Pitanja za ateiste???

MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.085
Tema se zove pitanje za ateiste. Vidim da si ti prilicno dokumentaraca pogledao na youtube, i prilicno knjiga kvazi teologa i kvazi proroka procitao, u pravu si takvo znanje nemam...
Kako si samo uspeo da shvatis da ja ne znam odakle naziv biblija? Neverovatno, ovaj covek misli i da je vidovit...

Isus kaze u Matej? Zapisao Isus ili je Matej rekao da je Isus to rekao.

Isus je rekao da je Hula na svetog duha stanje u koje neko dodje? Pa ti rece da je moja jedna recenica hula, iz jedne recenice si zakljuci da sam ja u tim stanju?

Evo vam dajem vlast da stajete na zmije i na skorpije i na svaku silu neprijateljsku, i ništa vam neće nauditi.
Ali se tome ne radujte što vam se duhovi pokoravaju, nego se radujte što su vaša imena napisana na nebesima."
(Luka 10)

Jel kaze da on govori kroz njih? Kaze samo ovo: I u koji god grad dođete i prime vas, jedite šta se donese pred vas.
I isceljujte bolesnike koji su u njemu, i govorite im: Približi se k vama carstvo Božije.
Isceljivanje i obavestenje. Nista vise. A ima i onaj deo o laznim prorocima...
Mojsije nije autor novog zaveta, da li se slazes?

A u ostalim spisima, ostalih apostola nije bilo jedinstva, tj. bilo je neslaganja, i zato nisu ukljucena. Crkva je Izabrala sta ce staviti u sveto pismo, a sta ne. To da li su menjali reci nije bitno. Recimo uzmi na primer, sastavljanje ove sadasnjosti koje zivimo, kada neko u buducnosti bude sastavljao istorijsku knjigu od toga, i uzme recimo recimo samo iskaze, ili zapise, samo onih koje imaju jedinstvenu ideju, recimo albanaca na kosovu, i ne uzme obzir iskaze srba koji tamo zive, i to ce biti istina? Koja ispunjena prorocanstva? Opet citao sam bibliju vise puta, ne znam je napamet, i druge knjige citam i ne znam ih napamet a i vise mi se svide od biblije. To sto su biblija i knjige koje govore o njoj jedino stivo koje si ti ikada procitao, ti ne daje pravo da neispravno nagadjas. U svakom slucaju znam vise od prosecnog vernika, iz srbije. Inace, vec sam ti rekao da sam prvi put citao sa 5-5 ipo godina, ali citao sam i kasnije. Vrlo rano sam naucio da citam i bila je jedna od prvih knjiga koje sam procitao. Baba mi je bila uciteljica, kod koje sam ziveo, i zbog koje sam i citao medju prvim knjigama to, i jedino zensko dete, zbog koje se loza popova u mojoj porodici prekinula, inace nekoliko generacija popova ostavlja trag, pa svasta jos kao mali naucis. Dosta se i zaboravi... Ali eto tvoji argumenti su opet optuzivanja, jer nema odgovora. Inace i jedno citanje je vise nego sto prosecan vernik cita u srbiji, a ja sam citao nekoliko puta, sto me cine vise nego kvalifikovanim u odnosu na prosecne clanove foruma...

Cinjenica zbog koje ateisti skrgucu zubima samo tebi deluje tako. Izabrane su samo one reci(mislim na jevanjdelja) koja su se podudarala, ostala koja se nisu poklapala i ukljucivale stvari nepodobne za crkvu nisu ukljucena.

Prilicno liberalno nekada tumacis svoje citate, a neki put se drzis kruto istih. Jedine argumente o validnosti biblije, nalazis u bibliji i tvom licnom uverenju da je bog govorio kroz apostole...

Kazes da svaki hriscanin mora da postuje bibliju, a sta cemo sa onim stotinama generacija koje pre Gutneberga nisu nikako mogli da dodju ni u istu prostoriju sa biblijom, a kamoli da poseduju svoj primerak? Osudjeni na propast, zar ne? Nisu postovali i izucavali bibliju kao ti, a cak i da jesu nisu znali ni da citaju ni pisu, ko im je kriv...

Inace religija nije tema rezervisana samo za vernike, posebno nije samo tvoja, jer hriscanstvo je samo jedna od 3500 unikatnih razlicitih religija, 100 hiljada hriscanskih sekti postoji i svima je dozvoljeno da pricaju o tome, a kao sto sam rekao ova tema je i direktno vezana za ateiste. Ateista ima pravo da ucestvuje na svakoj temi, foruma, i da postuje sve dok postuje pravila foruma. Jeste da se tebi ne svidja to ali to je cinjenica. Prema tome o cemu ti govoris? Trebalo bi da precutim, ocigledno, tvoje misljenje o ateistima, i dopustim ti da mene licno kao jednog od ateista proglasavas losim?

Vidis ti si prilicno nesvestan posledice reci, rec dovodi do mrznje, i samim tim mozda nenamerno, a mozda i svesno siris mrznju prema ateistima, trazis da se ljudi distanciraju od njih, kao sto rece da se odstrani zito od kukolja, zar nije to kaznjavanje? Nije li to vec sprovodjenje tvoga suda? Apsurdno je to sto ti radis, umesto hriscanske ljubavi propagiras, razdor i podstices netrpeljivost, a izdajes se za hriscanina....

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Zašto?
Deca znaju koliko je 2+2, odrasli često zaboravljaju i koliko je 2+2, i šta su juče ručali i kako se zovu...
Onda si na pravom putu - nastavi razagovor sa djecom, koja znaju šta su juče ručala, jer i nisi za nešto ozbiljnije.

