19,1. )

"Jer što se može doznati za Boga poznato je njima (ljudima): jer im je Bog javio; jer što se na Njemu ne može vidjeti, od postanja svijeta moglo se poznati i vidjeti na stvorenjima, i Njegova vječna sila i božanstvo, da nemaju izgovora" (Rimljanima 1,19-20. )

Ipak, to su sve obrisi Božjeg postojanja, Bog se čoveku lično otkriva kroz veru, čovek mora da traži otkrivenje Boga u svom životu i da ga iskustveno doživi, da bude spreman da čuje Božji glas koji se obraća ljudskom srcu i da ga posluša, jer Bog poštuje čovekovu slobodnu volju i neće se otkriti onome ko to ne želi.

"Тражите Господа, док се може наћи; призивајте га, докле је близу.Нека безбожник остави свој пут и неправедник мисли своје; и нека се врати ка Господу, и смиловаћу се на њ, и к Богу нашему, јер прашта много" ( Isaija 55. 6 )

Ono o cemu pricas je subjektivni osecaj, nije dokaz i mislim da znas razliku.

Albert Ajnstajn nije bio vernik a zbog dvosmislenih izjava u kojima je koristio rec bog, dosta ljudi je sa pravom mislilo da je vernik. Nije bio ni nacionalista.

“Reč bog za mene nije ništa više od izraza i proizvoda ljudske slabosti, a Bibilja kolekcija, vredna poštovanja, ali i dalje kolekcija promitivnih legendi koje su ni manje ni više nego detinjaste. Nikakva interpretacija, bez obzira koliko vešta bila, ne može da promeni moje mišljenje”.

"Za mene je jevrejska religija poput svih ostalih, inkarnacija najdjetinjastijeg praznovjerja. A jevrejski narod, za koga sam veseo što mu pripadam i s čijim mentalitetom imam duboku srodnost, po meni nema kvalitete različite od ostalih naroda. Na osnovu iskustva mogu reći da oni nisu bolji nego ostale ljudske zajednice, iako su zbog nedostatka moći bili zaštićeni od najgorih tumora”

Član
Učlanjen(a)
24.09.2010
Poruka
544
a sta ti znas sta je pogresno a sta nije? problem je u tome sto vi svi tvrdite nesto sto ne znate, i taj primer sto si ti naveo o hamburgeru je toliko glup da necu da ga komentarisem

Znam mnogo bolje od tebe, očigledno, jer ja ne izjavljujem gluposti tipa "šatro dokazi da bog ne postoji". Iz toga vidim da nisi baš upoznat u puteve nauke i naučnog saznanja.

Analogija sa hamburgerom je sjajna jer na humorističan način ilustruje da je upravo na onima koji tvrde nešto odgovornost da to i dokažu. Bertrand Rasel je koristio analogiju sa čajnikom koji orbitira oko Sunca. E sad, što ti ne shvataš u čemu je stvar, to je već neki drugi problem.

verovati u bilo sta je jedna stvar i nema tu sta ovako ili onako, verovati da postoji bog i verovati da ne postoji je isto, sve dok se ne dokaze da bog postoji ili ne postoji, to ce da bude isto verovanje, onog trenutka kad se dokaze (a to se nece nikad za zivota desiti) da bog postoji ili ne postoji, to vise nece biti verovanje nego cinjenica koja moze samo da ti se svidi ili ne svidi,

Ajmo opet - onaj koji iznosi neku tvrdnju dužan je da istu i dokaže. Kada se ista postavi na neproverljiv način (kao što je tvrdnja da postoji bog, nevidljivi hamburger ili čajnik koji kruži oko Sunca) to ne govori u prilog nje nego baš suprotno.

ja upravo zato i kazem satro dokazi zato sto ih nema

Jedini "šatro" dokazi su "dokazi" kreacionista i ostalih fanatika o postojanju boga.

a koji je to sistem koji objasnjava zivot i svet oko nas? sta kao ljudi ne znaju sta je zivot i svet oko njih, pa im treba nauka da im objasni? i nikad ja ovde nista ne dokazujem, ja samo kazem ako vam se ne svidja nesto ne morate to da prihvatite niti da napadate te ljude ako ne ugrozavaju tebe ili nekog, sto se mene tice ti mozes da verujes u paja patka

Da, treba NAM nauka da NAM objasni jer u životu bez nauke ljudima se buši lobanja kada ih zaposednu duhovi, pale se na lomači kada se bave veštičarenjem, obrezuju im se genitalije kako bi bili "čisti" za ulazak u brak, dozvoljava im se da rade bilo šta ako to predstave kao da rade za boga itd.

