Pitanja za ateiste???

Član
Učlanjen(a)
17.12.2009
Poruka
318
Biće jako teško "ukloniti Boga iz svijeta", ne radi toga što je Bog jak, nego radi roga što je čovjek slab.

Da li zaista neko misli da slab čovek može biti hrišćanin?
Da li misliš da slab čovek može da se odupire grehu poštujuću Moralni Zakon?

Pre će biti da su ateisti slabi po tim pitanjima, jer oni nemaju problema sa grehom. Niti se odriču i suzdržavaju, niti se odupiru bilo čemu što im padne na um da zadovolje svoj hedonizam i ono što im varljivo srce naumi...Pa gde je tu snaga? U čemu je snaga kada pustiš da te reka nosi, pa gde te odnese? Rekao bih da je to velika slabost i nemoć...

Vidi šta kaže Biblija po tom pitanju:

"I na samo ovo okrenite sve staranje svoje da pokažete u veri svojoj dobrodetelj, a u dobrodetelji razum,
A u razumu uzdržanje, a u uzdržanju trpljenje, a u trpljenju pobožnost,
A u pobožnosti bratoljublje, a u bratoljublju ljubav.
"
(2. Petrova 01)

"Beži od želja mladosti, a drži se pravde, vere, ljubavi, mira, sa svima koji prizivaju Gospoda od čistog srca;"
(2.Tim 02)

U suštini, ljudsko biće od prve spozaje o sebi, prožima strah od smrti i svojoj konačnosti. Sa tom spoznajom se nije lako pomiriti i većina ljudi tu istinu jednostavno ne može racionalno prihvatiti. Zbog toga je bijeg od te istine, pa makar i u imaginarnu nadu u mogućnost života i posle smrti, vrlo prihvatljiva alternativa, koja ljudima omogućava da se lakše nose sa pomenutim strahom i da lakše prihvate svoju konačnost.

To može da kaže samo neko ko ne poznaje hrišćanstvo i Reči zapisane u Svetom Pismu...

Motiv čoveka da postane hrišćanin nikada nije "život posle smrti". Takvih motiva ima u svim drugim religijama, kvazireligijama, sujeverjima, reinkarnacijama, nirvanama...itd...

Motiv hrišćanina je sadašnji život, život koji se odvija danas, sada i ovde...Jer hrišćanin ne živi za sebe nego za druge...Ako živiš samo za sebe u nirvani, reinkarnaciji, meditaciji, jogi, celodnevnom klanjanju i mantranju, ispunjavanju sopstvenih malih hedonističkih želja, onda nisi hrišćanin. Ali ako živiš za druge odričući se svojih uživanja, onda se možeš nazvati hrišćaninom...
Koja razlika, jel?

"Ako ko reče: Ja ljubim Boga, a mrzi na brata svog, laža je; jer koji ne ljubi brata svog, koga vidi, kako može ljubiti Boga, koga ne vidi?"
(1.Jov. 04)

"Po tome se poznaju deca Božija i deca đavolja: koji god ne tvori pravde, nije od Boga, i koji ne ljubi brata svog.
Jer je ovo zapovest, koju čuste ispočetka, da ljubimo jedan drugog.
"
(1.Jov.03)

"Duše svoje očistivši u poslušanju istine Duhom za bratoljublje nedvolično, od čistog srca ljubite dobro jedan drugog,"
(1.Pet.01)

"A pre svega imajte neprestanu ljubav među sobom; jer ljubav pokriva mnoštvo greha,
Budite gostoljubivi među sobom bez mrmljanja;
I služite se među sobom, svaki darom koji je primio, kao dobri pristavi različne blagodati Božije."

(1.Pet. 04)

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ne znati, i biti svjestan svoga neznanja, nije nikakava tragedija, čak ni hendikep. Tragedija je ne znati a umišljati da znaš. Taj je problem veoma uočljiv u tvojim postovima, Gardiane.
Sve tvoje tvrdnje koje si iznio u gornjem postu su pogrešne i netačne i niti jedna od njih ne bi izdržala ni iole ozbiljniju kritiku. Recimo, ti kažeš: "Da li zaista neko misli da slab čovek može biti hrišćanin?". Da li si svjestan šta si rekao? Bila bi veća besmislica ovo komentarisati i od same te tvrdnje. Ali, hajde da se malo upustimo i u ovakve besmislice, jer se, izgleda, sa nekim ljudima ne može drugačije razgovarati.
Selekecija u vjeri na slabe i jake je nedopustiva, iz prostog razloga što smo svi Božija stvorenja i što je Božija volja da budemo takvi kakvi jesmo. Istom tom Božijom voljom, jaki mogu postati slabi, a slabi jaki. Naposletku, misliš li ti da Bog pravi razliku među ljudima na način na koji to ti radiš, "Hrišćanine"?
Idemo u još jednu besmislicu. Želiš da od hrišćanstva napraviš rebus i nekome spočitavaš da ga ne razumije. Ti si taj koji ne razumije ni njegovu poruku ni njegovu filozofiju, a da i ne govorimo o razumjevanju psihologije ljudskog karaktera.
Bog svoju objavu nije namjenio odabranoj eliti, nego upravo širokom puku, između ostalog i čobanima i ribarima. Zapitaj se čemu bi služila Božija objava kada je ne bi razumjela sva Božija stvorenja?
E, sad, ako i malo poznaješ istoriju religije, znaćeš da je postojalo vrijeme kada je ta Božija objava, odnosno Biblija, bila skrivana od naroda. Šta misliš zbog čega? Zbog ljudi koji su u ono vrijema razmišljali na isti način na koji ti danas razmišljaš.