Nisam baš sasvim siguran, al' mislim da se nalazim na temama religije...Ti?
Ne zamazuj, po običaju, suštinu. Nalaziš se na temi Pitanja za ateiste. Ovdje nikoga nećeš ipresionirati citatima iz Biblije. Zato sam i rekao da to ovdje nisu nikakvi argumenti.

Dakle, ja pričam o Hrišćanstvu, a treba da koristim argumente iz Termografije i kontrole ispravnosti tehničkog sistema?
Opet vrebalni egzibicionizam. O hrišćanstvu pričaj na odgovarajućim temama, a ovo nije tema o hrišćanstvu.
Koji su to argumenti za ateiste? Eto jednog pitanja za ateiste, jer to je i tema -> "Pitanje za ateiste"
Argumenti za ateiste su logika i zdrav razum, a ovo možeš pročitati i kao nauka i naučna saznanja.
Da li su to oni argumenti koje si izneo u svom komentaru: "Da se svet ne može otarasiti Boga jer je čovek slab i plaši se smrti" ? Na osnovu čega je to tvoj argument?
Da li si vršio eksperiment i anketu među vernicima, ili je to plod tvoje mašte? Razjasni malo to...
Nema potrebe da ja radim bilo kakava istraživanja u tom smislu. Uzmi bilo koji udžbenik iz psihologije i tamo ćeš naći sve o ljudskom strahu od smrti. I ne samo u psihologiji, naći ćeš o tome i u svekolikoj filozofiji, sociologiji, pa čak i u političkoj teoriji. To je jedan od egzistencijalnih problema čovjeka. Samo..., problem je u tome što te sve knjige treba pročitati! Onaj ko to ipak uradi, ne postavlja pitanja ovakve vrste, jer se podrazumijeva da se notorne činjenice ne preispituju.

Član
Učlanjen(a)
17.12.2009
Poruka
318
Kako si samo uspeo da shvatis da ja ne znam odakle naziv biblija? Neverovatno, ovaj covek misli i da je vidovit...

Ne treba čovek da bude vidovit kada ti sasvim vidljivo i lako uočljivo sam sebe diskredituješ na intelektualnom nivou...Pa nisam ja napisao ovo, nego ti:

1. A kada su Jahve, ili Isus, ili bilo koji prorok pomenuli bibliju?
2. Ne, nisam ja hulio ni na sta, rekao sam da Isus nigde, nikada nije pomenuo bibliju,

Ako znaš odakle naziv "Biblija" kako tvrdiš, zašto onda postavljaš pitanja van svake pameti : "kada su Jahve, ili Isus, ili bilo koji prorok pomenuli bibliju?" ???
Ti dakle znaš da je naziv Biblija nastao mnogo posle proroka i Isusa, a pitaš se zašto oni nikada nisu pomenuli Bibliju?
Pa znaš kako, oni nisu pomenuli ni žvake, čokolade, bambi keks, lizalice, kokice, sladoled....i to je dokaz da su oni ustvari zavedeni i da su mora nešto pogrešno protumačili...

Isus kaze u Matej? Zapisao Isus ili je Matej rekao da je Isus to rekao.

Da. Isus izdiktirao Mateju. U čemu je problem?

A ti bi kao kobajagi sada da se pojavi Isusovo lično Jevanđelje pisano Njegovom rukom - poverovao?
Kada neko traži razloge ovakve ili onakve i bilo kakve samo da sebi dokaže kako Bog ipak ne postoji, ON ĆE IH ZAISTA NAĆI...Evo, veruj meni na reč da ćeš na svakom svom koraku videti "dokaze" da Bog ne postoji, i da su svi proroci, Božiji ljudi i Apostoli bili u zabludi, a da si ti sa tvojim superiornim intelektom sve njih provalio!
A onda ćeš pre ili kasnije umreti ponosan kako si ih sve pobedio, i pokopaće te lopatama zajedno sa tvojim superiornim intelektom u grob, kao i sve tvoje prethodnike kroz istoriju!
Dok će Reč i Pismo (koje si "pobedio") nastaviti da žive...

"I pristupivši Isus reče im govoreći: Dade mi se svaka vlast na nebu i na zemlji.
Idite dakle i naučite sve narode krsteći ih va ime Oca i Sina i Svetog Duha,
Učeći ih da sve drže što sam vam zapovedao; i evo ja sam s vama u sve dane do svršetka veka. Amin."
(Mat. 28)

Kako se uče narodi i dan danas u bilo kojoj nauci? Preko čega? Preko čega si ti škole naučio?
Da nije možda preko PISMA-Knjige? Da nisi možda uživo slušao Teslu, Dostojevskog, Njutna, Pastera, Paskala, Ajnštajna...i hiljade drugih osnivača i utemeljivača današnje nauke, ili si možda čitao knjige i zapise koje su DRUGI pisali na osnovu njihovih učenja?

Pozivam te da se pod hitno uozbiljiš, ako želiš dalje da razgovaramo...

Isus je rekao da je Hula na svetog duha stanje u koje neko dodje? Pa ti rece da je moja jedna recenica hula, iz jedne recenice si zakljuci da sam ja u tim stanju?

Kada čovek dospe u teško stanje duha, on više ne može da raspozna šta je Božije delovanje Duhom Svetim, pa to delovanje pripisuje sotoni.

Pročitaj celu 12-u glavu u Matej i biće ti jasno!

Ti si posumnjao i rekao da je Bibliju možda pisao đavo! Potom si ispisao kilometre rečenica kako su možda proroci bili zavedeni, ludi i zbunjeni, i kako su prolupali Apostoli pisali po svom nahođenju a ne po Duhu Svetom...itd....
Ti sada razmisli šta , kako, i kuda dalje...Na tebi je sve!