Mi ovde nikoga ne napadamo nego raspravljamo. Forumi tome i služe, zar ne?

a vidim ti znas o nauci mnogo, procitao si negde nesto malo i mislis da znas sve i ista prica kao sa ovim vernicima sto su isto kao nesto procitali i svi vi dolazite ovde i bacate mudrosti, ti da znas o nauci ti bi radio za nasu a ne bi blejao ovde po forumu sa nama, a oni da znaju sta je dusa i bog ne bi citali nikakvu knjigu Zato sto bi ona bila suvisna tu
bog i nije tu da objasnjava bilo sta niti treba da bude tu za tako nesto

Znači, za tebe je neko ko se bavi naukom inženjer u NASA-i i niko drugi? Otkud znaš da se ja ne bavim istom? Očigledno znam mnogo više od tebe i mnogih drugih ovde, a isto tako znam da i ovde postoje mnogi koji znaju mnogo bolje od mene. Cilj ovakvih rasprava, barem za mene, jeste i da ja nešto novo naučim.

i nemoj molimte da pricas tu rec "mi" zato sto ti nikad nista nisi uradio, time ponizavas ljude koji se ceo zivot trude i rade na tome

Reč "mi" koristim jer sam i ja ateista i kada branim neki ateistički stav imam svako pravo da se tako izrazim. Odakle ti možeš da znaš da ja nikad ništa nisam uradio? I šta bi to uopšte trebalo da znači? Evo, ako ništa drugo, naučio sam da koristim SVA slova kada pišem na forumima.

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Ono o cemu pricas je subjektivni osecaj, nije dokaz i mislim da znas razliku.

Albert Ajnstajn nije bio vernik a zbog dvosmislenih izjava u kojima je koristio rec bog, dosta ljudi je sa pravom mislilo da je vernik. Nije bio ni nacionalista.

“Reč bog za mene nije ništa više od izraza i proizvoda ljudske slabosti, a Bibilja kolekcija, vredna poštovanja, ali i dalje kolekcija promitivnih legendi koje su ni manje ni više nego detinjaste. Nikakva interpretacija, bez obzira koliko vešta bila, ne može da promeni moje mišljenje”.

"Za mene je jevrejska religija poput svih ostalih, inkarnacija najdjetinjastijeg praznovjerja. A jevrejski narod, za koga sam veseo što mu pripadam i s čijim mentalitetom imam duboku srodnost, po meni nema kvalitete različite od ostalih naroda. Na osnovu iskustva mogu reći da oni nisu bolji nego ostale ljudske zajednice, iako su zbog nedostatka moći bili zaštićeni od najgorih tumora”

"Rec bog je postala toliko izraubovana da joj se izgubio svaki smisao i veza s onim sto bi trebalo da predstavlja. Jednako se dogodilo s recju ljubav, koja se kao i rec bog primenjuje za sve, za prostitutke i lepote boga. Izgubili smo smisao i znacenja. Propali smo."

Ostalo iz citata se savim slazem, ne postoji narod bolji ili gori, postoje gore ili bolje vodje, narocito religijske. Isticati zidove (ili drugi neki narod) kao spas je blesasto.
Religije prednjace u zlu.

Bog je Sve, obuhvata Vasionu i Zemlju.

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
"Rec bog je postala toliko izraubovana da joj se izgubio svaki smisao i veza s onim sto bi trebalo da predstavlja. Jednako se dogodilo s recju ljubav, koja se kao i rec bog primenjuje za sve, za prostitutke i lepote boga. Izgubili smo smisao i znacenja. Propali smo."

Ostalo iz citata se savim slazem, ne postoji narod bolji ili gori, postoje gore ili bolje vodje, narocito religijske. Isticati zidove (ili drugi neki narod) kao spas je blesasto.
Religije prednjace u zlu.