Član
Učlanjen(a)
17.12.2009
Poruka
318
Ne znati, i biti svjestan svoga neznanja, nije nikakava tragedija, čak ni hendikep. Tragedija je ne znati a umišljati da znaš. Taj je problem veoma uočljiv u tvojim postovima, Gardiane.

Ja sve svoje komentare o religiji, Hrišćanstvu i Bibliji, skoro uvek potkrepim sa 3-4 stiha iz same Biblije. Čime ti potkrepljuješ tvoje?
A pričamo o Hrišćanstvu koje je PROIZIŠLO iz Biblije. Ko onda zna, a ko ne zna o čemu pričamo?
Eto, imaš priliku da sa Biblijskim stihovima pobiješ ono što sam ja rekao...Ali ti to ne činiš, nego pričaš prazne i napamet priče bez razmišljanja...

Sve tvoje tvrdnje koje si iznio u gornjem postu su pogrešne i netačne ....
Selekecija u vjeri na slabe i jake je nedopustiva, iz prostog razloga što smo svi Božija stvorenja i što je Božija volja da budemo takvi kakvi jesmo. Istom tom Božijom voljom, jaki mogu postati slabi, a slabi jaki. Naposletku, misliš li ti da Bog pravi razliku među ljudima na način na koji to ti radiš, "Hrišćanine"?

Ali pre toga si napisao i ovo:

Biće jako teško "ukloniti Boga iz svijeta", ne radi toga što je Bog jak, nego radi roga što je čovjek slab.

Čime si sebe kao ateistu kome ne treba Bog svrstao među "jake", dok si sve ostale kojima Bog treba strpao u košaru slabih jadnika...
Opet ti ponavljam da ja svaki post pažljivo pročitam pre nego što bilo šta odgovorim, ako se i potkrade da nekad' i previdim nešto, to nije namerno...Dakle, nemojmo biti dvolični.

Drugo, na kakve konkretno razlike među ljudima misliš kada kažeš da ih ja pravim? O kakvim razlikama govoriš?
Kada sam govorio o "jakom i slabom" govorio sam o KARAKTERU. Karakter je taj koji čini čoveka jakim ili slabim! Ako ja i ti pušimo cigare 10 godina. I ti ih svojom voljom i snagom karaktera ostaviš, a ja ne mogu, ko je jači u karakteru, ti ili ja? Ja govorim o tim razlikama među ljudima, a ne znam o kakvim ti razlikama govoriš kada kažeš da su ljudi koji tragaju za Bogom plašljivci koji se boje smrti, pa čeznu za zagrobnim životom ->

ljudsko biće od prve spozaje o sebi, prožima strah od smrti i svojoj konačnosti. Sa tom spoznajom se nije lako pomiriti i većina ljudi tu istinu jednostavno ne može racionalno prihvatiti. Zbog toga je bijeg od te istine, pa makar i u imaginarnu nadu u mogućnost života i posle smrti, vrlo prihvatljiva alternativa, koja ljudima omogućava da se lakše nose sa pomenutim strahom i da lakše prihvate svoju konačnost.

Dakle?

Idemo u još jednu besmislicu. Želiš da od hrišćanstva napraviš rebus i nekome spočitavaš da ga ne razumije. Ti si taj koji ne razumije ni njegovu poruku ni njegovu filozofiju, a da i ne govorimo o razumjevanju psihologije ljudskog karaktera.

Imaš priliku da svoje stavove odbraniš argumentima, bilo iz Biblije, bilo iz RL....Pa, osim što stalno kritikuješ ti nam objasni šta je Hrišćanstvo da ga bolje razumemo...

Bog svoju objavu nije namjenio odabranoj eliti, nego upravo širokom puku, između ostalog i čobanima i ribarima. Zapitaj se čemu bi služila Božija objava kada je ne bi razumjela sva Božija stvorenja?
E, sad, ako i malo poznaješ istoriju religije, znaćeš da je postojalo vrijeme kada je ta Božija objava, odnosno Biblija, bila skrivana od naroda. Šta misliš zbog čega? Zbog ljudi koji su u ono vrijema razmišljali na isti način na koji ti danas razmišljaš.