Jel kaze da on govori kroz njih? Kaze samo ovo: I u koji god grad dođete i prime vas, jedite šta se donese pred vas.
I isceljujte bolesnike koji su u njemu, i govorite im: Približi se k vama carstvo Božije.
Isceljivanje i obavestenje. Nista vise.

Eto jedan od blažih primera što sam malo čas govorio...

"A utešitelj, Duh Sveti, kog će Otac poslati u ime moje, On će vas naučiti svemu i napomenuće vam sve što vam rekoh."
(Jovan 14)

citao sam bibliju vise puta,.... vec sam ti rekao da sam prvi put citao sa 5-5 ipo godina, ali citao sam i kasnije. Vrlo rano sam naucio da citam i bila je jedna od prvih knjiga koje sam procitao....Inace i jedno citanje je vise nego sto prosecan vernik cita u srbiji, a ja sam citao nekoliko puta

Onda je ovo tvoje ne znanje zaista tužno...

ova tema je i direktno vezana za ateiste.

Ova tema se zove: PITANJA ZA ATEISTE!
A vas nekoliko je izopačilo temu na - PITANJA ZA VERNIKE, jer nijedan odgovor niste dali osim gomile pitanja vezana direktno ili indirektno na opajdavanje Biblije...
Kada vam se postavi pitanje, vi umesto odgovora odgovarate kontrapitanjima u kojima se jasno očitava namera da se vernik kao takav ponizi, unizi i omalovaži kao neko ko veruje u nekakve bajke pa je glup ko top! Naravno sve to upakujete u kulturno "izražavanje" i kobajagi stručna mišljenja kako ste vi ustvari superiorna, ispravnija od vernika, a ugrožena vrsta...

Niko ovde nije lud ni blesav pa da to ne vidi...Samo što neko žmuri na jedno oko, neko na oba, a neko ih drži širom otvorena...

Vidis ti si prilicno nesvestan posledice reci, rec dovodi do mrznje, i samim tim mozda nenamerno, a mozda i svesno siris mrznju prema ateistima, trazis da se ljudi distanciraju od njih, kao sto rece da se odstrani zito od kukolja, zar nije to kaznjavanje? Nije li to vec sprovodjenje tvoga suda? Apsurdno je to sto ti radis, umesto hriscanske ljubavi propagiras, razdor i podstices netrpeljivost, a izdajes se za hriscanina....

Bilo bi smešno da nije već koji put žalosno ovo što si napisao. Pa nisu to moje reči da će doći do razdvajanja žita od kukolja! To sam Bog govori! Citirao sam ti stihove iz Biblije koji govore o tome, ali ne vredi...Neću ja razdvajati, suditi i kažnjavati. To će učiniti sam Bog kroz Isusa Hrista kada drugi put dođe na Zemlju, i kada bude sud...
Da li se to tebi sviđa ili ne sviđa, to je već tvoja stvar..

Ne zamazuj, po običaju, suštinu. Nalaziš se na temi Pitanja za ateiste. Ovdje nikoga nećeš ipresionirati citatima iz Biblije. Zato sam i rekao da to ovdje nisu nikakvi argumenti.

Na koje si pitanje za ateiste odgovorio? Osim što si optuživao vernike da su slabi i od smrti plašljivci?

Argumenti za ateiste su logika i zdrav razum

Ok, evo pitanje za ateiste ->

Kako ateista logikom objašnjava postojanje savesti u čoveku kao živom biću, odakle je nastala i čemu služi kada je protivna principima evolucije i teorije o poreklu vrsta jer prestavlja svojevrsnu kočnicu za opstanak jačih ?

I pod pitanje: Kako ateista objašnjava čovekovu potrebu i žeđ duše za traganjem nečega što je mistično, paranormalno, nadnaravno, neprirodno i što mu ne doprinosi praktičnoj egzistenciji?
Među nerazvijenim narodima to su odlasci kod vidovnjaka, astrologa, spiritualista, gatara, vračara...itd
A u razvijenijim zemljama na primer, čovek se ubi trošeći ogromna novčana sredstva da otkrije tajne i mistike svemira iako te tajne neće umiriti njegovu savest, niti napuniti njegov stomak jer hrana je na zemlji a ne na Marsu...

Šta je to što i jedne i druge tera na takvo delovanje i na tu neprestanu čežnju za otkrivanjem sudbine, smisla života i postojanja?

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
Straha u ljubavi nema, nego savršena ljubav izgoni strah;
jer strah je muka i tko se boji, nije savršen u ljubavi.
1 Ivanova-4:18

MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.085
Evo i odgovora: Savest, nije generalno usadjena u coveka, covek je naucio to "osecanje". Savest je osecanje koje nastaje iz saosecanja sa drugom jedinkom, i zelje da se to isto ne desi "savesnoj" jedinci. Inace covek je naucen sta je ispravno i sta je lose, i ako radi lose, a ucen je da ne radi tako, zna da radi nesto pogresno i zna da ne bi voleo da neko njemu isto to radi. Inace savest nije ista kod svake jedinke, vec se stice pravilama ponasanja u drustvu koje vaspitava jedinku. Ispravno i lose se ralikuje od kulture do kulture, prema tome savest ne pogadja kanibala koji je jeo jedinku iste vrste(recimo na N. Zelandu), dok bi izjedala bilo koga iz razvijenijih delova sveta, u piratskim zajednicama nije bilo lose opljackati i ubiti nekoga, ali je zato savest radila ako se prekrse pravila piratskog kodeksa, u islmaskim zemljama nije lose ubiti nevernika i nikoga nece gristi savest zbog toga, u hriscanskim je to lose itd... Imamo primer u Srbiji sada gde je moral u padu i mnoge stvari se vise ne smatraju losima, od prevara do kradja, ljudi prestaju da osecaju grizu savesti zbog toga, dok recimo za vreme SFRJ je kradja bila veoma losa stvar i ljudi su izvrsavali i samoubistva zbog osecaja krivice. Savest je znaci stecena navika, ne univerzalna, i razvija se vaspitanjem. Cudnija stvar je saosecanje sa drugom jedinkom koju cesto teisti iznose kao dokaz za postojanje boga, ali pre 2-3 godine sam citao o istrazivanju na nekoliko vrsta koja pokazuju da saosecanje nije osobina koja pripada samo primatima, vec se moze primetiti i kod drugih vrsta.

