Pitanja za ateiste???

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
hteo bih da doadam, da nisu sva dela genija genijalna, niti sve sto kazu mora biti istina...

Za ovo sto si napisao, Njutn je odlican primer. Bavio se i alhemijom a mnogostruko vise je pisao o religiji nego fizici. Ali ne znamo ga po tim religioznim tekstovima, zar ne?

@Isabeleta

Mozes i ne moras razloge traziti u ili izvan nauke. Imas i izreku (ne znam ko je autor) "najbrzi nacin da postanes ateista je da procitas bibliju" ali ni to nije uvek tacno zar ne?
Sto se Dostojevskog tice, subjektivno misljenje pametnog coveka ali kao sto je Torgandwar primetio, ni pametni ljudi nisu uvek u pravu pa bih dodao da je jedna od najbitnijih razlika izmedju religije i nauke sto u nauci ne postoji apsolutni autoritet. Jedna ideja ti moze biti validna i tacna sto ne znaci da su i ostale.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
15.01.2013
Poruka
555
Za ovo sto si napisao, Njutn je odlican primer. Bavio se i alhemijom a mnogostruko vise je pisao o religiji nego fizici. Ali ne znamo ga po tim religioznim tekstovima, zar ne?

Čak ni ja nisam znao da je bio tako svestran. Svi znamo da je bio voćarski genije. Poznatiji od Mičurina.

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
to mu je bila mana, a ne vrlina, jer kad je stigao do granice svog znanja, rekao je da je bog tu, i onda je Pierre Laplace resio tu zagonetku ubrzo posle njega

Član
Učlanjen(a)
15.01.2013
Poruka
555
E za to nisam znao.:D Ali da je bio osobenjak, jeste.

A od tog "jabučara" mi je bolji samo onaj što je lovio munje puštajući zmaja sa privezanim ključem ili nečim dok je grmilo, i ostao živ. A sve to da bi dokazao kako munje i gromovi nisu božje strele.

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
to mu je bila mana, a ne vrlina, jer kad je stigao do granice svog znanja, rekao je da je bog tu, i onda je Pierre Laplace resio tu zagonetku ubrzo posle njega

Kazu fizicari danas da nije ni stigao do granice svog znanja nego je upravo zbog religioznog pogleda bio lenj da zavrsi racun. Sta je bese Laplas rekao Napoleonu, " Gospodine nemam potrebe za tom hipotezom, sve funkcionise i bez njega".

A od tog "jabučara" mi je bolji samo onaj što je lovio munje puštajući zmaja sa privezanim ključem ili nečim dok je grmilo, i ostao živ. A sve to da bi dokazao kako munje i gromovi nisu božje strele.

Pretpostavljam da mislis na Bendzamina Frenklina. Sto me podseti na izreku "crkva sa gromobranom demonstrira nedostatak vere".

Član
Učlanjen(a)
15.01.2013
Poruka
555
Dabome da mislim na starog Bendžu, najpoznatijeg zmajara svih vremena. Trebalo bi ga zvati zmaj od Amerike. A na novčanici sa njegovom glavom napisali "In gad vi črast", ili tako nekako, oće da kažu kako veruju u Boga (ili se uzdaju u njega), pa zato i stavili sliku obezglavljenog jeretika, mislim, stavili samo Bendžovu glavu bez tela da pokažu svetu šta se radi sa nevernicima koji se usude izazivati božije usude i strele. Odrube ti glavu i stave na pare, tako da svi pljuju po njoj dok ih lepe ciganskom harmonikašu na čelo.

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Dabome da mislim na starog Bendžu, najpoznatijeg zmajara svih vremena. Trebalo bi ga zvati zmaj od Amerike. A na novčanici sa njegovom glavom napisali "In gad vi črast", ili tako nekako, oće da kažu kako veruju u Boga (ili se uzdaju u njega), pa zato i stavili sliku obezglavljenog jeretika, mislim, stavili samo Bendžovu glavu bez tela da pokažu svetu šta se radi sa nevernicima koji se usude izazivati božije usude i strele. Odrube ti glavu i stave na pare, tako da svi pljuju po njoj dok ih lepe ciganskom harmonikašu na čelo.

Da, to na novcanici su dodali sredinom proslog veka a najveci apsurd je sto su ti njihovi "osnivacki oci" uglavnom bili slabi ljubitelji hriscanstva.

Natrag