Božija poruka je toliko jednostavna da svako ko ŽELI može da je razume bez problema.
Nerazumevanje dolazi kada pokušavamo da Bibliju prilagodimo svojim željama i svojim nesavršenim osećanjima, umesto da je prihvatimo onakvu kakva ona jeste. A kada je prihvatimo onakvu kakva ona jeste, onda svi dolazimo do istog odgovora...

MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.085
Mislim, da je Jurivaka hteo da kaze, da se sluzis samo recima iz biblije, a ne samom idejom hriscanstva. Dosta stvari tumacis na sebi svojstven nacin, a pritom dosta cesto se ne pridrzavas samih pravila koja vaze u hriscanstvu, i ignorises ih po potrebi, takodje po potrebi ce ih kasnije ces ih kasnije izneti kao argument a pritom se i dalje neces pridrzavati hriscanskih pravila....
"Čime si sebe kao ateistu kome ne treba Bog svrstao među "jake", dok si sve ostale kojima Bog treba strpao u košaru slabih jadnika..."
Na primer ovo pretpostavljam da niko nije video u Jurivakinom postu, parafraziranje, i izvrtanje tudjih reci je nesto sto ti radis, a zatim to koristis kao argument. Samo slep to ne vidi. Isto kao sto si radio sa mojim lego kockicama, uvek si ih tumacio na neki drugi neocigledan nacin.

Ja cu reci, ono sto si ti hteo da podvalis Jurivaki, mislim da je potreban jak karakter da bi se preuzela odgovornost i da bi se odbacila mogucnost postojanja boga, kao i za ostavljanje cigareta. Kada neko to ucini onda on sam ostaje sa svojom savescu, nema oprosta grehova, nema zagrobnog zivota, za sve mora preuzeti odgovonost sto ucini, jer nema vise sile koja utice na njegove postupke, zbog toga smatram da su ateisti mnogo odgovorniji od teista, jer su mnogo oprezniji pri donosenju odluka, jer znaju da ce ih pogresne odluke skupo kostati, i da moraju da se ponasaju ispravno u ovom, jedinom zivotu, da bi sebi zavredili svoje postojanje i dobre uslove za zivot. U suprotnom kada bi ateisti bili takvi, kakvim ih ti opisujes, amoralni, nasilni, gresni, vecina njih bi bili po ludnicama, jer se ne bi mogli izboriti sa svojom savescu. Prilicno cesti slucajevi masovnih, ubistava i samoubistava su povezani sa religijom, jer smatraju da im bog nesto nalaze da urade, i da ce zbog toga biti nagradjeni u zagrobnom zivotu. U samoj bibliji imas takvih slucajeva, sa kojima se verovatno takve osobe poistovecuju... Naravno, to nikako nije poenta hriscanstva, ali pojedinci koji tumace bibliju kako im je volja, mogu i to videti u njoj... Poenta hriscanstva je svima jasna, nema potrebe je ikome objasnjavati, poenta hriscanstva je po meni ispravna, ali ne i poenta ljudi kao ti, koji zbog ko zna kakvih interesa, ili mozda zbog svojih licnih sumnji, ulaze dublje u tumacenje i traze u bibliji nesto cega tamo nema. Inace, i inkvizitori su imali svoje argumente u bibliji, i katolicka i pravoslavna crkva su svoja pravila zasnovali na pojedinim delovima biblije koje su drugacije tumacile, i hiljade sekti nastale iz hriscanstva su se okupile oko ljudi slicnih tebi, koji su drugacije tumacili bibliju. U svemu tome glavna ideja je zaboravljena, hriscanstvo je zaboravljeno, a bitne su reci samo, i kako ce ko se krstiti, i sta ce izgovoriti, i kog dana ce sta slaviti ii na koji nacin ce slaviti. Sve to je nebitno za ideju hriscanstva, koja je jedna unverzalna ideja, i u svakom moralnom coveku prisutna.
Tvrdis da neki ne zele da razumeju boziju poruku, a ja tvrdim da je svi razumeju, ali je se svi ne pridrzavaju, kao sto vec rekoh Isus nikada nije pomenuo bibliju, niti ljude koji ce je napisati, opet ces tvrditi da je nemoguce da su je ljudi napisali, dobro neka bude tako, sta ako je napisao djavo? To bi opravdalo, ovakvo stanje u svetu :p

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ja sve svoje komentare o religiji, Hrišćanstvu i Bibliji, skoro uvek potkrepim sa 3-4 stiha iz same Biblije. Čime ti potkrepljuješ tvoje?
A pričamo o Hrišćanstvu koje je PROIZIŠLO iz Biblije. Ko onda zna, a ko ne zna o čemu pričamo?
Eto, imaš priliku da sa Biblijskim stihovima pobiješ ono što sam ja rekao...Ali ti to ne činiš, nego pričaš prazne i napamet priče bez razmišljanja...
Ja razmišljam svojom glavom a ne tuđom. Ovdje raspravljam sa tobom a ne sa ljudima koji su živjeli prije dvije hiljade i kusur godina.
Možeš li pojmiti da se o Svetom pismu može raspravljati, bez da se lijepe njegovi citati?