Sto se drugog tice, covek nema zelju za necim nadprirodnim i misticnim, vec je to takodje steceno. Covek je ranije svaku nepoznatu stvar ili pojavu objasnjavao onako kako je mogao ili znao, sve je moralo imati osobine coveka, jer covek je samo te osobine poznavao, zbog toga ne cudi sto su medju prvim pisanim delima nastale basne u kojima zivotinje imaju osobine ljudi. Takodje iz istog razloga sve visebozacke religije su bogovima davali uz natprirodne moci ljudske osobine, od Grka i Rimljana pa do Hinduista, svaki bog ima ljudske osobine, i izgleda kao covek, bilo da je mali kao zrno peska ili da je recimo Skandinavski ledeni dzin.
Covek je oduvek ucen da ima vecih sila od njega, recimo jos u pecini su nastali bogovi, kao sto su sunce, grom, zivotinje i slicno. Svaki put kada je nesto bilo neobjasnjivo, to se opisivalo kao neka visa sila, tako recimo za svaku pojavu nastajao je po jedan novi bog. Recimo u slovenskoj mitologiji ima stotine stvorenja koja opisuju svakakve pojave, od pada kise do smrti. E sada u drustvu koje te od malena uci da postoji natprirodno, recimo u hriscanstvu ti pricaju o Isusovim cudima, o Mojsijevim cudima, pa takodje te uce sujeverjima uobicajenim za neki region, negde crna macka, merdevine, ogledalo, negde bela macka, negde crven konac itd... Ako si ti naucen da verujes u to, onda ces recimo verovati i da postoje vracare, i sta znam iscelitelji ili sta god sve ima od toga, i da oni imaju moci koje im se pripisuju. E sad covekova zelja za istrazivanjem nepoznatog, nije ista verovanju u natprirodno. Covek zeli da produzi svoju vrstu, kao i svako zivo bice ima taj prirodni instikt za opstankom. Recimo kada jedan mrav u kucu, on ce istraziti sto vise moze, i ako je unutra pogodnije za zivot nego napolju, onda ce dovesti i druge mrave tu. Covek isto tako ima zelju za nalazenjem bolje sredine za zivot, kao i druge zivotinje koje neprestano migriraju da pronadju bolje uslove za zivot.

Sada sa naucnim principom vise nema potrebe da se pojave objasnjavaju natprirodnim stvarima, reimo crna rupa je crna rupa, ne portal u pakao ili sta god bi se reklo ranije. Tako da vise niko tako ne objasnjava te pojave time. E sada kada ste uceni da verujete u nesto natpriodno od malena, makar ne u porodici, u drustvu cete se susreteti sa time, onda neki jednostavno posle dugogodisnjeg verovanja, moraju taj osecaj vise sile da ispune necim drugim, pa zato kada neko kaze coveku da postoje vrste van zemlje, na drugim planetama, on opet pocinje da ih objasnjava na isti nacin kao ranij, dajuci im poznate izglede, covekolikost, ili eventualno neki zivotinjski oblik, i sad posto poznaje i osobine drugih vrsta, kaci im te karakteristike. S obzirom da do skoro, vecinske religije u svetu nisu priznavale mogucnost postojanja zivota van zemlje, mnogi koji su poverovali u zivot van zemlje, su mozda nesvesno ili podsvesno zamenili jednu fantaziju drugom.
Veoma izrazen problem urusavanja vere u nesto je posebno izrazen kod americke dece i verovanja u Deda Mraza, deca nakon saznavanja istine cesto ne znaju cime da ispune tu prazninu, pa vrlo cesto imaju problema sa imaginarnim prijateljima i poremecajima licnosti, jer vise nemaju kome da govore svoje zelje i probleme.

Inace ovo pitanje bi bolje bilo postaviti nekome ko nije ateista, jer neko ko ne veruje u boga, tesko da ce poverovati u raznorazna sujeverja, i natprirodne sposobnosti osoba. Tome su prilicno podlozni vernici. Uglavnom za sve te natprirodne sposobnosti i sujeverja se na kraju ispostavi da nisu tacne.

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Na koje si pitanje za ateiste odgovorio? Osim što si optuživao vernike da su slabi i od smrti plašljivci?
Ne podmeći, hrišćanine! Bog ne voli podmetanja, a ti ovim pokazuješ u kolikom si raskoraku i sa Bogom i sa hrišćanskim moralom.
Uopšte nisam izdvojio samo vjernike kada sam govorio o ljuskom strahu od smrti, nego sam govorio o svim ljudima. I ateisti se podjednako boje smrti kao i teisti, samo što ateisti tome strahu prilaze na drugačaiji način.
I..., da. Na svako suvislo pitanje sam odgovorio i spreman sam odgovoriti.