Bog je Sve, obuhvata Vasionu i Zemlju.

Ti kao da verujes u Spinozinog boga a gubis veru u organizovanu religiju i sve joj manje vidis smisao. Blizi si Ajnstajnu nego sto mislis.

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
Znam mnogo bolje od tebe, očigledno, jer ja ne izjavljujem gluposti tipa "šatro dokazi da bog ne postoji". Iz toga vidim da nisi baš upoznat u puteve nauke i naučnog saznanja.

Analogija sa hamburgerom je sjajna jer na humorističan način ilustruje da je upravo na onima koji tvrde nešto odgovornost da to i dokažu. Bertrand Rasel je koristio analogiju sa čajnikom koji orbitira oko Sunca. E sad, što ti ne shvataš u čemu je stvar, to je već neki drugi problem.

Ajmo opet - onaj koji iznosi neku tvrdnju dužan je da istu i dokaže. Kada se ista postavi na neproverljiv način (kao što je tvrdnja da postoji bog, nevidljivi hamburger ili čajnik koji kruži oko Sunca) to ne govori u prilog nje nego baš suprotno.

Jedini "šatro" dokazi su "dokazi" kreacionista i ostalih fanatika o postojanju boga.

Da, treba NAM nauka da NAM objasni jer u životu bez nauke ljudima se buši lobanja kada ih zaposednu duhovi, pale se na lomači kada se bave veštičarenjem, obrezuju im se genitalije kako bi bili "čisti" za ulazak u brak, dozvoljava im se da rade bilo šta ako to predstave kao da rade za boga itd.

Mi ovde nikoga ne napadamo nego raspravljamo. Forumi tome i služe, zar ne?

Znači, za tebe je neko ko se bavi naukom inženjer u NASA-i i niko drugi? Otkud znaš da se ja ne bavim istom? Očigledno znam mnogo više od tebe i mnogih drugih ovde, a isto tako znam da i ovde postoje mnogi koji znaju mnogo bolje od mene. Cilj ovakvih rasprava, barem za mene, jeste i da ja nešto novo naučim.

Reč "mi" koristim jer sam i ja ateista i kada branim neki ateistički stav imam svako pravo da se tako izrazim. Odakle ti možeš da znaš da ja nikad ništa nisam uradio? I šta bi to uopšte trebalo da znači? Evo, ako ništa drugo, naučio sam da koristim SVA slova kada pišem na forumima.

nauka se ne bavi postojanjem boga, i ne vidim zasto neko mesa nauku i boga? a to da se ne bavis naukom to je ocigledno, to se i vidi neko ko se bavi naukom je naucnik i samo oni sto rade za neku ozbiljnu naucnu organizaciju mogu da budu naucnici, zato sto vrede a ovi drugi sto se nesto tripuju ostace ceo zivot samo u tripu

to bi trebalo da znaci da ti nemas veze o nicemu, nego si kao nesto procitao ili pogledao na youtube i sad mislis da ti znas nesto
ja za sebe kazem da ne znam nista, evo ja priznajem ja ne znam nista svi drugi znaju sve

a to sto ti pokusavas da mi prebacis da ja zelim da ne postoji nauka ili da je niko ne koristi, to je tvoj problem ja sa tim nemam nista, sta bi ljudi radili da nije nauke ne vidim isto kakve to veze ima sa bogom

kao sto sam vec rekao nauka se ne bavi postojanjem ili ne postojanjem boga pa samim tim ti neki dokazi koje ti trazis su glupa tema
opet da ponovim verovanje da postoji bog i da ne postoji bog je isto verovanje, nema ovakvo ili onakvo, taj primer sto si ti naveo neko ti nesto rekao i ti verujes ili ne verujes toj osobi, to nema veze sa ovim verovanjem sto sam ja pricao