Ali pre toga si napisao i ovo:

quote_icon.png
Prvobitno napisao Jurivaka
Ne razumiješ me, Gardiane. Ovo sam rekao i tako mislim - kao ateista.
Kada raspravljam sa vjernicima raspravljam iz njihove vizure. Služim se njihovim rezonom. Ne vjerujem da nas Bog može napraviti ni jačim ni slabijim, ali vjeruješ ti (valjda) zato takao govorim.

Čime si sebe kao ateistu kome ne treba Bog svrstao među "jake", dok si sve ostale kojima Bog treba strpao u košaru slabih jadnika...
Opet pogrešno razumjevanje. Ni u kom vidu sebe ne svrstavam ni među jake ni među slabe. Govorio sam sa aspekta vjernika. Oni koji vjeruju, vjeruju tako, zar ne?

Drugo, na kakve konkretno razlike među ljudima misliš kada kažeš da ih ja pravim? O kakvim razlikama govoriš?
Ne govorim ja ni o kakvim razlikama, o tome si govorio ti. Pitao si zar slab čovjek može biti hrišćanin? Time si implicite podijelio ljude, pa i same hrišćane. Odgovorio sam ti na to, da se neponavljam.

Član
Učlanjen(a)
17.12.2009
Poruka
318
Možeš li pojmiti da se o Svetom pismu može raspravljati, bez da se lijepe njegovi citati?

Ne. Žao mi je ali prosto ne mogu pojmiti da neko raspravlja o nečemu ako to nešto ne poznaje...Kako ćeš mi pokazati da uradim generalnu na motoru dok mesiš kolače? Kako to može?
Možda ne pojmim dobro, možda sam s Marsa pao ovde na zemlju Srbiju gde svako sve zna...ko zna...

Kada raspravljam sa vjernicima raspravljam iz njihove vizure. Služim se njihovim rezonom.

Grešiš. Stoj iza svog rezona i iz njega razgovaraj...Jer kako ćeš znati kakva je vizura vernika ako nisi vernik? To je danas širok pojam jer se pod verovanje trpa sva i svašta...Astrolog danas drži Isusovu sliku i krst oko vrata dok proriče sudbinu gledajući u zvezde...A Bog kaže "da je gad pred Gospodom onaj koji gata po zvezdama"... itd...

Ne govorim ja ni o kakvim razlikama, o tome si govorio ti. Pitao si zar slab čovjek može biti hrišćanin? Time si implicite podijelio ljude, pa i same hrišćane. Odgovorio sam ti na to, da se neponavljam.

Ok, rekao sam zar slab čovek može biti hrišćanin...
Ali na tvoj komentar da samo slabom i od smrti plašljivom čoveku treba Bog! Pa ko onda deli ljude i na kom osnovu...Dajte, niko nije blesav ovde...

Dosta stvari tumacis na sebi svojstven nacin, a pritom dosta cesto se ne pridrzavas samih pravila koja vaze u hriscanstvu, i ignorises ih po potrebi, takodje po potrebi ce ih kasnije ces ih kasnije izneti kao argument a pritom se i dalje neces pridrzavati hriscanskih pravila....

O čemu pričaš?
Citiraj kakvih se to "pravila" u hrišćanstvu ja ne pridržavam? I koja su to pravila?

mislim da je potreban jak karakter da bi se preuzela odgovornost i da bi se odbacila mogucnost postojanja boga, kao i za ostavljanje cigareta. Kada neko to ucini onda on sam ostaje sa svojom savescu, nema oprosta grehova, nema zagrobnog zivota, za sve mora preuzeti odgovonost sto ucini,

Odgovornost prema kome?
Govoriš kao malo dete kome smetaju roditeljske zabrane da mu sačuvaju život, pa želi da ih se otarasi/da nestanu/ u takvim trenucima, kako bi činio sve što poželi pa čak i metnuo prst u šteker od 220V...
Pa baš u hrišćanstvu postoji odgovornost za učinjena dela. Kome si ti odgovoran, osim samome sebi? A ako si odgovoran samome sebi i sam sebi sudiš - kakav je to sud? Ti odlučuješ po potrebi šta je dobro a šta loše?
Gde je tu odgovornost?
Ono što ti je danas bilo loše, sutra ti je dobro i obrnuto. Ono što je nekada bilo sramno i nemoralno danas je sasvim normalno i čak poželjno...To prijatelju nije nikakva odgovornost, to je slabost i popustivi kriterijumi da se pokrije odgovornost i greh...