Ok, evo pitanje za ateiste ->

Kako ateista logikom objašnjava postojanje savesti u čoveku kao živom biću, odakle je nastala i čemu služi kada je protivna principima evolucije i teorije o poreklu vrsta jer prestavlja svojevrsnu kočnicu za opstanak jačih ?
Evo, ovo već spada u suvisla pitanja i rado ću na njih odgovoriti.
Dakle, savjest je rezultat naših spoznaja i samoopažanja svijeta u kome živimo, kojom kontrolišemo naše vlastite postupke. (Ovo nije nikakva definicija iz udžbenika, nego moje mišljenje) Naučeni smo - bilo u porodici, bilo u školi, bilo u društvenoj zajednici, bilo u vjeri..., da razlikujemo šta je dobro a šta loše, šta valja a šta ne valja, šta je dozvoljeno a šta nije dozvoljeno - bilo sa stanovišta moralnih normi, bilo sa stanovišta društvenih normi. Znači, savješću kontrolišemo svoje postupke, prije svega, sa stanovišta usklađenosti tih postupaka sa naučenim normama ponašanja.
Savjest uopšte ne protivriječi principima evolucije, pod uslovom da se evolucija shvata na isparvan način. Tvoja greška je u tome što Darvinovu evoluciju poistovjećuješ sa Spenserovim socijal-darvinizmom. I u jednom i u drugom slučaju važi princip da jači opstaju, samo što taj odabir u Darvinovoj evoluciji čini priroda, a u Spenserovoj to čini čovjek. Da pojednostavimo do kraja. Ljudska savjest je mirna i može biti mirna, ako bilo koja vrsta životnog oblika na Zemlji izumre, usled toga što se, recimo, ne može prilagoditi datim klimatskim uslovima. Stvar stoji posve obrnuto kada jača vrsta ljudi istrijebi slabiju - radi životnog prostora ili bilo kojih drugih razloga.

I pod pitanje: Kako ateista objašnjava čovekovu potrebu i žeđ duše za traganjem nečega što je mistično, paranormalno, nadnaravno, neprirodno i što mu ne doprinosi praktičnoj egzistenciji?
Ne vidim zašto ovako pitanje ateistima. To se pitanje može postaviti jednako i teistima i ateistima, a odgovor na njega treba tražiti, prije svega, u urođenoj ljudskoj radoznalosti (BTW, radoznalost pokreće svijet), s jedne, i ljudskoj sklonosti da pojavama koje ne razumije, daje mistično i natprirodno značenje, s druge strane.

Član
Učlanjen(a)
17.12.2009
Poruka
318
Ne podmeći, hrišćanine! Bog ne voli podmetanja, a ti ovim pokazuješ u kolikom si raskoraku i sa Bogom i sa hrišćanskim moralom.

Sudiš, etiketiraš i opajdavaš bez ikakvih argumenata i razloga...

Uopšte nisam izdvojio samo vjernike kada sam govorio o ljuskom strahu od smrti, nego sam govorio o svim ljudima. I ateisti se podjednako boje smrti kao i teisti, samo što ateisti tome strahu prilaze na drugačaiji način.

Da li si ti napisao ovaj tekst ->

Biće jako teško "ukloniti Boga iz svijeta", ne radi toga što je Bog jak, nego radi roga što je čovjek slab.

Gde si ovde napisao da će biti jako teško ukloniti sve posledice čovekove slabosti i straha od smrti , ako si mislio i na ateiste?
Gde si napisao koji je to drugi način kojem ateisti prilaze? Ovo je tema o ateistima, a ti pišeš o venicima?
U samoj prvoj rečenici si se vrlo jasno opredelio i razdelio na koga misliš kada pričaš o slabosti i strahu od smrti...

Sa tom spoznajom se nije lako pomiriti i većina ljudi tu istinu jednostavno ne može racionalno prihvatiti. Zbog toga je bijeg od te istine, pa makar i u imaginarnu nadu u mogućnost života i posle smrti, vrlo prihvatljiva alternativa, koja ljudima omogućava da se lakše nose sa pomenutim strahom i da lakše prihvate svoju konačnost.

Ako si mislio na SVE ljude kada si ovo napisao, da li to znači da priznaješ da i ateisti beže u IMAGINARNU NADU U MOGUĆNOST ŽIVOTA POSLE SMRTI???

Razjasni ovo i opredeli se da li i ti spadaš u grupu koja se imaginarno nada u mogućnost života posle smrti?
Ako kažeš da ne spadaš u tu grupu, onda sam ja ipak upravu kada kažem da si osuo paljbu samo po vernicima. Jel?

Eto objašnjenja zašto se religije tako žilavo drže i traju kroz vjekovnu ljudsku istoriju. Hrišćanska filozofija se upravo i zasniva na tome da je ovaj život samo prolazna etapa ljudskog bitisanja, a da pravi život zapravo počinje tek posle smrti. To je za čovjeka i njegovu psihu veoma privlačna i prihvatljiva ideja, čak toliko prihvatljiva, da mnogi ljudi i ne žele razmišljeti o njenoj utemeljenosti. Prihvataju je i bespogovorno vjeruju u nju, a čvrstoća i snaga te vjere, doprinosi isto tako čvrstoj i snažnoj uvjerenosti u istinitost te ideje.

Gde se ovde spominju svi ljudi i ateisti?
Gde je završno objašnjenje kako se ateista bori sa strahom os smrti...?

Sa ovim raščlanjivanjem, jer si neopisivo tvrdoglav, završio sam svaku dalju rasparavu o ovome!

Evo i odgovora: Savest, nije generalno usadjena u coveka, covek je naucio to "osecanje". Savest je osecanje koje nastaje iz saosecanja sa drugom
jedinkom, i zelje da se to isto ne desi "savesnoj" jedinci.

