Pitanja za ateiste???

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
ja znam za dve, ali te dve granice ljudi nazivaju cas jednim cas drugim cas trecim imenom, to su ustvari dve granice samo sto ih ljudi nazivaju cas ovako cas onako, sve zavisnosti od situacije

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
ja znam za dve, ali te dve granice ljudi nazivaju cas jednim cas drugim cas trecim imenom, to su ustvari dve granice samo sto ih ljudi nazivaju cas ovako cas onako, sve zavisnosti od situacije

Odlicno!
Na svom primjeru si se uvjerio da mozes biti lobodan tek kad upoznas granice.
Ne mora se neizostavno ici do njih da bi se upoznale, covjecanstvo bi bilo u velikoj opasnosti, moze se citati, uciti, slusati, razmatrati, analizirati....

Koje su to granice koje spominjes?
Kako ih ljudi nazivaju, kojim imenima?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
ateorespetups7.jpg

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
granica pozitivnog i negativnog, pozitivnu kranicu ljudi nazivaju svakakvim imenima isto tako i negativnu, ali problem je u tome sto ljudi ne vide kad predju iz pozitivne granice u negativnu, zato sto je ona tanka, ali opet je veoma jasna samo nivo koncentracije mora da bude uvek na visokom nivou

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
granica pozitivnog i negativnog, pozitivnu kranicu ljudi nazivaju svakakvim imenima isto tako i negativnu, ali problem je u tome sto ljudi ne vide kad predju iz pozitivne granice u negativnu, zato sto je ona tanka, ali opet je veoma jasna samo nivo koncentracije mora da bude uvek na visokom nivou

Gle! granice zaista mogu da budu jako tanke u razdvajanju i tumacenju znacenja.
Jednog ubojicu u heroja ne razlikuje (ne) djelo, ubijen neko, nego namjera i korist (steta)

Nasa koza je granica, granica je ivica mosta, granica je voda itd....

Koje su tvoje granice o kojima govoris?

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
to ti je isto kao sto ljudi imaju dve emocije, ljubav i strah i sve ostale emocije se nastaju od njih, znaci granaju se od emocija ljubavi i straha
sad ja zivim po nekim svojim kodeksima i nekim svojim zakonima, tako da moju granicu je tesko objasniti ali je zasnovana na pozitivnoj i negativnoj
ljudi grese u tom razdvajanju, pazi ubiti nekoga ko je i zasluzio da bude ubijen je negativno, zato sto je sam cin ubiti negativan, ali to je na neki nacin pravedan cin ako taj neko je zasluzio to, pravednost nije uvek pozitivna, nekad moras da uradis i malo zlo za veliku dobrobit pozitivnog i dobrote, i to je ono sto ljudi ne mogu da razgranice

Član
Učlanjen(a)
24.10.2009
Poruka
434
judi grese u tom razdvajanju, pazi ubiti nekoga ko je i zasluzio da bude ubijen je negativno, zato sto je sam cin ubiti negativan, ali to je na neki nacin pravedan cin ako taj neko je zasluzio to, pravednost nije uvek pozitivna, nekad moras da uradis i malo zlo za veliku dobrobit pozitivnog i dobrote, i to je ono sto ljudi ne mogu da razgranice
Ovo mi nije jasno. Je l ti to kao vernik pravdaš ubistvo i čin zla?

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
Ovo mi nije jasno. Je l ti to kao vernik pravdaš ubistvo i čin zla?

ne kako ja mogu da pravdam ubistvo? ja o tome i pricam, kako ubistvo moze da bude dobro? i da si ubio nekoga ko je to da kazem navodsno i zasluzio, opet je to lose i ja mogu da razumem ako neko nekog ubije ali ako ja to razumem ne znaci da je to dobro i da se ja slazem sa tim, ako neko nekom ubije nedaj boze dete i on ubije njega posle, opet je to neko opravdanje za to sto je on uradio i ako to sto je uradio je lose

da se razumemo sto se tice tog vernik, nism ja nikakav vernik u tom smislu te reci, svi smo mi vernici i verujemo u nesto, ateisti su isto vernici, oni veruju da ne postoji bog iz nekih satro dokza, a ovi sto veruju u boga su isto vernici isto iz nekog satro dokaza, razlika izmedju mene i drugih je to sto ja ne namecem moje misljenje drugima niti tvrdim da je ispravno ili ovako ili onako niti sudim i optuzujem, moja vera je ajde da budemo ljudi barem malo u zivotu i da prestanemo da se delimo na ovakve i onakve, svi smo mi jedna porodica na ovoj planeti neka veruje ko u sta hoce

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
24.09.2010
Poruka
544
svi smo mi vernici i verujemo u nesto, ateisti su isto vernici, oni veruju da ne postoji bog iz nekih satro dokza, a ovi sto veruju u boga su isto vernici isto iz nekog satro dokaza, razlika izmedju mene i drugih je to sto ja ne namecem moje misljenje drugima niti tvrdim da je ispravno ili ovako ili onako niti sudim i optuzujem, moja vea je ajde da budemo ljudi barem malo u zivotu i da prestanemo da se delimo na ovakve i onakve, svi smo mi jedna porodica na ovoj planeti

Iako je lepo što želiš mir u svetu, tvoja je logika pogrešna a izjave pokazuju da znaš veoma malo o nauci.