U suprotnom kada bi ateisti bili takvi, kakvim ih ti opisujes, amoralni, nasilni, gresni, vecina njih bi bili po ludnicama, jer se ne bi mogli izboriti sa svojom savescu.

Gde si ti pročitao da sam ja napisao da su ateisti generalno nasilni? Zašto iznosiš neistine lepo upakovane? I kada si ti zadnji put bio na psihijatriji, pa da vidiš kako nema mesta za sve obolele...A sedativ i alkohol su najprodavaniji "lekovi" u Srbiji jer između ateiste i vernika na papiru nema velike razlike...

A grešni smo svi po defoltu, sa razlikom da će onaj koji stvarno traga za Bogom - vernik - da se suprostavi gresima ne stavljajući ih pod tepih, nego PRIZNANJEM I POKAJANJEM, a zatim težnjom da se ne greši više...
Zar je ovo tako teško razumeti...?

Prilicno cesti slucajevi masovnih, ubistava i samoubistava su povezani sa religijom, jer smatraju da im bog nesto nalaze da urade, i da ce zbog toga biti nagradjeni u zagrobnom zivotu. U samoj bibliji imas takvih slucajeva, sa kojima se verovatno takve osobe poistovecuju...

Šta to pričaš čoveče Božiji?
Ti upoređuješ obožavaoce sotone u satanskim sektama sa Hrišćanstvom?
U kakvoj bibliji si ti video takve slučajeve objasni mi molim te?

ali pojedinci koji tumace bibliju kako im je volja, mogu i to videti u njoj

Navedi mi gde se to može videti u Bibliji da Bog nalaže da se čovek samoubije i da će biti nagrađen u zagrobnom životu?
Ovo je neverovatno...

Poenta hriscanstva je svima jasna, nema potrebe je ikome objasnjavati, poenta hriscanstva je po meni ispravna, ali ne i poenta ljudi kao ti, koji zbog ko zna kakvih interesa, ili mozda zbog svojih licnih sumnji, ulaze dublje u tumacenje i traze u bibliji nesto cega tamo nema.

Ok, navedi mi koja je to "moja poenta" hrišćanstva?
Ako mi nenavedeš, smatraću da si samo neozbiljno bezobrazan i smeo u opajdavanju drugih ljudi...

kao sto vec rekoh Isus nikada nije pomenuo bibliju, niti ljude koji ce je napisati, opet ces tvrditi da je nemoguce da su je ljudi napisali, dobro neka bude tako, sta ako je napisao djavo? To bi opravdalo, ovakvo stanje u svetu

Svesno ili nesvesno ti si sada Hulio na Duha Svetog...http://serbianforum.org/religija/190748-hula-na-duha-svetog-3.html#post1126673

Poslednja izmena:
MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.085
Po stoti put karakterisanje nekoga bez ikakvog znanja o njemu je lazno svedocenje. Ako pricas da ce neko ici pakao znaci i sudis. I sto je najbitnije, ne prastas onima koji su radili lose, cak sta vise optuzujes, recimo sve katolike danasnjice da opravdavaju nedela crkve kojoj pripadaju, samim time sto joj pripadaju.

Meni ono sto je lose danas, bice lose i sutra, ne znam kako tebi kao verniku to nije isto, valjda zato sto znas da ima neko da ti oprosti(to je upravo ono sto sam rekao, ti mislis da bi gresio kada ne bi verovao u boga, ja sam preuzeo odgovornost na sebe, i zelim da se ponasam ispravno) ... Ako ti tako razmisljas, potvrdjujes moje reci. Tebi ustvari treba neko da bi te terao na ispravan put, a meni ne. Verujem da zivim ispravnije, i manje gresim od vecine vernika.

Te satanske sekte, o kojima ti pricas, cine vrlo mali procenat religioznih ubistava, vecina su hriscani, koji su ili sanjali, ili im se stvarno ukazao bog, pa su recimo zbog toga ubili svoje najblize. Poznato deluje? Ovi drugi koji izvrse samoubistva, takodje tvrde da se nakome ukazao bog i rekao da to urade. Kako znas da nije? Doduse samoubistva nemas u biblii, mozda je bog promenio misljenje, jer samo on zna svoje puteve, ti ne mozes znati osim ako nisi i ti neki prorok? Naravno uhvatio si se za samoubistvo, ali si ubistva precutao jer postoje u bibliji...