Ovo prosto nije tačno ni sa naučnog aspekta, a ni sa duhovnog. Možda nisi razumeo pitanje.
Osećanje ne može da se nauči, sa osećanjima se rađamo. A tokom života ih razvijamo, kao što razvijamo i ruke i noge...
Savest je mnogo više od samog osećanja. Ti kažeš da savest nastaje iz saosećenja sa drugom jedinkom. Kako onda savest alarmira čoveka kada nešto loše uradi nevezano za drugu jedinku? Npr -> debeo čovek je na dijeti da smrša, i tokom dijete ne može da izdrži pa pojede celu tablu čokolade...Posle toga on umesto da se oseća dobro jer je zadovoljio žeđ za slatkišima, on se oseća loše jer je odstupio od režima dijetske ishrane i samim tim uradio sebi nešto loše...U ovom banalnom primeru vidiš da nema druge jedinke.
Savest nas alarmira i kada uradimo nešto loše drugome, i kada želimo da ugodimo sebi ne obazirući se na posledice koje to ugođavanje donosi.

Dakle, savest je MEHANIZAM - vrsta alarma - koji se pali kada čovek uradi nešto što nije dobro, a ispoljava se OSEĆANJIMA koje nazivamo GRIŽA SAVESTI - krivica, tuga, nezadovoljstvo...

Vidimo da ovaj mehanizam ne poseduju druge vrste.
Odakle onda kod čoveka?

Inace savest nije ista kod svake jedinke, vec se stice pravilama ponasanja u drustvu koje vaspitava jedinku. Ispravno i lose se ralikuje od kulture do kulture, prema tome savest ne pogadja kanibala koji je jeo jedinku iste vrste(recimo na N. Zelandu), dok bi izjedala bilo koga iz razvijenijih delova sveta

Pravila ponašanja u bilo kom društvu treba da imaju samo jedan cilj, a to je da čoveka podstaknu da UČI ŠTA JE DOBRO. Da se u svom razvoju uči dobrim stvarima jer se svi rađamo sa naklonošću prema zlu. Vidimo to u deci. Ne moramo učiti dete da bude zlo, ne moramo učiti dete da laže, ne moramo učiti dete da učini bilo šta pogrešno.
Jednostavno rečeno - loše se ne uči, ono je već tu u nama. Dobre stvari je potrebno učiti kako bi iskorenili loše...
Svaki roditelji zna da ono što treba da uči dete jeste da čini dobro. Oni se rađaju sa naklonošću prema zlu i to je zbog te grešne prirode koju smo svi nasledili od praroditelja Adama i Eve...

Vidimo na primer, deca u suštini žele da idu svojim putem. Greh nije samo spoljašnje delo, on je ukorenjen mnogo dublje. To je osobina buntovništva protiv Boga kada želim da sledim svoj lični put u životu. Želim da ugodim sebi i nema veze ako povredim druge ljude u tom procesu. Zapravo, nema veze ni šta Bog misli o tome, sve dok ja ugađam sebi.
Vidimo vrlo jasno tu osobinu u maloj deci. Mala deca će grabiti, tućiće se, otimaće jedna drugoj... Njih ne brinu druga deca, samo žele da oni budu srećni i zadovoljeni.
To sleđenje svojih puteva, ta tvrdoglavost, to je nešto što je u dečijoj prirodi od rođenja. I kako raste, ono se ne oslobađa toga. Zapravo, kad odrastemo mi se nismo promenili. Mi smo još uvek isti, osim što tražimo svoje na finiji, kulturniji način. Samo smo postali pametniji i promenili smo svoje metode kojima tražimo da zgrabimo nešto za sebe.
Tako su čovek star pedeset godina i dete od jedne godine u osnovi isti, oni žele nešto za sebe, osim što to traže na drugačije načine.
Kanibal iz džungle i kulturan, civilizovan čovek, obojica su u osnovi isti. Sebičnost kulturizovane osobe, njegova žudnja i požuda, može biti prikrivena kulturom, manirima i uglađenošću, ali u sebi se nije promenio. Sebičnost iznutra, sa spoljašnjom glazurom dobrote i milosti, ali u osnovi postoji želja za svojim putevima.

Savest nam ukazuje gde smo promašili Božije standarde. Ona nije savršeni vodič, ali je početni vodič koji nam pokazuje gde smo omanuli. Kada smo tražili da ugodimo sebi, kada smo povredili druge, naša savest nas upozorava na to. Posebno je savest male dece vrlo osetljiva. Nije lako detetu da slaže mirnim licem. Kada malo dete slaže, to se vidi na njegovom licu. Ali kako rastemo, mi ubijamo taj glas savesti do te mere da može doći trenutak u našem životu kada možemo slagati sa iskrenim licem.
Tada možemo reći da je naša savest gotovo mrtva - otupela!

Isus je rekao: "Čuvaj svoju savest kao što čuvaš svoje oko." U Jevađelju po Luci, 11:34-36, usporedio je savest sa okom. Rekao je da ako ti je oko čisto, celo tvoje telo će biti puno svetla. Drugim rečima, ako čuvaš svoju savest čistom i da ne otupi, to znači da kada učinimo nešto loše, mi to priznamo i ispravimo stvar. Ako si povredio nekog, otićićeš kod te osobe da moliš za oproštaj, a ako si zgrešio protiv Boga, priznaćeš svoj greh Bogu. To je prvi korak ka duhovnom zdravlju, baš kao što je čim osetimo telesnu bol lečenje prvi korak ka fizičkom zdravlju.

Sto se drugog tice, covek nema zelju za necim nadprirodnim i misticnim, vec je to takodje steceno.