svako normaran nece izaci i reci bog ne postoji ili bog postoji, normalna osoba ce da kaze: ja ne znam da li postoji bog ali verujem da postoji, ili ja ne znam da li postoji bog ali verujem da ne postoji, zato sto su ljudi svesni da to ne mogu nikad da dokazu za zivota, zato imamo velikih naucnika koji veruju u postojanje nekog svemocnog bica a imamo i one sto ne veruju u postojanje tog bica, a to sto ateisti pokusavaju da na neki nacin zloupotrebe naucnike ili nauku u njihove svrhe tvrdeci da bog ne postoji uzimajuci neke naucne stvari je nesto drugo

predstavljaj ti ateiste, ali rec mi u tom smislu sto si ti napisao nemoj da upotrebljavas, a upotrebio si u smislu mi naucnici ili mi sto se bavimo naukom tvrdimo ovo ili ono, vi ste samo gomila ne znalica koja misli da zna nesto ako je procitala negde nesto o nauci

jos jednom da kazem nauka nema veze sa postojanjem ili ne postojanjem boga, zato sto se ne bavi time nego nekim drugim stvarima

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
ateorespetups7.jpg

Колико мене сећање служи, ситуација је била обрнута. "Богомољци"су исмејавани, брањено је да се слави слава, Бог, а остала је потпуно иста предрасуда према верницима јер је добро усађивана у претходним генерацијама, а преноси се са старијих на млађе генерације. Поред капитализма и комунизма, омладини је понуђена још једна шарена лажа: покрет који се одриче свега да би сви живели срећно и у братству, наводно са причом да религије терају на мржњу и ратове и сл. (Њу ејџ). Све је то добро пропраћено музиком, култовима личности, филмовима, дрогом од природних и синтетичких производњи и сл. Само да се Бог обори са Трона и да људи одбаце Његово право да влада. Овако ћемо владати по својој вољи, а резултати су очигледни.

Имамо скулптуре, крстове и храмове, али Бога нема у свакодневном животу човека. Он је нешто лично, али нема права да буде присутан у стварању светских центара моћи. Ти центри су апсолутно против Бога, а резултат су бунта. Чак и не крију да су чланови луциферијанских култова и секти. Није ни чудо што у антихришћанским државним системима имамо лажну религију (површну), а јавно заговарање противљења Божијим законитостима и добронамерним саветима (и правилима). Причају нам о слободи, а држе нас у феудалним системима.

Да не поприми гео-политички контекст, мој коментар нека се заврши само са констатацијом да слика показује агресивног хришћанина који заправо не схвата да није на нама да присилимо атеисту да верује, већ да му кажемо шта имамо, да живимо по Христу, а атеиста (безбожник) ако види да је такав живот бољи и испуњенији, он лако може да се заинтересује. Проблем је што атеисте боли што им се каже да су безбожници (без-Бога). Ако за њих Бог не постоји, зашто смета чиста реч која говори да ли је неко прихватио или одбацио Бога? Значи да постоји нешто што се не може приписати само сујети, а ја кажем да је то срце које сведочи човеку да је човек Божије створење. А срце се не може слагати.

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
jel ovo samo kod mene problem sa fontom ili je kod svih vas? adriane ja tvoj post nista ne mogu da procitam, kao da si pisao na nekom svemirskom jeziku, od 100 dinara nesto mogu da procitam a nesto isto neka slova svemirska

Tačno tako - nauka se bavi stvarima koje postoje. Bogovi i zubić vile predmet su interesovanja nekih drugih grupacija...
vidis kako ne znas, kao prvo nauka se bavi i sa stvarima koje se veruju da postoje ali nisu dokazane, tipa dimenzije tipa crna masa i jos 1000 stvari

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
24.09.2010
Poruka
544
jel ovo samo kod mene problem sa fontom ili je kod svih vas? adriane ja tvoj post nista ne mogu da procitam, kao da si pisao na nekom svemirskom jeziku, od 100 dinara nesto mogu da procitam a nesto isto neka slova svemirska

vidis kako ne znas, kao prvo nauka se bavi i sa stvarima koje se veruju da postoje ali nisu dokazane, tipa dimenzije tipa crna masa i jos 1000 stvari

Da, ali to verovanje ne potiče od toga da je neko u srcu pronašao ljubav prema crnoj materiji pa je onda krenuo dokazivati, nego su matematičkim formulama i opservacijama izvedene hipoteze koje se potom empirijski proveravaju.

Natrag