Tvoja poenta hriscanstva se zasniva postovanju pravila koja sam protumacis iz biblije, ne slazes se sa vecinom onih, posebno predstavnika crkava koji 2000 godina istrazuju bibliju, i tumace je drugacije od tebe, bilo da su pravoslavci ili katolici, ili drugo, smatras da vecina ne zna da protumaci bibliju, pa je ti tumacis drugima, tvoja poenta je izgleda dokazati da si veliki vernik koji zna sve tajne biblije, a pritom zaboravljas da ne sudis ti vec bog, da nikako ne mozes znati da si ti u pravu a ne neko drugi, i najvaznije zaboravljas da svako ima pravo da gresi i da se moze ispostaviti da si i ti pogresio...

Ne, nisam ja hulio ni na sta, rekao sam da Isus nigde, nikada nije pomenuo bibliju, i nikada nije rekao da ce biti napisana, i nikada nije rekao da se treba drzati svega sto pise u njoj, i nikada nije rekao da predstavlja svetog duha. A ako je djavo mogao podmetnuti sve one grozne, fosile po celome svetu pod zemljom, u ledu, bilo gde, zasto nije mogao i jednu knjigu.... Inace da li je covek koji tvrdi da mu je bog rekao da ubije svoju porodicu ubica ili prorok? Mozes li to kako znati? Da li je neko ko tvrdi da mu se ukazao bog i da mu je rekao da osnuje svoju crkvu, prorok, satanista ili ludak? Polaze li bog tebi racune za sve sto radi? Uvek se obracao pojedincu, kako mozes tvrditi da se njima nije ukazao? Da se posluzim tvojim recima, mislis li da bog nema pametnija posla nego tebi da se ukaze, i da ti kaze sta trenutno radi?

Član
Učlanjen(a)
17.12.2009
Poruka
318
Po stoti put karakterisanje nekoga bez ikakvog znanja o njemu je lazno svedocenje. Ako pricas da ce neko ici pakao znaci i sudis.

Ja ne komentarišem tebe, komentarišem ono što pišeš.

Da li znaš ko može da sudi? Pa može da sudi samo onaj koji može i da izvrši presudu.
Kako ja mogu da sudim, kada nisam ja doneo Zakon koji osuđuje, niti mogu izvršiti presudu? Kazna bez izvršenja nije kazna! Zakonodavac - Bog, jedino može da sudi i sudiće svakome po rečima i delima svojim - izvršenjem presude/kaznom.

I sto je najbitnije, ne prastas onima koji su radili lose, cak sta vise optuzujes, recimo sve katolike danasnjice da opravdavaju nedela crkve kojoj pripadaju, samim time sto joj pripadaju.

Ovo je gnusna laž s tvoje strane koja proizilazi iz tvoje nemoći da se suprostaviš argumentima i činjenicama...

Meni ono sto je lose danas, bice lose i sutra, ne znam kako tebi kao verniku to nije isto,

Dakle, danas ti je dobro da pušiš cigarete, a sutra kada te zabole pluća pušenje će biti loše i nešto što ne valja? U samom startu si imao informaciju da pušenje šteti, ali nisi davao pet para na to nego si uživao podrazumevajući da je to nešto dobro za tebe. Kada je zabolelo, mišljenje ti se menja i pušenje odjednom postaje nešto loše što te ubija, i ti ga ostavljaš ili neostavljaš.
Alkohol ti je danas dobar, ali sutra kada ti jetra otkaže neće više biti tako dobar...

Juče je bilo loše i sramno da devojke pre punoletstva i bez društva, izlaze sa muškarcima, i da u intimne odnose stupaju pre zavetovanja. Danas je sasvim normalno da stupaju u sexualne odnose sa čak 13-14 godina, i da menjaju partnere po potrebi...!

Juče je bilo loše videti istetoviranog muškarca, danas se tetoviraju i devojke jer je to IN...

Juče je bilo loše ne zasnovati porodicu, danas je to normalna pojava i stil života...

Juče je bilo loše i pričati o pornografiji, danas je gledamo na javnim medijima...

Juče je bilo loše krasti, danas je dozvoljeno kraduckati...

Juče je bilo loše lagati, danas je dozvoljeno lažuckati

Juče je bilo loše činiti preljubu, danas se to promoviše iza zatvorenih vrata nazvanim bezopasni flert...

itd...Mogao bih ti do sutra nabrajati.

Verujem da zivim ispravnije, i manje gresim od vecine vernika.

Naravno da u to veruješ kad si sam svoj sudija koji odlučuje šta je greh a šta ne...
I Hitler je verovao da radi ispravno, jer je sam doneo svoj sistem vrednosti...I Staljin je verovao da radi dobro, jer je sam odlučio šta je dobro a šta ne.
Danas sutra neko odluči da je ispravno ako ubije nekoga, i da to nije greh, šta misliš hoće li ubiti?

Ne možemo mi stvorenja odlučivati šta je dobro a šta loše, i šta je greh a šta nije. To može samo Davalac života - Onaj Koji je stvorio život i zakone u njemu.