Ako je stečeno, kako onda objašnjavaš poplavu vidovnjaka i astrologa početkom devedesetih i masovno odlaženje kod njih da nam rešavaju sudbinska pitanja, posle 50 godina komunizma gde ih nije bilo? Odakle se stekla ta potreba?
Ona nije stečena nego je oduvek postojala, ali je bila prigušena za vreme komunizma -> osudom i ideologijom.
Ljudi na vlasti - komunisti - svoju potrebu za Bogom ugušili su tako što su se priklonili drugom bogu , ljudskom idolu - malom bogu na zemlji - koji rešava sve probleme - Josipu Brozu "spasiocu"...
Posle toga, kada je mali bog umro, ljudi su se osećali napušteni i plakali su na ulicama...Ubrzo se stvara vakum koji koriste vidovnjaci, astrolozi, vračari i ostali, koji preuzimaju ulogu "spasioca" , a ljudi nalaze utehu u njima umesto u Živom Bogu...
Dakle, čovek ne stiče želju i čežnju duše za spasenjem, ona je od rođenja ukorenjena u njemu...

Covek je oduvek ucen da ima vecih sila od njega, recimo jos u pecini su nastali bogovi, kao sto su sunce, grom, zivotinje i slicno. Svaki put kada je nesto bilo neobjasnjivo, to se opisivalo kao neka visa sila, tako recimo za svaku pojavu nastajao je po jedan novi bog. Recimo u slovenskoj mitologiji ima stotine stvorenja koja opisuju svakakve pojave, od pada kise do smrti.

Ako kažeš da je čovek ODUVEK učen da ima večih sila od njega, ko je učitelj?
Da pojasnim: Svako učenje mora imati nekakav početni koren iz kojeg je nastalo. Legende o potopljenom svetu u prošlosti postoje u skoro svim civilizacijama i kulturama.
Odnekuda je takva legenda morala poteči, morao je postojati prvobitni izvor.
Isto je i sa raznim bogovima koje su ljudi izmišljali. Odnekuda je morala poteči prvashodna ideja da postoji viša sila. Odakle?
Odakle zmajevi (koji nedvosmisleno liče na dinosauruse) u istorijskim pričama po celom svetu - od Engleske do Kine?
Odakle priče o vešticama i vilama(demoni i anđeli)? Odakle te večite priče o borbi dobra i zla? Sve je to moralo od nekuda poteči - morao je biti nekakav izvor svih tih verovanja i priča koje su nedvosmisleno slične bez obzira na koju stranu sveta pođemo? Kako to?

Jedini razuman odgovor na ova pitanja može biti: da je nekada u prošlosti - na samim početcima ljudske istorije, zaista postojala Natprirodna intervencija kojoj su ljudi bili svedoci, i o kojoj su mnogo više znali. .. ali su je vremenom izopačili jer su išli po svojim željama i putevima ugušivajući taj unutrašnji glas razuma i savesti.

Inace ovo pitanje bi bolje bilo postaviti nekome ko nije ateista, jer neko ko ne veruje u boga, tesko da ce poverovati u raznorazna sujeverja, i natprirodne sposobnosti osoba.
Tome su prilicno podlozni vernici. Uglavnom za sve te natprirodne sposobnosti i sujeverja se na kraju ispostavi da nisu tacne.

Mislim da smo u gore ispisanom pokazali da postojanje mehanizma savesti nema veze sa izborom da li će neko biti veran ili sujeveran, to odlučuje da li će taj neko POSLUŠATI razum i savest koji su već usidreni u njemu.

Inače i ateista je vernik u mnogo što šta, što se ne može racionalno i ljudskim razumom dokazati - zato i postoje razne teorije o ovome i onome...

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Sudiš, etiketiraš i opajdavaš bez ikakvih argumenata i razloga...

Da li si ti napisao ovaj tekst ->

Gde si ovde napisao da će biti jako teško ukloniti sve posledice čovekove slabosti i straha od smrti , ako si mislio i na ateiste?
Gde si napisao koji je to drugi način kojem ateisti prilaze? Ovo je tema o ateistima, a ti pišeš o venicima?
U samoj prvoj rečenici si se vrlo jasno opredelio i razdelio na koga misliš kada pričaš o slabosti i strahu od smrti...
Ne etiketiram, nego samo ukazujem na tvoje podmetanje.
U ovom slučaju jesam govorio o vjernicima i njihovom odnosu prema smrti i Bogu. Ali to uopšte ne znači da sam "amnestirao" ateiste od toga straha, jer ih u tom smislu nisam ni na koji način izdvojio, kako si ti pogrešno zaključio. A gvorio sam o teističkom odnosu prema tom problemu, u kontekstu onoga što je u prethodnom postu govorio (u citatu) Dr. Ivan Kešina, navodeći Dawkins-ove riječi da nije uspio u svojoj misliji uklanjanja Boga iz svijeta. Da li ti je sad bilo šta jasnije? Dakle, govorio sam o određenom problemu, u ovom slučaju o teistima, a kako si ti izveo zaključak da samo njih (teiste) smatram slabim ljudima?
Ovo objašnjenje ne dajem radi tebe, nego radi drugih koji ovo čitaju.

MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.085
Zapravo dete oseca grizu savesti jer krsi pravilo koje mu je neko rekao da ne krsi i samim tim izneverio ga, kod debelog coveka ce pre biti da je takodje ineverio nekoga. Covek je takodjen naucen da ne sme biti debeo, i coveku nije bitan izgled, deca ne gledaju ko je ruzan ili lep, do nekog doba, kada vec drustvo im nametne ta merila tako da opet to dolazi od drustva i ne iz jedinke. Deca nemaju usadjeno zlo u sebi vec se ponasaju po prirodnim instiktima, koje imaju sve zivotinje, nagledaali smo se kao deca snimaka malih medvedica koji se otimaju oko svega i svacega, bore medjusobno, grizu i bore za svoj opstanak.