1. Težini tvojih argumenata nikako ne pridodaje činjenica da koristiš semantiku kako bi dokazao/oborio neku tvrdnju. Pokušavaš da izjednačiš ateiste i religijske vernike koristeći reč "verovati". Jedna je stvar verovati, ili ne verovati, kada ti komšija kaže da ti poštar spava sa ženom dok si ti na poslu; druga stvar je verovati da si lep, treća stvar je verovati u komunizam a četvrta je stvar verovati u razrađen sistem koji "objašnjava" život i svet oko nas.

2. Ne postoji ni jedan, ponavljam, NITI JEDAN JEDINI dokaz koji bi govorio u prilog postojanja boga, onakvog kakvim ga opisuje hrišćanska mitologija. Zbog toga ti ne možeš reći da postoje "šatro dokazi" kako bog ne postoji. Umesto toga, kao što rekoh, ne postoji ni jedan dokaz da on postoji.

Hrišćanski vernici prave logičke greške u zaključivanju dajući neproverljivu izjavu: "Bog postoji", zatim kažu: "Dokažite da ne postoji", i to onda sebi i drugima serviraju kao dokaz da su u pravu. To je isto kao da ja kažem da oko zemlje kruži veliki nevidljivi hamburger i onda kažem - hajde, dokažite da ne postoji. Budući da to niko ne može da dokaže, ja dakle tu činjenicu koristim da tvrdim kako sam u pravu. Kao što vidiš, početna pretpostavka je pogrešna i sve što iz nje izlazi, zbog toga je pogrešno.

Ateisti, sa druge strane, nisu u situaciji da ne veruju da bog postoji, nego oni, tj. mi, odbacujemo da ulazimo u sistem verovanja i ne verovanja koji je začet na tako pogrešan način, i držimo se onoga što empirijska nauka dokazuje. Mi polazimo od onoga što znamo da postoji a do čega smo došli kroz proces čulnog prikupljanja informacija i razmatranja rezultata te dajemo pretpostavke o onome što bi moglo da postoji ali ih ne prihvatamo dok za njih ne pronađemo dokaz. Ta je empirijska nauka do sada uspela da utvrdi jako mnogo i zbog toga u našem životu nije potreban bog da bi objasnio bilo šta; nauka to radi mnogo bolje i daleko preciznije.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Bog je činjenica za onoga ko to doživi ličnim iskustvom, jer postojanje Boga se ne otkriva u naučnoj laboratoriji, istina mogu se otkriti pojedinosti koje upućuju na Boga, kao što su to činili veliki naučnici i prirodnaci u prošlosti, naprimer Luj paster koji je izjavio "Što više proučavam prirodu to više otkrivam stvoritelja na delu, ja se molim za vreme svog rada u laboratoriji" ili albert Ajnštajn koji je rekao "Ja proučavajući pojave oko sebe vrerujem u Boga kao Bretonski seljak, da sam malo više proučavao te pojave verovao bih u Boga kao Bretonska seljanka.
Breton je bilo mesto gde su živeli ljudi koji su bili veoma pobožni, posebno žene.
Dakle, priroda i sve što nas okružuje upućuje na Boga kao tvorca, jer i biblija napominje:

"Nebesa kazuju slavu Božiju, i djela ruku Njegovih glasi svod nebeski. ( Psalam 19,1. )

"Jer što se može doznati za Boga poznato je njima (ljudima): jer im je Bog javio; jer što se na Njemu ne može vidjeti, od postanja svijeta moglo se poznati i vidjeti na stvorenjima, i Njegova vječna sila i božanstvo, da nemaju izgovora" (Rimljanima 1,19-20. )

Ipak, to su sve obrisi Božjeg postojanja, Bog se čoveku lično otkriva kroz veru, čovek mora da traži otkrivenje Boga u svom životu i da ga iskustveno doživi, da bude spreman da čuje Božji glas koji se obraća ljudskom srcu i da ga posluša, jer Bog poštuje čovekovu slobodnu volju i neće se otkriti onome ko to ne želi.

"Тражите Господа, док се може наћи; призивајте га, докле је близу.Нека безбожник остави свој пут и неправедник мисли своје; и нека се врати ка Господу, и смиловаћу се на њ, и к Богу нашему, јер прашта много" ( Isaija 55. 6 )

Poslednja izmena:
Natrag