Te satanske sekte, o kojima ti pricas, cine vrlo mali procenat religioznih ubistava, vecina su hriscani, koji su ili sanjali, ili im se stvarno ukazao bog, pa su recimo zbog toga ubili svoje najblize. Poznato deluje? Ovi drugi koji izvrse samoubistva, takodje tvrde da se nakome ukazao bog i rekao da to urade. Kako znas da nije? Doduse samoubistva nemas u biblii, mozda je bog promenio misljenje, jer samo on zna svoje puteve, ti ne mozes znati osim ako nisi i ti neki prorok? Naravno uhvatio si se za samoubistvo, ali si ubistva precutao jer postoje u bibliji...

Poseduješ jedno apsolutno, beskonačno, bezvredno i ogromno - neznanje o ovim temama...Ponašaš se poput nekakvog kineza koji ne poznaje engleski ali uporno piše pisma na engleskom Ričardu Fordu rođenom englezu. Pa to otprilike izgleda ovako:

Dear Rich, i the folowing in get house my horse on can sey seven d sejđ. Danke frajle internationale libe frojde, global market translate dismiss...Du ju andrstend? Tenkju, and si me anderground...

Tvoja poenta hriscanstva se zasniva postovanju pravila koja sam protumacis iz biblije, ne slazes se sa vecinom onih, posebno predstavnika crkava koji 2000 godina istrazuju bibliju, i tumace je drugacije od tebe, bilo da su pravoslavci ili katolici, ili drugo, smatras da vecina ne zna da protumaci bibliju, pa je ti tumacis drugima

Opet vešto izbegavaš da izneseš koja su to "pravila" koja ja sam tumačim mimo predstavnika crkava koji 2000 god. istražuju Bibliju, kako kažeš, a koju ti zdušno negiraš i odbacuješ kao jedinu merodavnu za duhovno i telesno stanje čoveka?
Kako sad to da jedan ateista koji negira Bibliju, brani predstavnike crkava i njihovo tumačenje, a da pri tome nema pojma kakvo je njihovo tumačenje? Nije mi jasno šta želiš da postigneš?
Ne iznosiš koja su to "pravila hrišćanstva" - a pričaš o njima.
Negiraš autentičnost Biblije i postojanje Boga - a braniš stavove institucija koje ih proučavaju, pri tom nemaš pojma koji su to stavovi.
To je...kako da se izrazim...
...ne nalazim prikladne reči...

Ne, nisam ja hulio ni na sta, rekao sam da Isus nigde, nikada nije pomenuo bibliju, i nikada nije rekao da ce biti napisana, i nikada nije rekao da se treba drzati svega sto pise u njoj, i nikada nije rekao da predstavlja svetog duha.

"I Otac koji me posla sam svedoči za mene. Ni glas Njegov kad čuste ni lice Njegovo videste.
I reči Njegove nemate u sebi da stoji; jer vi ne verujete Onome koga On posla.
Pregledajte pisma, jer vi mislite da imate u njima život večni; i ona svedoče za mene."
(Jovan 05)

" I odgovarajući Isus reče im: Zato li se vi varate što ne znate pisma ni sile Božje?"
(Marko 12)

A ako je djavo mogao podmetnuti sve one grozne, fosile po celome svetu pod zemljom, u ledu, bilo gde, zasto nije mogao i jednu knjigu.... Inace da li je covek koji tvrdi da mu je bog rekao da ubije svoju porodicu ubica ili prorok? Mozes li to kako znati? Da li je neko ko tvrdi da mu se ukazao bog i da mu je rekao da osnuje svoju crkvu, prorok, satanista ili ludak? Polaze li bog tebi racune za sve sto radi? Uvek se obracao pojedincu, kako mozes tvrditi da se njima nije ukazao? Da se posluzim tvojim recima, mislis li da bog nema pametnija posla nego tebi da se ukaze, i da ti kaze sta trenutno radi?

Kada je Isus izlečio slepog i hromog čoveka Božijom Silom, fariseji su ga optužili da đavolom isteruje(leči) đavola(bolest):

"A fariseji čuvši to rekoše: Ovaj drugačije ne izgoni đavola do pomoću Veelzevula kneza đavolskog."

Isus im odgovara:

"I ako sotona sotonu izgoni, sam po sebi razdelio se; kako će dakle ostati carstvo njegovo?
I ako ja pomoću Veelzevula izgonim đavole, sinovi vaši čijom pomoću izgone? Zato će vam oni biti sudije.
A ako li ja Duhom Božijim izgonim đavole, dakle je došlo k vama carstvo nebesko.
"

"Zato vam kažem: svaki greh i hula oprostiće se ljudima; a na Duha Svetog hula neće se oprostiti ljudima.
I ako ko reče reč na Sina čovečijeg, oprostiće mu se; a koji reče reč na Duha Svetog, neće mu se oprostiti ni na ovom svetu ni na onom."
(Matej 12)

Da li u tvojim optužbama da je Bibliju pisao đavo, a ne ljudi NADAHNUTI DUHOM SVETIM, prepoznaješ optužbe fariseja...?