Poplava vidovnjaka je posledica nagle ekspanzije siromastva u 90tim. Takodje tada se javlja nagla ekspanzija religije u bivsoj Jugoslaviji, skinuti su okovi i zabrane, i nastaje trka u dokazivanju ko je veci vernik, pa pocinju hodocasca ka manastirima i sve ostalo. Uz naravno rast religije, naravno raste i sujeverje medju ljudima. Inace ljudi kada su ocajni su spremni da iskusaju svako resenje, sto se ispoljava i uzimanjem kredita za vracanje kredita iako su svesni da nece biti u mogucnosti da vrate nijedan. Zasto ne pokusati i to? Znaci u isto vreme dolazi do porasta religioznih i sujeverje u 90tim, vidovnjaci se vrlo cesto predstavljaju kao boziji glasnici, tako da je to povezano. Inace na nagli rast religioznih veoma i utice politika iz 90tih, kao i ponovno dopustanje vrkava da se mesaju u svetovne stvari, takodje po mom misljenju sukob je namerno izazvan stranim uticajem i poticanjem nacinalnim razlikama, medju bratskim narodima, a jedina razlika je bila u veroispovesti tih naroda. Tako da bi se to uspesno sprovelo, moralo je prvo izazvati porast religijskog fanatizma. Cak i danas se, 20 godina posle toga nacionalnost povezuje sa religijom, medju neobrazovanima.

Poznato je da je vecina ljudi nastala ili prvobitno zivela na jednom podrucju, mada doduse ima novih teorija o vise grupa koje su nastale istovremeno. Tako da svi ljudi imaju zajednicke pretke od kojih se to prenosilo sa koleno na koleno. Kao sto recimo mi koji smo deo slovenskog naroda cak i u hriscanstvo smo integrisali staroslovenske obicaje iako zivimo na velikoj udaljenosti od prvobitnog. Tako da delimo ista secanja sa njima i to se prenosi sa kolena na koleno. Ne cudi da u celom svetu imaju iste mitove, kada su ti mitovi nastali u vreme dok se ljudi nisu prosirili po svetu. Ali zato svako ima i unikatne samo za sebe koji su nastali kasnije.

Član
Učlanjen(a)
17.12.2009
Poruka
318
Zapravo dete oseca grizu savesti jer krsi pravilo koje mu je neko rekao da ne krsi i samim tim izneverio ga,
Deca nemaju usadjeno zlo u sebi vec se ponasaju po prirodnim instiktima, koje imaju sve zivotinje,

Nisi odgovorio odakle detetu savest - jer to je pitanje - da uopšte može da oseća grižu savesti?
Da neko može da oseća grižu savesti, on prvo mora da poseduje tu savest. Ti si rekao u prvom postu da se savest uči tokom života i da ga stičemo kada saosečamo sa drugom jedinkom:
Savest, nije generalno usadjena u coveka, covek je naucio to "osecanje". Savest je osecanje koje nastaje iz saosecanja sa drugom jedinkom, i zelje da se to isto ne desi "savesnoj" jedinci.

Gde je npr dvogodišnje-trogodišnje dete imalo šansu da "nauči" i stekne savest?

Savest je kao signal upozorenja, ona je kao bol. Mnogi nisu svesni koliko je bol veliki blagoslov u našem telu. Bol je taj koji nam govori kada nešto nije u redu. Kada nagaziš na ekser, na primer, ti osećaš bol. To ti govori da nešto nije u redu, pa ćeš sesti i izvaditi taj ekser. Da nije tako, tvoje stopalo bi se inficiralo. Ako nešto nije u redu sa tvojim stomakom ili bubrezima, ili bilo gde, indikacija je uvek bol.
Ekvivalent bolu, u našem duhu, jeste savest. Ona nas uznemirava kada učinimo nešto pogrešno.

Savest je kao bol, ona nas upozorava kada smo prekršili Božije zakone. Šta se dešava ako ignorišeš ta upozorenja, kao što mnogi ljudi čine? Slažeš i tvoja savest ti govori da si pogrešio, a ti samo potisneš taj glas. Ne umireš odmah, ali tokom određenog perioda, ako nastaviš to da činiš, na kraju te tvoja savest više uopšte neće uznemiravati kad izrekneš laž. To se može proširiti i na druge stvari. Šta se zatim dešava? Doćiće dan kada ćemo potpuno izgubiti svaki osećaj za greh. To nije dobro stanje. To znači da si duhovno mrtav. Tada postajemo kao životinje koje nemaju savest. Za osobu koja je usmrtila svoju savest kažemo da se spustila na nivo životinje bez savesti, i to je razlog zašto se neka ljudska bića ponekad ponašaju mnogo gore od životinja.

I o kakvim prirodnim instinktima govoriš kada dete od 2 godine hoće da gurne prst u šteker od 220V, iako se ti ubi objašnjavajući da to ne sme? Gde si video da bilo koja životinja u prirodi radi nešto protivno njenoj egzistenciji? Pa i kada su mladunčad u pitanju? Gde si video neposlušno mladunče bilo koje životinje? To je instinkt.
Nije instinkt kada dete neposluša svoje roditelje i radi kontra od onoga šta mu se kaže, ili kada čovek uzme da pije i puši jer je to loše za njega i protivno je njegovoj egzistenciji, a protivno je i teoriji o evoluciji.

Kako to da čovek ne mora da uloži ni najmanji napor kada hoće da uradi nešto loše? Dovoljno je da se prepusti. A čemu da se prepusti? Pa onome što je već u njemu!
Kako to da čovek uvek mora da uloži veliki napor i snagu karaktera da uradi suprotno od lošeg - nešto dobro?
Zašto je raditi loše lakše od raditi dobro?

Kada iskreno odgovoriš sebi na ova pitanja, onda ćeš uvideti da se loše već nalazi u nama rođenjem, i da nema savesti nikada ne bi naučili šta je dobro. Ok?

Natrag