Pomoliću se Bogu za tebe rečima: Bože oprosti mu ne zna šta radi...

MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.085
Klasicno spinovanje. Prilicno sam uveren da bi vrlo rado sprovodio svoju pravdu da mozes i da jedva cekas da se ispostavi da si u pravu. Samo sto se to mozda nece desiti. :D

Da se suprostavim kojim argumentima? Ovde samo iznosis svoju pogresnu sliku o ljudima, ukljucujuci i mene, svakoga pogresno tumacis, i izvrces tudje reci, da bi to izgledalo kao argument, a u stvari je jadno i smesno.

Juče je bilo loše videti istetoviranog muškarca, danas se tetoviraju i devojke jer je to IN...

Juče je bilo loše ne zasnovati porodicu, danas je to normalna pojava i stil života...

Juče je bilo loše i pričati o pornografiji, danas je gledamo na javnim medijima...

Juče je bilo loše krasti, danas je dozvoljeno kraduckati...

Juče je bilo loše lagati, danas je dozvoljeno lažuckati

Juče je bilo loše činiti preljubu, danas se to promoviše iza zatvorenih vrata nazvanim bezopasni flert...

itd...Mogao bih ti do sutra nabrajati.

Sve ovo je meni i juce bilo lose, a i danas je. Mozda tebi nije, oni koji te zasipaju svim tim stvarima se izjasnjavaju kao vernici ali nije bitno za poentu.
Sto se tice mog neznanja, mozda bolje da probas da iskoristis dobre stvari interneta i informises, se o ucestalosti ovih slucajeva, gde se zlocini pocine, "jer je bog nekome rekao" da nesto uradi.
Niti negiram bibliju, niti stajem na stranu drugih, vec iznosim osnovanu sumnju, da ce pre oni biti u pravu, jer se time bave celog zivota, kroz mnogo generacija.... Bibliju ne negiram, ali kazem da postoji mogucnost, da biblija je delo crkava, da stave stado pod svoju kontrolu, pre nego delo boga ili djavola, ali svejedno ne moze se dokazati ni opovrgnuti nijedno ni drugo jer nema dokaza. To sto nisam vernik, ne znaci da sam apsolutno neupoznat sa temom i stavovima crkava, a i tumacenjima religija, opet argument kojim skreces sa teme, moja tvrdnja je da ti nemas pojma da li je tvoje tumacenje ispravno, i kao sto ti kazes, sam donosis odluku sta je ispravno. Ili ako gresim, mozda ti se bog ukazao i rekao da si ti u pravu?

Hitler i Staljin, jesu radili sta su mislili da je ispravno, ali ja nisam ni jedan od njih. Moje ispravno je slicno hriscanskom ispravnom, vec sam te uponzao sa mojim moralnim pravilom, a to je: "Ne uradi nikome, ono sto ne zelis da se tebi desi", pa vidis ja ne zelim da budem u logoru, niti ubijen, niti pokraden, niti prevaren, niti povredjen, i ne radim takve stvari. Po cemu sam ja neispravniji od hriscanina, onog pravog hriscanina, ne mislim ovde na one koji ucestvuju u ratovima, koji ubijaju, kradu, lazu, korupcijom dolaze do radnih mesta, ili recimo ajde ovo je poslednje, truju druge zarad ustede profita(aktuelna afera sa mlekom, gde proizvodjaci nisu hteli da se bacaju na trosak da kupe aditive jer bi to smanjilo profit)?

Naravno kada nema odgovora, jos jedan citat za skretanje sa teme. Vera je opet tvoj jedini argument, vera u knjigu, a ne ideju. ZA mene se molio i predstavnik "Church of Debra" samo zato sto sam ateista, i pokusao da me spasi pakla. :D Pridajem ovome vrednost kao i tome.
kao sto vec rekoh Isus nikada nije pomenuo bibliju, niti ljude koji ce je napisati, opet ces tvrditi da je nemoguce da su je ljudi napisali, dobro neka bude tako, sta ako je napisao djavo?

Ovo nije tvrdnja vec pitanje, i odakle ti to da su pisci biblije bili nadahnuti svetim duhom? Iz biblije? Koju Isus nikada nije pomenuo.
Da li su apostoli Isus? Inace zasto su samo neka Jevandjelja ukljucena u bibliju, a neka nisu? Kroz ostale nije govorio sveti duh? Ili je crkva tako odlucila? Tj. ljudi iz crkve, ne bog, ne duh, ne Isus? Jesu li bila kontradiktorna? Ajde sada baci jos neki citat...

Natrag